Нели Куцкова за пуснатия на свобода насилник на Дебора: Съдът е могъл да положи малко повече усилия при данните за толкова наранявания

Политиците в никакъв случай не допринасят за умиротворяване и за по-спокоен и по-цивилизован дом у нас. Това каза в аудиокаста на "Фокус" ...

Какви екологични престои ще ни предлагат един ден хотелите

Нови концепции, променящи начина ни на пътуване – Част 4

Сред новите концепции, които ще променят начина ни на пътуване, са и така наречените екологични престои в хотели.

През 2021 г. в Лондон бе открит Room2 Chiswick, който бе обявен за хотел с нулево нетно потребление за цял живот.

С други думи, хотелът е компенсирал целия си въглероден отпечатък – като се започне от строителството, мине се през материалите, поддръжката и се стигне до електрозахранването му.

В сравнение с типичния британски хотел с подобен размер, Room2 използва 89% по-малко енергия на квадратен метър, благодарение на термопомпи със земен източник, панели за слънчева енергия, водоспестяващите инсталации, зелен покрив и мерките по два типа политики – за устойчиви обществени поръчки и за нулеви отпадъци.

В САЩ, хотел Marcel New Haven в стил Баухаус – “Колекция Tapestry” на Hilton, е на път да стане първият хотел с нулево нетно потребление в страната, след като реновира сграда, която е културно наследство и проектирана от известния архитект, роден в Унгария, Марсел Бройер.

Открит през май 2022 г., ежедневните операции на хотела са напълно захранвани със слънчева енергия от 1000 фотоволтаични панела на покрива и в резултат на това имотът отделя нулеви въглеродни емисии.

Друг пример за екологичен престой в хотел предлагат в луксозните курорти на Малдивите, където прилагат нов подход към отпадъците с новаторска “Лаборатория за устойчивост”.

Хотелът разполага и с прозорци с троен стъклопакет, електрически микробус и навес, пълен със зарядни устройства за електрически автомобили, включително 12 Tesla Superchargers – подобрения, които са спечелили на хотела сертификат LEED Platinum.

Ако погледнем в бъдещето, Six Senses Svart има за цел да бъде първият в света енергийно положителен хотел при отварянето на вратите си през 2024 година. Той се намира в рамките на Северния полярен кръг в Норвегия.

Със своя екологичен надводен дизайн, вдъхновен от съоръженията за местно сушене на риба, той има система за ползване на слънчева енергия, ресторант с нулеви отпадъци и ефективни системи за управление на отпадъците и водата. С тези приспособления хотелът има за цел да помогне на екологично настроените пътешественици да се запознаят без притеснения с полярния регион.

През 2024 г. предстои да се появи и курортът Шейбара, който е изцяло извън мрежата на останалите курортни селища. Той е разположен в защитен морски парк край бреговете на Червено море, Саудитска Арабия. Този парк е известен със своите гъсти мангрови гори, девствени коралови рифове и разнообразния морски живот.

Собствениците на сертифицирания с LEED Platinum хотел планира да сведе до минимум своя въглероден отпечатък по много начини. От разполагането на хотелските стаи, подобни на капсули над водата (за да не пречат на морския живот), до инсталиране на соларна ферма, захранвана със слънчева енергия, за обезсоляване на морската вода и превръщането й в прясна. Не са последно място има и съоръжения за рециклиране.

Кажете сбогом на езиковите бариери

Няма нищо лошо в това да играете шаради, но не би ли било по-хубаво да провеждате по-задълбочени разговори с хората, които срещате, докато пътешествате?

Да предположим, че езиковите бариери останат в миналото. В такъв случай ние ще можем да общуваме с различни култури, да работим и живеем в чужбина, да откриваме нови бизнес възможности и да се свързваме с отдалечени членове на семейството.

Добрата новина е, че преводът в реално време с всеки изминал ден става все по-усъвършенстван.

Pixel Buds на Google могат да превеждат казаното директно в ухото ви или да споделят транскрипция, за да можете да я проследите.

Компанията също така работи върху очила с добавена реалност, които показват преведения текст върху лещите в реално време.

Друга компания – Mymanu, също предлага автоматичен гласов превод чрез своите слушалки CLIK S.

В момента те се използват в хотелиерството и скоро ще бъдат разпространени в помощ на търсещите убежище в Обединеното кралство. Слушалките се синхронизират с приложението за превод MyJuno на компанията, за да помогнат на потребителите да общуват на над 37 езика.

Компанията твърди, че скоро ще пусне на пазара първите в света слушалки с гласово управление и поддръжка на eSIM. Наречени “Titan”, те ще могат да се използват като телефон без екран, а също така да предлагат превод на живо, без да е необходимо приложение за телефона.

Повече за новите концепции, променящи начина ни на пътуване, може да прочетете тук.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Цеков обеща частично решение на проблема с безводието в Омуртаг

На проблема с безводието в Омургат бе намерено частично решение – до края на месец август вместо досегашните 4 часа дневно жителите на града ще имат вода през целия ден.

Това обеща министърът на  регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в края на работна среща, в която участваха представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, областният управител на Търговище – Гергана Цонева, кметът на Омуртаг – Ешреф Ешрефов, представители на водоснабдителното дружество в Търговище и на гражданските сдружения „Вода за Омуртаг“ и „Искам вода за Омуртаг“. 

Поводът за нея беше нерешеният през последните 35 г. проблем на Омуртаг с целогодишния режим на водата. 

На срещата бяха набелязани стъпки от всички институции, ангажирани с казуса, с цел жителите на града да имат достъп до постоянно течаща вода за питейно-битови нужди. 

По думите на министър Цеков срещата е била добра от гледна точка на изясняване на фактите. 

Той бе категоричен, че държавата ще се намеси по-сериозно в решаването на водния проблем на Омуртаг с всички законови норми, ако набелязаните краткосрочни мерки не дадат резултат. 

“Имаме дългогодишен проблем със законосъобразността на изграждането и качеството на довеждащия водопровод от язовир „Ястребино“. Благодарение на колегите от ВиК – Търговище, този водопровод е саниран в частите, в които е имал дефекти, изпитан е и в момента има увереност, че до Омуртаг може да се подава вода от порядъка на 15 литра до максимум 30 литра в секунда“, посочи министър Цеков.

Той подчерта, че за да стигне тази вода до гражданите, община Омуртаг трябва да ремонтира помпените станции. 

Управителят на “Водоснабдяване и канализация” ООД – Търговище Явор Миланов обяви, че е реалистично водоподаването в Омуртаг да бъде възстановено до 10 август.

Регионалният министър също потвърди: “За да стигне тази вода до гражданите, община Омуртаг трябва да ремонтира помпените станции. Имаме уверението от страна на кмета, че от гледна точка на осигуряването на електрозахранване, към 10 август всичко ще е готово. Имам готовност веднага след това да насроча приемателни комисии, така че да бъде прието електрозахранването“. 

Той добави и че екип експерти от  министерството ще остане в града в следващите дни за оглед на място, съвместно с представители на ВиК оператора и на община Омуртаг. Министър Цеков обясни, че целта му е да се идентифицират всички мерки, които трябва да бъдат взети, така че технически към края на месец август да е възможно тези 15 – 30 литра да влязат във водопроводната мрежа. 

Министърът уточни, че ще има втора среща с местните власти и организации. Той отбеляза, че в летния сезон безводието, особено в Северна България, е много сериозен проблем и подчерта, че причината е в хроничния недостиг на инвестиции във ВиК отрасъла. 

По думите му това е дълга, болезнена тема, която не може да бъде решена без преосмисляне на националната политика в областта на водоснабдяването и канализацията. 

Министърът добави, че в момента от режима на водата са засегнати общо 78 000 жители в 41 общини в страната.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Помощите за ученици от 2-ри до 4-ти клас се отпускат без удостоверения от училището

Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече се отпускат, без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

От ведомството припомнят, че до отпадането на изискването се стигна, след като Народното събрание гласува предложението на МТСП за промяна в Закона за семейни помощи за деца, приета със Закона за държавния бюджет за 2023 г. С нея се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас. Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година, допълват от МТСП.

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври.

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 г., обнародван в днешния бр. 66 на “Държавен вестник”, размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. се запазва на 300 лв., които ще бъдат  изплатени на два пъти – по 150 лв. за всеки срок. Запазват се размерите и на другите видове семейни помощи, които се определят със Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Повече информация за предоставяните от Агенцията за социално подпомагане видове помощи и начините за подаване на заявления за тях е публикувана на интернет страницата https://asp.government.bg/ , раздел “Социално подпомагане”.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, също обнародван в бр. 66 на Държавен вестник, се увеличава размерът на обезщетението за гледане на дете на 780 лв. По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Свикат извънредно заседание на парламента в понеделник заради промените в Наказателния кодекс и ветото на президента

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 7 август 2023 г. от 10.00 часа, съобщиха от ...

Държавата ще отпуска до 6000 лв. за една инвитро процедура

До 6000 лв. става заплащането на една инвитро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега – до 5000 лева.

Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръководството на фондация “Искам бебе”. В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която е част от каузата. 

На срещата бяха обсъдени проблемите с финансирането на инвитро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми. 

В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири инвитро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

„Когато говорим за борба с демографска криза, това не са просто думи, а малки конкретни действия във всеки един момент“, заяви министър Василев след срещата. 

Той посочи, че в Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването се обръща специално внимание на темата. Василев добави, че това е начинът повече хора да знаят и да могат да имат достъп до тези процедури.

Министърът обясни, че чисто технологично средствата ще бъдат предоставени с постановление на Министерския съвет, като вероятно то ще бъде изготвено през следващата седмица. 

Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, затова са увеличени на 2 млн. лв. и би следвало да могат да покрият всички процедури за този период, допълни още Василев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]