Паралментът реши дали да има референдум за приемане на еврото

Паралемнтът гласува дали да има референдум, който на практика да реши дали България ще приеме еврото като национална валута.
Народното събрание не допусна провеждането на референдума на „Възраждане“ с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година“, предава БНТ.
„Против“ референдума гласуваха по-голямата част от депутатите от ПП-ДБ (двама гласуваха „за“, а един – „въздържал се“), всички депутати от ДПС и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.
„За“ референдума гласуваха депутатите от „Възраждане“, БСП, ИТН и независимият Радостин Василев.
По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласуваха „въздържал се“.
Сред мотивите са, че искането противоречи на Конституцията, на Закона за референдумите и че с договора за присъединяването ни към Европейския съюз сме приели влизането в еврозоната и въвеждането на еврото. Това означава, че няма как да има референдум по въпрос, залегнал във вече подписан договор.
От „Възраждане“ смятат, че поведението на парламентарните групи е недемократично.
„Радвам се, че ще има ротация – да има друг председател на правна комисия. Не ви ли е срам този парцал да ми го предлагате тук да го гласуваме. И да излизате и да говорите кое било законосъобразно. Г-жо Рангелова, защо не кажете, че всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен, но нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд. Нито от ГЕРБ, нито от ПП-ДБ, ще го сезираме ние“, заяви Петър Петров от „Възраждане“.
„Това не е демокрация, това е тоталитаризъм и това е една крачка преди да тръгнат камионетките. Това е както премиерът излиза и обявява една партия за фашистка и че трябва да бъде забранена и праща Икономическа полиция. Следващата стъпка е да започне да товари опозицията в камионетки“, допълни Цончо Ганев от „Възраждане“.
Хърватски евродепутат в България: Важно е да приемете еврото, заплатите у нас скочиха с до 40%
„Има събрани такива подписи, те са валидни щом са проверени и затова днес този проблем се поставя за решение от Народното събрание, защото такъв е законът. НС трябва все пак да прегледа, да прецени дали всички изисквания на закона за провеждане на референдумите са изпълнени“, добави Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС.
„Аз лично и колегите от „Има такъв народ“ сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната е добре за България. Също така съм убеден, че повечето българи са на същото мнение и не се страхуват да го изразят на референдум. Като убедени демократи смятаме, че ограничаването на българите да изразят мнение на референдуми е много лоша практика“, каза още Гроздан Караджов, ИТН.
Expert.bg припомня, че България беше поставила за цел влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година, но в резултат на икономическите и политически сътресения през последните години, датата бе отложена.
България покрива всички изисквания за приемане на еврото, като единствено проблеми може да създаде критерия за нивото на инфлацията. С оглед, че има време до изготвянето на следващите редовни доклади за конвергенция, тоест инфлацията може да намалее до тогава, а паралелно с това този критерии търпи прилагането на изключения, бариера пред членството в еврозоната пред България иглежда ще бъде само политическата воля това да се случи.
Какви са критериите за приемане на еврото и отговаря ли България на тях?
България остава в топ 10 по най-висока инфлация в ЕС
Шведите започват да поглеждат към еврото
Приемане на еврото: Какви са основните стъпки за България?