Заради изкуствения интелект поколението Z e изправено пред кариерно бедствие

Бумът на изкуствения интелект се превърна в благодат за компаниите, които искат да автоматизират създаването на електронни таблици, генеричното писане на текстове и други рутинни задачи в името на това да станат “по-ефективни”.

Тази технология завладя вниманието на изпълнителните директори в сферата на индустрията, като накара много компании да дадат карт бланш на използването на изкуствения интелект. Но резултатите не са еднозначни, посочват от Business Insider. Докато изпълнителните директори и мениджърската класа са изцяло отдадени на изкуствения интелект, по-малко внимание се обръща на хората, на които всъщност тази нова технология ще се отрази.

Рутинните задачи, които сега ще бъдат изпълнявани от ИИ, обикновено се извършват от работници без квалификация и на начално ниво. Мениджърите възлагат тези задачи с очакването, че те ще бъдат изпълнени бързо и правилно, без да се налага някой да обяснява как да става това. Тази работа беше представена като критична част от развитието на младите работници – начин да “докажеш своите умения” на работното място.

Въпреки че да се справяш с грубата работа и да се надяваш да усвоиш професия чрез осмоза не е добър начин да започнеш кариера, корпоративна Америка не е оставила на младите хора много други възможности. През последните няколко десетилетия много компании са изчерпали програмите си за обучение, пренебрегнали са наставничеството и не поемат никаква отговорност за насърчаване на развитието на работниците. Сега, с навлизането на изкуствения интелект, работодателите започват да автоматизират много от “задачите за начинаещи” – отказвайки се от съмнителния им последен опит да “обучават” младите служители.

Не е изненада, че няколко проучвания установиха, че представителите на поколението Z са особено загрижени за влиянието на изкуствения интелект върху кариерата им; в неотдавнашно проучване, проведено от сайта за обяви за работа ZipRecruiter, 76% от представителите на поколението Z посочват, че се притесняват от загуба на работата си заради ChatGPT.

Младите работници в САЩ са изправени пред кариерно бедствие. Те могат да се чувстват по-комфортно при използването на ChatGPT и други технологии с изкуствен интелект, отколкото техните по-възрастните колеги, но мениджърската мания по ИИ заплашва да подкопае способността им да започнат професионална кариера. Работещите в сферата на мениджмънта продължение на десетилетия се откъсваха от младото поколение, което е гръбнакът на техния бизнес. И ако тези ръководители не са желаели да обучават по-младите си служители, не е изненадващо, че сега те са готови да се отърват напълно от тях.

Никой вече не желае да обучава

Още преди възхода на изкуствения интелект младите хора бяха изправени пред проблема с първите стъпки в професионалната си кариера. Разбира се, на пръв поглед изглежда, че поколението Z навлиза на пазара в чудесен момент. Намирането на работа е много по-лесно, отколкото преди, благодарение на исторически ниската безработица в САЩ, а заплатите на младите растат с бързи темпове. Но ако се вгледате по-внимателно, ще забележите, че все повече признаци показват, че на младите американци ще им бъде много по-трудно да изградят истинска кариера.

Поколението Z изостава още преди първия си работен ден. Причините – разходите за колеж нараснаха, много от младежите навлизат в своята първа работа с голям студентски дълг. Проучване от 2022 г. на Federal Reserve Bank на Сейнт Луис установи, че поколението Z е по-склонно, отколкото родените през 2000-та година на тяхната възраст, да имат студентски дългове и че поколението Z е с 13% по-висока задлъжнялост.

Американците не искат да учат в колеж? Какъв късмет!

Броят на работните места, за които се изисква висше образование, нараства от десетилетия. На база анализ на информация в LinkedIn и по-конкретно – на 3.8 милиона обяви за работа, публикувани в периода от 2017 г. до 2021 г., става ясно, че при 35% от работните места на начално ниво работодателят изисква поне три години опит. А ако кандидатът за работа се опита първо да стажува? Ще трябва да разчита на късмета си.

Проучване от 2021 г., проведено от Националната асоциация на колежите и работодателите в САЩ, сочи, че над 40% от стажовете са неплатени, а средното почасово заплащане на платените стажанти е само 20.76 щатски долара през 2020 година.

След като младите работници най-накрая пробият в корпоративния свят, те се сблъскват с друга жестока реалност: компаниите нямат интерес да им помагат да растат в кариерата. Много работодатели не обръщат абсолютно никакво внимание на насърчаването и развитието на способностите на младите служители, оставяйки ги до голяма степен да се оправят сами, докато се опитват да изградят кариера.

Проучване от 2014 г., проведено от Питър Капели – професор в училището “Уортън” към Пенсилванския университет установява, че през 1979 г. младите работници са били обект на обучение средно по около 2.5 седмици годишно. През 1995 г. тази цифра е намаляла а до едва 11 часа на година, а в повечето случаи и по-малко. Питър Капели също така не открива доказателства, че нещата са се подобрили през следващите години.

Сега, с появата на изкуствения интелект, компаниите започват да автоматизират много рутинни операции, като премахват поставените под съмнение последни опити за “обучение” на младите служители.

Министерството на труда в САЩ установи през 2014 г. 70% от фирмите са предлагали някакъв вид обучение на служителите, но то е било предимно за ръководни кадри и служители на средно ниво. Тази статистика е особено тревожна, отчасти защото формулировката “някакъв вид обучение” е изключително неясно и може да се отнася до нещо толкова просто, колкото прочитането на наръчника за човешки ресурси. От друга страна 30% от фирмите не предлагат никакво обучение.

Вероятно някой специалист по темата ще предположи, че липсата на обучение се компенсира чрез така наречените програми за наставничество. Но това не е съвсем така. Официално такива програми са доброволни. Проучване на Националното бюро за икономически изследвания установява, че доброволните програми за наставничество водят до по-лоши резултати от задължителните и че тези, които най-много се нуждаят от помощта на наставник, са по-малко склонни да се включат в такива програми.

Това може да се дължи на факта, че културата на работното място често отчуждава тези, които търсят помощ (въпреки ползите от това), създавайки повсеместно усещане, че организациите не се интересуват от служителите си. В редовното проучване на Gallup сред американските работници, само 24% от анкетираните споделят, че техните организации се грижат за тяхното благосъстоянието, което е по-малко от 33-е процента през май 2021 г. и забележителните 49% през май 2020 година. Липсата на грижа очевидно се отразява на младите работници, които имат най-голяма нужда от кариерно развитие. От Workplace Intelligence – фирма за проучвания в областта на човешките ресурси, заявяват, че в анкета, проведена съвместно с Amazon през 2022 г., 74% от представителите на поколението Z са посочили, че обмислят да напуснат работата си, “поради незадоволителна подкрепа за изграждане на умения или липса на възможности за кариерно израстване.”

Защо да обучавате кадри, когато можете просто да включите ИИ?

Без обучение и без реално професионално развитие през последните години на младите работници им остава само един начин да се научат на работа – като започнат с грубата работа. На теория тези малки на брой работни места са предназначени да позволят на младите работници да се запознаят с по-прости процеси и да докажат, че са достатъчно компетентни, за да поемат по-сложни задачи. Често обаче резултатът от това е, че новобранците започват да губят смисъл от работата си. Тя няма значим принос към благосъстоянието на компанията и не е начин да се премине към следващото кариерно ниво. Но с навлизането на изкуствения интелект схемата е готова.

Младите хора ще се окажат в ситуация да почистват потока от грешки, които тези безлични инструменти за изкуствен интелект ще “изплюят”, знаейки, че ще получат по-малко признание, защото “работата” е дело на машина.

Изкуственият интелект вече започна да отнема работни места на хора от всички възрасти, но корпоративна Америка пренебрегна по особен начин младите, а това означава, че ИИ ще удари най-тежко начинаещите работници. Необходимо е много работа, за да се създаде и “обучи” голям езиков модел – типът изкуствен интелект, който поддържа ChatGPT и други подобни продукти. Но след като тази работа е свършена, за потребителите е много по-евтино да закупят новите технологични инструменти, отколкото да обучат истински човек. А последствията? На никого не му пука. За мениджърите, които смятат, че не носят абсолютно никаква отговорност за подпомагане на растежа и професионалното развитие на работниците, важното е единствено дали едно нещо е евтино и по-лесно.

Все пак мениджърите не казват, че съвсем не им пука за младите служители – най-подготвените в областта на технологиите ще се превърнат в наставници на новите машини. В действителност това означава, че младите хора ще се окажат впрегнати да почистват потока от грешки, които тези безлични инструменти за изкуствен интелект ще “изплюват”. Като те ще знаят, че ще получат по-малко признание, защото “работата” е дело на машините. Това може да доведе до срив по отношение удовлетвореността от работата сред младите хора – те по никакъв начин няма да могат да докажат, че са способни да поемат работа с добавена стойност. Повишенията ще се превърнат в още по-голяма “игра на фаворити”, като най-добрите “истински” задачи ще бъдат запазени за дипломатичните, а не за трудолюбивите работници.

Ето защо не е учудващо, че главните изпълнителни директори и висшестоящите са много по-ентусиазирани по отношение на интегрирането на ИИ на работното място, отколкото служителите на средно ниво. Данните, получени от проучване на Qualtrics, проведено през май и юни, показва, че 64% от ръководителите са посочили, че намират потенциалното въздействие на ИИ върху на работното им място за “вълнуващо”! Само 39% от служителите на първа линия са казали същото, а 46% определят технологията като “плашеща”.

Друго проучване на бостънската компания Consulting Group регистрира подобно разделение: 62% от изпълнителните директори са ентусиазирани от перспективата да използват ИИ на работното място, в сравнение с 42% от служителите на първа линия. Оптимистично настроените към бъдещото прилагане на ИИ твърдят, че след 10 години ще има нови професии, които в момента изобщо не можем да си представим. В същото време реалистите смятат, че е трудно да повярваме в подобна прогноза, като имаме предвид начина, по който корпорациите в САЩ внедряват новата технология – автоматизацията едва ли ще доведе до общество, в което повече хора ще имат повече икономически възможности.

Обучавайте децата – те са единствената ни надежда

Какво остава за младата работна сила на Америка? Какво прави един млад човек в офис, в който не е обучен, наставляван и не получава “истинска” работа? Какво се случва, когато работни места в началото на кариерата, като въвеждане на данни и попълване на документи, се автоматизират и извършват от изкуствения интелект?

Иронията е, че според проучвания, когато компаниите инвестират в обучение и развиване на уменията на работниците си, те имат по-високи маржове на печалба. Въпреки тези доказателства, мениджърите трудно разбират смисъла от това да инвестират в служителите си. Изследователите Улрих Атц и Тенси Уилън от центъра “Стърн” към Нюйоркския университет посочват, че в повечето случаи корпорациите не разполагат с методи за измерване на стойността на човешкия капитал и го възприемат единствено като обикновен разход за труд. Това означава, че мениджърите разглеждат служителите си като разходи за вода или електричество! Това е американската икономика на загниването – икономика, в която компаниите са принудени да намалят разходите, за да върнат повече пари на акционерите, твърдят Атц и Уилън.

Според анализатори на труда единственият начин компаниите да научат за опасностите от автоматизацията е да се запознаят с опита на Knight Capital’s – тя предпочела ИИ пред реална работна сила и това й струвало 440 млн. долара! Работата на хората може да бъде подобрена чрез ИИ, но решението те изцяло да бъдат заменени от изкуствен интелект изобщо не е далновидно. То вероятно е взето от късогледи счетоводители, които не могат да си дадат сметка за истинската стойност на човека. Струва си да се помисли дали инвестициите в ИИ не трябва да бъдат заменени с реални програми за обучение и менторство с финансови стимули.

Младите хора са изправени пред необходимостта да си направят сериозна равносметка – такава, при която растящите разходи за колеж и липсата на бъдещи възможности ще се сблъскат с корпоративна Америка, която не признава стойността на инвестирането в истински човешки същества. Резултатът ще бъде по-слаба икономика с по-малко хора, които да са готови да поемат реалните предизвикателства, породени от новите технологии. А от това ще загубят всички.


източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Шалапатоваобсъди с БСК трудовото законодателство

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова проведе среща с председателя на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев и ръководството на работодателската организация. В разговора участваха и заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Мая Василева и Десислава Стоянова. 

Дискусията е част от поредицата срещи, които екипът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) инициира със социалните си партньори.

Акцент на разговора бе усъвършенстването на трудовото законодателство, насърчаването на заетостта и предприемането на мерки за преодоляване на недостига от кадри.

Събеседниците обсъдиха и теми, свързани с трудовата миграция, повишаването на гъвкавостта на пазара на труда при запазване на сигурността на работещите, дуалното обучение и активното включване в заетост на хората с увреждания.

Те коментираха и необходимостта от анализ на състоянието на пенсионната система и предприемането на мерки за нейното финансово стабилизиране. 

Министър Шалапатова запозна ръководството на Камарата и с планирания цялостен преглед на системата за социално подпомагане, който трябва да очертае насоките за повишаване на ефикасността на подкрепата за хората от уязвимите групи. 

По време на срещата бе обсъдена и темата за надграждане на прогнозите на социалното министерство за търсенето и предлагането на работна сила. Затова би допринесло изследване на потребностите на работодателите от персонал с определени умения и компетенции.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ПП-ДБ се отчете за първите 30 дни управление

пп-ДБ

„Един месец е недостатъчен период за равносметка и оценка на дадено правителство, но безпрецедентните времена изискват своите безпрецедентни равносметки. Този път разполагаме с кабинет, който е готов да се отчита регулярно. Само по себе си това е прецедент. Затова, докато следим процесите на прага на новия бюджет – нека проверим какво свърши кабинетът Денков за първите 30 дни.“

Това написа коалицията „Продължаваме промяната” – “Демократична България“ в своята страница.

Тук може да видите целия отчет:

Държавен бюджет и средства в хазната

По навик очакваме да сме на опашката в класациите за икономически растеж, но благодарение на политиката, заложена в бюджета, и енергийните помощи за бизнеса, България отчете ръст от 3.9% по Евростат, най-висок ръст на износа в целия Европейски съюз. Това е вторият най-висок ръст на индустриалното производство в целия Европейски съюз и най-висок ръст на заплатите в Европейския съюч, пише в отчета.

Вече можем да се похвалим и с положително бюджетно салдо от 0.2 млрд лева. То бе отчетено от Министерството на финансите към юни месец. Това означава излишък от около 0.1% от прогнозния Брутен вътрешен продукт за полугодието на тази година. Към края на май салдото изоставаше с 1.200 млрд. лв., а през юни бяха събрани 1.400 млрд. лв. повече приходи, отколкото бяха разходите, с което изоставането беше наваксано.

Междувременно Министерството на финансите защити запазването на намалената ставка от 9% ДДС за туристическия бранш (за ресторантьори, кетъринг услуги и общата туристическа услуга) в проектобюджета до края на годината. Цената за това може да не се хареса първоначално на самия бранш, но изсветляването на сектора е заложено като приоритет.

Личи си ясно заявената посока към Европа. В Народното събрание вече е внесен проект на държавен бюджет с 3% дефицит, съгласно изискванията на еврозоната. Данъците няма да бъдат увеличени, не се планира и орязване на социалните плащания, а инвестиционната програма е буквално рекордна с предвидени над 8 млрд. лева за инфраструктурни проекти.

Въпреки сложната финансова ситуация е постигнато и увеличение в бюджета за образование и наука, което е с над 700 млн. лв. повече от средствата, отпуснати през предходната година. Важно е да се отбележи също, че средствата за образование и наука са с над 20 млн. повече от предложените средства в проекта на бюджет на служебния кабинет, въпреки огромната разлика в планирания дефицит.

Старт на реформата в съдебната власт

Въпросът с главния прокурор получи неочаквано развитие. Като председателстващ на пленума на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Атанас Славов започна и изведе процедурата за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, съгласно промените в Закона за съдебната власт. Министърът инициира изслушване на членове на Висшия съдебен съвет, които се оплакаха от натиск след стартирането на процедурата по освобождаването на Гешев.

Отделно министър Славов оспори пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, като мотивите са, че решението е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно. Той също така внесе точка във ВСС за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която пленумът на ВСС подкрепи.

Визита на Володимир Зеленски в България

Закъснялата, но категорично заявена позиция в подкрепа на Украйна, също бе доста красноречива, отчита правителството. Посещението на Володимир Зеленски в България ни върна на картата на международната сцена.

Правителството одобри нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от предишния пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 година.

Президентът Зеленски и премиерът акад. Денков подписаха в София двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно – т.е. след края на военните действия. Правителството е водено от националния интерес, според който подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от България.

Вторият подписан документ бе Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. Проведе се и първата работна среща между българските и украинските експерти във връзка с възможността за продажба на оборудване, съхранявано на площадката на АЕЦ „Белене“, на Украйна.

Борба с нелегалната миграция и пътя към Шенген

По важния за целия Европейски съюз въпрос, свързан с външната му граница, която съвпада с границата на България, се водят целенасочени действия за борба с нелегалната миграция. Започнаха многомащабни специализирани полицейски операции за залавяне на каналджии. За сравнение – само в периода 26 юни – 2 юли 2023 г. се отчита намаление с 29% на случаите и с 37% в броя на лицата, направили опит да преминат през държавната граница, спрямо предходната седмица.

По линия на Шенген кабинетът продължи активния политически диалог с Европейската комисия, Испанското председателство и държавите-членки на Европейския съюз с цел положително решение до края на настоящата година.

Природни бедствия и война по пътищата

Отпуснати са помощи в подкрепа на домакинствата, засегнати от наводненията в Северозападна България. Министерството на труда и социалната политика създаде организация с цел пострадалите да получат еднократната помощ в спешен порядък, а над 135 000 литра питейна вода от Държавния резерв стигнаха до хората в най-засегнатите райони с нарушено водоснабдяване. Възложени са своевременни ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Започна и закъснялото пръскане срещу комари в общините по поречието на Дунав.

Стартираха мащабни мерки срещу войната на пътищата. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще ремонтира с приоритет участъците с най-голяма опасност от катастрофи, според картата на Агенцията за пътна безопасност. През септември ще бъдат обезопасени с колчета още три опасни участъка, след като превантивната мярка спомогна да няма нито една катастрофа на Кресненското дефиле цяла година.

Николай Денков защити българското розово масло 

Що се отнася до опазване на националната ни гордост, министър-председателят категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседание на Европейския съвет.

На среща в централата на ЮНЕСКО пък България заяви готовност за изготвяне на план за опазване и управление на Несебър, който ще бъде първият, включващ и подводното наследство.

Туризъм и Черноморие

Спокойствието на плажуващите по Българското Черноморие е гарантирано с непрекъснато наблюдение на състоянието на водата след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна. Мониторингът се осъществява от Министерството на околната среда и водите и е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на летния сезон.

Бюлетините на Министерството на околната среда и водите на България (МОСВ) с ежедневните данни за безопасността на българските черноморски води се превърнаха в основен източник на информация за медиите и гражданите и допринесоха за намаляване на първоначалното напрежение и страх. На този етап възможността до България да стигнат замърсени води е нулева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Притежателите на сингапурски паспорти имат безвизов достъп до 192 страни

сингапур

Индексът на привлекателността на паспортите се публикува ежегодно от консултантската компания Henley & Partners от 2006 година. Изчислява се от официални данни, предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт за 199 страни и територии. Най-добрите позиции в класацията са заети от държави, чийто паспорт ви позволява да посетите най-много държави и територии без виза.

Сингапур зае първото място в класацията, измествайки Япония, лидер от последните пет години. Това се посочва в рейтинга на компанията със седалище в Лондон, разпространен във вторник. Притежателите на сингапурски паспорт имат безвизов достъп до 192 страни и територии от общо 227. 

Германия, Испания и Италия (с достъп до 190 държави) са на второ място, докато Австрия, Люксембург, Финландия, Франция, Швеция, Южна Корея и Япония са на трето място (с достъп до 189 държави). 

Обединеното кралство се изкачи до номер четири със 188 дестинации, докато някогашните водещи САЩ продължиха да падат в таблицата до осмо място. Гражданите на Съединените щати не се нуждаят от виза, за да влязат в 184 държави, но само 44 държави ще позволят на притежателите на паспорти да влязат в Съединените щати без предварително разрешение. 

Списъкът се затваря от Афганистан (с достъп до 27 държави), Ирак (29 страни) и Сирия (30 страни).

Сред най-отворените държави за чужденци са 12 малки африкански държави, които позволяват безвизови граждани на 198 от 199-те страни, разгледани в проучването (без да се броят самите те). Това са Бурунди, Източен Тимор, Джибути, Гвинея-Бисау, Коморските острови, Малдивите, Микронезия, Мозамбик, Руанда, Самоа, Сейшелите и Тувалу.

В същото време Афганистан, Северна Корея, Туркменистан и Папуа Нова Гвинея остават държави, които изобщо не позволяват влизане на чужденци без визи.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Народното събрание гласува нови правила за личните документи

Пленарна зала - актуализация на бюджета - парламент

Административните органи, организациите, предоставящи обществени услуги, лицата, осъществяващи публични функции и органите на съдебната власт могат да изискват представянето на документ за самоличност единствено за удостоверяване на самоличността, а при необходимост – и гражданството, чрез съдържащите се в тях данни за обстоятелствата. Те нямат право да изискват и събират копия от българските лични документи, освен ако снемането на копия не е изрично предвидено в специален закон или нормативен акт от по-висока степен, като тяхно задължение за идентификация на определени категории физически лица. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за българските лични документи.

Отхвърлено беше редакционното предложение, направено в залата от Петър Петров от „Възраждане“, към институциите, които не могат да изискват копия на лични документи, да бъдат включени банките и други лица, предоставящи услуги срещу заплащане.

На пребиваващите у нас чужденци се издава карта на бежанец и временен паспорт за окончателно напускане на Република България, записа Народното събрание.

Когато заявителят на личната карта не притежава документ, с който да удостовери самоличността си, както и когато е между 14 и 18 години с родител, за когото липсват данни в Националния автоматизиран информационен фонд за българските лични документи, се представя удостоверителен документ за раждане, гласуваха депутатите.

От 90 на 75 дни се съкращава срокът за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство (МПС), ако е подадено в дипломатическо или консулско представителство на страната в чужбина.

В случаите на подмяна на свидетелство за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат, може да бъде заявена ускорена услуга за издаване – до три работни дни. Заявлението се подава само в звена “Пътна полиция” при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи. Услугата се осъществява след извършване на проверка в мрежата за автоматизиран обмен на данни, а при невъзможност да бъде изпълнена същата се трансформира в бърза или обикновена.

При издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в седемдневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител, решиха депутатите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Приемат заявления за помощи за ученици от II, III и IV клас без бележка от училище

Училище празна класна стая

Агенцията за социално подпомагане приема заявленията за отпускане на еднократните помощи от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас, без да изисква бележка от училищата, че децата учат. Това обяви заместник социалният министър Мая Василева.

“Като искам да подчертая, че те не отпадат учениците от I и VIII клас. За учениците от II, III и IV клас няма такова изискване за представяне на бележки. Колегите по места от дирекциите в страната приемат заявления. Те се обработват своевременно и ще я получат тази еднократна помощ за започване на училище веднага, след като бъде приет държавния бюджет и веднага след като бъдат отразени необходимите промени”, коментира заместник-министър Василев.

До края на годината е реалистично бедните да получат пакетите от 17 хранителни продукта и  хигиенни материали от първа необходимост по европейската програма “Храни и материално подпомагане”, в ход са обществените поръчки за доставка на продуктите и материалите.

Най-рано от 2025 година социалното подпомагане ще доплаща на пенсионерите, които  са доходи под линията на бедност до размерът й. Социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че НАП ще администрира новата система за всеобхватно проследяване на доходите, която трябва да заработи  в края на 2024 година.

“За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България, това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането”, коментира Шалапатова. 

В първите дни на август националната статистика ще подаде данните за средната заплата за полугодието, за да може да се определи от първи септември и размерът на минималната заплата за следващата година. Формулата предвижда минималното възнаграждение от 1 ви януари да е половината от средното за първите две тримесечия на тази.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

До края на юли ПП-ДБ внасят проекта за ремонт на Конституцията

Велислав Величков

Това, което разбрахме е, че до края на тази парламентарна сесия, тоест до 31 юли, ще бъде внесен проект на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за промени в Конституцията.

Това заяви Велислав Величков от гражданското сдружение „Правосъдие за всеки“ след среща с парламентарната група на ПП-ДБ.

Той бе категоричен, че проектът е само на ПП-ДБ, а не общ. И обясни, че в него отпада задължението на главния прокурор да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Според Величков това на практика ще го лиши от реална власт.

Величков напомни, че сдружението е сключило споразумение за подкрепа на ПП-ДБ преди последните парламентарни избори, като най-важното условие в него е било именно това – те да внесат собствен конституционен проект. И добави, че той все още се подготвя и ще има някои поправки.

Величков посочи, че се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет – на съдийски и прокурорски, в които квотата, заделена за парламента, трябва да включва и хора, които не са магистрати, а принадлежат към други юридически професии. 

По думите му така ще се осъществява не само парламентарен, но и обществен контрол върху работата на магистратите в двата висши съвета. 

Величков обяви, че сдружението планира конференция през септември, на която да бъдат обсъдени всички внесени дотогава конституционни проекти, с участието на политици, граждани, експерти и магистрати.

От своя страна адвокат Емил Георгиев заяви, че позицията на сдружението е, че при отпадане на правата на главния прокурор, той ще остане такъв само на думи. А методическото ръководство на прокурорите ще се пренасочи от главния прокурор към прокурорския съвет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]