До седмица кабинетът приема Стратегия срещу изпирането на пари

пране пари

В рамките на седмица предстои да бъде приета Национална стратегия срещу изпирането на пари и финансирането на тероризъм.

Това стана ясно след първото заседание на Съвета за координация и сътрудничество за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Негов председател бе премиерът акад. Николай Денков.

Приемането на вече споменатата Национална стратегия срещу изпирането на пари е част от мерките срещу поставянето на България под засилен мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF).

До края на септември 2023 г. се предвижда и актуализация на Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Окончателната оценка на FATF ще стане ясна през октомври 2023 година.

Едно от решенията, които е взел заседавалият днес Съвет, е държавата да предприеме допълнителни мерки за постигане на напредък във връзка с прилагането на засиления мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF), съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Членовете на Съвета са обсъдили и изпълнението на мерките, залегнали в одобрения от кабинета през декември 2022 г. план за изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценката на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL) от май 2022 година.

В края на август 2023 г. предстои в Тирана да бъде направен преглед на напредъка на България по изпълнение на препоръките на MONEYVAL. Преди визитата ще бъде разработен план, в който ще бъдат разписани допълнителни действия, техният краен срок и отговорната за всяко от тях институция.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Слави Трифонов за Нургюл Салимова: Такива като нея водят сами битки за родината си, а родината – разбирай държавата, всъщност ги е изоставила

Слави Трифонов излезе с остра позиция след успеха на Нургюл Салимова и второто й място на Световната купа за жени в Баку, Азербаейджан. Ето какво ...