Президентът откри паметник на Апостола в Троян: Признателността на българския народ към Левски е непреходна

Ако един монумент е чужд на хората, той бързо обраства в бурени и забрава, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има, докато децата ни ...

Иван Хиновски: Украйна може да си направи сама АЕЦ, ние показахме, че не умеем

Иван Хиновски

Това за цената е твърде условно и мисля, че трудно ще бъде постигнато, каза пред БТВ Иван Хиновски от “Български енергиен форум” по повод решението на парламента да преговаряме с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ “Белене”, на не по-ниска цена от тази, която България платила за оборудването – близо 1,2 млрд. лева. 

“Това са преговори с много условности. Факт е обаче, е Украйна е в енергийна криза, те имат изключително тежък режим и имат потребности от нови мощности. Насочили са се към нашето оборудване, защото е подобно на това, което са имали досега”, заяви Хиновски.

В коментар на въпросите защо Украйна може да реализира ядрен проект с купени от България реактори, а страната ни – не, той отбеляза: “Огромната разлика, е че на тях ще им помогнат в рамките на помощите за войната да доизградят реакторите, докато ние търсим инвеститори”.

“Украйна има потенциал, тя е една от силните ядрени страни и има потенциал да си направи сама атомна електроцентрала, без да търси гаранции от “Росатом”. Те и сега работят с “Уестингхаус”. Докато ние показахме, че не умеем. “Белене” е образец за многократно провалян проект. Ние имаме шест опита да изградим проекта. Това е проект, който генерира корупция. Един от инвеститорите – RWE, се оттегли по тази причина”, посочи енергийният експерт.

Попитан дали с продажбата на оборудването се слага кръст на проекта “Белене”, той каза: “За мен е кръст, да”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Росен Христов обяви, че в Министерство на енергетиката измама няма

росен христов (БНТ)

„В Министерството на енергетиката измама няма“, заяви пред БТВ бившият служебен енергиен министър Росен Христов по повод разследване.

„Министерство на енергетиката играе много периферна роля в процеса да предоставя на ЕК данни за потребителските цени за горивата. Такива данни за газьола бяха ползвани от „Лукойл“, което не е правилно. Моето внимание към казуса беше привлечено от сигнал от фирма, която повдигна въпроса защо качваме цени от „Лукойл“ в системата“, каза той.

„Направихме проверка как другите страни получават цените, никой не използва „Лукойл“ за референтна база, затова зам.-министърът, чийто ресор е този – Ива Петрова, направи пълен анализ и препоръча да се качват цените от борсата, тъй като тя обхваща по-голяма част от пазара“, обясни Росен Христов.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]