Денят по диагонал – 20 август 2023 г.

Разбиха голяма нарколаборатория край Омуртаг

Разбиха голяма нарколаборатория за производство на метамфетамин в омурташкото село Врани кон. Специализираната полицейска операция на служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, реализирана съвместно с представители на ДАНС и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Търговище, е проведена на територията на областите Търговище, Бургас и Разград.

Президентът просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, заяви Кирил Петков

Президентът просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен. Това написа във Фейсбук съпредседателят на “Продължаваме промяната” и съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков.

Алексей Петров не е имал роля в създаването на правителството, увери Габриел

Основателят на “Лев инс” и бивша барета Алексей Петров, който бе убит в София преди дни, не е имал абсолютно никаква роля в създаването на правителството. Това твърди вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В ефира на NOVA тя нарече подобни твърдения инсинуации.

Лунната мисия на Русия се провали

Първата лунна мисия на Русия от 47 години насам претърпя провал. Автоматичната станция “Луна-25” излезе от контрол и се разби в Луната. Руската държавна агенция “Роскосмос” информира, че усилията за възстановяване на връзка с апарата на 19 и 20 август са се провалили. Причините за инцидента ще се установяват от междуведомствена комисия.

Няма данни задържаните за шпионаж българи на Острова да са имали връзка с лица у нас

Няма данни тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, да са имали връзка с лица в България. Това заяви пред NOVA Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш замeстник-министър на отбраната. “На този етап знаем само, че става въпрос за хора с българска националност. Няма информация да са извършвали някаква дейност у нас”, поясни той.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Прокуратурата проверява и за друго пътно престъпление княгиня Калина

Прокуратура на Република България

Прокуратурата проверява дъщерята на бившия премиер Симеон Сакскобургготски – княгиня Калина, и за наличие на данни за извършено друго пътно престъпление. От обвинението публикуваха подробности разследването разследване на пътния инцидент, причинен Калина в събота, след което се оказа, че тя е шофирала след употребата на алкохол.

Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков се водят действия по разследване по образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК – управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, съобщиха от държавното обвинение.

Понастоящем е установено, че около 15,00 ч. на 19.08.2023 г. в района на хотел „Мура“ в курортен комплекс „Боровец“, община Самоков, Калина Сакскобургготска шофирала лек автомобил, марка „Сузуки“. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, при което техническото средство отчело 1,5 промила.

Водачката отказала да даде кръвна проба за наличие на алкохол в кръвта. С протокол за доброволно предаване превозното средство е предадено на органите на реда. Предстои Районна прокуратура – Самоков да предяви на Калина Сакскобургготска постановление за привличане към наказателна отговорност.

Разследването по случая продължава, като наблюдаващият прокурор въз основа на събраните доказателства ще направи преценка за наличие на данни за извършено друго престъпление по транспорта.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Разбиха голяма нарколаборатория край Омуртаг

Разбиха голяма нарколаборатория за производство на метамфетамин в омурташкото село Врани кон. Специализираната полицейска операция на служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, реализирана съвместно с представители на ДАНС и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Търговище, е проведена на територията на областите Търговище, Бургас и Разград.

В хода на действията, в землището на село Врани кон, спецполицаите разкриха високотехнологична лаборатория за производство на синтетични наркотици и прекурсори, изградена в хале на бивше земеделско стопанство. С огромен капацитет, лабораторията била оборудвана с реактор с обем около 1000 литра, снабден с необходимата техника и апаратура за синтез на синтетична дрога, който бил в режим на работа. Помещението било съоръжено с голяма дестилационна система и високотехнологична инсталация за вакуумен синтез на метамфетамин. Открити са голямо количество химикали, киселини, основи и реактиви, чийто състав предстои да бъде установен. Намерени са и 25 празни опаковки с обем 20 кг, които по предварителни данни са съдържали пре-прекурсор от рода на APAAN. На място, в момент на производство на прекурсори, са задържани двама нидерландски граждани.

При продължилите действия на територията на област Бургас е задържан организаторът – 57-годишен нидерландец, финансирал закупуването и изграждането на лабораторията, както и подсигуряването на хора с необходимите познания за производство на синтетични наркотични вещества. Последвали процесуално-следствени действия и на три адреса в Разград, при които на склад са открити още реактори и допълнително оборудване за други лаборатории.

По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което действията по разследването продължават. Предстои и пълното деактивиране на реактора, открит в нарколабораторията, предвид необходимостта от бавно спадане на температурата му с оглед максимално безопасно източване на съдържанието поради наличието на отровни газове.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]