Футуролог: Парализиран човек успя да направи Twitter съобщение, след вграден в мозъка му чип, с вече включен ИИ 

Един парализиран и болен човек успя да направи Twitter съобщение. Това е експеримент на Институт за медицински проучвания. Това съобщи в предаването ...

Брокер: Ако през миналата година продавачите на имоти са били категорични в цените, то сега са готови на компромиси

В България продължава да се говори за охлаждане на жилищния пазар, но то все още не се вижда осезаемо. До този извод достига компанията за недвижими ...

Княгиня Калина катастрофира в Боровец след употреба на алкохол

Калина Сакскобургготска

Снимка: Булфото

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски княгиня Калина е катастрофирала в Боровец. Тя е била с над 1.2 промила алкохол в кръвта.

Сигналът за самокатастрофирал лек автомобил на изхода от паркинг на хотел в Боровец полицията е подаден към 15:20 часа, съобщават от МВР. Отзовалият се незабавно на място автопатрул установил водача – 51-годишна жена, като след направен тест с техническо средство пробата отчела над 1,2 промила алкохол. Тя ще бъде придружена до болнично заведение за даване на кръвна проба. Работата по пълното документиране на случая продължава.

Според информация на NOVA това е станало при маневра по време на излизане от паркинг, като колата се е ударила в близката бариера. На мястото е пристигнала линейка, медиците са прегледали Калина, но не се е стигнало да настаняването ѝ в болница, вероятно става въпрос за лека травма. Според “24 часа” княгинята е спряла на паркинга на хотел, за да си вземе храна от ресторанта. На тръгване обаче е шофирала назад и се е ударила в бариерата и стената. Щяла да блъсне и мъж, който бил на паркинга. Княгинята опитала да избяга, но служители на хотела я спрели. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 19 август 2023 г.

Румен Радев

Според Радев управляващите страдат от “властова булимия“

“Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и е очевидно за всички, че те страдат от “властова булимия”. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Той участва в тържествената церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея пред Паметника на свободата на връх Свети Никола.

Износът на украинско зърно е паднал с една трета след черноморската блокада

Усилията на Кремъл да парализира износа на храни от Украйна имат ефект: една трета от износа на зърнени култури от страната е заличена откакто Русия блокира преди месец черноморските пристанища. Това е сериозен удар върху украинското стопанство и върху сигурността за глобалната прехрана, въпреки оценяваните на 1 млрд. евро мерки на Европейския съюз да изгради алтернативни маршрути след началото на разпореденото от Москва нахлуване в Украйна през февруари 2022-а. Вашингтон пък съобщи през седмицата, че работи с европейските си партньори за поддържането на износа на украинско зърно с акцент върху речните ристанища на Дунав и други алтернативи.

Москва ще разследва кой е чупил Паметника на Съветската армия в София

Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин нареди започването на наказателно разследване по случая с вандалския акт срещу Паметника на съветската армия в София. Тази информация бе съобщена пред ТАСС от пресслужбата на ведомството.

Хванаха бус с нелегални мигранти в центъра на София

Група нелегални мигранти бе задържана в центъра на София – близо до “Орлов мост”. Бежанците са били превозвани в бус. В превозното средство е имало 49 души. Те са намерени след катастрофа между буса и лека кола. На място има полицейски екипи и три линейки. Има информация, че някои от мигрантите са били е безсъзнание.

Години наред дружества под шапката на Министерството на икономиката работели на загуба

“В първите си седмици на поста министър видях нужда от сериозен анализ на ефикасността и правната структура на дружествата под шапката на Министерството на икономиката. Тези дружества са търговски, трябва да се управляват ефективно. Видяхме, че една немалка част от тях работят години наред на загуба, но въпреки това заплатите продължават да растат”. Това заяви пред “Дарик радио” министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той обясни, че заплатите са и едно от основните разходни пера на тези дружества. “В заплатите, които видяхме, са били на лимитите по закон, били са над 14 000 лева за изпълнителен директор, около 4500 лева средна заплата за член на борд“, каза министърът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

За полугодието преките инвестиции в страната са за 1.80 млрд. евро

Пари

Нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в страната между януари и юни, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, е положителен в размер на 1.80 млрд. евро (1.9% от БВП). Сумата е по-голяма с 880.2 млн. евро спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни от Българска народна банка.

Само през юни потокът е положителен и е 242.9 млн. евро, докато за същия месец преди година показателят беше отрицателен от 6.6 млн. евро.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 259.6 млн. евро за януари – юни. Той е по-голям със 36.7 млн. евро от този за шестте месеца на миналата година.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 6.1 млн. евро (в т.ч. отрицателен поток от 7.3 млн. евро за Русия). Преди година показателят също имаше отрицателна стойност – от 14 млн. евро.

По предварителни данни, статията “Реинвестиране на печалба” (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и е на стойност 1.48 млрд. евро, при положителна стойност от 591.5 млн. евро за януари – юни 2022 година.

Нетният поток по подстатия “Дългови инструменти” (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) също е положителен и в размер на 59.9 млн. евро, но намалява. За полугодието на миналата година положителната стойност на този показател беше 101.7 млн. евро.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – юни са от Нидерландия (508.9 млн. евро), от Австрия (231.5 млн. евро) и от Белгия (203 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци са към Италия (73.7 млн. евро) и към Румъния (44.4 млн. евро)

По предварителни данни 

нетният поток на преките инвестиции в чужбина 

за януари – юни възлиза на 209.3 млн. евро (0.2% от БВП). Сумата обаче намалява. Преди година изтичането на инвестиции беше в размер на 245.7 млн. евро (0.3% от БВП). 

Само през юни нетният поток е положителен и възлиза на 4.7 млн. евро при положителна стойност от 46.5 млн. евро за юни година по-рано. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]