Хотелиер се гмурна в Черно море за миди и ги хапна сурови

Все по-необичайни стават опитите на хотелиери и ресторантьори да привлекат туристите към родното Черноморие.

Стартира кампанията “Чиста е”, с която хотелиерите искат да убедят отпускарите, че водите на Черно море не са замърсени и у нас е безопасно да се ходи на плаж.

Заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов стигна още по-далеч – реши да се гмурне в морето, за да събере миди.

След като го направи, пред камерите той похапна от току-що събраните сурови миди, за да докаже, че Черно море е напълно чисто. И вкусвайки от улова, обяви: “От чисти, по-чисти“.

„Заповядайте, българи! Аз твърдя, че най-уникалният въздух е тук“, гордо заяви Веселин Налбантов. Той добави, че си струва да прекараш свободното си време на родното Черноморие, както заради чистата вода, така и заради страхотните плажове и храна до морето.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Трябва да увеличим поне двойно населението за балансирана пенсионна система, алармира Дацов

Депутатите от бюджетната комисия приеха Законопроекта за бюджета на Здравноосигурителната каса с 12 гласа “за”, един – “против” и 7 гласа – “въздържали се”. Законопроектът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. също бе приет – с 11 гласа “за”, един – “против” и шест гласа – “въздържал се”. От депутатите в социалната комисия той беше приет – с 8 гласа – “за”, нула – против и три гласа – “въздържал се”.

По време на обсъждането, при което социалният министър Иванка Шалапатова отчете като голям плюс актуализацията на пенсиите – мярка, която ще засегне над 2 млн. души и ще позволи броят на пенсионерите, които живеят под прага на бедност, да намалее наполовина, представителят на Фискалния съвет – Любомир Дацов изрази известни резерви.

Той започна с една препоръка, припомняйки как преди години министерствата правели преглед на публичните разходи. Според него с оглед на развитието на пенсионния фонд и на коректното оценяване на предприеманите политики е много наложително тази практика да бъде възстановена.

По думите му, ако в момента се погледнат числата и се направи сравнение между 2022 г. и предложеното за 2023 г., ще се види, че разходите за пенсиите, които влияят на устойчивостта на публичните финанси, е нараснал с близо 100 процента. Той посочи, че от близо 10 млрд. лева бюджетът за пенсии е вече малко над 19 млрд. лева.

Според Дацов това е проблем, защото през последните три години разходите за пенсии са променили структурата на целия държавен бюджет и са “изяли” почти цялата му гъвкавост. От друга страна той обърна внимание, че текущите разходи, в които най-голям дял имат пенсиите, влияят на формирането на дефицити.

Той продължи с думите, че размерът на пенсиите е въпрос на обикновена математика и тя е свързана с броя на хората, които работят и съотношението към пенсионерите. В момента при съотношение – един работещ към един пенсионер, съотношението – пенсия към работна заплата трябва да е в рамките на около 40-45 процента.

Приблизително при такива рамки може да се говори за устойчивост на системата, но с увеличаването на пенсиите от 2023 г. се стига до 52% увеличение, което означава, че за устойчивост е необходимо близо двойно увеличение на населението на страната.

Ася Гонева от КНСБ го репликира с думите да не насочва мислите на политиците към идеята, че пенсионната система трябва да се превърне в данъчна и че това е дебат, който вече не е актуален, тъй като вече е направена реформа и днес предизвикателството е всички да запазят пенсионната система във вида, в който е – с нейното финансово измерение, а не с цел превръщането й във финансово социална система.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Гвоздейков предлага промени в Закона за гражданско въздухоплаване

Георги Гвоздейков

Промени в Закона за гражданско въздухоплаване предлага транспортният министър Георги Гвоздейков. Редакцията е свързана с Държавния авиационен оператор, който извършва полети със специални предназначения.

За да бъде възложена дейността за спешна медицинска помощ по въздух държавният авиационен оператор трябва да бъде регистриран по Търговския закон, каквито са европейските изисквания.

Транспортният министър Георги Гвоздейков обясни пред депутатите в ресорната парламентарна комисия, че промяната е чисто техническа и няма да се отрази на сегашната дейност на Авиоотряда.

“Това от една страна ще даде възможността на държавния авиационен оператор да бъде по-гъвкав и да увеличава възнагражденията на персонала, тъй като пред нас стои проблемът и с набирането на квалифициран персонал – пилоти и инженери, които към момента, със съществуващото заплащане, няма как да бъдат привлечени. Тези недостатъци трябва да бъдат изчистени и до края на годината трябва да приравним Държавния авиационен оператор съгласно закона и регламента, за да може да изпълнява и функцията “Спешна медицинска помощ по въздух”, обясни той.

В редакцията на закона няма никакъв политически нюанс, подчерта Гвоздейков.

Дейността на Авиоотряда е от изключителна важност за обществото и той призова Комисията да действа приоритетно по тези законови промени.

“Да създадем гъвкавост и самостоятелност. Няма по никакъв начин да попречи на дейността. Напротив. Ще имат свободата да се развиват и естествено, да генерират и разумна печалба, когато трябва да бъдат извършвани друг вид полети”, каза още той.

По-рано Георги Гвоздейков се срещна със синдикатите в сектор “Транспорт”, за да обсъдят необходимите реформи и нуждата от модернизация в различни направления.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ГЕРБ-СДС внесоха кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

Министерски съвет пресконференция за еврозоната Димитър Радев

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка, става ясно от интернет страницата на Народното събрание. Предложението е внесено вчера от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова. 

Има информация, че и ПП-ДБ са решили да подкрепят Радев като по този начин затварят страницата на безполезни търсене на кандидат на управител на БНБ от редиците на ПП.  

Вероятно зад кандидатурата на Димитър Радев ще застане и ДПС.

Така той остава с достатъчна подкрепа и практически без конкуренция.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“. 

По-рано днес съпредседателят на ПГ на “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков каза по БТВ, че вчера са водили много сериозен разговор с управителя на БНБ. “От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока”, коментира Петков.

Попитан дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Радев от страна на ГЕРБ, той уточни, че крайното решение на ПП-ДБ ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията.

Името на Даниел Лорер не е обсъждано като евентуална номинация за БНБ, посочи съпредседателят на ПП. 

Ако получи нужната подкрепа, Димитър Радев реално ще има мандат да е начело на централната банка в продължение на сумарно 14 години, почти до края на настоящето десетилетие. Той беше избран през 2015 г. след оттеглянето на Иван Искров под натиск след фиаското на централната банка около фалита на КТБ.

Тогава Радев дойде от позиция в МВФ със заявка за повече откритост на институцията, реформиране на банковия надзор и влизане на България в еврозоната, като по всички линии беше постигнат чувствителен напредък.

БНБ успешно влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ и българският лев от 2020 г. е във валутния механизъм ERM II, което е последна крачка преди приемане на еврото. Последното по план трябваше да се случи от началото на 2024 г., но високата инфлация и политическата нестабилност се оказаха непреодолимо препятствие за покриване на числовите критерии и поетите ангажименти от България, като новата цел е 2025 г.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Над 6 часа ВСС обсъждаше твърдения за прокурорски натиск над съдебни кадровици и неглижирани разследвания

Висш съдебен съвет

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на нов главен прокурор и над шест часа обсъждаше твърдения за прокурорски натиск над съдебни кадровици и разследвания, които в мандата на Иван Гешев са били неглижирани. На въпроси на членовете на Съвета отговаря временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

Образуване на проверки по фалшиви сигнали. Използване на служители на пресцентъра на държавното обвинение да създават материали, публикувани в предпочитани от Иван Гешев сайтове, които после се ползвали като законен повод за прокурорски проверки. Инициирани разследвания по изявления на самия Гешев, в които той останал с “усещане”, че е имало натиск от политици върху шестимата членове на Прокурорската колегия, инициарили процедурата, приключила с отстраняването на Гешев.

Това се е случвало в прокуратурата в последния месец от мандата му, свидетелстваха самите кадровици, както и и.д. ръководителят на държавното обвинение .

Сарафов увери, че практиката е прекратена, служителите от пресцентъра – уволнени, а той научил всичко това чак когато влязъл в кабинета на главния прокурор.

“Г-н Гешев беше много вреден. Той опростачи прокуратурата до незапомнени нива, но той беше и полезен, защото показа какво не трябва да се прави”, каза Сарафов.

Казусът “Осемте джуджета” беше също на вниманието на съдебните кадровици. Дискусията им под форма на въпроси и отговори беше подгрята от справка от Сарафов, доказваща фрапиращо неглижиране да се разследва престъпната схема. Според и.д. главния прокурор, защото такави били указанията на Иван Гешев.

На Сарафов обаче му се наложи да отговаря за снимката си с издирвания бивш следовател Петьо Петров пред вече несъществуващия ресторант “Осемте джуджета”. Той обясни, че контактувал с Пепи Еврото изключително внимателно.

“Като сапьор с противопехотна мина, защото той беше в изключително близки взаимоотношения с главния прокурор Иван Гешев. А главният прокурор Иван Гешев вие знаете на какво е способен, какви проверки, какви сигнали, какви оперативни комбинации може да направи и да изфабрикува”, каза Сарафов.

 Именно заради  казуса “Осемте джуджета” е един от двата сигнала срещу Сарафов по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

“Всички сигнали срещу мен са инициирани само и единствено от Иван Гешев. Всъщност, това е цената, която аз плащам за позицията, която изразих да се противопоставя на това, да изрека публично някои истинини, а именно, че царят е гол и че поведението вече е нетърпимо и не може да продължава”, обясни той.

Заради другия сигнал – имотни сделки на роднини на Борислав Сарафов утре ще бъде избран първият съдия, който да бъде назначен за прокурор по разследването на главния прокурор. Дали това обаче ще се случи ще реши Прокурорската колегия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]