Деян Николов, „Възраждане“: Нашите управници избягаха със Зеленски в „Бояна“, срещата трябваше да е в НС

В понеделник НС трябва да качи под някаква форма решението, което сме взели в зала. Ако се качи проектът на решение, с това гласуване означава, че ...

Вечерен виц: Двама хипари пътуват с влак

Двама хипари пътуват с влак за Джулая и на една гара в купето влиза монахиня със счупена ръка. Единият не издържа и я пита: - Сестро, как си счупихте ръката, вие сте толкова смирени хора? - Влязох да се къпя, изтървах си сапуна и като се наведох да го взема се подхлъзнах, паднах и си счупих ръката. Другият хипар пита авера си: - К`во е това сапун, бе брат? - Нек`ви религиозни работи сигурно...

text

Над 3600 ученици посещават кръжоци по роботика и програмиране

технологии бизнес компютри

Над 3600 ученици от цялата страна са включени в 258 групи по програмиране и роботика. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на първото издание на Световния фестивал за Лего роботика в Пловдив. По думите му най-много от децата са в София, Пловдив, Варна и Бургас, но клубове има във всички области на страната. Групите са към училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие, като Министерството на образованието и науката финансира допълнително провеждането на заниманията, а те се организират според желанията и интересите на учениците.

Заедно с това, в България има над 50 клуба по роботика, които се развиват като самостоятелни академии в училища и в университети. Освен в големите градове, съществуват и множество клубове в по-малките населени места като Разград, Кричим, Чирпан и други.

„Подобни инициативи като днешната показват, че с правилен подход обучението може да разпалва интереса и въображението на децата, а това умножава резултатите, които постигат”, подчерта проф. Цоков. Тази цел трябва да бъде заложена и в изграждането на STEM центровете и кабинети в страната. “Над 2 200 училища ще имат такива центрове благодарение на финансирането от Плана за възстановяване и устойчивост и трябва да ги планираме по начин, който да изведе преподаването на ново, по-високо ниво”, каза още Галин Цоков.

За STEM центровете са предвидени над половин милиард лева и се очаква някои училища още през 2024 година да започнат да обучават в тях. Това е вяжна промяна не само на образователната среда у нас, а и на дизайна на обучение, на начина на преподаване на знание. Дигиталната среда е много важна и предстои доизграждане на т.нар. „Дигитална раница“ – платформата трябва да се допълни с повече ресурси, създадени от и за учители и ученици.

В пилотното издание на фестивала за лего роботика в Пловдив участват 24-те най-добри отбора от ученици от цялата страна. През целия ден те  представят свои изследователски технологични проекти. Темата тази година е „Суперсили“ и е посветена на възобновяемите източници на енергия.

По време на фестивала клубът на българските колекционери на Лего представи серия модулни сгради и уникални лични колекции.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Денят по диагонал – 8 юли 2023 г.

Антоанета Цонева

България застана гордо на картата на Европа и на светлата страна на историята

Антоанета Цонева

България затвърди своята евроатлантическа принадлежност, заставайки гордо на картата на Европа и на светлата страна на историята. Това заяви по повод на визитата на Володимир Зеленски и събитията от тази седмица депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Антоанета Цонева. Тя опроверга твърденията на Костадин Костадинов и Таско Ерменков, че в Украйна не се изучава български език, позовавайки се на официална декларация и писмо от представители на българската общност в нападнатата от Русия страна. 

Ако не бъде гласуван Бюджет 2023, правителството пада!

Любомир Каримански – финансист и председател на Бюджетната комисия в 46-ото и 47-ото НС, пред „БАНКЕРЪ“ – част I

Да орежем културата от 0.8% на 0.6% от БВП не е полезно за духа на България. Ръст от 1.8% е труден при три пъти по-нисък внос и пет пъти по-малък износ. Скандалите в „сглобката“ влияят много негативно на инвеститорите. Те все още мислят, че това управление не е достатъчно утвърдено, за да бъде стабилно. Кампанията в полза на еврото е закъсняла, но трябва да бъде насочена диференцирано към всяка възрастова група. Освен Димитър Радев, силни кандидатури за управител на БНБ са Диана Митева и Симеон Дянков.

Според Министерството на отбраната, президентството манипулира общественото мнение

Министерство на отбраната

В отговор на коментар на вицепрезидента Илияна Йотова, от Министерството на отбраната заявяват, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България.

Различните мнения за ангажимента към Украйна оставят съмнения за нещо скрито

Илияна Йотова

От диаметрално различните мнения на министър-председателя и на министъра на отбраната се разбира, че остава нещо скрито от българската общественост. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. Тя припомни, че министър-председателят е бил поставен в ситуация да тълкува думите на своя министър, а двамата са дали разнопосочна информация за ангажиментите, поети пред украинския президент Володимир Зеленски, който бе на посещение у нас.

САЩ са унищожили последните запаси от химически оръжия

Джо Байдън

“Повече от 30 години Съединените щати работят неуморно за унищожаването на своите запаси от химически оръжия. Днес съм горд да съобщя, че Съединените щати са унищожили безопасно последните от тези запаси от боеприпаси, което ни приближава една стъпка по-близо до свят, свободен от ужасите на химическите оръжия.” Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди това и призова всички страни да се присъединят към Конвенцията за химическите оръжия. Байдън твърди, че Русия и Сирия също трябва да се върнат към спазването на конвенцията и „да признаят своите необявени програми“.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Две министерства ще работят заедно за опазване на културното наследство

археология

Министърът на културата Кръстю Кръстев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков проведоха работна среща. В нея взеха участие и заместник-министрите на културата арх. Чавдар Георгиев и Виктор Стоянов, както и началникът на кабинета на министър Цеков Николай Сайков.
Тема на срещата бе подобряване на координацията между двете министерства и възможностите за сътрудничество. Набелязани са и конкретни задачи – преглед на общата нормативна уредба и изчистване на някои несъответствия в нея, синхронизация на работата на Дирекция за национален строителен контрол към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата, конкретни насоки за включване в оперативните програми към МРРБ на проекти за опазване, социализация на материалното и нематериалното културно наследство, както и на проекти на държавните културни институти.
Министрите Кръстев и Цеков са единодушни, че предварителното планиране на инвестиционния процес е ключово, особено по отношение на дейностите по инфраструктурата, която засяга археологически обекти.

По тяхно общо предложение ще бъде създадена междуведомствена постоянно действаща група, в която оперативно да се координират дейностите по проучването на археологическото наследство. Също така в работните групи за измененията в Закона за културното наследство и на Закона за устройство на територията ще бъдат включени на реципрочна основа експерти от двете министерства.
Министрите са се договорили и за общо планиране при бюджет 2024 по отношение дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“ и теренните археологически проучвания.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]