Владимир Путин: Евгений Пригожин допусна някои грешки

владимир путин

Руският президент Владимир Путин изпрати своите съболезнования на близките на шефа на частната руска армия Евгений Пригожин, предаде Скайнюз.

Държавният глава в съболезнователния си адрес определи покойния като “талантлив бизнесмен”. “Господин Пригожин допусна някои грешки”, добави Владимир Путин.

Президентът на Руската федерация също заяви, че властите ще разследват всички обстоятелства около катастрофата, станала вчера около западния руски град Твер и отнела живота на Пригожин и още няколко души.

Британската информационна агенция отбеляза, че руският лидер се въздържаше да коментира смъртта на предприемача почти 24 часа след обявяването на смъртта на Пригожин.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Синдикатите от комплекс “Марица-изток” с ултиматум към правителството

Синдикатите от комплекс "Марица-изток" с ултиматум към правителството заради Териториалния план на Стара Загора.

Според синдикатите, предложеният вариант на Териториален план не предлага нито плавен, нито справедлив преход за хората от региона

Национални протести готвят синдикатите в енергийния комплекс „Марица изток“. Това стана ясно след срещата им с енергийния министър Румен Радев в Раднево.

По време на срещата с министъра на енергетиката Румен Радев, синдикатите му връчиха декларация, с която мотивират несъгласието си с проекта за Териториален план за справедлив преход на Стара Загора. Документът беше пуснат за обществено обсъждане в началото на месеца. През септември той трябва да бъде изпратен на ЕК за одобрение. Бисер Бинев от синдиката КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток” обясни, че ако до 15 септември правителството не удовлетвори исканията им, посочени в декларацията ще бъдат организирани регионални и национални протести.

Според синдикатите, предложеният вариант на Териториален план не предлага нито плавен, нито справедлив преход за хората от региона.

Синдикатите се противопоставят и на планираното още през 2025 година намаляване на количеството произведена електроенергия от ТЕЦ – овете на въглища.

Представители на синдикалните организации се обявиха и срещу заложените в плана преквалификации на работещите и създаването на дружество „Конверсия на въглищните региони“. То трябва да поеме рекултивацията на неизползваемите терени на мините, но според синдикатите е нарушаване на концесионния договор.

Те се разграничиха от действията на сдружение „За Марица Изток“. Така в понеделник в Стара Загора се готвят два протеста – един от 10. 00 часа, когато се очаква да пристигне енергийният министър Румен Радев, организиран от синдикалистите и един от 18 часа, организиран от сдружение „за Марица – Изток“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Любомир Каримански: Мандатите на БНБ и Сметната палата да бъдат дефинирани в конституцията (част І)

Любомир Каримански

Мандатите на БНБ и Сметната палата бяха формирани набързо и безпринципно. Пет стълба крепят независимостта на ЕЦБ в конституцията на ЕС. Регулаторният орган трябва да бъде изваден от централната банка

Притеснително е как се дават и как се изпълняват мандатите на БНБ и Сметната палата. Мандатът на централната банка следва да се дава от обществото. Защото тази банка трябва да гарантира стойността на българския лев, на парите ни, а и възможностите те да се увеличават. БНБ и Сметната палата са стълбове на независимостта в държавата, затова настоявам мандатите им да бъде дефинирани в конституцията на Р България. В конституцията на ЕС – договорът за функциониране на съюза – дейността на ЕЦБ и базата на нейната независимост са формулирани много точно и ясно. В швейцарската конституция независимостта на централната банка е гарантирана с изричен текст. Същото важи и за сметните палати.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ финансистът Любомир Каримански, бивш председател на Бюджетната комисия в парламента.

Още от интервюто:

Какви конституционни промени са необходими, за да се защити независимостта на БНБ и Сметната палата?

Защо при избора на гуверньор на БНБ никой не обясни кои са петте стълба, върху които се крепи независимостта на ЕЦБ?

Политици ли трябва да дават мандатите на БНБ и Сметната палата?

До какво води смесването на парични и фискални политики?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Над 7000 зрелостници са се явили на матурата по български език и литуратура

Матура

Общо 7016 са явилите се днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември, съобщиха в отговор на въпрос на БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 

Ключът с верните отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература е публикуван на сайта на МОН.  От него става известно, че зрелостниците са имали възможност да избират да пишат по 41-ва задача аргументативен текст в обем до четири страници по една от две теми. Темата за есето е “Милосърдието – мяра за човешката сила”, а темата за интерпретативното съчинение е “Геройство и памет” върху “Новото гробище над Сливница” на Иван Вазов.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка “Среден (3)”.

Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август. 

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Станислав Бачев: Няма никаква логика Путин да отмъщава, като поръчва убийството на Пригожин – това е целенасочен опит за манипулация

Станислав Бачев, историк и международен анализатор, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио ...