Министър Стойчева: Източна Европа може да бъде лидер в сферата на дълбоките технологични иновации

Министрите на иновациите на България и Румъния обсъдиха меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, ...

Консултациите за състави на ОИК за местния вот ще се провеждат при общинските кметове

ЦИК Централна избирателна комисия

Консултациите за съставите на Общинските избирателни комисии за предстоящия местен вот на 29-и октомври ще се провеждат при кмета на общината с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание до 28 август включително, реши Централната избирателна комисия. Докато заема длъжността си, член на ОИК не може да бъде кандидат, съпруг на кандидат или да се намира във фактическо съжителство с кандидат за общински съветник или за кмет в съответната община.

Политическите формации представят писмено предложение за състав на общинските избирателни комисии. В случаите, когато при консултациите е постигнато съгласие между представителите на партиите и коалициите кметът на общината представя в ЦИК до 28-и август включително писмено предложение за състава, заедно със списък на резервните членове. Когато не е постигнато съгласие, ЦИК назначава ОИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите. В случай че парламентарно представените формации не са направили поименни предложения за всички членове, на които имат право, включително са направили предложения за по-малко членове, незаетите места се попълват по предложение на други партии и коалиции, участвали в консултациите при кмета на общината, чрез жребий. Централната избирателна комисия назначава ОИК за всяка община до 08.09.2023 г. включително – 50 дни преди изборния ден. 

Общият брой на членовете на Общинската избирателна комисия се определя според броя на избирателните секции на територията на общината. С до 150 избирателни секции включително – 11 души, с над 150 секции – 13, за районите в градовете с районно деление Пловдив и Варна – 27 и за Столичната община – 39-ма. При назначаването на членовете се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка група към 31.07.2023 г., но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Имате ли образование?

- Имате ли образование? - Нямам. - Трудов стаж? - Никакъв. - Защо искате да работите в нашата фирма? - Всъщност не искам. - Нает сте. - А бе, татеее...   Вицове за Иванчо Вицове за счетоводители Супер смешни вицове Стари български вицове

text