Искрен Митев: Шофьори на линейки искат 10% увеличение на заплатите, което означава 1 млн. лв. в техния сектор, а пилонът на Рожен струва 2 млн. лв.

Ще има промени между първо и второ четене на Бюджет 2023. Големият въпрос е защо Румен Радев изчакваше толкова много този бюджет и изкара ситуацията ...

Майката на загиналия от токов удар мъж ще съди “Екопарк Варна”

Тази сутрин, на 12 юли, токов удар порази четирима души, докато премествали шатри в “Екопарк Варна”. Единият мъж почина, а другите трима пострадаха.
По думите на близки на загиналия мъж, коментирали инцидента през БНТ, той и неговите пострадали колеги не са служители на екопарка. Те са работници в известна импресарска варненска къща. Били са на мястото на инцидента, за да подготвят терен за предстоящо събитие.
Трябвало да наредят метални шатри по определен начин, но на терена имало
ниско висящи жици с високо напрежение. При преместването една от металните шатри се закачила за жица и убила на място 33-годишния мъж.
Неговите колеги са настанени в Клиниката по изгаряния във Военноморската болница. По
информация на медиците те са в добро състояние и са с леки изгаряния по краката.
Майката на загиналия мъж Йорданка Йорданова разказа, че рисковите жици висели ниско и когато синът й започнал да разпъва шатрите, един от върховете опрял в тях и високото напрежение го убило.
Тя бе категорична, че ще съди екопарка, защото били оставили от доста време жиците да висят ниско и това създавало предпоставка за инциденти.

Венемира Мачева

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кремъл обмисля легализирането на частните военни компании

чвк частна военна компания вагнер руски наемници

От Кремъл заявиха, че обмислят легализирането на частните военни компании, включително групата “Вагнер”, чието съществуване все още не е разрешено от руското законодателство, въпреки участието ѝ във войната в Украйна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. “От правна гледна точка частната военна компания “Вагнер” не съществува и никога не е съществувала. Това е въпрос, който трябва да бъде проучен и разгледан допълнително”, заяви пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него това е “доста сложен въпрос, касаещ правния статут на такива компании, който трябва да бъде проучен”.

Тези изявления на говорителя на руския президент последваха подобно становище, изразено вчера от Владимир Путин в интервю за вестник “Комерсант”. “Групата (Вагнер) съществува, но не съществува юридически. Това е друг въпрос, свързан с ефективното (им) легализиране. Въпрос, който трябва да бъде повдигнат в Думата, в рамките на правителството”, подчерта Путин.

На 27 юни руският президент заяви, че групата “Вагнер” е получила близо един милиард евро от държавата през изминалата година, въпреки липсата на правен статут.

В продължение на години Кремъл и лидерът на “Вагнер” – Евгений Пригожин, отричаха съществуването на тази паравоенна групировка, която имаше за задача да изпълнява задкулисно военни мисии и операции за оказване на влияние от името на Москва. През септември 2022 г. Евгений Пригожин най-накрая призна, че е лидерът на “Вагнер”, която е взела участие в боевете срещу украинската армия и по-специално е превзела град Бахмут след месеци на ожесточени боеве. По-късно и други руски частни военни групи, някои от които свързани с големи компании или с Министерството на отбраната, разкриха съществуването си.

Беларуското министерство на отбраната съобщи днес, че бойците на “Вагнер” работят в страната като инструктори, като обучават беларуски военни, предаде Ройтерс.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]