Доц. Мариана Тодорова за космическите успехи на Индия: Това определя страната като суперсила на Земята

Това е голям успех и определя една страна не само като космическа нация, но и като суперсила на Земята. Наличието на толкова напреднали космически ...

Денят по диагонал – 27 август 2023 г.

Кирил Петков

Петков: Ако Борисов иска да си говорим, да вдигне телефона, а не чрез медиите

Това, което ме притеснява много, е, че когато редовното правителство падна, беше главно заради поръчките за оправяне на пътищата. Искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отидат в реално строителство и асфалт, а не в чували. Въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и това правителство, коментира Кирил Петков.

Ангел Кунчев: Няма рискове от замърсяване по Черноморието

Ангел Кунчев

Няма рискове от замърсяване за плажуващите по българското Черноморие, взимаме проби от 116 места по Черноморието, и то минимум 16 пъти за сезон, посочи пред главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. През изминалата седмица спорът чисто ли е българското море предизвика полярни мнения сред туристи, институциите и бранша. Причината бе изследване на Асоциация активни потребители и учени от Софийския университет, което показа притеснителни данни за замърсяване на седем плажа.

Готови сме да приемем 17 пострадали от експлозията в Румъния, съобщи министър Хинков

Двама души загинаха и общо 58 души пострадаха при експлозии и пожар в станция за втечнен петролен газ (пропан-бутан) в Креведия снощи, като от тях 43 са служители на министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации, цитирани от новинарския сайт Зиаре. Изданието уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 – при втората.

От вчера трима души се удавиха на Южното Черноморие

един от плажовете на Черно море край Варна

От вчера до днес трима души се удавиха на Южното Черноморие въпреки превантивното съобщение туристите да внимават със сигнализацията на плажа и къпането в морето през август. За пореден път ОДМВР-Бургас призовава към повишено внимание, тъй като днес вълнението на морето е между 2 и 3 бала.

Руското следствие потвърди, че Пригожин е загинал

Евгений Пригожин

Руското следствие съобщи, че резултатите от направените експертизи са потвърдили самоличността на десетте души, загинали при самолетната катастрофа в сряда в Тверска област, както и че сред тях е и основателят на наемническата група “Вагнер” Евгений Пригожин, предадоха агенциите. Преди това руската служба за контрол на гражданското въздухоплаване “Росавиация” съобщи, че в списъка с пътниците присъстват и името и фамилията на Евгений Пригожин.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Петков: Ако Борисов иска да си говорим, да вдигне телефона, а не чрез медиите

Кирил Петков

Дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и това, попита Петков във връзка с пътищата

„Това, което искам да кажа на г-н Борисов е, че ако иска да си говорим може да ми вдигне телефона, а не през медиите“, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков от Благоевград, предаде bTV.

„Второто, което ме притеснява много е, че когато редовното правителство падна беше главно заради поръчките за оправяне на пътищата. Искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отидат в реално строителство и асфалт, а не в чували. Въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и това правителство“, допълни Петков.

Той се надява диалогът с ГЕРБ да продължи в началото на септември. По думите му тогава трябва да се приемат и законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, каза Кирил Петков за изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

„Ако искаме да се занимаваме с реалните неща за промяната, трябва да следим законите, които ни трябват за Плана за възстановяване, за Шенген и да отстояваме всякакъв натиск от икономическите интереси да разклащат това правителство“, допълни Петков.

Той отново призова за реформа в службите и коментира случая с убийството на Алексей Петров.

„Наистина е безумно през 2023 г. да имаме показни убийства като това на Алексей Петров. Хора да бъдат застрелвани в глава по алеите и службите за сигурност да не бъдат реформирани. Въпросът към ГЕРБ е защо три месеца още не вкарваме този закон. Те трябва ясно да се определят – с президента ли са или са за реформа в службите“, каза още Кирил Петков.

По думите му реформирането на службите ще се случи през парламента, ако президентът не разреши.

Кирил Петков коментира прибиране на Васил Божков така.

„Много е важно да видим след разследванията на прокуратурата дали ще има оневиняване и прикриване или ще се стигне до истини. Очаквам прокуратурата и съдът да си свършат работата наистина без да се влияят от политическите събития“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нигерия отново си иска бронзовите фигурки от Британския музей

Нигерия отново си иска бронзовите фигурки от Британския музей, съобщава ArtNews. Става дума за скулптурки и други артефакти, наричани обикновено „Бенинския бронз“, които са плячкосани от Нигерия през 1897 г. и в момента са изложени в Британския музей в отдела за африканско изкуство.

Британският музей има над 900 предмета в своята колекция от западноафриканското кралство Бенин, като обичайно посетителите могат да видят 100 от тях, изложени в експозиционните пространства. Останалите са в депа, но тъй като артефактите се сменят на известно време, всеки един от тях е имал шанса да бъде видян от посетителите на Британския музей, съобщава ArtNews.

След като на 16 август от Британския музей признаха, че техен вече бивш служител е отговорен за това малки артефакти, но за това пък много на брой – над 1500 – като много мънички златни бижута, стъклени украшения и полускъпоценни камъни, датиращи от XV век пр. н. е. до XIX век – да се продават в eBay за по 40 паунда, от Нигерия подновиха настояванията си техните ценности да бъдат върнати в родината им.

В прессъобщението на Британския музей не се посочваше името на уволнения служител, но две британски медии обявиха, че това е ветеранът изкуствовед – познавачът на гръцки антики Питър Хигс.

Този неприятен случай бе причината нигерийските власти да подновят призива си Британският музей да им върне бронзовите фигурки от Бенин.

„Шокиращо е да научим, че в музея, от който ни твърдят, че бронзовите фигурки от Бенин няма да бъдат на сигурно място в Нигерия, регистрират толкова нагло извършени кражби“ обяви пред Sky News директорът на Националната комисия за музеите и паметниците на Нигерия Аба Иса Тиджани.

Бронзовите фигурки от Бенин са месингови и бронзови артефакти, някои от които датират от XVI век, когато са били изнесени от западноафриканското кралство Бенин (днешна Нигерия) след нахлуването на британските сили през 1897 година. Днес Британският музей разполага с особено голяма колекция от изящни плочи, възпоменателни глави, животински и човешки фигури, лични и кралски украшения.

Тиджани подчертава, че бронзовите фигурки от Бенин са плячкосани някога от кралството и след това незаконно са изложени в музея в Лондон. Ето защо Тиджани смята, че няма толкова голямо значение дали артефактите са на сигурно място в Британския музей, те трябва да бъдат върнати на Нигерия, защото са нейна собственост.

На уебсайта на Британския музей четем, че те имат положително взаимодействие с кралския дворец в Бенин и с Нигерийската национална комисия за музеите и паметниците. В същото време Музеят е получил писмено искане фигурките да бъдат върнати на Нигерия – официално писмо с молба за връщането им, подписано от Федералното министерство на Нигерия по информация и култура от октомври 2021 година.

В интервюто за Sky News Тиджани обяви, че Ханату Мусава, новоназначеният министър на изкуствата, културата и креативната икономика в Нигерия, планира директно да поиска от Лондон да му върнат съкровищата.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони коментира сигурността на друга оспорвана група артефакти – мраморите от Партенона. Тя намекна, че в Британския музей имат проблем със сигурността и неприкосновеността, но дали и тя ще си поиска ценностите, от изказването й не става ясно. Важното е, че ще държи управата на Британския музей в напрежение.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]