Европрокуратурата разследва злоупотреби за половин милиард евро у нас

евро

Според отчета на Европейската прокуратура от създаването си досега, за две години институцията води около 200 разследвания в България, като очакваните щети се изчисляват на общо 492 милиона евро.

Най-много дела има за измами с европейски пари, дадени без обществени поръчки – общо 94 случая.

45 са случаите за престъпно използване на обществени поръчки. Има и 16 разследванията за корупция, предава БТВ.

Eдни от най-любопитните разследвания са за ремонта на жълтите павета и целия център на столицата, както и за пристанището във Варна, което е направено за яхтено вместо рибарско.

Под погледа на Люксембург са и възможни измами за милиони евро по търговията с вредните емисии, свързвани с енергийния предприемач Христо Ковачки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

За 2023 г.: 340 000 лв. от правосъдното министерство за НПО-та, борещи се с домашното насилие

Емил Дечев

Министерството на правосъдието е разпределило през тази година 340 хиляди лева на неправителствени организации, които работят за превенция и защита от домашно насилие, съобщи заместник-министърът Емил Дечев.

Министерството и Националното бюро за правна помощ са подписали меморандум с МВР и 18 адвокатски колегии в страната за по-добра координация между институциите. Всеки полицай, получил сигнал за домашно насилие, е длъжен да информира пострадалия, че може да получи безплатна правна помощ, за която ще се грижат дежурни адвокати. 

Правителството ще създаде Национална информационна система за всички случаи на домашно насилие, допълни заместник-министърът на правосъдието. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денков за смяната на полицейски началници: Не сме обсъждали имена

В МС се проведе пресконференция на премиера Николай Денков след среща с представители на четири министерства.

Това е в рамките на правомощията на вътрешния министър – да сменя там, където е необходимо, началниците на областните дирекции, отбеляза Денков

Премиерът Николай Денков нито потвърди, нито отрече, че в следващите дни ще бъдат сменени много от началниците на областните дирекции на МВР.

“Министърът на вътрешните работи има неговите правомощия да сменя там, където е необходимо, началниците на областните дирекции”, каза той.

“Мога да ви уверя, че нито сме обсъждали предварително къде ще бъдат тези смени, не сме обсъждали и имена, така че това е в рамките на неговите правомощия”, допълни Денков.

“Доколкото той ми каза, просто си върши работата, направил е преглед какви са резултатите по дирекции и търси възможности за повишаване на ефективността на работата в тях”, коментира премиерът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Президентът проведе телефонен разговор с израелския си колега

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с президента на Държавата Израел Исак Херцог.

Двамата държавни глави споделиха обща позиция за значимите перспективи за развитие на отношенията между България и Израел, издигнати на стратегическо ниво, в сфери от взаимен интерес като икономиката, енергетиката, инвестициите, туризма, образованието и сигурността.

Румен Радев и Исак Херцог бяха единодушни, че историческото приятелство между двата народа, скрепено с безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война, представлява солидна основа за всестранното развитие на двустранните връзки между България и Израел. Тези специални отношения придобиват още по-голяма важност в условията на настоящата динамика на процесите в регионален и глобален план. Те също така дават надежден щит срещу всички посегателства върху историческата памет и истина, и за недопускане на негативни тенденции на език на омразата, ксенофобия и съвременни форми на антисемитизъм, категорични бяха двамата държавни глави.  

Президентът Радев запозна своя израелски колега с Националната програма със събития и инициативи за отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която се осъществява през 2023 г. под патронажа на българския държавен глава. Румен Радев отправи покана към Исак Херцог да посети страната ни в рамките на т.г., като визитата на президента на Държавата Израел в България ще допринесе и за последващото задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище, съобщиха от прессекретариата на президентството.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Европейските туристи все повече пътуват на север, за да избягат от екстремните горещини

Очаква се в бъдеще туристи и туроператори да се насочат към Северна Европа, след като горещите вълни парализираха южната част на континента и накараха летуващите да се пренасочат към дестинации с по-ниски температури. Средиземноморският регион остава най-популярен в Европа сред туристите, но резервациите за страни като Дания, Финландия, Нидерландия, Норвегия и Швеция се увеличават спрямо 2022 г., сочат данни на Mastercard, цитирани от Reuters. Фактори като по-евтините самолетни билети и по-слабите местни валути може и да имат роля в привличането на туристи към скандинавските страни, но един от най-големите туроператори в света – германският концерн TUI, заяви, че изменението на климата също ще тласне повече туристи на север. „Сезонът на пътуванията се измества като започва по-рано през пролетта и приключва чак през есента. Компанията може да предложи повече ваканционни пътувания до скандинавските страни, Нидерландия, Полша и Белгия“, обясни главният изпълнителен директор на TUI Себастиан Ебел. "Ще пътуваме до Гърция до средата на ноември. Попитах моите колеги, дали не трябва да отворим (сезонна за пътувания до Гърция – бел. р.) до края на годината, до или след Коледа. Това ни дава повече възможности за растеж“, заяви още Ебел. Германската компания наскоро обяви, че за нея може да възникнат разходи за 25 млн. евро (27 млн. долара), свързани с горските пожари в Родос, Гърция. Дестинации като Северна Норвегия също отчитат ръст в търсенето, посочват туроператори. Островите Вестеролен в Северна Норвегия са посрещнали гости от Централна и Южна Европа, дошли тук, за да избягат от горещините, според платформата за туристическа информация за региона. Това е довело до създаването на повече директни полети до Северна Норвегия. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: "Ройтерс": Жегите ще пренасочат туристите към по-хладни страни като България Гърция предлага безплатна почивка заради пожарите на остров Родос Европейска столица забранява круизните кораби, за да ограничи туристите

text