Андрей Ковачев: Дали шпионският скандал и показното убийство на Алексей Петров ще имат решаващо значение за приема ни в „Шенген“ – предстои да видим

На много места има такива пробиви и това трябва да е работа на българските служби, заедно с партньорските служби на страните от НАТО и от Европейския ...

Министър Гвоздейков обсъди с посланика на Полша потенциала на жп транспорта

България подкрепя инициативата на Полша за подписване на обща декларация на 11 държави членки на Европейския съюз за сътрудничество и засилване на инвестициите в транспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа

Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на среща с посланика на Република Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански.

Двамата обсъдиха опита и предизвикателствата пред страните при изпълнението на стратегическите транспортни проекти, които ще бъдат едни от основните теми на форума на високо равнище, който ще се проведе в началото на септември в Полша.

Министър Гвоздейков отбеляза, че железопътният транспорт има голям потенциал и е в съответствие с политиките на Съюза за насърчаване на екологичните видове транспорт. 

Двамата събеседници обсъдиха и възможностите за обмяна на опит на експертно ниво в областта на железопътния транспорт. 

Транспортният министър подчерта, че България предприема действия за ускореното развитие на жп транспорта, като по думите му за страната ни ще бъде от полза опитът на Полша.

Посланик Мачей Шимански запозна министър Георги Гвоздейков с мерките, които предприема страната по отношение на пътната безопасност. Той изрази готовност полски специалисти да споделят с български експерти най-добрите практики в тази област.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Славов се ангажира с мерки против антисемитизма и езика на омразата

Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма и езика на омразата. В срещата участваха представители на Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерация на ционистите в България, Централния израилтянски духовен съвет и организация “Приятели на Израел в България – Негев”.

Председателят на “Шалом” проф. Александър Оскар изрази притеснения от нарастващите прояви на антисемитизъм и език на омразата, които са отразени и в ежегодния мониторингов доклад на организацията. “За съжаление зачестиха атаките срещу видни представители на еврейската общност не в качеството им на политици, а на евреи. Това, което се случва в последната година, буди сериозно притеснение и тревога”, каза той.

Министърът на правосъдието и представителите на организациите изразиха притеснения, че езикът на омразата вече е почти ежедневна практика в политическия и дори парламентарния живот. Министър Славов изтъкна ролята на институционалната реакция срещу проявите на нетолерантност и омраза от представители на “Възраждане”, която зае правителството наскоро.

“Изключително важно е да се даде на обществото институционален сигнал, че такива прояви не могат да бъдат толерирани. За Министерството на правосъдието е приоритет да защитава правата на личността, включващо и противодействия на проявите на антисемитизъм и отричане на Холокоста. Нашата сила е в законодателната инициатива”, сподели министър Славов, като изтъкна и последните промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание. 

Двете страни се съгласиха, че законовите разпоредби трябва да намерят своята реализация в практиката. Една от възможните мерки е провеждането на допълнително обучение на магистрати, така че правоприлагащите органи да разпознават езика на омразата, да не остават безразлични при използването му и да не допускат липсата на преследване на подобни прояви. 

“Трябва да променим нагласата в обществото, че полицията и другите органи пазят нарушителите. Заплахите за демокрацията трябва да бъдат разпознавани, изолирани и лекувани. Аз мога да поема институционален ангажимент за нетърпимост към античовешките прояви и проявите на език на омразата във всичките му форми”, каза министър Славов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]