Георги Гатев, адвокат на Васил Божков: Не е дал обяснения пред разследващите, възползва се от правото си да не дава показания

Васил Божков все още не е дал обяснения пред разследващите, засега се възползва от правото си да не дава показания. Това заяви пред БНТ адвокатът му ...

Кабинетът чака и от синдикатите сценарии за енергиен преход

Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка разработва сценарии за енергийния преход. Те се базират на различни варианти какво ще бъде потреблението на електрическа енергия и как ще се развива електроенергийният сектор.

Фокусът е върху развитието на нови нискоемисионни мощности и плавен и структуриран преход към декарбонизация, който от Комисията за енергиен преход очакват да приключи до 2050 година.
Това става ясно след тричасова среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“.
Тема на разговора са били Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които са в процес на обществено обсъждане до края на септември 2023 г. на портала за обществени консултации. Става дума за териториалните планове за справедлив преход на област Кюстендил, на област Стара Загора и на област Перник. Посочено е, че могат да бъдат обсъждани не до края на септември, а до 13-и септември.

Освен това, като говорим за неточности, прави впечатление годината 2050 г., която министрите на Денков са си поставили като крайна цел за постигането на прехода към декарбонизацията. В действителност в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивостта заложената година е 2038 година.

На с. 113 от ПВУ четем: “Декарбонизацията на енергийния сектор ще е с акцент върху намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 година. Целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.) и ще се затвърди с актуализиране на националното законодателството в Закона за ограничаване изменение на климата, с който ще се създаде и ясен план за постепенно премахване на централите на въглища до 2038 г. и ще има регулаторен таван за техните емисии на въглероден диоксид, приложим от 1 януари 2026 година. Законът също ще предвиди мерки във връзка със социално-икономическите последствия, което ще се финансират и ще са в съответствие с мерките предвидени под Фонда за справедлив преход.
Намаляването на емисиите на въглероден диоксид ще обхваща централите работещи на въглища, а именно ТЕЦ Марица 3 ЕАД, ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД, ТЕЦ Бобов дол ЕАД, AES-3C Марица Изток 1, ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, ТЕЦ БРИКЕЛ ЕАД, ТЕЦ Република, ТЕЦ Русе Изток и Топлофикация Сливен.”

Цитираме този абзац, защото буди недоумение защо сценариите ще се пишат със срок до 2050 г., предвид факта, че министърът на енергетиката Румен Радев не е предоговорил нови условия по Плана. Нещо повече – парламентът още през януари т.г. при решение, с гласовете на депутатите от всички парламентарни групи, с което задължи кабинета да промени частта за енергетиката от Плана за възстановяване и устойчивост.

Последното, което стана известно по темата, бе, че кабинетът “Денков”, ще търси компромисен вариант между правилата на Европейската комисия и исканията на Народното събрание за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика. А това “търсене на компромис” далеч не предполага да се развиват сценарии с крайна дата – 2050-а.

В същото време след днешната среща със синдикатите от пресцентъра на Министерския съвет обясняват, че разработването на различните опции или по-точно казано “моделирането” ще представя възможните варианти за развитие на съществуващите електроенергийни мощности и въвеждането на нови, ще посочва необходимите за целта инвестиции, както и ефектите от тях върху въглеродните емисии. Сценариите ще послужат за изготвяне на пътна карта за климатична неутралност, уточняват още от пресслужбата на кабинета.
Оттам добавят и че синдикатите ще участват активно във всички етапи на процеса, както и че се предвиждат и други срещи в Министерския съвет в днешния формат – министри и синдикални лидери, както и на експертно равнище – в отделните министерства.

Накратко – ще се организират поредица от срещи, все по 3 часа, пък други да му мислят как ще изпълняват записаното в Плана…

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ferrari представи автомобил “скица” – само за благотворителост

Ferrari представи създадения по поръчка суперавтомобил “скица” от модела 812 Competizione. Принципно 812 Competizione е доста рядък – от него има само 999 бройки, които се продават по целия свят.

Уникалният автомобил “скица” или Tailor Made (създаден по поръчка) е малко по-специален. Той е поръчан от Ferrari North America и изглежда сякаш е нарисуван с маркер.

Прокараните стрелки и защриховани места сякаш са направени, за да подчертаят изяществото на дизайна на автомобила, включително изострената форма на въглеродните влакна, които пресичат хоризонталната равнина на предния капак.

Така, както проектантът е скицирал автомобилът, така той и оживява – като истинска, детайлно разграфена, светкавица на пътя.

„Основното предизвикателство беше да се намери перфектният баланс между безупречната техническа реализация и поддържането на творческата искра и артистичното майсторство, които си личат от замаха, с който са правени чертежите на главния дизайнер на Ferrari, Флавио Манцони”, признават от компанията.

Както вероятно се досещате, уникалният суперавтомобил е създаден според “наброските” на главния дизайнер на италианската марка – роденият през 1965 г. в Сардиния Флавио Манцони. Автомобилът е завършен в матово жълто или както той го нарича “трислойно жълто”.

Кабината е проектирана в тон с каросерията – използвана е жълта луксозна тапицерия, по-известна като алкантара, която е произведена от 65% рециклиран полиестер. Върху него са избродирани и дизайнерски елементи. Част от интериора е тапициран с дамаска Superfabric.

Създаденият по поръчка автомобил “скица” не се различава от стандартното Ferrari 812 Competizione. Купето е оборудвано с 6.5-литров атмосферен V12 двигател и е с мощност 830 конски сили. Освен това има 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител, с 692 Nm въртящ момент. Автомобилът постига ускорение от 0 до 100 км/ч за 2.85 секунди, а максималната скорост, която може да вдигне е от 340 км/час.

Единствената по рода си кола – скица – Ferrari 812 Competizione ще бъде продадена на търг по време на голямото събитие за компанията – Ferrari Gala. Това ще стане на 17 октомври, в Ню Йорк. Приходите от търга ще отидат за благотворителност, съобщават от Ferrari.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Д-р Прохоров е лекар висша категория от Украйна, но в Пловдив работи като болногледач заради тромава процедура

Депутат и издател от Пловдив Манол Пейков с нова благородна кауза. Той обръща внимание на д-р Игор Прохоров. Той е от Харков, но живее в Пловдив от ...