Работещите в НОИ разбират за заплатите си в средата на август

Национален осигурителен институт НОИ

Работещите в Националния осигурителен институт са поискали среща с ръководството му за обсъждане на увеличението на заплатите си от 1 август.

Актуализацията на възнагражденията им стана възможна след серия синдикални протести. В резултат на тях при приемането на държавния бюджет за 2023 г. на второ чете депутатите гласуваха допълнителни 7 830 000 лева за увеличаване на заплатите на работещите в Националния осигурителен институт.

Срещата с управителя на НОИ – Ивайло Иванов – е насрочена за 15 август, съобщава БНР, позовавайки се на Синдиката на административните служители “Подкрепа”.

От синдикалната организация настояват средствата да бъдат разпределени справедливо между работещите в Института.

Председателят на Синдиката на административните служители Кремена Атанасова обясни, че едно от предложенията на синдикалистите е всички служители да получат еднакви суми. Тя обръща внимание, че едно от ключовите искания в началото на стачните действия на служителите в НОИ е било средствата да бъдат разпределени по одобрен и съгласуван от синдикалните организации механизъм с цел парите да са разпределени максимално справедливо. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ДЕНЯТ ПО ДИАГОНАЛ – 5 АВГУСТ 2023 Г.

Външният министър на РСМ обяснява във видео, че България не може да е пречка за членството в ЕС

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи публикува видео, в което дава кратко обяснение на същността на преговорната рамка за членство на страната му в Европейския съюз.

По думите му Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България не може да бъде пречка по пътя към членството на страната в евросъюза.

Заподозреният за двойното убийство в Лозен убил човек преди година

Днес, 5 август, край село Лозен бяха открити убити двама души – 18-годишно момиче и 27-годишен мъж. По-късно между Айтос и Бургас полицията арестува 34-годишен мъж от София. Той направил самопризнания. Според неофициална информация миналата година той убил жена по време на интимен контакт.

Суровият петрол с шеста поредна печеливша седмица

Цените на суровия петрол се повишиха с повече от един щ. долар за барел на 4 август, регистрирайки шеста поредна седмица на печалби след като водещите световни производители на суровината Саудитска Арабия и Русия удължиха с още един месец – до края на септември – срока на допълнителните доброволни редукции на доставките си за международните пазари.

Икономически главоболия могат да лишат Байдън от част от електората му от 2020-а

Джо Байдън

Много американци, подкрепили Джо Байдън на президентските избори през 2020-а, смятат че икономиката на страната се развива по-зле под неговото ръководство. Ето защо те вероятно няма да гласуват за преизбирането му през 2024-а, показва последната анкета на “Ройтерс”/Ipsos, чиито резултати бяха публикувани на 4 август.

В Джеда се провежда форум за намиране на решение за войната в Украйна

В Джеда, в Саудитска Арабия, се провежда форум за постигане на съгласие по ключови принципи за бъдещо мирно споразумение с цел прекратяване войната в Украйна.

В него участват съветници по националната сигурност и други високопоставени дипломани от около 40 държави, включително от Китай. Събитието е обявено като глобална мирна среща на върха, но Русия не е поканена на нея.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]