Путин определи основните цели на БРИКС: Отхвърляне на щатския долар и икономическо възстановяване

Руският президент Владимир Путин отправи видеопослание към участниците в бизнес форума на БРИКС, като определи основните задачи на групата, сред тях ...

Франс Тимерманс напуска ЕК, ще се бори за премиерския пост в Нидерландия

Франс Тимерманс

Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс напуска Брюксел, за да участва в парламентарните избори в Нидерландия. През ноември Тимерманс ще води обединената листа на “Партията на труда” и на “Зелените леви” и се надява да наследи на премиерския пост консерватора Марк Рюте.

62-годишният Франс Тимерманс в момента е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за Европейския зелен пакт. Мандатът му изтича през ноември догодина. Миналия месец Тимерманс изрази желание да стане премиер. Днес двете леви партии в Нидерландия – “Партията на труда” и “Зелените леви”, потвърдиха лидерската му позиция в листата. Това означава, че Тимерманс трябва да се оттегли от поста си в Еврокомисията.

До предсрочни парламентарни избори в Нидерландия се стигна след разцепването на управляващата четворна коалиция, оглавявана от Марк Рюте. Причина за разпадането на сложната коалиция стана спор за миграционната политика на кабинета. След повече от 13 година на власт премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че няма да се кандидатира за пети мандат и ще се оттегли от политиката след изборите на 22-ри ноември.

Марош Шефчович поема ръководството на зеления преход в Европейския съюз, съобщиха от Брюксел. 

Заместник-председателят на Европейската комисия ще изпълнява временно задълженията на Франс Тимерманс, който подаде оставка по-рано тази вечер, за да вземе участие в кампанията за парламентарните избори в родната му Нидерландия. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МВР няма да допусне нови сблъсъци пред Паметника на Съветската армия

Слагането на ограждения около Паметника на Съветската армия е на финалната права. Поредни демонстрации са организирани пред него.

В същото време Министерството на вътрешните работи се ангажира с превантивни мерки за опазване на реда около монумента във връзка с очаквани сблъсъци след футболен мач този четвъртък по инициатива на обединение “Левицата”.

“МВР е мобилизирало целия си ресурс. В съответния ден има три големи мероприятия, които ще бъдат реализирани. Няма да се допусне пресичането на лъчовете на съответните мероприятия, отделно от това няма да бъдат допускани на територията на Паметника на Съветската армия съответните футболни фенове и други участници в организираните мероприятия”, заяви Костадин Паскалев.

“Виновни за вандалските прояви на шпицкомандите на 17 август не са само конкретните извършители, виновни са длъжностните лица, които трябваше да следят за реда в столицата. Няма да допуснем два месеца преди местните избори десницата в София – ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС да си построят предизборната кампания върху паметника”, допълни Мая Манолова, “Изправи се.БГ”, цитирана от БНТ.

“Обърнахме и внимание на това, че през годините този паметник не веднъж е бил вандализиран, оскверняван. Това се води хулиганство, а в някои случаи и по-тежко провинение. До момента не знаем някой да е санкциониран”, каза още Иван Таков, БСП.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Говорителят на опозицията е на “Дондуков” 2, смята политологът Атанас Радев

Атанас Радев

“Нормално да има хроничен сблъсък между президент и изпълнителна власт”

“Всеки държавен глава прекроява президентските правомощия според собствените си амбиции”, смята политологът

От гледна точка на политическата архитектура е нормално да има хроничен сблъсък между президент и изпълнителна власт.

Това мнение изрази пред БНР политологът Атанас Радев.

По думите му в кризисни ситуации президентът има възможност да играе много сериозна роля, но с оглед на кризите от последните 2 години “президентската институция малко е забравила, че тя не е център на властта”.

Президентските правомощия са едни и същи за всички президенти, само че те ги прекрояват по собствената си кройка и амбиции, коментира Атанас Радев и отправи критики към конюнктурните промени в Конституцията.

Говорителят на опозицията е изместен от парламента на “Дондуков” 2, смята политологът. По темата с датата на националния празник и думите на президента Румен Радев, отправени като послание от връх Шипка, той посочи:

“От една страна, той внася някакъв баланс за Трети март. Излезе едно от социологическите проучвания, висок е процентът – близо 70, за запазване на 3 март. Но това, което твърди – за национално движение, задава въпроса кои са те и кого той се мъчи да представлява в тази ситуация.”

Според него “много по-драстични теми” от Трети март вълнуват обществото в момента.

Посланията на президента се отправят в посока някакъв тип политически реваншизъм, изтъкна Атанас Радев.

Отказът да има ясно разписано коалиционно споразумение като вид “брачен договор” може би означава, че сме в “интимна връзка”, да видим къде ще ескалира напрежението и дали ще се стигне до раздяла, каза още в анализа си той. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]