Елвира Краснобаева стана световна шампионка на топка

Елвира Краснобаева спечели трети златен медал за България от световното първенство по художествена гимнастика за девойки.

Елвира Краснобаева спечели трети златен медал за България от световното първенство по художествена гимнастика за девойки.

Никол Тодорова завоюва сребърен медал на лента, а момичетата от ансамбъла станаха световни вицешампионки на финалите на въжета и на топки.

С игра, граничеща със съвършенството, Елвира получи на топка недостижимата оценка от 32,100. След нея се наредиха Лада Пуш от Германия и Регина Полишчук от Израел.


Преди това, на финала на обръч, малко не достигна на Елвира за медал и тя остана четвърта. Шампионка на този уред стана Алона Тал Франко от Израел. Голямата фаворитка на домакините Амалия Лика се нареди на второ място, а бронзът изненадващо отиде при Анастасия Саранцева от Узбекистан.

На лента блестеше другата наша представителка – Никол Тодорова, която с оценка 29.400 спечели сребърен медал, отстъпвайки единствено на Лиляна Левинска от Полша. Трета се нареди друга представителка на Узбекистан – Мишел Нестерова.


Полякинята Левинска беше най-добра и на бухалки и стана единствената гимнастичка с две световни титли. След нея се наредиха Таисия Онофрийчук от Украйна и Рин Кийс от САЩ.
Дванадесет индивидуални медала бяха разпределени между единадесет гимнастички от осем държави.
Още два сребърни медала добавиха в колекцията си световните шампионки от ансамбъла Ева Емилова, Габриела Пеева, Красимира Иванова, Андреа Иванова, Ванеса Емилова и Цветейоана Пейчева. И в двата финала пред тях се нареди съставът на Израел, а бронзът беше за гимнастичките от Азербайджан.


От провелото се в Румъния второ световно първенство за девойки, българските гимнастички се завръщат с три златни и три сребърни медала.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Демерджиев за визитата на Зеленски: Ако има разговори, които са останали скрити от обществеността, това е един много лош ход и много лош знак

Един държавен глава е нормално да бъде поканен от друг държавен глава, не тази среща да е инициирана по друг начин. Винаги е добър знак да се следва ...

Вечерен виц: Добрата Ламя Спаска

Добрата Ламя Спаска решила да стане лоша, да си пооправи малко репутацията. Тръгнала из гората и срещнала Кума Лиса: - Лисо, довечера ела в моята пещера. Ще те ям. Въпроси имаш ли? - Не! – промълвила отчаяната от живота Лиса. Продължила си по пътя Ламята Спаска, срещнала Кумчо Вълчо: - Ей, сив, довечера те чакам в пещерата. Ще те ям. Въпроси? - Ммм, не, нямам! – изхлипал през сълзи Вълчо. Не след дълго видяла Зайо Байо. Весел, доволен от живота, подскача по полянката... - Зайо, идваш довечера при мен в пещерата. Ще те ям. Нещо да питаш? - Даа! – весело се ококорил той. - Казвай веднага! - Може ли да не дойда? - Може.

text

Нововъведения, които ще променят начина на пътуване – част 2

Преди дни започнахме да ви представяме някои нови концепции в начина на пътуване. Днес продължаваме с още нововъведения.

Разширена или добавена реалност от следващо ниво

По време на бъдещото ви пътуване до Европа си представете, че разглеждате галерия “Академия” във Флоренция с гид – говорещата скулптура на “Давид”. Може да си представите и как извършвате дигитално търсене на съкровища, разхождайки се по улиците на Париж.

Изисквайки само телефон и интернет връзка, “добавената реалност” (AR) може да допринесе за още едно ниво на интрига към нашите преживявания по време на пътешествия.

Компанията Specterras Productions, която се стреми да направи природните и културните чудеса по-достъпни чрез технологиите, вече предлага подобни преживявания.

“С помощта на “добавената реалност” (AR)  можете да създавате анимирани бюстове в музей. В бъдещето ще можете да се приближите до скулптура на Александър Велики или Херодот и да взаимодействате с изкуството чрез мобилния си телефон, нещо като в “Нощ в музея”, споделя Майкъл Бреър, главен творчески директор в Specterras.

AR и виртуалната реалност (VR) станаха още по-популярни по време на пандемията от COVID-19, когато музеите и туристическите дестинации предоставиха интерактивни виртуални преживявания за бъдещите туристи.

Нещо повече. Експериментиращи артисти като KAWS – известен със своите играчки скулптури и колекционерски предмети, се прочу с това, че прегърна AR технологията в своя проект “Разширена ваканция”, в който през 2020 г. гигантски AR скулптури левитираха в 12 града по света.

Бреър споделя, че тези технологии позволяват на хората да изследват части от света, които не биха могли да посетят.

“От икономическа гледна точка посещението на места като Помпей, Палмира, Мачу Пикчу или Големия бариерен риф е много трудно. Затова за много хора виртуалната реалност (VR) ще предоставя добър заместител на тези преживявания”, допълва Бреър.

По отношение на планирането на пътешествията VR също може да изиграе важна роля в бъдеще.

Ако туристите могат да проучат дадена дестинация, хотел, ресторант или екскурзия чрез VR, те вероятно ще имат по-голяма увереност при правенето на резервации.

Възходът на летящите таксита

Базираната в Ню Йорк компания Kelekona планира да предлага полети със своите, захранвани с батерии пътнически дронове за 40 души, като екологична алтернатива на масовия транспорт.

Вероятно сте виждали видеоклипове с пътнически безпилотни самолети и eVTOL – електрически самолети с вертикално излитане и кацане, които не се нуждаят от писта и които са завладели интернет.

Тези футуристични самолети обикновено са електрически, ултралеки и оборудвани със софтуер за автопилот, който позволява на обикновените хора да седнат на пилотското място – след сеанс за ориентация и полет със симулация във виртуална реалност.

Такава е стратегията на LIFT Aircraft, според която всеки може да лети и да управлява нейния амфибиен самолет HEXA в САЩ, без пилотски лиценз, тъй като той се квалифицира като “свръхлеко” превозно средство, съгласно федералните разпоредби. Тук е мястото да ни информираме, че наскоро Федералната авиационна администрация предложи цялостно правило за обучение и сертифициране на пилоти на моторни въздухоплавателни апарати.

Самолетът предлага много автоматизирани мерки за безопасност, като система за избягване на сблъсъци, тройно защитен бордови компютър и балистичен парашут за целия самолет.

Компанията е на път да започне да предлага търговски полети през 2023 г. и планира да позволи на пътниците да летят със самолета на кратки, живописни пътувания – около по 8-15 минути, по време на роудшоу в 25 града в Съединените щати.

В бъдеще клиентите ще могат да намират и резервират полети с LIFT чрез мобилно приложение, което осигурява обучение чрез симулация на полети, тест за професионална подготовка, контролен списък преди полет и помощ от наземен екипаж.

Други компании, като Ehang в Китай, имат за цел да облекчат трафика чрез летящи таксиметрови дронове.

В същото време базираната в Ню Йорк компания Kelekona планира да предлага полети на захранван от батерии дрон-автобус с 40 пътници, като екологично чист транспорт и алтернатива на масовия транспорт.

Друга забележителна компания е Volocopter, която е на път да внедри флотилия от електрически въздушни таксита в Сингапур и Париж през 2024 година.

Имаме и Jetson ONE – изцяло електрически eVTOL за един човек с възможност за автоматична тяга, стабилен полет и кацане, който може да лети в продължение на около 20 минути със скорост до 63 мили в час.

“Първото приложение на бъдещия летящ автомобил е да замени такситата в големите градове”, казва съоснователят на Jetson Питър Тернстрьом пред CNN Travel. “Това ще освободи пространство на нивото на земята и ще осигури много по-бърза услуга за пътниците. Същото важи и за совалките от центровете на градовете до летищата. Електрическите персонални летящи автомобили ще направят революция в приключенските пътешествия. Сафарита, планински върхове, посещение на Мачу Пикчу – все места, до които в момента е трудно да се стигне, изведнъж ще станат достъпни.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Оздравяването на “Български пощи” минава през преструктуриране

пощи

Двете най-големи теми пред нас са “Български пощи” ЕАД и БДЖ, отбеляза през седмицата министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Вече се разработват мерки за справяне с проблемите в двете държавни компании, които изпълняват и важни социални функции. 

Оздравяването на пощенския оператор минава през План за преструктуриране на дружеството, по който вече работим, посочи министър Гвоздейков. Дори на заседание на Министерския съвет е одобрена помощта за “Български пощи” в размер на 50 млн. лева. „Всеки изхарчен лев от тази помощ ще бъде под мое наблюдение и ще следя дали средствата се използват ефективно за съживяване на дружеството, което е в много тежко състояние“, категоричен бе транспортният министър.

Става въпрос за допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2023 г. за заем на „Български пощи“ ЕАД, като са уточнени и условията за неговото предоставяне.

Помощта за оздравяване на дружеството е одобрена от Европейската комисия, а средствата ще се разходват целево за финансиране на оперативните разходи на дружеството. Мярката ще помогне да се гарантира продължаването на универсалната пощенска услуга и изплащането на пенсиите. Българските власти се ангажират, че до шест месеца „Български пощи“ ще представи план за преструктуриране.

Размерът на лихвата по заема и срокът за възстановяването му са определени съгласно Насоките за държавна помощ за оздравяване и преструктуриране на нефинансови предприятия в затруднено положение. Средствата ще бъдат отпуснати след подписване на договор между министъра на транспорта и съобщенията и „Български пощи“.

Министърът на финансите Асен Василев отбеляза, че този заем е бил планиран с актуализацията на бюджета през юли миналата година, но до момента не е ползван.

През седмицата министър Гвоздейков проведе разговори и със синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа“ в „Български пощи“. Общо бе мнението, че промените в управленската и организационна структура ще бъдат обсъждани в диалог. Министър Гвоздейков вярва, че дружеството притежава достатъчен ресурс и има потенциал за развитие. „Загрижени сме, отговорно се отнасяме и ще положим максимални усилия, за да променим бизнес модела на “Български пощи“, е подчертал министърът.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Общо 23 млн. щ.д. са откраднати от финтех стартъпа Revolut през 2022 г.

Пари

Financial Times, позовавайки се на три информирани източника, съобщи, че 23 милиона долара са били откраднати от американския финтех стартъп Revolut през 2022 година. Част от средствата на компанията бяха възстановени, в резултат на което компанията загуби 20 милиона долара – две трети от печалбите си за 2021 година. От компанията не съобщиха публично за кражбата.

Измамните действия станаха възможни поради дефект в платежната система. Според източника на вестника, поради различията в платежните системи на САЩ и Европейския съюз, когато някои трансфери са били отхвърлени, Revolut е върнал парите, изразходвайки собствените си средства. Нападателите са насърчавали хората да правят скъпи покупки, които са били отхвърляни, а върнатите по сметките пари са теглени през банкомати.

Системите на Revolut не успяха да уловят измамата. Проблемът излезе наяве, когато американска партньорска банка уведоми компанията, че държи по-малко пари от очакваното в сметките си. От Revolut, основана от Николай Сторонски, не коментираха написаното от Financial Times.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Бизнесмен: Заради тарикатите, които си лежат на дивана и взимат по 1800 лева на месец, майстори искат по 5 бона, за да налепят плочките в банята

По-рано през седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал разкриха схема как мързеливци си стоят у дома и получават по 1 800 лева месечно. ...