Асен Василев: Не е нужно нито да ядем постна пица, нито да затягаме коланите (част I)

Асен Василев

Дефицитът за 2024 г. ще нарасне, колкото нарасна и през тази година. Вече трета година стоим на 3% дефицит, ще продължим и занапред. Ако се случи нещо с атомната централа в Запорожие, всички цени ще се изстрелят в небесата. Забраната за внос на украинско зърно беше неразумна мярка

Дефицитът за 2024 г. ще излети нагоре толкова, колкото излетя и през ази година. През миналата година прогнозираха 7-8, дори 10%, но се видя, че при едно нормално планиране дефицитът е 3%, без да вдигаме данъците. Миналата година беше 2,9% на начислена и 0,8% на касова основа. Стана ясно, че България може да бъде нормална европейска държава, с нормална европейска социална политика. И да си запази инвестиционната програма на нива, които даже не могат да бъдат изпълнени. Не е нужно нито да ядем постна пица, нито да затягаме коланите.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ министърът на финансите Асен Василев.

Още от интервюто:

Предпоставка ли е Бюджет 2023 за задържане на високата инфлация?

Пести ли от развитие и образование новата план-сметка на държавата?

Ще излети ли нагоре дефицитът в Бюджет 2024?

Увеличен ли е двойно дефицитът на НОИ от 2019 г. насам?

Какво значи нормализация на цените?

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Шалапатова постави пред АИКБ отново темата за минималната заплата

Политиките за стимулиране на трудовата заетост и таргетирано социално подпомагане –  насочено към най-нуждаещите се – това бяха едни от основните теми на срещата между ръководствата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Представителите на двете групи обсъдиха и въпроси, свързани с борбата със сивия сектор, предстоящото транспониране на европейски директиви по темата и развитието на социалния диалог.

Акцент в разговора беше и механизмът за определянето на минимална работна заплата, съобразен с европейските регламенти. 

„Имаме готовност да възобновим дейността на създадената работната група по тази тема и да инициираме предложения за промени“, подчерта министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. 

Тя добави, че министерството работи по варианти за предотвратяването на злоупотребата с болнични, както и активното включване в заетост на хората с увреждания.

Дискусията беше част от срещите на екипа на министър Шалапатова със социалните партньори. В нея участваха  заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Партньорите обсъдиха и възможностите по Националния план за насърчаване на заетостта и по Програма „Развитие на човешките ресурси“ да се подобри качеството на работната сила и да се активират лицата, които са трайно безработни.

На следващо място участниците в срещата се съгласиха, че проблемите в пенсионната система у нас се очертават като обща тема за министерството и за всички социални партньори. 

„Предстоящият анализ на състоянието на пенсионната система, залегнал в управленската програма, е сред основните приоритети на Министерството на труда и социалната политики. Имаме силна подкрепа от Европейската комисия за оказването на техническа помощ при изготвянето на анализа. Резултатите от него трябва да са готови до средата на 2024 година. Целта е да създадем екип с участието на социалните партньори и международни експерти с опит в дизайна на пенсионни модели, за да могат да бъдат решени основните проблеми на тази система“, увери министър Шалапатова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Социалният министър обеща на КТ „Подкрепа“ анализ на пенсионната система

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова потвърди пред президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поетия ангажимент да бъде направен цялостен анализ на пенсионната система в България, за да се установят диспропорциите в нея и да се намерят решения за възстановяване на социалната справедливост. 

„Амбициите на нашия екип са до края на годината да има интензивен диалог със социалните партньори по всички теми, свързани с труда и социалната политика. Целта е да се подготвят дългосрочни стратегически решения в тези сфери“, заяви министър Шалапатова.

На срещата между министър Шалапатова и Димитър Манолов участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова.

Разговорът беше част от поредицата срещи с всички национално представителни организации на работниците, служителите и на работодателите, които трябва да приключат до края на другата седмица. След тях ще се начертаят сферите за общи действия.

Министър Шалапатова подчерта, че разчита на анализи и експертиза и от страна на социалните партньори по отношение на подобряването на качеството на живот на възрастните хора. 

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов изтъкна, че все по-малко българи могат да отговорят на условията за пенсиониране в страната.

Сред темите, които двете страни обсъдиха, бяха и пазарът на труда, доходната политика с фокус върху механизмите за определяне на минималната работна заплата и сумираното отчитане на работното време. Също така бяха коментирани трудовото законодателство и Закона за държавния служител, колективното трудово договаряне и разширяване на функциите на Главна инспекция по труда.

Според синдиката е необходим анализ на ефективността на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, т.нар. еднодневни трудови договори. От КТ “Подкрепа” смятат, че те не решават проблема с липсата на работна ръка в сектора на селското стопанство.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]