Пригожин е мъртъв

Пригожин, катастрофа самолет

Пригожин е посочен сред пътниците в катастрофиралия бизнес самолет

Пресслужбата на руската федерална агенция за въздушен транспорт (Росавиация) съобщи, че основателят на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин е сред пътниците на разбилия се в Тверска област бизнес самолет Embraer Legacy.

„Започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала тази нощ в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях е името и фамилията на Евгений Пригожин “, казаха от ведомството.

Според руското министерство на извънредните ситуации на борда на катастрофиралия самолет е имало 10 души, включително трима членове на екипажа. По предварителна информация всички на борда са загинали, съобщиха от ведомството.

Самолетът Embraer Legacy се разби около 18:40 московско време на 23 август близо до село Куженкино, Бологовски район, Тверска област. Според flightradar24 самолетът с бордов номер RA-02795, 16-годишен частен Embraer Legacy 600, е летял редовно по маршрута Москва-Петербург. Според planespotters.net Wagner Group е закупила този Embraer (ERJ-135) през септември 2020 г.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България ще трябва да върне 38 млн. евро европейско финансиране заради нередност с жп проект

БДЖ-ПП - вехти влакове

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че иска България да върне предоставени ѝ 38 млн. евро по одобрен жп проект, по който европейското финансиране е около 140 млн. евро, съобщи БНТ.

ОЛАФ настоява останалите 92 млн. евро от проекта да не бъдат предоставени на страната. Причината са нередности, установени по време на процедурата за възлагането на обществената поръчка и при изпълнението на проекта.

Проектът е за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, част от жп линията между София и Пловдив, който отчасти е финансиран от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. 

ОЛАФ призовава Агенцията да проследи и изпълни препоръките ѝ за връщането на средствата и спирането на останалата част от тях.

Разследването на ОЛАФ е извършено заедно с Европейската прокуратура, която на 11 август съобщи, че разследва възможни криминални престъпления и злоупотреба със средства на Европейския съюз и пране на пари в България по този и още един железопътен проект на стойност допълнителни 111 милиона евро.

Вторият проект е за модернизацията на жп участъка между Оризово и Михайлово – част от рехабилитацията на жп инфраструктурата между Пловдив и Бургас. Финансирането от 111 милиона евро е от Кохезионния фонд и оперативните програми “Транспорт” и “Транспортна инфраструктура”.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания “Железопътна инфраструктура”, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Според Европейската прокуратура разследването, което продължава, е разкрило факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. 

Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2.5 млн. евро от криминално проявени лица.

“Заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример за това как сътрудничеството между ОЛАФ и Европейската прокуратура би могло да осигури най-добрата защита на финансовите интереси на Европейския съюз“, заяви генералният директор на ОЛАФ Виле Итала.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Състезатели от 28 държави стартират в юбилейната 70-ата Международна колоездачна обиколка на България

Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ обявиха детайли относно 70-aта колоездачна обиколка, четвъртото най-старо шосейно състезание в Европа, което заедно възобновиха преди четири години.   Стартът на обиколката ще бъде даден на 26-ти август пред храм-паметник "Александър Невски", където състезатели от 28 държави, организирани в 21 отбора, ще преминат 1 км пролог, за да бъдат излъчени носителите на четирите лидерски фланелки. „От името на всички състезатели, треньори и деятели, бих искал да благодаря на ДЗИ за доверието, което има в нас и в нашия спорт. Съвместните усилия, които полагаме в последните години ни се отблагодаряват и смело мога да заявя, че заедно върнахме имиджа на българското колоездене“, заяви председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов. „Заставам отново пред вас, за да споделя своята удовлетвореност от това солидно партньорство, което имаме с БФК. За всички нас в ДЗИ, колоезденето е кауза, която ние виждаме не само в обхвата на професионалните състезания. То има далеч по-широк обхват. Колкото повече пропагандираме колоезденето, като начин на живот и колкото повече деца привлечем към него, толкова по-добре. Изключително щастлив съм, че в част от градовете, през които ще мине обиколката, ще бъдат организирани и състезания за деца. Нека заедно променим навиците си и начина си на живот, като започнем да се придвижваме с велосипеди. Това ще ни реши много проблеми.  Пожелавам здраве, сила и воля за победа на всички участници. Вярвам че за пореден път етапите на обиколката ще преминат в дух на спортсменство и приятелство“ – сподели Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ. Юбилейната 70-та колоездачна обиколка на България ще се проведе в шест последователни дни, като след пролога в София предстоят пет етапа. Първият ще бъде разделен на два полуетапа – София - Пирдоп (70,2 км) и Пирдоп - Троян (88,9 км). Следващият ден колоната потегля за Казанлък, като ще измине разстоянието от 108,3 км. На 29-ти август предстои най-дългият етап в тазгодишното издание – Казанлък - Бургас (190,53 км). Четвъртият етап отвежда състезателите от Бургас до Сливен (114,0 км), а финалът за първи път в историята на Обиколката на България ще бъде в Шумен на 31-ви август.

text