Предлагат се улеснения за пациентите, нуждаещи се от инсулин

инсулин Илай Лили Eli Lilly

Замяната на аналогов инсулин с друг аналогов инсулин да се прави от лекуващия ендокринолог без пациентите да чакат одобрение от Здравната каса. Това процедурно улеснение предлагат от здравното министерство във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини в аптеките. За да заработи това, от Здравната каса трябва да променят изискванията за отпускане на инсулиново лечение при пълнолетните пациенти с диабет.

Аналоговите инсулини създават удобства за хората с диабет, тъй като намаляват честотата на приемане на храна и подобряват метаболитния контрол. Зачестилите проблеми с производството, доставката и паралелния износ на даден вид инсулин у нас създават затруднения и за пациентите, и за лекарите, обясни ендокринологът доц. Радка Савова. 

“Преминаването от един аналог на друг беше свързано с обосновка кандидатстване пред експертна комисия, чакане една-две-три седмици, много излишна документация”, поясни тя.

Свободното преминаване от един аналогов инсулин към друг, каквото предлагат от здравното министерство, ще бъде улеснение и няма да влоши качеството на лечение на хората с диабет, смята енокринологът. 

“Те са равнопоставени, еднакво действащи, единственото условие е да се сменят съответните писалки, защото флаконите на различните фирми изискват различни инжекционни устройства”, каза доц. Савова.

От здравното министерство припомнят, че медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини, след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти, остават непроменени. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Вътев постави задача на екипа си да работи за повече българска храни

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев постави като основна задача на екипа му да работи за повече българска храни, произведени от местни суровини, като постави акцент върху цялата агрохранителна верига.

Вътев изтъкна, че екипът му е изцяло експертен и няма партийно назначени.

Той подчерта, че ще продължат анализите по отношение на розовото масло и допълни, че символът на България трябва да продължи да носи славата ѝ.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Предлагат да продадем на Украйна оборудването за АЕЦ “Белене”

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви, че е внесено решение на Народното събрание от него и народни представители от други политически сили за преговори между енергийния министър на България и правителството на Украйна за продажба на оборудването за “Белене”.

“Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване – почти 1,2 млрд. лева”, поясни той.

“Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът “Белене” е окончателно обречен”, подчерта Добрев.

Той уточни, че Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние за тях – единственият продавач. “Това е win-win ситуация и за двете страни!”, заяви той.

“Под предложението се подписаха и колеги от ДБ, ДПС и дори ПП”, каза още той.

Под проектът на решение са се подписали той, Теменужка Петкова, Кирил Петков, Росица Кирова, Рамадан Аталай, Жечо Станков и Ивайло Мирчев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]