КНДР е изстреляла две крилати ракети, след пристигането на американска ядрена подводница в Южна Корея

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети в морето край източното си крайбрежие на 24 юли, съобщи южнокорейската армия, часове след като ...

ПП издига Искрен Арабаджиев за кандидат за кмет на Ловеч

Народният представител в 47, 48 и 49 Народно събрание Искрен Арабаджиев е кандидатът за кмет на община Ловеч от “Продължаваме промяната”. Днес общинската структура на ПП представи пред медии кандидатурата му, която е и първата официално обявена за община Ловеч. 

По време на пресконференцията кандидатът за кмет посочи основните приоритети за града, по които ще работи, за да върне доверието на своите съграждани както в местната власт, така и в това, че градът се движи в правилна посока. 

Искрен Арабаджиев споделя, че залага на енергия, опит и необремененост от местни зависимости, които ще му помогнат да постигне прозрачност в работата на администрацията, като основната му цел е тя да работи проактивно, бързо и ефективно. Освен това сред важните задачи, които си поставя, е значително да подобри комуникацията с гражданите и да поддържа активна връзка с тях.  Той посочи, че ще работи активно за благоустройството на кварталите, добро планиране на ремонтите в тях, както и ефективен контрол на дейностите. Сред важните задачи са и привличане на инвеститори, които да създадат конкурентна работна среда.  

„Време е Ловеч да е променен град. Време е градът да има кмет ловчалия“, споделя Арабаджиев и допълва, че е време да се обърнат негативните тенденции, заради които населението на града се топи.

„Време е да активираме потенциала на града и да създадем среда и условия за задържането и връщането на повече млади хора. Време е да накараме ловчалии да не се страхуват да мечтаят и да знаят, че могат да реализират мечтите си в града,” казва още той.

Подготовката по сформиране на екип от заместник-кметове и общински съветници е в ход. В следващите седмици Искрен Арабаджиев и екипът му планират срещи с граждани, по време на които да споделят визията си за развитие на града, както и да чуят кои са основните проблеми и приоритети за жителите на Ловеч, за да потърсят заедно работещите решения за тях. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Близо 65 хил. са заявленията за подпомагане по директните плащания в тазгодишната кампания

Близо 65 хиляди заявления за подпомагане са подадени за директните плащания в тазгодишната кампания, съобщават от Държавния фонд “Земеделие”. Въпреки че имаше възможност за дистанционно подаване на документите, под 2 хиляди от заявленията са подадени чрез електронтната система на фонда, като едва 370 са изцяло безконтактни – чрез квалифициран електронен подпис.

Земеделците са декларирали за подпомагане над 1 155 000 хиляди парцела с обща площ 3 885 000 хектара. Голяма част от обработваемата земя е заявена за субсидиране по ключовата интервенция “Основно подпомагане на доходите за устойчивост”, като искането за подпомагане е от почти 54 000 земеделци.

По интервенциите за животни, обвързани с призводството, са подадени близо 9 000 заявления за почти 318 000 глави едър рогат добитък. Също около 9 000 са фермерите, които искат субсидии за над 900 000 глави дребен рогат добитък.

Срокът за подаване на заявленията за кампания 2023 година беше удължен и изтече на 21 юли. От агроведомството информират, че преди да започне разплащане на средствата ще има задължителни контроли и мониторинг за спазването на изискванията от страна на фермерите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]