Адвокат Петър Бозов: Начинът, по който е дефинирано понятието „интимна връзка“,  ще създаде огромни проблеми в съдебната практика

Дефинираното понятие "интимна връзка" в законопроектът така както е създава повече въпроси отколкото отговори. Това заяви в предаването ...

Главният координатор по съдебна медицина за случая с Дебора: Не е проблем на съдебния лекар, че не са назначени последващи съдебномедицински експертизи

Главният координатор по съдебна медицина за случая с Дебора: Не е проблем на съдебния лекар, че не са назначени последващи съдебномедицински ...

След скандала: Вежди Рашидов подаде оставка от два поста

Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Това заяви народният представител Вежди Рашидов, съобщиха от ГЕРБ.

“Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес”, казва още Рашидов.

Оставките на Рашидов идват след днешния скандал с отправените нецензурни думи срещу жертвите на домашно насилие при забравени включени микрофони в Народното събрание.

По-късно депутатът от ГЕРБ се извини за думите си, а от парламентарната група се разграничиха от изказването му.

“Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент”. Това заявява депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов в прессъобщение, разпространено от пресцентъра на партията. “Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие”, добавя Рашидов.

Вежди Рашидов да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание. Това призовава ПГ на ГЕРБ-СДС, която заседава днес след края на заседанието на Народното събрание.

Повод за решението на групата на ГЕРБ са думи на народния представител Вежди Рашидов в почивката на парламента по време на дебата по промените в Закона за защита от домашно насилие. Освен това ПГ на ГЕРБ-СДС го призовава да подаде оставка и като член на Изпълнителната комисия на партията. 

Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

От изтекъл запис стана ясно, че Вежди Рашидов е използвал неуместни думи, докато е разговарял със заместник-председателите на парламента Никола Минчев от ПП-ДБ и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС. 

Скандални думи на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов по време на заседанието на парламента за промените в Закона за домашното насилие предизвикаха възмущение. И закани за протести, ако Рашидов не подаде оставка.

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна“, се чува да казва по време на заседанието Рашидов. Думите са казани без депутатът от ГЕРБ-СДС да съзнава, че близо до него има включен микрофон.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Здравният министър: Готов е проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина

Христо Хинков

Готов е проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина. Това каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на изслушването му в парламентарната комисия по здравеопазване, свързано с наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Стандартът утре ще бъде разгледан на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването и предстои общественото му обсъждане, допълни министър Хинков. Стандартът определя минималните задължителни изисквания към структурите, осъществяващи дейността, а основната цел на специалността е да се подпомагат органите на правораздаването и да съдейства за спазване на законността.

“Стандартът е професионален протокол за работата на специалистите, за да може да работят по-спокойно и сигурно”, добави министър Хинков.

По думите на министър Хинков за случая с пострадалото момиче в Стара Загора трябва да има комплексна оценка за извършването на деянието и съдът е този, който взема под внимание всички обстоятелства по дадено престъпление. “Съдебната медицина е интердисциплинарна, не е чисто медицинска практика, а и съдебна”, каза още той. По думите му съдебните медици са в изключително деликатна ситуация от години и едва ли стандартът ще облекчи работата им.

“Наш дълг е да направим този стандарт заедно”, каза председателят на комисията проф. Костадин Авгелов. “Трябва да дадем отговор на обществото защо се стигна дотук, лекарите в Стара Загора свършили ли са си работата, съдебният лекар дали си е свършил работата “леге артис”, но това ще го каже вероятно назначената петорна медицинска експертиза”, добави проф. Ангелов.

“Ако искаме медицината да бъде поставена на нейното заслужено място, трябва да дадем увереност на хората, че сме си свършили работата”, каза още той.

“Категориите за лека, средна и тежка повреда са ясно разписани в Наказателния кодекс, но страданието и психическите последици не могат да се измерят”, каза пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Членовете на комисията ще изслушат министър Хинков за наличието на утвърден медицински стандарт „Съдебна медицина“ и за спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

“Стандартите имат отношение към съдебната медицина, а това е въпрос на съда”, каза още той. Решението на съдията е комплексно, той взема всички съображения, които не могат да влязат във всички стандарти и да бъдат операционализирани. В отговор на въпрос дали трябва по-ясно да се разпишат категориите за лека, средна и тежка увреда министър Хинков каза, че те са разписани достатъчно добре, но „въпросът е, че съдията събира всички останали факти около извършеното престъпление, преценява жестокостта, с която е извършено, което не може да бъде операционализирано“.

“Не може да се измери жестокостта на едно престъпление”, допълни той.  “Това, което прави съдебният лекар, е да прецени фактите по отношение на телесните повреди и там има доста ясни показания за това какво е лека, средна и тежка повреда и те са в Наказателния кодекс”, поясни министърът.

В отговор на въпрос дали съдебният лекар неправомерно е отстранен от поста си, министър Хинков каза, че според него „го е отнесъл, но нека да стане така, че да се види, че все пак има някаква реакция“. Ако е било формално заключението му, ако то не е довело до решение от страна на съдията за това да вземе предвид порезните рани, може би временно е бил отстранен.

“Принципно това не е проблем на медицината, а това е престъпление, за което съдията преценява комплексността му и какво е нанесло на жертвата. Страданието и психичните последици не могат да бъдат измерени”, каза още той. По думите му това са неща, които касаят не само медицината, а и съда, касаят оценката, която само съдията може да направи. Съдията е този, който трябва накрая да каже какъв е видът на увредата, добави министър Хинков.   

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ПГ на ГЕРБ-СДС призова Вежди Рашидов да напусне два свои поста

Парламент Вежди Рашидов

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС призова Вежди Рашидов да подаде оставката си като председател на Комисията по култура в НС и от ръководните органи на партия ГЕРБ, съобщават от bTV и Nova.

Според информация на bTV парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се събере на извънредно заседание тази вечер, за да му поиска оставката.

Повод за исканите оставки бяха нецензурни думи на Рашидов срещу жертвите на домашно насилие по време на разговор със зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова, но без той да знае, че парламентарните микрофони са включени.

След скандалните реплики Рашидов се извини на обществото за думите си.

“Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие”, казва той в разпространено от партийния пресцентър съобщение.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху промените в Закона за съдебната власт

Със 131 гласа “за”, 47 “против” и 6 “въздържал се” Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според държавния глава този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

Президентското вето на последните промени в Закона за съдебната власт, гласувани окончателно от парламента на 21 юли, беше наложено на 1 август.

На 3 август Правната комисия също преодоля ветото на държавния глава върху промените в Закона за съдебната власт.

Отхвърлянето на ветото подкрепиха ГЕРБ-СДС, ПП – ДБ и ДПС, а “против” гласуваха от БСП и “Възраждане”. От “Има такъв народ” се въздържаха.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обвини управляващите, че са използвали случаят  с малтретираното момиче в Стара Загора, за да отхвърлят президентското вето. 

“Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ – в тоя момент сега започва гаврата с момичето от Стара Загора, защото си разчистват сметките с президента. И сега на финал този закон, с който се хвалехте всички за Шенген, особено тези 3 парламентарни групи, всъщност ще го прецакате същите тия, които натискахте да бъде приет. И ако си мислите, че това на се вижда в ЕС, което правите, предполагам, че   сте едни наивници над средна възраст и нагоре”, коментира Йорданов.

А депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов съобщи, че се подготвят още законови промени.

“Все пак в съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде в крайна сметка една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и съответните избор на съдия за разследване на главния прокурор”, каза Божанков.

С това беше изчерпан и дневният ред на извънредното заседание на парламента и председателстващият Росица Кирова обяви край на заседанието.

По-рано днес депутатите приеха на първо четене по-сурови наказания в Наказателния кодекс при домашно насилие, а терминът “интимна връзка” влезе в законодателството, също на първо четене.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]