Станислав Бачев: Няма никаква логика Путин да отмъщава, като поръчва убийството на Пригожин – това е целенасочен опит за манипулация

Станислав Бачев, историк и международен анализатор, в интервю за предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио …

Историята на Пригожин: Продавачът на хотдог, издигнал се до върха на военната машина на Путин

Евгений Пригожин е роден в Ленинград, днес Санкт Петербург, през 1961 г., 9 години след Путин. Баща му умира, когато е бил малък, а майка му е работила в болница. Младият Пригожин е изпратен в спортна академия.
Той обаче не успява да стане професионален спортист и след като завършва училище, попада в група на дребни престъпници. Една вечер през март 1980 г., по време на мрачния край на управлението на Леонид Брежнев над Съветския съюз, 18-годишният Пригожин и трима приятели излизат от кафене в Санкт Петербург в полунощ, забелязват сама жена по тъмната улица и я обират.
Това е един от многото грабежи, извършени от Пригожин и приятелите му в Санкт Петербург за период от няколко месеца, установява съдът. Той е осъден на 13 години затвор и прекарва остатъка от десетилетието зад решетките, като пропуска смъртта на Брежнев и перестройката на Михаил Горбачов. Освободен е през 1990 г., когато се връща в Санкт Петербург.
Градът е на ръба на трансформация, с големи богатства, очакващи онези, които са достатъчно хитри, за да ги заграбят. Пригожин започва скромно, като продавач на хотдог, като забърквал горчицата в кухнята на семейния си апартамент, пише Guardian.

„Ние правихме 1000 долара на месец, което в рубли беше цяла планина; майка ми едва ли можеше да преброи всичко“, казва той пред новинарския портал в Санкт Петербург „Город 812“ през 2011 г., в едно от малкото му интервюта.
Но Пригожин гледа по-далеч от бързото хранене и знае как да получи контактите, от които се нуждае. „Той винаги търсеше хора по-високо, за да се сприятели. И беше добър в това“, споделя бизнесмен, който го познава от 90-те години.
Не след дълго Пригожин притежава дял във верига супермаркети и през 1995 г. решава, че е време да отвори ресторант с бизнес партньорите си. Свързва се с Тони Гиър, британски хотелиер, преди това работил в Savoy в Лондон.
Пригожин наема Гиър да управлява първо магазин за вино, а след това новия му ресторант „Старата митница“, на остров Василиевски в Санкт Петербург.

Гиър се фокусира върху маркетинга на заведението и го прави най-изисканото място за хранене в град, който тъкмо открива изисканата кухня. Поп звезди и бизнесмени се хранят там и кметът на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който понякога идва със своя заместник Владимир Путин.
Гиър описва Пригожин като „много строг“ шеф, който би използвал специален светлинен проектор, за да търси прах под масите всяка сутрин, за да провери дали чистачките работят ефективно.
„Той може да се адаптира, за да угоди на всеки човек, ако има нужда от нещо от него. Това със сигурност е един от талантите му“, отбелязва бизнесменът.
Когато руският виолончелист и диригент Мтислав Ростропович е домакин на кралицата на Испания в дома си в Санкт Петербург през 2001 г., Пригожин осигурява кетъринга. Ростропович дори кани Пригожин и съпругата му на гала концерт в Барбикан, част от честването на 75-ия му рожден ден в Лондон през 2002 г., сочат записите на Лондонския симфоничен оркестър в списъка с покани за събитието.

„Путин видя, че нямам нищо против да донеса чиниите сам“, разказва Пригожин. Това е началото на контактите с руския президент.
Преди време Пригожин започва да печели договори за обслужване на големи правителствени събития чрез Concord, холдингова компания, която създава през 90-те години. Следващата стъпка са мащабни държавни договори за доставки. През 2012 г. печели над 10,5 млрд. рубли (200 млн. паунда) от договори за осигуряване на храна за московските училища, съобщават руски медии, позовавайки се на записи от руския финансов регистър.
Изглежда, че схемата е събудила апетита на Пригожин. „Той беше като куче за следене, винаги търсещо пари“, споделя бившият служител.
В кореспондеция чрез имейли, според Guardian, между групата Concord на Пригожин и министерството на отбраната през пролетта на 2014 г., старши адвокат на Concord обсъжда вариант за снабдяване на огромната мрежа от руски военни градове с храна и други провизии.

Този проект обаче не става факт, но до 2015 г. неговите компании са спечелили големи договори за над 92 млрд. рубли (1 млрд. паунда) за изхранване на армията, според разследване на Forbes Russia.
Пригожин сервира храна за бразилския президент Дилма Русеф, Путин и индийския премиер Нарендра Моди в Кремъл през 2015 г. Въпреки че няма официална позиция, Пригожин често присъства на срещи на високо ниво, свързани с договори за отбрана. Той участва в двустранна среща между Путин и президента на Мадагаскар в Кремъл през април 2018 г., среща, която не беше оповестена, но за нея беше съобщено от New York Times
Само два месеца след нея Путин се присмя на твърденията, че Пригожин е участвал във външнополитически въпроси в сянка от името на Кремъл. „Той управлява ресторантьорски бизнес, това е негова работа; той е ресторантьор в Санкт Петербург“, каза Путин за него в интервю за австрийската телевизия.
Притиснат от доказателства за договорите на Пригожин с министерството на отбраната и обвиненията за намеса в изборите, Путин отговори, сравнявайки Пригожин с Джордж Сорос, финансистът и филантропът, обект на много конспиративни теории и когото руски официални лица обвиняват, че е финансирал революции в САЩ държавни поръчки.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Убит ли е Евгений Пригожин? Ето какво се знае до момента
Как се отрази бунтът на Пригожин на курса на рублата и финансовите пазари?