Костадинов оспори резултата от гласуването в НС относно референдума за еврото

Костадин Костадинов

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов оспори резултата от гласуването на предложението им за провеждане на референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Според него депутатите е трябвало да гласуват проекта на решение на Правна комисия, която на свой ред предлага отхвърляне на референдума. На практика именно това проекторешение е било отхвърлено и така на практика е потвърдено провеждането на референдум. 

В кулоарите на НС той обясни:

“Близо 4 часа тука мастити и самозванци юристи ни обясняваха как всъщност ние нарушаваме този закон, нарушаваме ония закон и накрая нарушиха собствения си закон. Решението на правната комисия е “да не се свика референдум”, само че те не подложиха решението на комисията за гласуване, а подложиха предложението на инициативния комитет и тогава вече става огледално гласуването, защото естествено, че ние ще гласуваме “за” това да има референдум, а те гласуваха “против”. Толкова бързаха да изпълнят указанието на американския посланик, че си счупиха крачетата”.

С пост във Фейсбук той обясни, че от формацията му забелязали объркването, дори поискали прегласуване, но не алармирали за объркването, за да може решението да бъде препотвърдено. Според Костадинов то не може да бъде променено, тъй като крайният срок за произнасяне на НС изтича тази вечер в 24.00 часа. Друг пропуск е, посочва Костадинов, че в решението на Правната комисия липсват мотиви.

“Вярвам, че Радев, за разлика от управляващите, ще спази закона, както винаги досега го е правил“, написа лидерът на „Възраждане“, визирайки президента на страната.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Съдия Даниела Талева от СГС е първият магистрат, който да разследва главния прокурор

Отворени врати на Националната следствена служба НСЛС Борислав Сарафов директор

Сигнал за имотни сделки, свързани със семейството на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, активира механизма за разследване на Обвинител номер едно и неговите заместници.

Със системата за случайно разпределение на делата той се падна на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева, която е един от 22 – мата магистрати, дали съгласие да работят по новия механизъм. Какво следва оттук нататък?

Първо трябва да стане ясно дали съдия Талева няма да си направи отвод. Ако по някаква причина това се случи, ще има нов случаен избор на съдия от списъка.

После на ход ще е Прокурорската колегия, но след преценка да пристъпили или не към назначаването на избрания съдия за прокурор, който да разследва главния прокурор.

Въпросителните са заради конституционното дело по искане на бившия главен прокурор Иван Гешев, заради което вчера беше спрян и изборът на следващ Обвинител номер едно. Защото – сред твърденията за противоконституционност, Гешев сочи и новия механизъм.

Ако все пак се прецени процедурата да продължи, следващата стъпка е съдия Даниела Талева да бъде назначена за прокурор, който да работи по сигнала срещу Сарафов, но не само по него, стана ясно от думите на съдия Лада Паунова, ръководител на Наказателната колегия на Върховия касационен съд.

“На него му се изпращат и той приема да се произнесе по всички сигнали, постъпили в шестмесечен срок. Още два сигнала има спрямо зам.-главния прокурор и изпълняващ функциите главен прокурор и те ще бъдат предоставени на съдията, който бъде назначен като прокурор”, обясни тя.

След назначаването на съдия Талева за прокурор, делата й в Софийския градски съд ще трябва да започнат отначало.

Лада Паунова обясни, че от влизането в сила на законовите промени, с които беше създаден механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници, са подадени 47 сигнала. Сред тях и срещу бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров. Те обаче ще бъдат препратени в Софийската градска прокуратура.

“В мотивите на законопроекта се казва, че тази особена процедура е установена, за да се гарантира институционална и фактическа независимост на разследващия прокурор и когато дадено лице вече не заема длъжността Главен прокурор, то не разполага с институционалните лостове за въздействие върху разследването”, обясни защо съдия Лада Паунова, чиято е първата преценка на сигналите по механизма за разследване на главния прокурор.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Слави Трифонов: Най-големият страх на депутатите са референдумите!

Слави Трифонов, ИТН

Най-големият страх на депутатите са референдумите, написа в социалната мрежа Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов по повод дебата в пленарната зала за инциирания от “Възраждане” референдум за запазване на българския лев.

Според него на избори политиците обещават всичко, но успеят ли да влязат в парламента, хората престават да бъдат важни и думата “референдум” става много опасна.

Трифонов дава пример с инициирания от него референдум, в който гласували 3,5 млн. души, но тогавашните политици го “замели под килима” и именно това станало причина сега да съществува ИТН. 

“Аз съм за това да има евро и ще направя всичко възможно аргументирано да защитя тази теза”, завършва Трифонов. 

По-рано днес мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на партия “Възраждане” да се проведе национален референдум с въпрос: “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?”. Повече от три часа депутатите взаимно се обвиняваха в ограничаване на демократичните права на българските граждани.

Само 68 гласа “за” от “Възраждане”, БСП и ИТН, както и двама от ПП-ДБ и един независим депутати, подкрепиха провеждането на националното допитване. 98 бяха “против” – от ПП-ДБ, ДПС и 14 от ГЕРБ-СДС, а останалите 45 депутати от ГЕРБ гласуваха “въздържал се”, заедно с един “въздържал се” от ПП-ДБ. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Трима са кандидатите за управител на БНБ

БНБ

Трима са кандидатите за управител на БНБ, показва справка на БНР на сайта на парламента, след като окончателно изтече срокът за номинации. 

Както вече е известно, ГЕРБ – СДС номинира настоящия гуверньор Димитър Радев за втори мандат. Партия “Възраждане” издигат финансиста Любомир Христов, който подкрепя тезата, че България все още не е готова да въведе еврото. Николай Каварджиклиев е кандидатурата, издигната от БСП.

Още при избора си за първи мандат Димитър Радев изтъкна въвеждането на еврото като свой основен приоритет. В рамките на неговото управление на Централната банка страната ни стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, известен у нас като “чакалнята” или “предверието” на еврозоната, където всяка страна – кандидат член престоява минимум две години. На 11 юли 2020 година България и Хърватия заедно се присъединиха към механизма, като за първи път страни – кандидатки влязоха и в тясно сътрудничество с банковия съюз. 

Димитър Радев е номинацията на ГЕРБ – СДС, като първоначално от “Продължаваме промяната – Демократична България” възнамеряваха да предложат свой кандидат и дори настояха за по-дълъг срок за предложения. В крайна сметка такова не е направено от тяхна страна, а по неофициална информация новата коалиция е решила да подкрепи кандидата на ГЕРБ – СДС.

Любомир Христов е дългогодишен експерт с преподавателска дейност и е известен с тезата си, че България още не е готова да приеме еврото. Тя напълно съвпада с референдума, предложен от издигащата го партия „Възраждане“, в който те задават въпроса за запазване на лева до 2043 година.

Николай Каварджиклиев е номинацията на БСП, а от биографията му става ясно, че е банкер с дългогодишен стаж в една от големите банки у нас и в други институции. Не е известна позицията му по приемането на еврото в България, но от левицата нееднократно са заявявали, че страната ни не трябва да прибързва.

Позицията по темата с въвеждането на еврото е ключова за поста на централния банкер. Индикативната дата за страната ни е да стане 21-вият член на еврозоната през 2025 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

По-висок размер на целевите енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон

пари

Нов, по-висок размер на целевите енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон е  определен със заповед на социалният министър Иванка Шалапатова.

За месеците, от ноември тази година до април следващата, правоимащите ще получат сумата от 546 лева 95 стотинки, в нея е отразено поскъпването на електроенергията от първи юли с 4.47 процента. Социалните служби вече приемат заявления за отпускане на помощите,  крайният срок за ползването им е  31 октомври.

От социалното министерство очакват за предстоящия отоплителен сезон, целевото подпомагане да достигне до 327 000 хора и семейства. Обхватът се разширява с 25 000 предимно от уязвимите групи, хора с увреждания и др. Увеличението на пенсиите от 1 юли с 12% няма да лиши възрастните от помощта за топло, тъй като вече е коригиран коефициентът за достъп, който участва при преценката за отпускане на парите. 

Правоимащи са хора и семейства със средномесечен доход за предходните 6 месеца преди подаването на заявлението, който е по-нисък или равен на определена граница за достъп – съобразно възраст, семейно положение, наличието на деца или тяхната възраст, липсата или наличието на съжителство. За безработните се изисква регистрацията в Бюрото по труда да е най-малко 3 месеца преди подаване на заявлението и при условие, че не са отказвали предложена работа или обучения. Подробна информация е публикувана на сайта на Агенцията за социално подпомагане.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Възраждане” призова президента да насрочи референдум за лева и да сезира КС

Костадин Костадинов

След като мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на “Възраждане” да се проведе референдум за запазване на лева още 20 години, от партията ще поискат съдействие от президента Румен Радев.

Това потвърди нейният лидер Костадин Костадинов.

“За нас най-добро решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса. Мисля, че така е най-честно, защото тези, които претендират, че Конституционният съд щял да свали въпроса на “Възраждане”, нямат смелостта да го сезират”, каза той.

Искането на партия “Възраждане” за референдум беше отхвърлено от парламента с общо 98 гласа – от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, а “за” допитване се обявиха общо 68 депутати от “Възраждане”, БСП и ИТН.

Решението на Народното събрание ще бъде оспорено пред Конституционния съд, заяви зам.-председателят на партия “Възраждане” Петър Петров.

“И оттук нататък за нас, като несъгласни с това решение на Народното събрание, което намираме за незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията, е отворен пътя да го оспорим пред Конституционния съд, което ще стори възможно най-скоро”, обясни той..

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Светът е преживял най-горещия месец в историята на измерванията

Прегряването на океаните под въздействието на климатичните промени и завръщането на феномена Ел Ниньо е довело тази година до рекорд в средните глобални температури за месец юни, обяви АФП, позовавайки се на Европейската обсерватория „Коперник“. „Юни е бил най-горещият на планетата, малко над 0,5°C над средните стойности за 1991-2020 г., надвишавайки предишния рекорд от юни 2019 г.“, се посочва в изявление на Европейската служба за климатични промени „Коперник“. Изчислено е, че средната температура на планетата е била 16,51°C. А платформа за анализиране на климата на Университета в американския щат Мейн е установила, че последните 7 дни са били най-горещата седмица на Земята, откакто се водят наблюдения. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Светът е на прага на най-горещия период в историята си Как глобалното затопляне застрашава милиони работници по света? 2 млрд. души по света са застрашени от смъртоносни жеги в следващите десетилетия

text

БСП иска всяка помощ за Украйна да минава през санкцията на НС

БСП ще внесе проект на решение, с което всяка помощ за Украйна да минава през санкцията на НС. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. 

“Ако си спомняте служебният кабинет на президента Радев внесе едно предложение Министерски съвет сам да решава каква помощ да предоставя, и то засекретена. Ние ще внесем предложение за решение в НС всички износи от тук нататък за Украйна и предоставяне на помощ – военна, финансова, тази която е описана в декларацията,  да минава през решение на Народното събрание. Второ – да бъде публична”, обясни тя.

Социалистите се позовават на практиката на европейските държави и САЩ, които обявяват какво ще предоставят. “Защото обществото трябва да е информирано”, подчерта Нинова.

„Тя трябва да бъде публична. Позовавайки се на практиката във всички европейски държави и САЩ, те обявяват какво ще предоставят като военна помощ. Смятаме, че българският народ трябва да знае. Този процес трябва да е публичен и прозрачен и да е достатъчно обществено обсъждан – в него да се включат и Министерството на отбраната, и специалисти, и общественици“, посочи Корнелия Нинова.

По-рано днес премиерът Николай Денков увери НС, че новата военна помощ, която София ще окаже на Киев, няма да ощети българската армия.

От думи на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че Украйна е поискала от България различни видове боеприпаси и бойна техника без авиация.

“Лидерът на БСП припомни позицията на партията по отношение на военната помощ за Украйна: Ние сме против. Смятаме, че това удължава конфликта и трябва да се търси мирно решение чрез спиране на действията от двете страни и водене на дипломатически преговори.“

И добави: „Малко прекалено става, когато си с различно мнение да те нарочват или за руски слуга, или, че някой ти  плаща .Ние смятаме, че с нашата позиция защитаваме българския национален интерес.“

„Българският интерес диктува да имаме ядрена енергетика. С продажбата на двата реактора се заличава проекта „Белене“ и няма да имаме развитие на ядрената енергетика. Българският интерес означава и Българската армия да има боеприпаси. С решението да се предостави всичко на Украйна обезкостяваме Българската армия, лишаваме се от българските боеспособности и това е риск за националната сигурност. Украйна в НАТО сега също е риск за сигурността не само в България, а в Черноморския регион, в Европа и както виждате, и големите държави не са съгласни сега и веднага да се приеме такова решение.  Парламентите на другите държави членки не гласуват декларация за приемане на Украйна в НАТО, само българският. Ние, защитавайки българския интерес, трябва да търпим укори, че сме чуждопоклонници. Категорично не приемаме това“, каза още Нинова.

Тя заяви още, че независимо от твърденията на Борисов и Росен Желязков, отказът от имунитет на лидера на ГЕРБ още не е депозиран в деловодството на Народното събрание. „Това е типично за него поведение, сутрин едно, вечер друго” смята Корнелия Нинова.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нов удар по тютюневата индустрия: Истанбул забрани пушенето на наргиле

Πyшeнeтo нa нapгилe e вpeмeннo зaбpaнeнo във вcичĸи oбщecтвeни зoни нa Иcтaнбyл, предaвa Нurrіуеt Dаіlу nеwѕ. Πpичинaтa заpaди, ĸoятo гyбepнaтopът нa Иcтaнбyл Дaвyт Гюл постановява тoвa e нaмaлявaнeтo нa pиcĸa oт гopcĸи пoжapи и дpyги пoтeнциaлни oпacнocти. Гyбepнaтopът нa Иcтaнбyл нaпpaви изявлeниe в aĸayнтa cи в coциaлнитe мeдии за твъpдeниятa зa зaбpaнa зa нapгилe в ĸaфeнeтaтa и oбяви, чe пyшeнeтo нa нapгилe e зaбpaнeнo пo плaжoвe, бpeгoвe, гopи, зoни зa oтдиx и пapĸoвe. „B Иcтaнбyл пyшeнeтo нa нapгилe e зaбpaнeнo пo плaжoвe, бpeгoвe, гopи, зoни зa oтдиx и пapĸoвe. Hямa oгpaничeния зa лицeнзиpaни зaвeдeния зa нapгилe извън тeзи мecтa“, зaяви Гюл.   İstanbul’da; plajlar,sahiller,ormanlar,mesire alanları ve parklarda nargile içilmesi yasaklanmıştır.Buraların dışındaki ruhsatlı nargile salonlarıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmemiştir. — Davut GÜL (@gul_davut) July 5, 2023   Peшeниeтo зa зaбpaнa нa нapгилeто цeли дa зaщити гpaдa и дa пpeдoтвpaти гopcĸи пoжapи, cлeд ĸaтo нaпocлeдъĸ пyшeнeтo нa нapгилe oт чyждecтpaнни тypиcти в ĸpaйбpeжнитe paйoни нa Иcтaнбyл пpeдизвиĸa нeгaтивни peaĸции. B изявлeниeтo ce пoяcнявa, чe зaбpaнaтa ce oтнacя зa вcяĸo paбoтнo мяcтo, пpeдлaгaщo нapгилeта, вĸлючитeлнo мecтa зa нacтaнявaнe, плaжoвe, мecтa зa пиĸниĸ и пapĸoвe. Следователно зaбpaнaтa зa пpeдлaгaнe нa наpгилe e oбшиpнa и зacягa мнoгo зaвeдeния и мecтa в Иcтaнбyл. Πpeди гoдинa пpeзидeнтът нa Typция Epдoгaн oбяви, чe cтpaнaтa щe paбoти пo peгyлaции cpeщy нapгилeтaтa. Дyмитe нa пpeзидeнтa нacoчиxa вcичĸи пoглeди ĸъм пyшeнeтo нa нapгилe и нapгилe ĸaфeнeтaтa в цялaтa cтpaнa. Oт юли 2009 г. e cтpoгo зaбpaнeнo дa ce пyши нa зaĸpитo нa oбщecтвeни мecтa в cтpaнaта, a лицeнз мoгaт дa пoлyчaт caмo заведения c oтĸpити пpocтpaнcтвa. Бpoят нa нapгилe ĸaфeнeтaтa в Иcтaнбyл бeшe oĸoлo 482, пpeди вcичĸи дa бъдaт зaтвopeни c нacтъпвaнeтo нa COVID пaндeмиятa. Cпopeд пocлeдeн дoĸлaд зa ĸaфeнeтaтa c нapгилe в Иcтaнбyл пpeз 2019 г., пpeди пaндeмиятa caмo 57% oт тяx ca имaли oтĸpити пpocтpaнcтвa. Taбeли „Πyшeнeтo зaбpaнeнo“ има caмo в пoлoвинaтa oт тяx, a oĸoлo 80% oт зaвeдeниятa нapyшaвaт oгpaничeниятa зa пyшeнe. Bъпpeĸи чe e нayчнo дoĸaзaнo, чe пyшeнeтo нa нapгилe e cвъpзaнo cъc cepиoзнo yвpeждaнe нa бeлитe дpoбoвe и няĸoлĸo видa paĸ, тъй ĸaтo 1 нapгилe e пoчти eĸвивaлeнтнo нa изпyшвaнeтo нa около 100 цигapи, нapгилeтo ocтaвa вaжeн ĸyлтypeн eлeмeнт в Иcтaнбyл и е aтpaĸция зa мнoгo чyждecтpaнни тypиcти. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Пушенето на наргиле на закрито ще е забранено само за непълнолетните Лекар: Наргилетата са толкова вредни, колкото са и цигарите Турция иска да забрани механите

text