Threads – новият конкурент на Twitter, регистрира над 100 млн. потребители за 5 дни

Приложението Threads, пуснато от Instagram като конкурент на Twitter, регистрира над 100 млн. потребители за по-малко от 5 дни, обявиха уебсайтове за проследяване на данни в понеделник (10 юли).
Това счупи рекорда на изкуствения интелект ChatGTP за най-бързо набиращо потребители приложение, отбелязва Франс прес.
На ChatGPT му отне 2 месеца, за да достигне границата от 100 млн. потребители, а на приложението за споделяне на видео съдържание TikTok му бяха необходими 9 месеца след пускането си на пазара си през 2010 г.
Threads беше пуснато в магазините за приложения на Apple и Android в 100 държави късно в сряда. То още не е налично в Европа, тъй като от компанията майка Meta не са сигурни как да се ориентират в законодателството на ЕС за поверителността на данните.

Смята се, че Twitter има около 200 млн. редовни потребители, но мрежата за микроблогове претърпя многократни технически проблеми, откакто Мъск купи платформата миналата година и уволни хиляди служители.
Мъск, собственик на Tesla и SpaceX, отблъсна много потребители и като въведе такси за услуги, които преди това бяха безплатни и разреши повторния достъп на блокирани акаунти.
Появиха се няколко конкуренти на Twitter, но повечето са нишови платформи без потенциал да се разраснат в нужния мащаб, за да детронират платформата.

За Threads е по-лесно привлича потребители, защото е свързан с Instagram, който има над 1 млрд. редовни акаунта. Услугата за проследяване на данни Quiver Quantitative съобщи, че приложението е преминало прага от 100 млн. потребители в 7 сутринта днес.
Други уебсайтове, използващи преброяване на „значките“, получени от потребители на Instagram, изтеглили Threads, смятат, че прагът е бил постигнат по-рано.
Мъск заплаши да съди Meta за кражба на търговски тайни и интелектуална собственост, твърдения, отхвърлени от компанията, която притежава още и Facebook и WhatsApp. Мъск е в съперничество с ръководителя на Meta, Марк Зукърбърг, като неотдавна двамата се извикаха един друг на битка в клетка.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Threads – новият конкурент на Twitter, привлече милиони потребители за часове
Instagram прави клонинг на Twitter
Невиждана битка: Мъск и Зукърбърг си уговориха ММА двубой в клетка

Колко струват критиките на Джак Ма срещу финансовите регулатори в Китай?

Колко струва знаменитата реч на Джак Ма от 2020 година, критикуваща финансовите регулатори в Китай? Отговорът изглежда е в стотици милиарди, поне когато говорим за Ant Group.
Китайската Ant Group обяви обратно изкупуване на акции, което поставя оценка на компанията от 78,5 млрд. долара. Това е с около 230 млрд. долара или 75% по-малко от оценката, която Ant Grup получи преди близо три години, малко преди процедурата по първично публично предлагане на акции (IPO) да бъде възпрепятствано от китайските регулатори, пише CNN.
Компанията е съоснована от небезизвестния Джак Ма, подобно на гиганта в електронната търговия Alibaba Group.
Общата загуба на пазарна капитализация на Ant и Alibaba възлиза на около 877 млрд. долара, според изчисления на CNN, базирани на пиковите цени на акциите, регистрирани в края на октомври 2020 година – приблизително по времето, когато Джак Ма критикува китайските финансови регулатори и банки в знакова реч.
Острата критика на Ма постави началото на най-мащабната и тежка регулаторна репресия в историята на корпоративен Китай, която засегна съдбата на други технологични гиганти, включително Tencent, Didi и Meituan.
Мерките включваха глоби заради предполагаемо антиконкурентно поведение и забрани за достъп до онлайн магазините за приложения, позовавайки се на опасения относно сигурността на данните.
Почти три години по-късно кампанията изглежда е към своя край.
В петък китайските финансови регулатори глобиха Ant и нейните дъщерни дружества с общо 984 млн. долара за нарушаване на правилата, свързани със защитата на потребителите и корпоративното управление.
Защо китайските милиардери продължават да изчезват?
Глобите означават, че регулаторният натиск над китайския интернет сектор най-накрая е премахнат, заявиха в събота анализаторите на Jefferies.
Това ще „отключи“ оценката на Alibaba и Tencent и ще бъде от полза за китайските финтех фирми като Lufax поради „по-добрата видимост на перспективите пред сектора“, пишат те в изследователска бележка.
Ant предложи да изкупи от акционерите обратно до 7,6% от дяловото си участие, според подадената в събота борсова декларация от Alibaba, която притежава една трета от Ant.
Alibaba обмисля дали да участва в обратното изкупуване, се казва в подадената информация.
Китайските технологични акции се повишиха в понеделник, като Alibaba поскъпна с 3,2 %, а Tencent – с 0,7 %.
IPO отново в ход?
Според анализатори глобите от петък бележат края на регулаторните мерки срещу Ant и биха могли да проправят пътя на компанията към възобновяване на дългоочакваното първично публично предлагане.
Джак Ма се завърна в Китай след над една година престой в чужбина
Планираното листване беше внезапно отмененo през ноември 2020 г., след като финтех компанията беше определила цената на акциите си (оценявайки ги на повече от 310 млрд. долара) и само два дни преди да започне да се търгува в Хонконг и Шанхай.
Двойното листване, което щеше да набере 34,4 млрд. долара, щеше да се превърне в най-голямата продажба на акции в историята и да счупи предишния рекорд, поставен от Saudi Aramco.

Джак Ма по време на форум в Шанхай през 2018 година;
Снимка: Getty Images
Но всичко се промени след изказването на Ма на финансовата среща на върха Bund в Шанхай, където той разкритикува международните финансови регулации за това, че задушават иновациите, и заяви, че техният подход не е подходящ за китайската икономика.
Китай не разполага със здрава финансова система, добави той. Това, от което се нуждае, не е контрол върху поемането на рискове, а иновативни технологични фирми, които могат да предоставят банкови услуги на бедното население и малките предприятия, които иначе са блокирани от традиционните банки.
„Китай няма системни финансови рискове, защото на практика няма финансова система“, каза тогава Ма.
Той също така упрекна китайските държавно контролирани банки, че имат манталитет на „заложна къща“ и не успяват да подкрепят компаниите, които изпитват недостиг на финансиране.
Основателят на Alibaba Джак Ма ще преподава в Токийския колеж в Япония
Няколко дни след речта, регулаторите призоваха Ма на среща в Пекин. Ден по-късно листването на Ant беше отменено.
Мащабен натиск
След това Пекин засили контрола върху бизнес империята на Ма. Самият Ма също се оттегли от бизнеса си и до голяма степен изчезна от общественото полезрение.
Тези регулаторни действия скоро прераснаха в мащабен натиск, който засегна всички сфери на китайската технологична индустрия.
През следващите години кампанията се разпростря далеч отвъд технологиите, като засегна различни индустрии – от игри и развлечения до частни уроци.
В разгара си през 2021 г. регулаторният натиск изтри 3 трилиона долара от пазарната стойност на китайските компании в световен мащаб.
Но по-рано тази година властите в страната заявиха, че натискът върху финансовите бизнеси на 14 интернет компании е „по същество приключил“, изпращайки ясен сигнал, че искат да помогнат на частните фирми да подкрепят закъсалата икономика.
Месеци по-късно Ма започна да прави публични изяви в континентален Китай.
Дори когато кампанията на регулаторите отшумява, цената на акциите на Alibaba все още се намира  с около 70 % под пика си от октомври 2020 година. Това означава, че интернет конгломератът е загубил над 645 млрд. долара пазарна капитализация от началото на ргулаторния натиск в Китай.
Източник: CNN
Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Китайският технологичен гигант Alibaba се разделя на 6 компании
Защо дори Китай не иска юанът да измести долара като световна резервна валута?