Ген. Съби Събев: Въпросът с помощта за Украйна трябва да стои на общественото внимание и дори да се насърчава

Има две частни фирми в България, които вече започнаха производство в по-малки количества на 155-милиметрови снаряди по натовски стандарт. Това каза в ...

Не е случайно, че българите са движещата сила в Илинденско-Преображенското въстание, припомня Денков

Не е случайно, че тъкмо българите са движещата сила в най-масовото въстание срещу Османската империя в географските области Македония и Източна Тракия. Тогава те са и най-многочислената, и политически най-активната част от иначе разнородното ù население.

На това обърна внимание премиерът академик Николай Денков по време на честването на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в словото си пред Паметника на Незнайния войн в София.

Той подчерта, че българското съдържание и облик както на въстанието, така и на цялостното революционно движение в Македония и Одринско, е признато от всички – от османските власти, от останалите етнически общности и от балканските съседи.

Добави и че не правят изключение и Великите сили, които по това време ревниво бранят наследството на Османската империя.

Техните дипломати и журналисти описват не само нарастващото влияние на Българската екзархия. Във фокуса им все по-често попадат действията на революционната организация, чиято активност в началото на XX век се превръща в истинска заплаха за многовековната империя.

В началото на XX век споменът за Съединението от 1885 г. не е толкова далечен. Затова и свои, и чужди са наясно с естествената посока на исканата пълна автономия на Македония и Одринско – към едно следващо Съединение. Тъкмо заради това геополитическият вихър се обръща срещу въстанието.

През лятото на 1903 г. сънародниците ни в Македония и Одринско плащат цената на устрема си към свобода с хиляди човешки жертви, материални и морални опустошения. За да се спасят от изтребление, над 30 000 бежанци търсят подслон в Родината – майка.

Датата 2 август 1903 г. е символ. На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към основните ценности, които движат демократичния свят днес – граждански свободи и равноправие на всички хора без разлика на етнос, религия, пол и занятие. Ние, техните наследници, сме призвани да браним тези ценности  и да ги предадем на нашите деца, които да ги пренесат в бъдещето.

Втори август е символ. На тази дата преди 120 години българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за „демократска република“, в която „българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение“, не е увиснала на бесилото заедно с Левски. Тази идея дава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности.

Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока историческа стойност за съвременната българска нация. Защото поривът на въстаниците за свобода не е егоистично националистически.

Идейното знаме на тази свобода е „пълната политическа автономия на Македония и Одринско“ с равни права, равни задължения, равни отговорности и равни възможности за развитие за всички общности, без разлика на „вяра и народност“. Подобни реформи са обещани от Великите сили в Берлинския договор от 1878 г., но така и не се реализират в залязващата Османска империя.

Слава и поклон пред паметта на героите от Илинденско-Преображенската епопея, отдали живота си за свободата на Македония и Одринска Тракия, завърши словото си академик Денков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

21 години по-късно: Случаите им са коренно различни и пак си приличат – тя е Мария Бонева, залята с киселина

Последният чудовищен случай на насилие от Стара Загора изкара наяве един въпрос - какво е нужно на институции, за да определят като тежка телесна ...

121 проекта с безвъзмездно финансиране по процедурата “Бъдеще за децата”

пари

121 проекта получават безвъзмездно финансиране от 42 662 000 лева по процедурата “Бъдеще за децата” на програма “Развитие на човешките ресурси”. Близо 30 хиляди деца ще се обхванат в интегрирани здравно-социални услуги, включително предоставяни в домашна среда. 

Общините кандидатстваха по новата схема, като 103 от одобрените проекти са на територията на по-слабо развитите региони. За тях се заделят 36,5 милиона лева. За регион Югозападен, където попада и София-град, проектите са 18 с безвъзмездна помощ от малко над 6 милиона лева европейски пари.

Основните дейности са свързани с риск и предотвратяване на изоставяне на деца и намаляване на негативните тенденции, свързани с детската бедност у нас. Ще са обхванати деца с увреждания. За най-уязвимите маргинални групи ще има програми за превенция на ранните бракове и раждания.  

Семейно планиране, подготовка за включване в образователната система, обучение по здравна култура, формиране на родителски умения. На места ще има и патронажна грижа за деца от 0 до 3-годишна възраст.  За по-големите ще се отворят подкрепящи услуги в общността, за да имат подготовка за трудовия пазар.  

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Зам.-министър Ирена Димитрова е новият национален координатор за борба с антисемитизма

мвнр

Зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова е новият национален координатор за борба с антисемитизма, съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи. 

Постът на национален координатор за борба с антисемитизма е отражение на ангажиментите и усилията, които Република България предприема по линия на борбата с антисемитизма и представлява атестат за приоритетния характер на темата в рамките на българската външна политика. Длъжността бе създадена през октомври 2017 г., а през ноември 2022 г. постът на национален координатор бе институционализиран за заместник-министър на външните работи, с което се повишава видимостта му и се създават допълнителни условия за приемственост в политиката по темата. 

Основната роля на националния координатор е както постигането на последователност в борбата с антисемитизма, така и поддържане на активни контакти с националните координатори на държавите-членки на Европейския съюз и сътрудничество по темата с релевантните международни организации, включително Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Противодействието на дискриминацията, в т.ч. проявите на антисемитизъм, представлява приоритет за страната ни, която продължава да бъде ангажирана с темата както в областта на многостранна дипломация, така и по линия на двустранното сътрудничество. 

Ирена Димитрова наследява на поста заместник-министър Велислава Петрова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Приятелите на Георги Георгиев не му отстъпват, разказва друга потърпевша жена: По шията имах следи от душене, счупи ми два зъба

Побоят продължил около четири часа. "Нараняванията бяха жестоки. Едното ми око беше затворено. По главата си имах множество травми. По шията ...