„Студените досиета“ на СССР: Има ли общо между мистериозната смърт на експедицията на Дятлов и тази от 1981 година?

За някои мистериозните криминални дела от времето на СССР не се знае почти нищо, тъй като материалите са унищожени "след изтичане на давностния ...

Нивото на антарктическия морски лед спадна до рекордно ниво

Тази година – 2023-а е съществено по-различна в сравнение с предишните – от гледна точка на метеорологичната обстановка.

Нивото на морския лед в Антарктида е достигнало рекордно ниски стойности през месец юни – 17% по-ниско от средното, съобщи Световната метеорологична организация. Според експертите това съвпада с изключително високите глобални температури на морската повърхност през юни, който беше най-горещият шести месец през годината, регистриран някога.

Към 27 юни антарктическият морски лед бе с близо 500 000 квадратни метра по-малко, в сравнение с данните от измерването, направено по същото време миналата година.

Според метеорологичната организация появилият се наскоро метеорологичен модел “Ел Ниньо” се очаква да повиши температурите както на сушата, така и в океаните. Това може да доведе до повече морски горещини и екстремни температури.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Изкуственият интелект започва да въздейства върху възприемането на реални и създадени от него нереални събития

Как и защо изкуственият интелект може да създава събития, които никога не са се случили? Тази тема коментира в предаването "Сценарий от ...

Как Варненската болница “Света Марина” стана отличник

Трудно е да се повярва, че една държавна болница в България може да бъде управлявана добре.

Какво пък остава – за отлично. Най-често ни информират за задлъжнели болници, за стачкуващи медицински сестри, за разочаровани пациенти, на които никой не е обърнал внимание. Но резултатите на болницата „Света Марина“ във Варна опровергават предварителните нагласи.

И тези на проверяващите я също – за първото шестмесечие на 2023 г., болницата е обект на общо 47 проверки – на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, на РЗОК – Варна и на ред други компетентни органи.

Числата в счетоводните документи говорят достатъчно красноречиво и без емоции. Най-голямото лечебно заведение в Североизточна България завършва първите шест месеца на 2023 г. без просрочени задължения и с положителен финансов резултат.

Зад тази на пръв поглед суха отчетна информация стоят 28 483 обслужени пациенти – всеки със своята болка и грижа, получил лек и надежда, и още 21 072 души, обгрижени своевременно в спешното отделение на болницата. Дните от 1 януари до 30 юни са 181, което прави средно по 116 души на ден, минали само през така наречената бърза помощ на болницата.

Тук е мястото да уточним, че „Света Марина“ не е стандартно лечебно заведение – тя е университетска болница – втората по големина в България. Заради това и в много от случаите пациентите не са били просто обгрижени, а техният казус е послужил за нагледен учебен материал. На студентите – бъдещи лекари е било показано как да подходят към болния по възможно най-професионалния начин – внимателно, с грижа към детайла, като по учебник.

Затова и резултатите на „Света Марина“ са толкова добри – работещите в нея нямат право на грешки, защото от тях се учат следващите поколения лекари.

Болницата е основна база на варненския Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Това означава, че над 6200 студенти са направили първите си стъпи в професията – било като са разчели ЕКГ, измерили кръвно, взели кръв или просто поговорили с пациент, приет в „Света Марина“. Вероятно не всеки от над 1880 чуждестранни студенти от близо 50 държави в света е намерил кураж да заговори на български език някого от пациентите в „Света Марина“, но понякога само един окуражаващ поглед и внимателно поставена инжекция успокояват повече от хиляди думи.    

Освен да успокояват, в „Света Марина“ знаят и как да насърчават. Ръководството на болницата заедно с колегите им от Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна стимулират в кариерното им развитие над 2 000 служители на болницата.

И в края на шестмесечието резултатите са многозначителни – в болницата работят 33-ма професори, 59 доценти, 70 главни асистенти, 206 асистенти. Специалистите по здравни грижи са 752 души, санитарите – 404, а отделно от тях за комфорта на пациентите се грижат още 703 души – от така наречения друг персонал, който е на средна възраст – 45 години.

Със сигурност ще искате да знаете и какви са заплатите. Средната брутна заплата за първите пет месеца на 2023 г. е 2 827.77 лева, като възнагражденията се изплащат редовно. Освен това от болницата са платили като осигуровки и данъци към държавния бюджет 10 877 241.42 лева.

Безспорно – за да се привличат лекари, изкушени от научните изследвания – е необходимо и оборудването в болницата да е почти като …в космически кораб.

Така или иначе в „Света Марина“ разполагат с два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТ-скенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия.

В нея са проведени 267 костномозъчни трансплантации, от които 179 автоложни и 88 алогенни. Внедрени са уникални методи за диагностика, за терапевтично, консервативно и оперативно лечение.

Мениджърите на „Света Марина“ продължават да инвестират във възможно най-модерната медицинска апаратура в клиниките по нуклеарна медицина и метаболитна терапия, в пневмологията, във фтизиатрията, в образната диагностика, в ангиографската и в инвазивната кардиология.

В инфекциозните и в психиатричните клиники също се правят промени – обновява се обзавеждането. А само след няколко месеца – през септември в „Света Марина“ ще заработи и най-модерният на Балканите център за лечение на аритмии.

Сигурно ще се запитате откъде е тръгнало всичко. Болницата е основана с капитал  от 19 491 000 лева, а днес той е 50 627 260 лева. Както вече стана ясно, към настоящия момент болницата няма непокрити загуби от минали години, което е наистина похвално, предвид на няколкогодишната постоянна криза.

Днес болничното заведение е с отлична капиталова адекватност, като коефициентът на абсолютна ликвидност към 31 май т.г. е 2.15 – показател, демонстриращ, че наличните парични средства са напълно достатъчни да покрият всички задължения. Но най-вече те са достатъчни да покрият най-важното задължение  – ангажиментът към всяко медицинско лице в болницата – да работи с ясното съзнание, че разполага с всички условия да даде най-доброто от себе си. И на своите пациенти, и на бъдещите си наследници в професията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Иван Христанов: Предсрочни избори ще има между декември и март (част ІІ)

Иван Христанов

Партията с двамата гласували депутати смазва ските на кабинета, за да го засили надолу. Трябва да сме наясно, че се готви нов вариант „Орешарски“. В началото на следващата година политическите сили ще бъдат подредени така:  ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС. Обичам да гледам 5-6 хода и 4-5 завоя напред. България има нужда от нова национална мечта, която да играе единителна роля

Имаме потвърдена информация за намеренията на част от политическите играчи, представени в парламента. Говоря за тази част, която гласува в парламента само с два гласа и която някога свали кабинета „Орешарски“. Сегашният кабинет е новият „Орешарски“, това ми беше ясно още октомври 2022 г. В момента им мажат ските, за да ги засилят надолу, а въпросните двама депутати са дясната и лявата ска. За съжаление това е реалността и тя е неизбежна.Кристално ясно е, че ще получат и помощ „отвътре“. Едната страна в ротационния сектор никога не е имала намерение да ротира.

Това заяви във видео интервю за СТУДИО БАНКЕРЪ лидерът на партия „Единение“ Иван Христанов.

Още от интервюто:

Кога партия „Единение“ очаква предсрочни парламентарни избори и защо?

Как може да бъде свален кабинетът „Денков-Габриел“?

Кои ще бъдат трите водещи партии след Нова година?

В състояние ли е партия „Единение“ да работи с ГЕРБ, „Възраждане“, ДПС?

За или против еврото е новата партия?

Вижте първата част от интервюто с Иван Христанов

Вижте други събеседници в СТУДИО БАНКЕРЪ

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 11 юли 2023 г.

Парламент гласуване

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Общественото осигуряване

Народното събрание гласува на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепиха план-сметката на Националния осигурителен институт. ДПС и “Възраждане” се въздържаха, а против бяха депутатите на БСП и „Има такъв народ“. 

“Банатските гъски” на Асен Василев

Асен Василев

“Оскубах го като банатска гъска!” Чували ли сте този израз? С него са се заигравали немалко изследователи на българската банатска общност. В преносен смисъл обикновено той означава да бъдеш оскубан финансово, перо по перо, ама жив, така че да си в съзнание за всичко, което ти се случва и накрая да те оставят да си ходиш гол, поне докато не ти поникнат новите пера.

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората.

„Рейтингът“ на президента: инсинуации и реалност

мнозина от социолозите, които се занимават с изучаване на общественото мнение, отдавна преминаха червената линия и започнаха да извършват откровена партийна и идеологическа пропаганда. Те правят публични констатации, които не се основават (и не биха могли да се основават) на социологическата информация и нейния коректен научен анализ.

Европейският газ е най-евтин от месец насам

газови резерви

Цените на европейския природен газ задълбочиха спада си за втори пореден ден и потънаха до най-ниските си равнища за последния месец заради оскъдното търсене на горивото. Базовите газови контракти в Нидерландия поевтиняха с 4.7%, британските котировки също се понижиха, защото потреблението на суровината на Острова остава под сезонните норми от началото на юни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

От БАБХ отчетоха – в съмнителната партида дини няма токсични вещества

Извънредните проби, взети миналата седмица след сигнал от граждани, че закупена от тях диня от конкретна партида мирише на ацетон, не са отчели замърсяване с пестициди, тежки метали или микробиологични замърсители. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Анализирани са налични количества от две места – от същата партида на пазара, от който е бил закупен съмнителният плод, и от склад в София.

В хода на проверката инспекторите от БАБХ са установили, че партидата е внесена в Европейския съюз от Мароко и е преминала граничния контрол в Испания. Оттам е транспортирана до тържище в София. От Агенцията уточняват, че към днешна дата няма други сигнали за здравословни проблеми, настъпили след консумация на дини от същата или други партиди.

От БАБХ призовават при закупуване на плодове потребителите да предпочитат сезонните, както и добре узрелите, които са с приятен аромат, без нарушения на кората. В случай че си купуват нарязан плод, е добре клиентите да обръщат внимание на свежестта и сочността му. При поява на нехарактерна миризма след транспортиране или съхранение е препоръчително плодът да не консумира.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

За трета поредна година вулкан изригна до летище в Исландия

В Исландия за трета поредна година се наблюдава зрелищно вулканично изригване в близост до главното международно летище на страната, предаде БТА. Изригването е започнало в понеделник на същия полуостров, където през последните две години лава си проправяше път към земната повърхност. Полуостровът се намира югозападно от столицата Рейкявик.

Не е ясно колко дълго ще може да се наблюдава подновеният природен спектакъл. Според исландското правителство няма да има опасност смущения във въздушния трафик.

Изригването е започнало късния следобед, северозападно от планината Литли-Хрутур на слабо населения полуостров Рейкянес, съобщи исландската метеорологична служба. Районът за последен път беше сцена на вулканично изригване през август миналата година, а преди това – през март 2021 година.

Лавата тече от 900-метрова пукнатина, доста по-бързо, отколкото при предишни изригвания.

Изригването не отговори на очакванията на много хора за това как изглежда класическо вулканично изригване – вместо лавата да се изстрелва във въздуха от конусообразен вулкан, тя извира от продълговата пукнатина в земята.

Пътуващите бяха посъветвани да избягват района, докато експертите не оценят създалата се ситуация.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нови концепции, променящи начина ни на пътуване – част 3

В няколко поредни публикации, ви подготвяме за промените, които предстоят по отношение на начина на пътуване.

Докато някои таксиметрови услуги се отправят към облаците, други ще останат здраво стъпили на земята – но със сериозни подобрения.

Базираната в Бостън компания Motional, съвместно предприятие между Hyundai и световната технологична Aptiv, е постигнала известен първоначален успех.

На разположение на пътниците в Лас Вегас, Motional предоставя автономни роботаксита (чрез приложенията на Lyft и Uber), които могат да возят пътници до популярни дестинации в Лас Вегас.

В момента в роботаксито все още има човек, но автомобилите се очаква да останат напълно без шофьор по-късно тази година, съобщават от компанията.

Друга компания, която отбелязва динамика, е Waymo (дъщерно дружество на Google Alphabet Inc.), която предлага първия напълно оборудван автомобил за автономна услуга за превоз на пътници в някои части на Финикс от 2020 г. насам.

Достъпна чрез приложението Waymo One, услугата оттогава се е разширила до центъра на Финикс, Сан Франциско, а скоро и в Лос Анджелис.

Разбира се, големи играчи като Amazon, Tesla и Cruise ускоряват тази тенденция в Северна Америка.

Подразделението за самоуправляващи се превозни средства на Amazon, известно като Zoox, провежда тестове в Сан Франциско; актуализация на бета софтуера за пълно самоуправление на Tesla се появи в средата на март, като се обръща внимание на рисковете за безопасността, свързани с предишни проблеми; Cruise е в процес на предлагане в Сан Франциско и Остин.

На другия край на света, в Китай, технологичният гигант Baidu започна напълно автономна услуга за превоз на пътници Apollo Go, в градове като Пекин, Чунцин и Ухан през 2022 г., като през 2023 г. планира да разшири дейността си.

“Автономната услуга за превоз на пътници постепенно се превръща в част от живота на хората”, заяви говорител на Baidu пред CNN Travel. “В градове като Пекин, Шанхай и Гуанджоу, всяко роботакси на Apollo Go може да извърши средно от над 15 пътувания на ден.”

Нетно нулеви въглеродни полети на хоризонта

Тъй като пътническите безпилотни самолети и eVTOL стават нещо обичайно, може би се чудите каква ще е съдбата на добрите стари самолети?

Бъдещето на пътуванията е неразривно свързано с изменението на климата – проблем, който  накара Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да обяви дългосрочна цел за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година.

Благодарение на комбинацията от нови технологии, вариращи от устойчиво авиационно гориво и водородни двигатели, до изцяло електрически самолети, това е възможно, въпреки че критиците изразяват сериозни съмнения.

Базираната в САЩ компания Eviation Aircraft е водеща в тази насока, като предоставя възможност да се надникне в бъдещето със своя елегантен, изцяло електрически самолет “Алис”.

Деветместният пътнически самолет, който ще влезе в експлоатация през 2027 г., има за цел да  намали въздействието на регионалните полети върху околната среда. Досега са поръчани над 300 самолета “Алис” от авиокомпанията Aerus в Мексико, от DHL, от Air New Zealand и други.

Възможно е през следващото десетилетие да станем свидетели и на завръщането на свръхзвуковите самолети. Базираната в Денвър компания Boom работи по актуализирана версия на Concorde, която има за цел да направи свръхзвуковите пътувания много по-тихи, по-екологични и по-достъпни като цена.

Според компанията самолетът “Overture” на Boom може да превозва до 80 души при скорост 1.7 Мах (или около два пъти по-бързо от традиционните самолети на авиокомпаниите), като при това отделя нулеви въглеродни емисии.

Това означава, че един полет от Ню Йорк до Франкфурт може да отнеме четири, вместо осем часа. Така ще стигнете от Лос Анджелис до Сидни за осем, вместо за 14 часа.

И тъй като Overture ще лети на по-голяма височина от днешните самолети – до 60 000 фута – пътниците ще могат да видят кривината на Земята през прозорците.

Досега няколко големи авиокомпании, сред които American Airlines, United и Japan Airlines, са направили поръчки за Overture, което е сигнал за увереност на индустрията в бъдещето на свръхзвуковите полети.

Все пак ще трябва да се въоръжим с търпение – компанията Boom планира да започне производството на самолети през 2024 г., да извърши тестови полети през 2027 година. Така сертификатите за превоз на пътници ще бъдат получени едва през 2029 година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]