Христо от Варна е един от българските студенти, които са заклещени в епицентъра на бедствието в Хавай!

93 са вече жертвите на пожара, който обхвана хавайския отстров Мауи. Стотици хора остават в неизвестност. В епицентъра на бедствието - град Лахайна ...

Доц. д-р Мариана Тодорова: Ако Зукърбърг спешно не преструктурира Threads, това има вероятност да бъде един неуспял проект

Очакваше се социалната мрежа Threаds да има огромно развитие, тя се оказа и в основата на неосъществилия се физически конфликт между Зукърбърг и ...

Вечерен виц: Учителката пита

В училище учителката пита учениците къде работят бащите им. - Моя татко работи в автосервиз. - Моя е управител на ресторант. - Моя е главен счетоводител. - Моя е доцент в БАН... Целият клас се смее. Учителката: - Деца, не е хубаво да се смеете на чуждото нещастие...

text

Инвеститорите на “Креди Сюис” ще оспорят сделката на “Ю Би Ес” в съда

ю би ес

Група индивидуални инвеститори на швейцарската банка “Креди Сюис” (Credit Suisse) ще заведат дело в Търговския съд на Цюрих. Те не са доволни от условията за поглъщане на Credit Suisse от друга швейцарска банка UBS. Швейцарската асоциация за защита на инвеститорите (SASV) ще заведе дело от тяхно име в понеделник. Това съобщи Financial Times с позоваване на изявление на генералния секретар на SASV Арик Решке.

През март “Ю Би Ес” (UBS) обяви спешна покупка на Credit Suisse за 2 млрд. долара. Сливането беше подготвено от швейцарските власти в специален режим, който им позволи да заобиколят обичайната процедура за консултация с акционерите по този въпрос, както и тяхното гласуване по сделка. Инвеститорите, които завеждат дело сега, са предимно недоволни от сумата, платена от UBS за Credit Suisse, посочвайки, че тя е половината от капитализацията на банката въз основа на цената на акциите в деня преди сделката.

Груповият иск ще бъде представен от повече от 500 акционери на Credit Suisse, включително много бивши служители на банката. „Някои от нашите ищци работиха в Credit Suisse в продължение на 30 години и получиха част от изплащането в акции“, коментира Арик Решке. Той посочва, че преди 15 години акциите са стрували над 80 швейцарски франка, а според условията на сливането около 0.76 швейцарски франка. 

Очаква се съдът да се произнесе по казуса до края на годината. Според Решке може да е от полза за UBS да уреди делото извън съда – в този случай той ще трябва да плати само на ищците. Ако съдът реши в полза на ищците, UBS може да се наложи да плати на всички акционери, което ще струва милиарди долари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 13 август 2023 г.

Холдинг БДЖ ЕАД

Министър Гвоздейков смени ръководството на “Холдинг БДЖ”

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков смени ръководството на „Холдинг БДЖ“, съобщи БТА. От постовете си са освободени Владимир Дунчев – председател на съвета на директорите, инж. Атанас Атанасов – изпълнителен директор и член на борда на директорите, както и Валя Петрова – член на борда. 

Новите назначения са Георги Друмев, Димитър Михайлов и Юлия Варадинова-Милкова. 

След заседание на новия борд за негов председател е избрана Юлия Варадинова-Милкова, а новият изпълнителен директор на дружеството ще бъде Георги Друмев. 

МОН откри нарушения в процедурата на избор на декан на Медицинския факултет

Софийски университет

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет (МФ) на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е съпътстван от редица нарушения и неизяснени обстоятелства. Установени са пропуски по отношение на свикването на общото събрание на факултета на СУ и процедурата на неговото избиране. Това са част от изводите от направената проверка по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя беше образувана в резултат на постъпили в Министерството на образованието и науката сигнали и жалби за избора на декан, проведен в края на месец юни.

На база всички данни за нарушения, които бяха установени в хода на проверката, министърът на образованието и науката препоръчва в 3-месечен срок да бъде проведено ново общо събрание на Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за избор на органи за управление. 

Защитата на Черно море е стратегически приоритет, каза министър Тодор Тагарев

През последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, на нарастващо политическо и военно напрежение, военни потенциали и противопоставяне. В резултат на това в последните години Черноморският басейн стана свидетел и на първата от 78 години насам широкомащабна война в Европа, както и на все по-зачестяващи ситуации към страни-членки на НАТО. Заради променената ситуация НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет. Черно море е изключително важно, както за сигурността, така и за икономиката, транспорта и екологията на всички страни-членки от региона“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Броят на индустриалните роботи у нас може да нарасне с 5% тази година

Роботи вкъщи

Броят на инсталираните идустриални роботи в България се очаква нарасне с 5 на сто спрямо миналата година, прогнозира в интервю за БТА Йонко Чуклев – заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi).

Този ръст в индустрията е по-малък от предходната година главно поради две причини. На първо място – част от българските предприятия изчакват пускането на процедурата “Внедряване на иновации в предприятията” по Програмата “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027, както и няколко сходни програми за подпомагане на промишлените им инвестиции. На второ място е техническата рецесия в Германия и по-слабата бизнес активност в еврозоната, което отлагат инвестиционните планове на някои от чуждестранните инвеститори у нас, коментира Чуклев.

Според него, поне десет години ще са нужни на България, за да стане активен участник на пазара на индустриални роботи.

На борбата с тероризма се обръща по-малко внимание поради войната в Украйна

Борбата с тероризма, включително в района на Сахел, остава на заден план, отстъпвайки място на войната около Украйна. Това заяви френският министър на въоръжените сили Себастиен Льокорню. 

Той припомни, че голям развъдник на терористи е “на две крачки от Средиземно море”. Но украинският конфликт “прави някои западни наблюдатели късогледи”. „Вече не говорим за борба с тероризма, включително в парламента“, оплака се ръководителят на ведомството.

Министърът обърна внимание на факта, че френската армия се бори срещу тероризма в Нигер по искане на “легитимните власти на републиката”. Според Льокорню, в Буркина Фасо и Мали също има “трудна ситуация с тероризма”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]