Министър Хинков: Не се обсъжда “таван” на заплатите в държавните болници

Не се обсъжда “таван” на заплатите в държавните болници, а допустима разлика между най-ниското и най-високото възнаграждение. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по повод обявеното от министъра на финансите преди 10 дни, че директори на някои държавни болници вземат заплати 40-50 пъти над средното за лечебното заведение.

“Няма как да има таван на заплатите при положение, че има различни категории. Ето това съотношение е важно и то важи както за работещите в спешна помощ, така и за работещите във всички болници, където има над 50% държавно участие. Трябва обаче да се изчисли и да се види, трябва да се говори с Лекарския съюз, да се уточнят тези неща и тогава да се приемат. Синдикатите трябва също да се включат”, обясни той.

По думите на министър Хинков все още не е ясно как ще се разпределят и 30 млн. лева към спешна помощ и здравните инспекции.

“Още има някои неуточнения, които пак са свързани с тези съотношения между отделните специалности в спешната помощ. Очаква се среща със синдикатите, основно с КТ “Подкрепа” и с КНСБ”, каза здравният министър Христо Хинков, който уточни, че през септември ще бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Областният управител на София поиска спешно план за безопасност за ПСА

Областният управител на област София Вяра Тодева възлага спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия, съобщават от пресцентъра на Областна администрация област София.

Планът е във връзка със заповедта на Главния архитект на Столична община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта.

Обществеността ще бъде запозната своевременно с изработения план и с неговото привеждане в действие.

Вчера експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия в София, обяви по-рано през деня във Фейсбук кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Изпратено е предписание за поставяне на строителна ограда при паметника. 

На 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на „БСП за България“ и на „Възраждане“. 

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия” в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. Това означава, че имотът е в управление на областния управител Вяра Тодева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Назначиха четирима нови областни директори на МВР

Областните дирекции на МВР в Търговище, Ямбол, Враца и Габрово са с нови ръководители.

Старши комисар Светлин Петев е новият директор на полицията в Търговище, досега той беше началник на Районното управление в града. 

Полицията в Ямбол ще ръководи Иван Русев, а във Враца от Красимир Йончев, който е бил началник на полицейските управления в Роман и Бяла Слатина, ръководил е и “Охранителна полиция” в РУ-Враца. 

Илиян Иванов е новият директор полицията в Габрово.

Той е с над 20 годишен стаж в системата на МВР. В габровската дирекция е заемал различни длъжности, като е работил в сектор “Борба с организираната престъпност” и Държавна агенция “Национална сигурност”.

Досегашният ръководител Цветомир Цонков е преназначен на ръководна длъжност в Районното управление в Севлиево.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Лукойл Нефтохим Бургас” с 30 дни срок да предаде “Росенец” на комисия, назначена от министъра на транспорта

След като в края на миналата седмица правителството взе решение да уведоми “Лукойл Нефтохим Бургас” за прекратяването на концесията на пристанище “Росенец”, считано от днес – 15 август, рафинерията има 30 дневен срок да предаде обекта на комисия, назначена от министъра на транспорта, за което да се състави протокол.

При отказ от страна на “Лукойл” да предаде съоръжението, министърът на транспорта трябва да отправи мотивирано искане до областния управител на Бургас да издаде заповед за изземане на обекта на концесията по реда на Закона за държавната собственост.

В правителственото решение от петък е записано, че в двуседмичен срок от отнемането на концесията на пристанищния терминал Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръженията в обекта, като възлага на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” да извършва пристанищните услуги.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]