Нов рекорд в търговията между България и Германия

Търговията между България и Германия ще отбележи рекорд през 2022 г. През първите 10 месеца на годината търговският стокообмен между двете държави достига 10 милиарда евро, което е рекорд в двустранните търговски отношения. Рекорден търговски оборот между България и Германия Това показват последните данни на Германската федерална статистическа служба (Destatis), съобщава Германо-българската индустриално-търговска камара в най-новия брой на бюлетина си "Bulgarien Aktuell". Досегашното върхово постижение беше 9,8 милиарда евро, постигнато през 2021 г. Цифрата ще стане още по-сериозна, щом се добави изтъргуваното през последните 2 месеца на 2022 година. Окончателните годишни данни обикновено излизат към края на февруари или началото на март. Другата добра новина е, че търговският баланс е положителен за страната ни. Износът на България за Германия в периода януари-октомври е в размер на 5,6 млрд. евро, а вносът възлиза на 4,4 млрд. евро. Очаква за седми път след началото на прехода България да има положително търговско салдо с Германия. Най-големият търговски партньор на България е Германия Германия от години е най-големият търговски партньор за България и най-големият пазар за български стоки за износ.

text

30 милиона лева за безплатно саниране на жилищни сгради в Карловско

Община Карлово ще получи 30 милиона лева за саниране на многофамилни жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви кметът Емил Кабаиванов по време на среща с домоуправители. Той добави, че условията за саниране са променени. "Вече имаме по-голяма яснота. Известни са лимитираните и референтни стойности", обясни Кабаиванов. За да бъдат допустими за саниране по новия механизъм, сградите трябва да са предназначени за постоянно обитаване и поне 60% от площта им да е жилищна. Трябва да са строени преди 1999 г. и в тях да има над 4 самостоятелни обекта на различни собственици. Необходимо е също така общото събрание на блока да е взело решение за кандидатстване по процедурата с мнозинство не по-малко от 67% от идеалните части, предава "24 часа". Всяка многофамилна жилищна сграда, която бъде одобрена, ще получи между 50 000 и 9 500 000 лв. В настоящия първи етап общината ще покрие изцяло разходите за санирането и то ще е напълно безплатно за хората. Крайният срок за кандидатстване е 31 май 2023 г. в 17:00 ч. Новото саниране: Удължиха срока за безплатно саниране Сдруженията на собственици, кандидатствали по приключилата вече Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, няма да ползват предимство и ще трябва да подадат документите си наново за сегашната процедура. Сгради, одобрени за финансиране по старата програма, отново могат да получат финансиране, но трябва да прекратят сключените договори Преди да кандидатстват, собствениците трябва да се сдобият с енергийно и техническо обследване, включително сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и технически паспорт. Санират жилищата само ако имат технически паспорт ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Новото саниране започва до 10 дни, но няма да е безплатно

text

За 80-и път връчиха наградите „Златен глобус“

Лос Анджелис беше домакин на 80-ите кинонагради „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA). Съдейки по мащаба и блясъка на събитието, което напомняше славните времена от преди COVID-пандемията, то мнозина странични наблюдатели биха признали, че организацията успешно се справи с многобройните скандали през последните две години и си върна уважението на представителите на филмовата индустрия.

Да припомним накратко защо пострада реномето на HFPA – през 2021 г. две разследвания на вестник „Лос Анджелис таймс“ разкриха, че не всички членове на HFPA, които тогава бяха 87 души, са професионални журналисти, а освен това и много от тях се оказа, че са свикнали да получават подаръци от различни студия при положение, че включат филмите им в списъка с номинациите.

Разследващите журналисти разкриха и не съвсем законни финансови схеми на организацията, а освен това и заклеймиха своеобразния й расизъм – в нея нямаше нито един афроамериканец. Това преля чашата и наградите на HFPA бяха низвергнати от различни стрийминг платформи, от филмови студия и PR агенции, които препоръчаха на клиентите си – големи знаменитости да нямат много вземане даване с нея.

В резултат на тези препоръки Том Круз върна три от своите награди „Златен глобус“. От NBC обявиха, че няма да излъчат церемонията през 2022 г., освен ако асоциацията не промени лошото си поведение.

Колкото и да е странно, тя направи точно това. През 2021 г. HFPA прокара редица реформи, като увеличи членовете си до 200  души, включвайки и представители на различни раси. Тя прие и множество правила, забраняващи подаръците и луксозните обиколки за представителите на пресата по лъскави места, където са били правени снимките на номинираните филми.

Тези предприети действия бяха оценени и на церемонията по награждаването днес, 11 януари, присъстваха почти всички обявени номинирани, като се започне от Стивън Спилбърг и се стигне до Риана.

Вярно, нямаше го Том Круз, който играе в номинирания за „Златен глобус“ филм Top Gun: Maverick, но на церемонията присъстваха двама актьори – изпълнители на поддържащи роли. Не беше и Брендън Фрейзър, номиниран в категорията „Най-добър актьор в драма“.

През 2018 г. Фрейзър обвини тогавашния президент на HFPA Филип Бърк в тормоз, извършен през 2003 година. Асоциацията предложи действията на Бърк да се приемат за шега, но актьорът не се съгласи и въпреки че човекът, който го е тормозил, вече е напуснал поста си, той обясни, че би било лицемерно от негова страна да се появи на церемонията.

Водещ този път беше стендъп комикът Джеръд Кармайкъл, който веднага даде да се разбере, че няма да подмине с мълчание тъмното минало на HFPA.

 „Искате ли знаете защо съм тук? Тук съм, защото съм чернокож“, започна той своя монолог, изпъстрен с непочтителни и със същевременно много забавни шеги по адрес на организаторите на церемонията и на филмовата индустрия като цяло. Към края на церемонията бяха споменати и трите глобуса на Том Круз (заедно със сциентологията, на която актьорът е привърженик).

Не бяха пропуснати и шеги по адрес на Уил Смит, станал особено известен на миналогодишната церемония по връчването на наградите „Оскар“.

Но освен шеги и вицове церемонията имаше и сериозна част – обръщението на президента на Украйна Володимир Зеленски. То беше изчетено от актьора Шон Пен, известен с правозащитната си дейност, който многократно е посещавал Украйна през последната година и дори връчи на Зеленски своята статуетка „Оскар“. Въпреки това, както често се случва на подобни церемонии, публиката очевидно се вълнуваше по-скоро от своите успехи, отколкото от глобалните политически проблеми.

Усещането, че организаторите на „Златен глобус“ искат да поправят минали грешки, се усещаше и в наградите.

„Златен глобус“ спечели Дженифър Кулидж за ролята си в телевизионния сериал „Белият лотос“. Ренесансът на кариерата й продължава вече втора година и тя сърдечно благодари на водещия Майк Уайт, че й даде втори шанс. Райън Мърфи бе удостоен с почетната награда на Карол Бърнет и получавайки я, призна, че той никога няма да я забрави.

В телевизионната категория водещите награди за най-добър драматичен сериал, най-добър комедиен сериал и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм бяха присъдени съответно на “Домът на дракона”, “Начално училище Абът” и “Белият лотос”. 

„Златен глобус“ спечелиха и актьорите от филма „Всичко, навсякъде наведнъж“ – Мишел Йео и Ке Хуи Куанг. Първата говори за това колко трудно й е било да изгради кариера в Холивуд като азиатка, а втората призна, че много се радва, че двадесетгодишният период, в който е била без работа, най-накрая е приключил.

Като цяло церемонията премина в дух на компромиси, помирение и размяна на похвали. Имаше и две изненади. В категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ спечели „Аржентина, 1985“, като това заглавие се оказа на по-предни позиции от немския „Всичко е спокойно на западния фронт“ и от индийския RRR: Revolution Roars Nearby, които бяха посочени от мнозинството експерти сред фаворитите. Песен от индийския филм разби мощната конкуренция в лицето на Риана, Лейди Гага и Тейлър Суифт.

Иначе всичко останало беше доста предсказуемо: лидери по брой награди бяха проектите с най-много номинации – „Баншите от Инишерин“ на Мартин Макдона, който спечели „Златен глобус“ за най-добър сценарий в лицето на самия Макдона, а изпълнителят му Колин Фарел спечели „Златен глобус“ за главна мъжка роля в комедия.

В речта си Фарел благодари на драматурга, колегите си, децата си и на някоя си Джени – която се оказа магарето от „Баншите от Инишерин“.

Дебютантът Остин Бътлър спечели в категорията за драматичен актьор за превъплъщението си в образа на Елвис Пресли. Получавайки статуетката, Бътлър благодари, че са вярвали в него дори тогава, когато самият той си нямал никакво доверие.

За най-добри актриси бяха обявени Кейт Бланшет за „Тар“ и Анджела Басет за играта си в „Черната пантера 2“.

Еди Мърфи получи статуетка за цялостен принос към киното. Той разкри формулата си за успеха, която го е следвала по време на цялата му кариера. Трябва да се правят само три неща – човек да си плаща данъците, да си гледа работата и да не споменава името на съпругата на Уил Смит!

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал спечелиха Джеръми Алън Уайт за ролята си в „Мечката“ и Куинта Брънсън за „Начално училище Абът“.

Стивън Спилбърг беше обявен за най-добър режисьор за филма си „Семейство Фейбълман“, който е почти автобиографичен. Доколко наградите на HFPA ще се припокрият с Оскарите предстои да разберем – датата, на която ще бъдат обявени номинациите за наградите на Филмовата академия на Съединените щати, е 24 януари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Троен ръст на пътниците, преминали през летище Хийтроу, но остават под предпандемичното ниво

Пътниците, преминали през терминалите на основното британско летище Хийтроу, са се увеличили повече от тройно на годишна база през 2022 г. до 61,6 млн. души, предаде AFP. Тези цифри обаче остават доста под предпандемичните нива. От Хийтроу подчертават, че става дума за "най-голямото увеличение на пътникопотока от всички европейски летища". Броят на пътниците се задържа на 76% от нивото, отчетено през 2019 г. преди COVID-19. Най-натовареното европейско летище преживя редица неуредици през 2022 г., тъй като секторът имаше известни затруднения да се справи с възстановяването на търсенето след пандемията. Пролетните и летните ваканции миналата година бяха белязани от стачки и недостиг на персонал, което пък предизвика безкрайни опашки, закъснения, проблеми с обработването на багажа и анулиране на полети. Лондонското летище трябваше също да постави таван върху броя на пътниците, преминаващи през обектите му всеки ден – мярка, отменена на 30 октомври. British Airways спря продажбата на билети за кратки полети от летище Хийтроу Хийтроу се сблъска и със стачка на граничната полиция през коледно-новогодишните празници, но мобилизирането на военни, които да заменят стачкуващите, ограничи влиянието ѝ за пътниците. "92% от пътниците са преминали през контрола по сигурността за по-малко от 10 минути по време на коледния пик", увериха от аерогарата, чийто брой пътници е скочил с 90% на годишна база през празниците, като достигна над 5,9 млн. пътници през декември. Трансатлантическите полети са сред основните двигатели за нарасналия обем пътници през изминалата година. Хийтроу изрази опасенията си, че "възстановяването на авиационния сектор, жизненоважен за икономиката, може да бъде забавено от новото въвеждане на тестове за пътници в Обединеното кралство и други места заради нарасналия брой случаи на COVID-19 в Китай". Летището обяви в края на декември, че смята да наеме 25 000 души, за да работи с пълния си капацитет през предстоящите пикове на търсене, но предупреди, че очаква да се върне към предпандемичните нива на трафика едва след няколко години. Огромни загуби за най-голямото летище в Европа Междувременно днес британската полиция съобщи, че е започнала разследване, след като пакет, съдържащ уран, е открит на лондонското летище. Това се е случило на 29 декември по време на рутинна проверка от служители на граничните служби, съобщи полицията. Според британския таблоид The Sun, който пръв съобщи новината, пакетът е дошъл от Пакистан и е пристигнал в Обединеното кралство на борда на самолет, излетял от Оман. Уранът е открит в пратка със скрап и следователите проверяват дали е станало при неправилно сортиране в Пакистан, съобщи BBC. Според шефа на полицията Ричард Смит "количеството замърсен материал е изключително ниско и експертизата е заключила, че не представлява опасност за населението". ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Лондонското "Хийтроу" е най-натовареното летище в света Връщане към нормалното: Летище София обслужи над 6 милиона пътници

text

Канада купува близо 90 изтребителя F-35 в сделка за 14 милиарда долара

Канада купува 88 от супермодерните изтребители F-35, след като постигна окончателна сделка със САЩ и оръжейната компания Lockheed Martin, която произвежда самолетите. Сделката за 14,2 милиарда долара (19 милиарда канадски долара) е най-голямата инвестиция в Кралските военновъздушни сили на Канада от 30 години. "Тъй като нашият свят става все по-мрачен, с незаконното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна и все по-настоятелното поведение на Китай в Индо-Тихия океан, този проект придобива повишено значение, особено предвид значението на оперативната съвместимост с нашите съюзници", подчерта канадският министър на отбраната Анита Ананд. Канада, която има тесни връзки в областта на отбраната със САЩ, се опитва повече от десетилетие да замени своя флот от остарели изтребители Boeing CF-18, някои от които са на повече от 40 години. Първите четири самолета F-35 се очаква да бъдат доставени през 2026 г., я цялата поръчка се очаква да бъде изпълнена между 2032 и 2034 г., предава Al Jazeera. "Канада е наш приятел и близък съюзник. Тяхното решение да закупят почти 90 самолета подчертава изключителните качества на F-35 Lightning II", каза генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Майк Шмид, изпълнителен директор на програмата в F-35 Joint Program Office. "F-35 е най-добрият изтребител в света, осигуряващ несравнима оперативна съвместимост със САЩ, Канада и още 15 нации, които са го избрали. Това е глобална промяна на играта. С демонстрация на мощност и с присъствието си F-35 ще продължи да гарантира, че потенциалните противници ще изберат дипломацията пред въоръжения конфликт." Сумата от 14,2 милиарда долара включва разходите за настройка на инфраструктурата, оръжията и други свързани разходи в допълнение към цената на самолетите, всеки от които се оценяват на около 85 милиона долара. Супер изтребителите F-35 поевтиняват сериозно Според Ананд споразумението за F-35 ще помогне на Канада да изпълни военните си ангажименти у дома и да работи по-добре със съюзниците в Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) и НАТО. "Заедно тези проекти ще изострят нашето военно предимство, за да пазят канадците в безопасност и ще създадат икономически възможности за страната ни", изтъкна военният министър. Германия купува изтребители F-35 В полза на военната индустрия "За нас е чест, че правителството на Канада избра F-35 и очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с Кралските канадски военновъздушни сили и канадската отбранителна индустрия за доставка и поддръжка на самолета", каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент на Lockheed Martin и генерален мениджър на програмата F-35. "Изборът на F-35 укрепва въздушната мощ на съюзниците в Канада, Северна Америка и по света", допълни тя. Поддръжката и експлоатацията на самолетите трябва да ангажира приблизително 3300 работни места и да добави 317 млн. долара годишно към брутния вътрешен продукт (БВП) на Канада за 25 години, твърди тя. "За нас и нашите партньори от канадската индустрия този избор означава запазването на критични работни места и развиването на напреднали умения на канадската работна сила", каза Лорейн Бен, изпълнителен директор на Lockheed Martin за Канада. "Програмата F-35 носи огромни икономически ползи за космическата и отбранителната индустрия на Канада и ние очакваме с нетърпение този растеж да продължи." - посочва Бен. Нелсън Уайзман, професор по политически науки в Университета в Торонто, каза, че е неизбежно Канада да избере F-35, особено след като много други западни съюзници са купили самолета. "Либералите се противопоставиха на покупката преди няколко години, когато бяха в опозиция. Те го направиха, защото правителството на консерваторите го подкрепяше", посочва Уайзман. "За разлика от американците, канадците обикновено се противопоставят на увеличените разходи за отбрана и F-35 е скъп. Предложената покупка получи обществен отпор, когато консерваторите бяха на власт и либералите искаха да се възползват от нея.", твърди професорът. Към днешна дата F-35 оперира от 27 бази по света, като девет държави използват изтребителя от пето поколение. В момента има повече от 890 изтребителя F-35 в експлоатация, с повече от 1870 пилоти и 13 500 технически лица, обучени на самолета. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Швейцария ще купи от САЩ 80 модерни изтребителя Хърватия купува F-35 - най-модерните изтребители на САЩ? Полша първа в Източна Европа ще има изтребители F-35 Румъния също хвърли око на супер изтребителите F-35

text

Хайко Шмидт е новият консул на Република България в Лайпциг

Правителството прие решение за назначаването на Хайко Шмидт, гражданин на Федерална република Германия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия. Също така с решението се открива консулство на страната ни в Германия, което ще бъде ръководено от Шмидт. То ще е със седалище в Лайпциг и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дългогодишен и активен член на управителния съвет на Германо-българския форум и член на Германо-българското дружество в Лайпциг. Последователно подкрепя развитието на икономически контакти на местно и регионално равнище. През последните 20 години Хайко Шмидт развива успешен бизнес в България и подпомага учредяването на бизнес и икономически структури от собствени фирми у нас и в Саксония. 

Той взима активно участие в сдружения с нестопанска цел, с дейност, ориентирана към задълбочаване на двустранните отношения, както и в съвместни проекти между български и германски университети, като осигурява стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и възможности за следдипломна квалификация на български абсолвенти с цел задълбочаване на практическия им опит и знания. 

Шмидт говори свободно български език и присъства трайно сред германоезичните предприемачи в България. Той подпомага и български инвеститори да намерят реализация в Германия – в областта на хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и околната среда. Шмидт е координатор на Германската Асоциация за устойчивост и управление на околната среда, секция България. Подпомага активно организационно и финансово дейността на българското училище в Лайпциг.

От служебния кабинет защитават тезата, че с допълването на мрежата на почетните консули на Република България на територията на Федерална република Германия и по-специално – с назначаването на още един почетен консул в Саксония, където страната ни няма професионално дипломатическо представителство, това ще допринесе положително върху развитието на двустранните отношения в редица области от взаимен интерес.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]