ПП-ДБ ще подкрепи Димитър Радев за управител на БНБ

Димитър Радев - управител на БНБ

Парламентарната група на “Продължаваме Промяната-Демократична България” ще подкрепи Димитър Радев за управител на Българската народна банка. Това потвърди съпредседателят на коалицията Кирил Петков след разговора на депутати от тази група с шефа на централната банка в парламента.

Димитър Радев пък обяви, че е готов да остане на поста в БНБ и затова се е срещал с “Продължаваме Промяната-Демократична България”.

Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 година. „И ще работим заедно – парламентът и БНБ, да постигнем тези цели“, коментира Петков. 

От “Продължаваме Промяната-Демократична България” не издигнаха свой кандидат за управител на БНБ.

Димитър Радев е гуверньорът на централната банка в момента, а номинацията му за втори мандат на поста беше предложена от ГЕРБ-СДС, както и за първия мандат. 

Според него, присъединяването на България към Еврозоната най-късно през януари 2025 година като амбициозна, но постижима цел:

Освен Димитър Радев има още две номинации за управител на БНБ – на „Възраждане“ и „БСП за България“ – съответно Любомир Христов и Николай Каварджиклиев.

В момента парламентарната група на “Продължаваме промяната-Демократична България” изслушва и номинираният от ГЕРБ за ръководител на Сметната палата Димитър Главчев.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Няма да остъпим от защита на правата на българите в Северна Македония

Очакваме Скопие да изпълнява реално Договора за добросъседство, както и двата съвместни протокола. Задължително условие, от което България няма да отстъпи, е вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония. Основна ценност на Европейския съюз е зачитането на човешките права. Там, където човешките права не са защитени, там не е Европейски съюз. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Кристиан Даниелсон – държавен секретар по въпросите на Европейския съюз на Кралство Швеция.

Сред основните теми на разговора между двамата на „Дондуков“ 2 беше разширяването на Европейския съюз.

Даниелсон благодари на България за подкрепата по време на отминалото шведско председателство на Съвета на Европейския съюз, както и за членството на Швеция в НАТО.

„Надяваме се на положително развитие през есента по отношение на приемането на България в Шенген. Моята страна отдавна е изпълнила критериите за членство, сигурна външна граница на Европейския съюз е“, заяви вицепрезидентът Йотова и подчерта, че България разчита на подкрепата на Швеция. „След оставката на министър-председателя Марк Рюте не знаем каква ще бъде позицията на Нидерландия“, посочи тя.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Румен Радев и еврокомисар Кадри Симсон обсъдиха преработването на ПВУ

Преработването на Плана за възстановяване и устойчивост и Териториалните планове за справедлив преход на България бяха тема на обсъждане между министъра на енергетиката Румен Радев и европейския комисар по енергетика Кадри Симсон. Те се срещнаха в рамките на неформалното заседание на министрите на околната среда и енергетиката във Валядолид, Испания.

По традиция се проведе и поредна неформална среща на енергийните министри на сходно мислещите (проядрено настроени) държави членки (Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Нидерландия, Румъния, Полша, Словения, Словакия и Швеция. Белгия и Италия участваха като наблюдатели).  Участниците препотвърдиха отново ключовата роля на ядрената енергия за гарантиране на стабилността и устойчивостта на електроенергийната мрежа на целия европейски електроенергиен пазар. Според изразеното от тях мнение ядрените технологии и възобновяемите енергийни източници се допълват взаимно за постигане целите на ЕС в областта на климата и енергийната сигурност.

Министрите подготвиха съвместен документ до Европейската комисия – „Нова стратегия за използване на ядрената енергия в Европейския съюз“, в който призовават за адекватно признаване и подкрепа на ядрената енергия. Принципът на технологична неутралност и суверенното право на държавите членки да определят своя енергиен микс следва да бъдат надлежно взети предвид в европейските политики.

С гръцкия си колега Теодорос Скилакакис министър Радев дискутира задълбочаването на енергийното сътрудничество и стратегическото развитие на енергийните връзки между двете страни. Повишаването на сигурността на газовите доставки чрез развитие на необходимата инфраструктура, в т.ч. чрез ключовите инфраструктурни проекти за терминал за втечнен природен газ край Александруполис и газовия интерконектор Гърция-България, петролопровода Александруполис-Бургас, също бе тема на обсъждането между двамата министри.  Те разговаряха и за инициативи за сътрудничество в областта на водорода.

В рамките на двустранна среща с държавния секретар на Германия Свен Гиголд и държавния секретар по енергетика и климат на Португалия Ана Фонтура Гувея министър Радев обсъди въпроси, свързани с обмяната на добри практики и възможности за развитие на сътрудничеството в областта на зеления водород.  Акцент бе поставен върху ключовата роля на водорода за повишаване сигурността на енергийните доставки в ЕС и електрификацията на сектора. В тази връзка и с оглед развиването на водородния пазар, с ключово значение беше очертана необходимостта да бъдат привлечени повече инвестиции и да бъдат използвани възможностите на съществуващата инфраструктура и свързаност в Европейския съюз.

Засилване на двустранното сътрудничество в областта на електроенергийната и газовата свързаност бе тема на разговора на министър Радев с държавния секретар на Румъния Дан-Драгош Драган.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Лондон предвижда да премахне тавана на екоглобите

Днес, 12 юли, британското правителство обяви, че ще премахне тавана на екоглобите, който е в размер на 250 000 паунда. Освен това ще бъдат увеличени и нарушенията, които вече ще попадат под ударите на екологичните регулатори, предаде “Ройтерс”.

Последната дума ще имат депутатите в британския парламент, които трябва да одобрят или отхвърлят отмяната на максимално възможната глоба.

„Замърсителите винаги трябва да плащат. Премахваме горната граница на гражданските
санкции и значително разширяваме техния обхват, за да се насочим към много по-широк
кръг от екопрестъпления“, обяви министърът на околната среда Терез Кофи.
Фирмите за водоснабдяване са подложени на стриктен контрол за замърсяване на
реките, а водоснабдителната компания „Thames Water“ беше глобена с 20 милиона паунда
през 2017 г., а миналата седмица – й бе наложена глоба от 3.3 милиона паунда за изпомпване на отпадни води в реките.
Подобни главозамайващи глоби са последица от дълги съдебни процедури.
От британското екоминистерство уточняват, че най-сериозните случаи на нарушения ще продължат да бъдат преследвани в съдилищата.

Планира се сумите от бъдещите глоби и санкции да бъдат реинвестирани в новия правителствен фонд за възстановяване на водата.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Китайска фирма проучва възможностите у нас за изграждане на завод в България

В Българска търговско-промишлена палата се проведе среща с китайска компания, която проучва възможностите за изграждане на завод в България. Цветан Симеонов, председател на БТПП, е представил икономическата и инвестиционна среда в България и подчерта ниските данъци, особено в региони с безработица, по-голяма от средната за страната, обявиха от организацията. Той е отговорил и на редица въпроси, поставени от гостите.

Китайската компания е фокусирана върху персонализирана научноизследователска и развойна дейност, проектиране, производство и продажба на електрически и електронни капсулиращи материали.

Тя е създадена през 2005 годшно. Досега притежава няколко патента и е акредитирана като високотехнологично предприятие от властите в провинция Дзянсу. От 2007 г. разработва и продава специални продукти от епоксидна смола. Подобни продукти се използват широко в електронната и електрическата индустрия (особено в кондензатори и трансформатори).

Договорен бе активен обмен на информация и съдействие за установяване на компанията в България, уточниха от БТПП.

Програмата на компанията, която включва още среща с Посолството на Китай в София, посещение на Кюстендил, срещи с потенциални местни партньори, се координира от Българската агенция за инвестиции.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Linux е инсталиран на рекордните 3% от настолните компютри

Операционната система Linux постигна 3.08 процента пазарен дял. Това се случва за първи път и е рекордно постижение за исталиране на операционната система на настолни компютри. На Linux бяха необходими 32 години, за да постигне това. Това се посочва в доклада на анализаторската компания Statcounter.

Първото място сред операционните системи с дял от 68.2 процента естествено се заема от Windows, следвана от macOS (21.4%) и ChromeOS (4.15%).

Linux е на четвърто място, като пазарния му дял се е удвоил от 2018 г., когато операционната система е инсталирана на 1.64 процента от настолните компютри.

През същия период делът на macOS се е увеличил с 9.1 на сто, докато делът на Windows е намалял с 13.85 процента.

Linux е безплатна, ориентирана към сигурността операционна система и се използва предимно за поддръжка на сървъри и суперкомпютри.

Linux е общото название на всички операционни системи, основаващи се на ядрото Linux и системните инструменти и библиотека, обикновено от проекта GNU. Повечето от тези операционни системи се наричат Linux дистрибуции, но Федерацията за свободен софтуер използва наименованието GNU/Linux, за да подчертае значимостта на GNU софтуера, което предизвиква известни противоречия.

Linux е флагман и един от най-известните представители на свободния софтуер и софтуера с отворен код (F(L)OSS – free software, libre software, and open-source software).

Официалния талисман/емблема на Linux е пингвин на име Тъкс (Tux) и е създадена от Лари Юинг (Larry Ewing) през 1996 година. Идеята за емблемата идва от Линус Торвалдс, създателят на Linux – той е ухапан от пингвин, когато е бил в Австралия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Vivacom приключи сделката за придобиване на Телнет

Сграда на Vivacom

Vivacom финализира успешно сделката за придобиване на 100% от капитала на Телнет – един от водещите доставчици на фиксирани услуги в Северна България. Тази стъпка е част от стратегията на компанията да предоставя достъп до висококачествени и иновативни продукти и превъзходно клиентско изживяване на все по-голям брой български потребители.

„Щастливи сме да посрещнем Телнет в нашето голямо семейство. С екипа на компанията споделяме една визия – предоставяне на иновативни висококачествени услуги, като поставяме клиента на първо място. Вярвам, че заедно можем да покорим нови върхове и да продължим да затвърждаваме силните позиции на Vivacom на българския пазар“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Телнет е с добре развита инфраструктура и присъствие в над 110 населени места в регионите на Велико Търново, Габрово и Русе. Операторът предлага услуги за частни и бизнес клиенти, както и разработване на индивидуални решения.

„За нас е чест да се присъединим към компания от ранга на Vivacom. Тази крачка ще даде възможност на настоящите ни клиенти да получат достъп до изключително богато разнообразие от иновативни продукти и услуги и отлично клиентско изживяване за цялото семейство или бизнеса. Още веднъж отправяме благодарности към целия екип на Телнет за отличната работа, без която тази стъпка нямаше да бъде възможна“, коментираха от мениджмънта на Телнет.

Сделката, одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, след провеждане на безпрецедентна задълбочена проверка, е поредната стъпка в стратегията за растеж на компанията, подхранвана от нейния фокус върху иновациите и потребителското изживяване на крайните клиенти. През последните три години Vivacom успя да се наложи като лидер на пазара с най-голямата 5G мрежа в страната*. Телекомът продължава да задава тенденции в сектора с иновативните си продукти – интерактивната ТВ платформа EON, 5G неограничени мобилни планове, 10GIGA оптична мрежа, Free2Go – първият предплатен пакет с достъп до 5G мрежа в България, и много други.

* Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 19.05.2023 г. за покритието на операторите по брой населени места и курорти. Повече на vivacom.bg.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Народното събрание прие държавния бюджет за тази година на първо четене

Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за тази година. „За“ бяха 156 депутати, 71 – „против“, един се въздържа, предава БТА. Проектът за бюджет бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против бяха“ от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Въздържа се един народен представител - от ГЕРБ-СДС. Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет. Приетият вече на първо гласуване бюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети - да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания, посочват вносителят. Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лева. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%. Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% - за структурите в общинската администрация. Плащат заплатите само по банков път във фирми с над 50 души персонал, за ресторантьорите мярката важи без ограничение Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, макар и леко „напрегната“, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки. Министърът подчерта, че се запазват ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили. В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи – 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна Василев. В бюджета на НЗОК са осигурени пари, така че 1500 лв. да стане заплатата за медицински сестри и 2000 лв. за лекар във всички болници, не само в големите, обясни Василев. Бюджетът изтри над 1 млрд. лева дефицит и излезе на излишък към края на първото полугодие В социалната политика вече има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лв. отгоре по дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, посочи Василев. Има и 31 млн. лв. повече във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития, 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки; 20 млн. лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът. С колко ще нараснат пенсиите през следващите две години? Министерство на финансите публикува проекта за бюджет за тази година

text

Народното събрание прие държавния бюджет за тази година на първо четене

Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за тази година. „За“ бяха 156 депутати, 71 – „против“, един се въздържа, предава БТА. Проектът за бюджет бе подкрепен от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС. „Против бяха“ от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Въздържа се един народен представител - от ГЕРБ-СДС. Преди това парламентът отхвърли проекта за държавен бюджет с включен проект на Висшия съдебен съвет. Приетият вече на първо гласуване бюджет за 2023 г. е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълни един от основните си приоритети - да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, без да се увеличават данъците и без да се ограничават социалните плащания, посочват вносителят. Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите предвижда през 2023 г. растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лева. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3%, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%. Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на намалението на цените на храните и енергийните стоки. Минималната работна заплата се запазва на 780 лева. Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10% за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 г., и 15% - за структурите в общинската администрация. Плащат заплатите само по банков път във фирми с над 50 души персонал, за ресторантьорите мярката важи без ограничение Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, макар и леко „напрегната“, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки. Министърът подчерта, че се запазват ставките на всички данъци, с изключение на тази на газа, чиято ставка се връща обратно на 20 процента, тъй като международните пазари са се успокоили. В голямата част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за доходи – 10 процента да се дадат там, където не са били дадени, изтъкна Василев. В бюджета на НЗОК са осигурени пари, така че 1500 лв. да стане заплатата за медицински сестри и 2000 лв. за лекар във всички болници, не само в големите, обясни Василев. Бюджетът изтри над 1 млрд. лева дефицит и излезе на излишък към края на първото полугодие В социалната политика вече има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лв. допълнително са заделени във връзка с новия размер на линията за бедност, което е важно при определяне на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лв. отгоре по дейности по Закона за социалното подпомагане, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лв. допълнително по Закона за семейните помощи за деца, посочи Василев. Има и 31 млн. лв. повече във връзка с въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лв. за саниране на студентски общежития, 80 млн. лв. за реконструкция, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лв. допълнително за нови спортни площадки; 20 млн. лв. за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети в детски градини и ясли, добави министърът. С колко ще нараснат пенсиите през следващите две години? Министерство на финансите публикува проекта за бюджет за тази година

text

Централната банка разработи основните правила на платформата за цифрова рубла

Централната банка на Русия

Основните правила, по които Банката на Русия, като оператор на платформата за цифрова рубла, ще взаимодейства с нейните участници и потребители, както и изискванията към тях, са разработени и се съдържат в проекта на регламент на Централната банка. Това е ключов законодателен акт за пускането на цифровата рубла.

Според Централната банка, документът изброява видовете цифрови портфейли (сметки в цифрови рубли), предоставя процедурата за отварянето и закриването им, списък на операциите с цифрови рубли.

Освен това проектът на регламент описва механизма за разрешаване на спорове, разглеждане на искания и искове от потребители, както и процедурата за наблюдение на спазването от участниците на правилата на платформата.

За да отворите сметки и да извършвате транзакции с цифровата рубла, ще трябва да се регистрирате в Единната система за идентификация и автентификация (ESIA), следва от проекта на регламент за платформата за цифрова рубла, публикуван от Централната банка.

ЕСИА осигурява достъп до публични услуги онлайн. Обикновеният електронен подпис в ESIA е вход и парола за акаунт или код за потвърждение от SMS съобщение, който трябва да бъде въведен, за да завърши операцията. Освен това, според документа на Централната банка, физическите лица и индивидуалните предприемачи ще трябва да получат прост ключ за електронен подпис при лично явяване.

Платформата ще работи денонощно, включително почивните дни и празниците. Операциите по него ще се извършват онлайн.

Обсъждането на проекта на документа продължава до 19 юли.

Ден преди това Държавната дума прие закон за цифровата рубла, основните му разпоредби ще влязат в сила на 1 август 2023 година. Всички транзакции с новата форма на пари ще бъдат контролирани от Централната банка, тя ще определя и тарифите за обслужване на системата и сроковете за нейното пълно внедряване. За гражданите транзакциите с цифровата рубла ще бъдат безплатни, за бизнеса има комисионна от 0.3% от сумата на плащането. Банката на Русия очаква да започне да тества цифровите рубли върху реални транзакции през август.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]