Денят по диагонал – 2 юли 2023 г.

маслодайна роза

Съветът на ЕС прие позицията на България за розовото масло

В последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите членки, на ниво Комитетът на постоянните представители – КОРЕПЕР 1, одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството за класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът прие аргументите на България и още седем страни членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след 4 години.

Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента

Бившият служебен министър на правосъдието и бивш депутат от БСП Крум Зарков ще бъде секретар по правните въпроси на президента Румен Радев. Това стана ясно от негово интервю.

С 93 гласа „Въздържал се“, депутатите оставиха Сарафов и.д. главен прокурор

Петък – ден на майстора! Спазвайки това неписано правило, депутатите в 49-ото Народно събрание изковаха нов европейски (ако не и световен) рекорд по… причудливо коване на закони чрез още по-причудливо гласуване. Или по-скоро – за приемане на проектозакони и “анулиране” на приети нормативни актове, нямащи нищо общо както със Закона за нормативните актове, така и с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Закриват медийната група на Пригожин

Медийната холдингова група на Евгений Пригожин ще бъде закрита, съобщи директорът на едно от изданията ѝ, цитиран от Ройтерс. Новината идва седмица след провала на опита му за метеж, организиран заедно с бойците от частната военна компания “Вагнер”.

Пета поредна нощ на безредици във Франция, над 700 души са задържани

Пета поредна нощ продължават безредиците във Франция, след като във вторник полицаи застреляха 17-годишен младеж в парижкото предградие Нантер. Броят на арестуваните по време на снощните размирици нарасна на 719, съобщи вътрешното министерство, цитирано от Франс прес. Според по-ранни данни, огласени от ведомството, задържаните бяха 486. Оттам добавиха, че насилието изглежда отслабва в сравнение с предишната вечер, когато бяха арестувани около 1300 души.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Полетът над „Градина“ е извършен против правилата, заяви Гвоздейков

Георги Гвоздейков

“Този полет е в разрез с всички правила. Вертолетът няма право да лети на такава ниска височина, още повече, че полетът е осъществен над хора. Аз видях от клипа, че машината лети на височина не повече от 20 метра.” Това заяви пред NOVA министърът на транспорта Георги Гвоздейков по повод проверката на хеликоптер, летял опасно ниско над плаж „Градина”. От кадрите се вижда как машината е над един от най-оживените плажове около Созопол. От хеликоптера е изхвърлено голямо количество хартия във вид на стодоларови банкноти с образа на Тодор Живков, която е попаднала в морето и на пясъчната ивица.

По думите на министър Гвоздейков предстои разследване, което трябва да установи как се е стигнало до изпълнението на полета. Може да бъде отнет, както лицензът на пилота, така и на оператора, добави митнистърът.

Съгласно изискванията, летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство, посочиха от министерството.

По-късно пред bTV ресорният министър каза, че инцидентът е основание за освобождаване на директора на „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Закриват медийната група на Пригожин

Пригожин

Медийната холдингова група на Евгений Пригожин ще бъде закрита, съобщи директорът на едно от изданията ѝ, цитиран от Ройтерс. Новината идва седмица след провала на опита му за метеж, организиран заедно с бойците от частната военна компания “Вагнер”, предава БТА.

В рамките на споразумението, което прекрати бунта, Пригожин, вече бивш съюзник на президента Владимир Путин, получи разрешение да отиде в изгнание в Беларус, а хората му получиха шанс да избират дали да се присъединят към него, да бъдат интегрирани във въоръжените сили на Русия, или да се завърнат у дома.

“Патриот медия”, чието най-известно издание е новинарският сайт “РИА ФАН”, заема силно националистическа, прокремълска редакционна линия, като същевременно отразява положително Пригожин и неговата група “Вагнер”.

“Обявявам решението си да прекратим дейността си и да напуснем информационното пространство на страната”, заяви директорът на “РИА ФАН” Евгений Зубарев във видеообръщение, публикувано късно вчера в профилите на медийния холдинг в социалните мрежи. Зубарев не посочи причина за решението си.

В петък руския вестник “Комерсант” съобщи, че медийният регулатор “Роскомнадзор” е блокирал медиите, свързани с ръководителя на “Вагнер”, без да дава никаква допълнителна информация за действията си.

Руските медии съобщиха също, че е била разформирована “фабриката за тролове”, за която се твърди, че е използвана от Пригожин за налагането на влияние върху общественото мнение в чужди държави, включително и в Съединените щати.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]