Путин вече е загубил войната в Украйна, обяви Байдън

Джо Байдън

Байдън очаква украинското контранастъпление да доведе до преговори с Русия и не вярва войната да продължи години

Руският президент Владимир Путин “вече е загубил войната” в Украйна, заяви днес американският му колега Джо Байдън, според когото Москва в крайна сметка ще преговаря, предвид украинското контранастъпление, предаде Франс прес.

Байдън каза, че очаква украинската контраофанзива да доведе до преговори с Русия и добави, че не очаква войната да продължи няколко години.

“Надявам се, и това е моето очакване, че Украйна ще постигне значителен напредък в офанзивата си и че това ще доведе до преговорно решение в някакъв момент”, заяви Байдън на пресконференция при посещението си във финландската столица Хелзинки, предаде БТА. 

Украйна ще стане член на НАТО, но не и докато бушува война между Москва и Киев, добави президентът на САЩ Джо Байдън. “Въпросът не е дали трябва или не трябва да се присъединят към НАТО, а кога могат да се присъединят и ще се присъединят към НАТО”, отбеляза той ден след срещата на върха на алианса във Вилнюс, на която не беше представен график за приемането на Украйна.

Байдън омаловажи опасността руският президент Владимир Путин да използва ядрени оръжия след новите заплахи от страна на Москва във връзка с евентуалната доставка на западни изтребители Ф-16 за Украйна. “Не мисля, че има някаква реална перспектива Путин да използва ядрено оръжие. Не само Западът, но и Китай и останалата част от света казаха: “Не стигайте дотам”, каза президентът.

Байдън се пошегува, че лидерът на руската наемническа групировка “Вагнер” Евгений Пригожин може да бъде елиминиран след неуспешния си бунт срещу Москва, като заяви, че трябва да “внимава какво яде”. “Един Бог знае какво ще стане. Дори не съм сигурен къде се намира и какви контакти има. Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да гледам менюто”, посъветва президентът на САЩ.

Той добави, че е решен да направи “всичко възможно”, за да освободи американския журналист Еван Гершкович – кореспондент на в. “Уолстрийт джърнъл”, който се намира в руски затвор вече повече от 100 дни. “Сериозен съм по отношение на размяната на затворници. Решен съм да направя всичко по силите си, за да освободим американците, които са задържани незаконно в Русия или другаде. И този процес е в ход”, подчерта той на пресконференцията.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Присъединяваме се към Фонда на НАТО за иновации и поръчваме боеприпаси с ЕАО

Министерският съвет одобри проект на Решение за подписване на Споразумение на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации.

Решението е взето в контекста на стремежа на запазване на технологичното предимство на НАТО – цел, която неговите страни членки са си поставили на среща на върха през юни 2021 година.

Фондът на НАТО за иновации ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

Присъединяването към Фонда ще предостави на България достъп до най-високите технологии в областта на сигурността и отбраната, което, от своя страна, ще подпомогне изпълнението на приоритетите на правителството за развитието на националните отбранителни способности.

Освен това Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Проектно споразумение за „Съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси“ (Collaborative Procurement of Ammunition (СРоА) с Европейската агенция по отбрана (ЕАО).

Така за държавата ни ще се създадат нови възможности за доставка на боеприпаси и услуги при изгодни условия, в допълнение към националните рамкови договори и инициативите в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заместник-министър ще председателства честванията на 110 години от Балканските войни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е избран за председател на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни. Неговият избор е направен с решение на Министерския съвет, с което бяха внесени известни промени в досегашния състав на комитета, приет от минал кабинет през 2022 година.

На днешното си заседание (на 13 юли) кабинетът прие и План за националните чествания на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) през 2023 година. Националният комитет има за задача да изготви План за националните чествания на бележитата годишнина с финансов разчет за необходимите разходи.

Основните приоритети в Плана за националните чествания са свързани с популяризирането на българската бойна слава и отдаването на почит към подвига и саможертвата на българските военнослужещи, дали живота си в борбата за национално освобождение и обединение. Като цел е заложено и постигането на широк обществен отзвук не само сред българите в страната, но и в чужбина.

Съгласно поставените приоритети предложените събития и дейности в Плана са групирани в 6 подразделения – „Балканските войни и българската общественост“ „Военноиздирвателна дейност“, „Възпоменателни мероприятия в страната и чужбина“, „Военно-патриотично възпитание, насочено към подрастващите“ „Издателска и публицистична дейност“ и „Медийно отразяване и информационно осигуряване“.

Отбелязването на годишнини от българската военна история традиционно се радва на широк обществен отзвук и допринася за повишаване на самочувствието на българските граждани с ясно историческо самосъзнание чувство на отговорност към обществото и уважение към предците.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]