Мистерията с изчезването на Елена и двете й деца в Истанбул се заплита! Бащата е неутешим: Не мога да преодолея тази загуба

Майка и двете й деца изчезнаха безследно в Истанбул. Припомняме, че за това съобщи съпругът й, който ги търси от неделя вечерта. За случая са ...

Ива Дойчинова: Откриването на фондация Димитър Ненов беше едно патетично, емоционално и леко тъжно събитие

Откриването на фондация Димитър Ненов от Йордан Камджалов беше едно патетично, емоционално и леко тъжно събитие. Това коментира в ефира на ...

Тагарев: България може да помогне на Украйна с обучение на наземен персонал за F-16

Подкрепа за политиката на ЕС за Украйна и предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили е изразил министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС в Испания.

По време на срещата Тодор Тагарев е посочил, че на фона на събитията в региона на Черно море е важно предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили “толкова дълго, колкото е необходимо”. Страната ни има решение за участието на български инструктори за обучение на украински военни в ЕС.

Министърът е заявил, че България обмисля разширяване на приноса си към европейската мисия. А фокус можела да бъде подготовката на бойни санитари, както обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Тагарев е изразил увереност, че новите европейски регламенти в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Министърът е информирал европейските си колеги и за скорошната си срещи в Украйна и за решението на България да предостави там 100 бронетранспортьора и съответните резервни части за тях.

Тагарев е призовал за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия, провеждани от Русия. Така ще се елиминира на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС, казва Тагарев, цитиран от Министерството на отбраната.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Над 1500 дка борова гора е опожарена край чепеларското село Хвойна

Над 1500 декара борова гора е опожарена край чепеларското село Хвойна, огънят се разраства. Към момента пожарът над село Хвойна, община Чепеларе се разраства. Когато задуха вятър се вдига върхово, но на повечето места е низов. Над 1500 декара гора черен бор вече е изгоряла. На 5 места са разпределени 7 пожарни коли – 2 на главния път, 1 на местността “Бели дол” (намираща се в посока с. Студенец), 2 на м. “Буково”, 1 на м. “Овчарник” и 1 в м. “Под усое”.

В местността “Буково” пожарът е локализиран, т.е. овладян така, че да не се разраства.

Продължава работата на булдозерите, като вече има изграден над 2 км нов път. Двата хеликоптера от авиобаза Крумово работят от 08.00 часа сутринта и разпръскват непрекъснато голямо количество вода върху горящата гора, каза за епицентъра на пожара заместник-кметът на община Чепеларе инж. Стоян Кузмов пред БНР.

Гасенето на пожара ще продължи дни наред.

“При всички положения през нощта екипите ще останат на дежурство. И така докато не се обработи всичко и не се приключи до край произшествието”, уточни зам.-директорът на смолянската пожарна комисар Цветан Стоилков.

От общинската администрация изказват сърдечни благодарности към включилите се в гасенето на пожара и днес доброволци от всички краища на страната, към новодошлите обучени доброволци от градовете София и Пловдив и към всички специализирани служби, които вече трети ден неуморно се борят да спрат огнената стихия. Благодарности отправят и към всички хора, пожелали да дарят средства и материали от градовете Пазарджик, Асеновград, Пловдив.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 30 август 2023 г.

петър тодоров

Главният секретар на МВР хвърли оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка, обяви днес самият той. Жестът му е факт след като по-рано днес президентът Румен Радев изпрати в МВР отказ да го освободи от поста му. Вътрешният министър Калин Стоянов в коментар заяви по този повод, че ще продължи да работи трудно с Тодоров.

Кабинетът даде пари за по-високи заплати в МВР

Правителството отпусна пари на вътрешното министерство за повишаване на възнагражденията в системата. Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МВР. Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2023 г., съобщиха днес от правителствената пресслужба.

Божков и близките му вече са с охрана по нареждане на прокуратурата

Прокуратурата назначи от днес охрана на Васил Божков и близките му, съобщи адвокат Георги Гатев след приключване на разпита на клиента му.

Охраната е разпоредена във връзка с молба, отправена от Божков преди време, когато искаше да дава показания по делото, обясни Гатев и добави, че охраната ще се изпълнява от служители на Главна дирекция “Охрана” или от МВР. “Той не се страхува, но има опасения”, каза адвокатът.

Военните са взели властта в члена на ОПЕК – Габон

Четири дни след проведените спорни президентски избори в Габон, военните са овладели властта. Ако военният преврат в бившата френска колония е успешен, той ще е девети пореден за района под Сахара за последните три години, осъществен само месец след събитията в Нигер. Причините за военните преврати в тази част на Африка са боледуващите икономики и слабото управление, предизвикващи недоволство сред населението и (най-вече в Западна Африка) ширещо се насилие на екстремистки групи.

“Голдмън Сакс” е купувал британски и американски фирми с китайски пари

Акулата от Уолстрийт “Голдмън Сакс груп” е използвал фонд, създаден с китайски държавни средства, за покупката на поредица от британски и американски компании, включително от сферата на киберсигурността, предоставящи услуги на британското правителство, въпреки растящото напрежение между Пекин и Запада. Американската инвестиционна банка е осъществила седем сделки с пари от “партньорския фонд” за частни капитали с активи за 2.5 млрд. щ. долара, създаден през 2017-а съвместно с държавния китайски фонд “Чайна инвестмънт корпорейшън” (CIC), твърдят запознати с въпроса и с дейността на дружеството лица. Сред тях е нововъзникнала фирма, следяща глобалните продоволствени вериги, консултантска кантора, предоставяща съвети за облачното пространство, компания за тестване на лекарства и производител на системи, използвани за изкуствен интелект, дронове и батерии за електрически коли. Въпреки че играчът от Уолстрийт е обявил инвестициите си в тези дружества, той не е уточнил, че сделките са финансирани, макар и отчасти, от китайски фонд.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]