С близо 50% са скочили цените на млякото и млечните продукти през последните 4-5 години, показва статистиката

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производства за установяване на картели, които са довели до поскъпване на основни храни, сред които ...

Най-старият и най-високият фар по Черноморието ни отваря врати за посетители

На 18 август (петък), между 10.00 и 16.00 ч., най-старият и най-високият фар по българското Черноморие отваря врати за посетители.

Събитието се провежда по повод на международния ден на морските фарове.

Съоръжението се намира на 6 км от град Шабла и е един от най-посещаваните туристически обекти, поради източното си разположение и богатата си над стогодишна история.

Морският фар е изграден в умален вариант по модел на едно от Седемте чудеса на света, а именно Александрийския фар. Той изпълнява стратегическа функция да предпазва корабите от удар и потъване.

Любопитен факт е, че в Шабленския фар се съхранява послание от служители към бъдещите поколения, което ще бъде отворено, когато се отбелязва неговата 200-годишнина.

В близост до морското съоръжение интересна дестинация е плажът „Малкото море“, който е предпочитан от туристите, търсещи тихо и спокойно място.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МО: Военноморските сили извършват засилено противоминно наблюдение

черно море румъния

Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Румъния, българските ВМС са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти.

Поддържат се в готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане, съобщават от Министерството на отбраната. 

По-рано днес морска мина избухна близо да румънския курорт Костинещи, който се намира на 30 км от българската граница. Засечена е и втора мина, която е още във водата. Не се съобщава за пострадали и материални щети. 

За взрива е било съобщено в 9:00 сутринта на телефон 112. Пристигналите екипи са установили, че той е нанесъл щети на дига в района.

Медици са прегледали мъж, който се е оплакал, че има нанесени щети върху слуха му от силния шум, но е отказал да бъде хоспитализиран.

Властите са наложили временни ограничения за достъп на туристи до зоната.

Румънските медии цитират Военноморските сили, според които този следобед районът в крайбрежната зона между Констанца и Мангалия е обхождан от кораб миночистач и военен хеликоптер, за да локализират евентуално втора мина, с цел да обезвредят.

Това не е първият подобен инцидент от началото на войната в Украйна, отбелязват местните медии. Досега румънски водолази са неутрализирали пет морски мини в тази зона. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Вечерен виц: Контрольорка в трамвая

Контрольорка в трамвая: - Господине, Вашият билет? - Аз съм самотен баща и пътувам без билет. - И колко деца имате? - Пет. - Ауу, а как се справяте? - Няма проблем, те са при майките си. - Ами Вие? - Нали Ви казах, аз съм самотен баща...  

text

Mercedes блокира достъпа на руските дилъри до своя софтуер

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz Group AG напълно изключи руските дилъри от своя софтуер, предава в. „Известия“, като цитира пресслужбата на „МБ Рус“, местният дистрибутор на Mercedes. Достъпът на дилърите в Русия до онлайн системите за поддръжка и отстраняване на проблеми при превозните средства е спрян от компанията. Тя изтъква, че тези ремонтна дейност ще се извършва на базата на „натрупания опит и знания“ на съответните служители. Асоциацията „Руски автомобилни дилъри“ потвърди наличието на проблеми с достъпа до софтуера, като това засяга и други марки. От организацията добавят, че достъпът до системата на BMW също е бил ограничен. Липсата на такъв софтуер може да увеличи времето за ремонт и поддръжка и да създаде проблеми с актуализирането на новите превозни средства, предупреждават браншови експерти. Въпреки че има начини за заобикаляне на тези ограничения, шофьорите ще започнат да се обслужват по-често в неофициални сервизи и ще купуват по-прости от технологична гледна точка модели. Autostat припомня, че през април „Автодом“, група от автомобилни дилъри, придоби всички руски активи на Mercedes, включително Mercedes-Benz Rus JSC (официален дистрибутор на Mercedes-Benz в Руската федерация), Mercedes-Benz Manufacturing Rus LLC (автомобилен завод в Московска област), Mercedes-Benz Bank Rus LLC, Mercedes-Benz Financial Services Rus LLC (лизингово дъщерно дружество) и Mercedes-Benz Capital Rus LLC. Така „Автодом“ получи правото да извършва сервиз и поддръжка на автомобилите с марка Mercedes, които се продават в Русия, включително гаранционна и следгаранционна поддръжка. Дилърската група се ангажира в най-скоро да обяви своя нов технологичен партньор и да сподели планове за възобновяване на производството в завода в покрайнините на Москва. Фабриката беше открита през 2019 г. с участието на руския президент Владимир Путин. В съоръжението, което се разглеждаше като ключово за достъпа до изгодни държавни поръчки, работят над 1000 души и се произвеждат седанът и SUV моделите от Е-Class. Оборудван с роботи и друга най-съвременна автоматизация, заводът може да произвежда 20 000 автомобила годишно. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Mercedes продава активите си в Русия Mercedes внедрява ChatGPT в своя система Срив в продажбите на нови коли в Русия

text