Денят по диагонал – 22 юли 2023 г.

Парламент зала гласуване

Ще се преговаря за до 20% дял на БЕХ в консорциума за търсене на нефт в “Хан Аспарух”

Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да проведе преговори по условията и реда, при които “Българският енергиен холдинг” ЕАД (БЕХ) да придобие до 20% дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“. Проектът за решение е на депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ . 

Асен Василев: Няма основания за отнемане на лиценза на рафинерията на “Лукойл” в Бургас

Асен Василев

Василев посочи, че по времето на служебното правителство е премахнат контролът на “Гранична полиция” и НАП върху доставките на пристанището. Сега контролът е върнат. “Държавата трябва да присъства на пристанище “Росенец” и тя трябва да присъства институционално там”, каза той.

Предстои внасяне в ЕК на искане за удължаване на ограниченията върху украинския земеделски внос

Кирил Вътев

Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, заяви в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна.

До Коледа ще имаме нова конституция! А държава?

Все по-странни взеха да стават реформаторските напъни на едни определени индивиди в парламента. Особено на т. нар. “стари пушки”, които от известно време сякаш забравиха, че и тях социалистическа майка ги е раждала, че и те са ходили в държавни ясли, градини и училища, че родителите също са наливали основите на развития социализъм в Народната република и т.н.

Редно ли беше македонски деца да се срещат с български политици?

Политици и граждански организации постоянно призовават да не се преекспонира темата за отношенията ни със Северна Македония и да не се налива допълнително масло в огъня. Проблемът е обаче, че каквото и да кажем или да напишем за корабокруширалите връзки между двете страни, все ще е малко, защото вече копаем под дъното.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Експерт: Служебният кабинет успя да върне „Лукойл“ в България от Швейцария, за да си плащат данъците у нас

Президентът не е започнал атаката срещу управляващото мнозинство. Той просто изрази мнение и позиция. Това заяви в ефира на NOVA NEWS Слави Василев ...