Борба със свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

В столицата на Нидерландия Амстердам вече не е позволен строежът на нови хотелски сгради. Мярката е част от борбата срещу масовия туризъм, обяви местното правителство, предаде CNN.
„Искаме да направим и поддържаме града годен за живеене за местните и посетителите. Това означава: без свръхтуризъм, без нови хотели и не повече от 20 млн. хотелски нощувки от туристи годишно“, посочват още властите.
Нов хотел в Амстердам може да бъде построен, само ако се затвори друг хотел, ако не се увеличи броят на леглата и ако новото място за настаняване е по-добро – например по-устойчиво. Правилото обаче не важи за нови хотели, които вече са получили разрешение за строеж.

Снимка: iStock
Градът активно се опитва да ограничи броя на туристите, които достигат милиони годишно, главно чрез обезсърчаване на свързания със секс и наркотици посещения в квартала на червените фенери.
Това е последната от поредица от мерки, предприети от нидерландската столица, за да смекчи проблемът с прекомерния туризъм в града. Миналата година градският съвет на Амстердам гласува забрана на круизните кораби и затваряне на круизния терминал.
Градът също забрани употребата на марихуана по улиците в квартала на червените фенери и прекрати обиколките с екскурзовод, които минаваха през прозорците на секс работниците.
Съгласно наредба от 2021 г., наречена „Амстердамски туризъм в баланс“, градският съвет е „задължен да се намеси“, когато броят на туристите достигне 18 млн. души.
Източник: CNN Travel
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Амстердам въвежда най-високия туристически данък в Европа
Европейска столица забранява круизните кораби, за да ограничи туристите
Повечето страни искат туристи, но този град предупреждава някои посетители да стоят настрана
Свръхтуризъм: Как популярните дестинации по света се справят с тълпите от туристи?