Само за 2 години Ugi Wholesale реализира успешно редица проекти в цяла Европа

Чрез Vivacom, компанията стана одобрен доставчик на телекомуникационни услуги за GÉANT – европейската мрежа за сътрудничество в областта на научните изследвания и образованието

Само за две години от създаването на UGI Wholesale – новото бизнес звено на United Group – се утвърди като водещ играч на пазара на едро на телекомуникационни услуги в Южна, Централна и Източна Европа.

Със седалище в Гърция и офиси в България, Хърватия, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора, специализираното бизнес звено на UGI Wholesale, натоварено със съгласуването на телекомуникационните дейности на пазара на едро, успешно реализира изключително сложни проекти, утвърждавайки се като регионален лидер в областта на услугите за пренос на данни, роуминга и мобилните услуги и гласовите услуги на едро.

UGI Wholesale, чрез Vivacom, стана одобрен доставчик на телекомуникационни услуги за GÉANT – европейската мрежа за сътрудничество в областта на научните изследвания и образованието. Мрежата GÉANT, съфинансирана от Европейския съюз, е в основата на информационна екосистема от инфраструктура и услуги за развитие на научните изследвания, образованието и иновациите в световен мащаб.

В подкрепа на мисията на GÉANT и само за две години UGI Wholesale успешно изпълни следните проекти:

–       Един лот, възложен през 2021 г., за полагане на оптичен кабел по трасето Загреб-Любляна. Изпълнен през 2022 г.

–       Четири лота, възложени през 2022 г., за полагане на оптичен кабел по трасетата Загреб-Белград-София-Солун и София-Букурещ. И четирите лота бяха успешно изпълнени в края на 2022 г. 

–       Три лота, възложени през 2022 г., свързване със 100G преносни услуги по трасетата Подгорица-Загреб, София-Истанбул и Истанбул-Солун. Договорените услуги ще бъдат предоставени през 2023 г.

След успешното приключване на тези проекти, сътрудничеството с GÉANT бе надградено, чрез възлагането на допълнителен лот за 100G преносна услуга по трасето Тирана-София, който в момента е в процес на изпълнение. Освен това, въз основа на проведен търг, UGI Wholesale, в качеството си на партньор, сключи договор и за изграждането на 100G преносна услуга по трасето София-Скопие.

По време на събитието TNC23, организирано от GÉANT и проведено по-рано този месец в Тирана под домакинството на RASH – националната изследователска и образователна мрежа на Албания, UGI Wholesale стана член на Програмата за търговско партньорство на GEANT.

От името на UGI Wholesale, главният изпълнителен директор Паоло Фичини, заяви: „В UGI Wholesale сме много горди, че нашите усилия и успешното завършване на сложни проекти бяха признати и отбелязани от GÉANT, която е натоварена с изпълнението на една от най-значимите европейски инициативи. Изключително щастливи сме, че успяхме да се справим с тази мисия и своевременно отговорихме на очакванията на нашите партньори. Нашата организация се превърна в силен регионален играч, който постига висококачествени резултати по мащабни проекти, изпълнявани съгласно строги изисквания. UGI Wholesale е доверен и надежден партньор в региона“.

Телекомуникационната мрежа на United Group се простира в цяла Европа и обхваща Холандия, Германия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, България, Черна гора и Гърция, а оптичната мрежа на компанията има достъп до общ пазар с над 40 милиона потребители, като предлага покритие на центрове за данни, което я прави единственият независим оператор в региона с толкова обширен обхват.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Горица Грънчарова заплаши да не допусне Цветан Цветков в Сметната палата

сметна палата

Временно изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева заплаши да не допусне в институцията Цветан Цветков, чието освобождаване от ръководното място в одитния орган Конституционният съд определи като противоконституционно.

На 20 януари 48-ото Народно събрание изненадващо освободи Цветков като шеф на Сметната палата. Извънредната точка в дневния ред на парламента беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”. Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветков като временно изпълняваща длъжността. На 22 юни Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е в разрез с основния закон.

Пред БНТ Грънчарова заяви, че след това Народното събрание е взело ново решение на 7 юли, с което е удължило срока за номинации на председател на институцията и е определило за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата нея, поне до избора на постоянен председател. Тя съобщи, че е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветков, по думите ѝ, не била представила правни становища по одитни доклади. Ставало въпрос за организационен проблем.

Запитана с полиция ли ще спре Цветков да влезе в сградата, временната шефка отговори, че това ще се случи със “създадена организация”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Варнамореплаж

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море. Резултатите от водните проби, взети на 3 юли от пунктовете в Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не показват превишения на нормите. Прогнозата до 17 юли за северозападната част на Черно море е благоприятна и показва, че потенциалните замърсителите циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Според данните, няма притеснения за зоните за къпане по българското Черноморие.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води също вече не се вижда.

МОСВ е в непрекъсната връзка с “Морска администрация” и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне. Министерството е и в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Екоминистерството осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, за спокойното протичане на туристическия сезон.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Как безименно сомалийско магаренце в Чили стана медийна звезда

Магаренце от застрашен вид, родило се преди няколко седмици в зоологическа градина в Чили, се превърна в медийна звезда. То все още няма име, но основателят и директор на зоологическата градина – Игнасио Идалсоага – вече разказа цялата история на рода му пред различни световни медии.

По света има по-малко от 200 възрастни като застрашеното животно – сомалийското диво магаре.

„Роди се петият ни екземпляр от този вид. Той произхожда от Сомалия. Може да се развъжда и да населява разнообразни територии в условия, подобни на пустиня, при много високи температури и също при много ниски“, обясни Игнасио Идалсоага, основател и директор на зоологическата градина.

Това не е първото магаре от този вид, което е родено в зоопарка. През 2021 година са родени още две, които са кръстени Лукреция и Ита.

Според Международния съюз за защита на природата останалата популация от вида се намира в Еритрея и Етиопия, като най-голямата регистрирана наброява едва 17 магарета. През последните 35 години е намаляла с 95% в Етиопия, а в Сомалия не е известно дали изобщо е останала такава.

Според основателя на зоологическата градина сомалийското диво магаре вече щеше да е изчезнало, ако зоопаркът не бе работил активно, за да възстанови популацията му.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]