Феновете са похарчили на стадионите в Катар с 39% повече, отколкото в Русия през 2018 година

В продължение на над 10 години Катар инвестира общо 220 млрд. долара, за да се подготви за Световното футболно първенство тази година, а сега става ясно, че феновете също са похарчили много пари този месец, пише Bloomberg.
Феновете са похарчили с 39% повече средства на стадионите, отколкото на предишния Мондиал през 2018 г. в Русия, сочат данните на Visa, официалната платформа за извършване на плащания на турнира. Данните включват разходите, направени с карти Visa – единствените, приемани на местата на провеждане на първенството.
Според данните от Visa посетителите от Саудитска Арабия, САЩ, Обединените арабски емирства, Мексико и Обединеното кралство са похарчили най-много пари. Най-големите разходи са реализирани на финала между Аржентина и Франция на 18 декември. Рекордни суми харчат феновете на Мондиала в Катар

Организаторите на турнира в Катар се надяваха Световното първенство да даде тласък за 17 млрд. долара на катарската икономика, оценява на 220 млрд. долара, и да бъде трамплин за последващо развитие на туризма и развлекателния сектор.
Reuters обаче информира в средата на Мондиала, че общо броят на международните посетители вероятно няма да достигне очакваните 1,2 млн. за целия период на турнира.
Световното първенство обаче вече се оказа финансов успех за ръководния орган ФИФА, който обяви, че е спечелил 7,5 млрд. долара през този 4-годишен цикъл, което е с 1 млрд. долара над очакваното. Абсурдите на Мондиал 2022: 100 евро за бира, спане в пустинята и глоба от 70 000 евро
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Тъмната страна на Катар 2022: Смърт, корупция, забрани и много похарчени пари
Властите предупреждават: „Не теглете катарските приложения за Световното“
Qatar Airways оряза полетите си, за да освободи място за футболните фенове

Задава се ново бягство на ИТ специалисти от Русия

ИТ секторът на Русия, който беше сериозно засегнат от войната, рискува да загуби още работници през новата година поради планираното законодателство за дистанционна работа. Причината е, че руските власти се опитват да привлекат обратно някои от десетките хиляди ИТ специалисти, които са заминали в чужбина, без да ги карат да прекъснат връзките си напълно, пише Reuters.
Тъй като могат сравнително лесно да преместят работните си места, работещите в ИТ сектора се отличаваха на видно място сред многото руснаци, които избягаха, след като Москва изпрати армията си в Украйна на 24 февруари, и стотиците хиляди, които ги последваха, когато започна мобилизацията през септември. Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?
По данни на правителството около 100 000 ИТ специалисти в момента работят за руски компании от чужбина. Русия страда: Работните места се топят, изтичат мозъци
В Русия вече се обсъжда законодателство за началото на следващата година, което може да забрани дистанционната работа за някои професии.
Депутати хардлайнери, страхуващи се, че повече руски ИТ специалисти могат да заработят в държавите от НАТО и по невнимание да споделят чувствителна информация за сигурността, предложиха да се забрани на някои специалисти от ИТ сектора да напускат Русия.
Но Министерството на цифровите технологии смята, че пълната забрана може да направи руските ИТ фирми по-малко ефективни и следователно по-малко конкурентоспособни. „В крайна сметка този, който успее да привлече най-талантливия персонал, включително този от чужбина, ще спечели.“ – изтъкват от ведомството.
„Няма живот в Русия“
Докато много разочаровани млади руснаци са отишли в страни като Латвия, Грузия или Армения, където руският език е широко разпространен, някои са направили по-голям скок – стигайки чак до Аржентина. Кои държави спечелиха най-много от войната и санкциите срещу Русия?
36-годишният IT специалист Роман Тулнов не планира да се върне в Русия при никакви обстоятелства. „Исках да напусна от известно време. На 24 февруари всичко стана ясно. Разбрах, че вече няма живот в Русия“, казва той, посочвайки мобилизацията като основната причина. Мобилизацията на Путин удари тежко руската икономика
Тулнов успява да работи през 6 часови зони от родината си и все пак да запази работата си. „Преди мобилизацията никой не се замисляше да даде зелена светлина хората да се изселят кой знае къде“, споделя той.
Вячеслав Володин, влиятелният председател на руската Държавна дума (долната камара парламента), предложи да бъдат наложени по-високи данъци на работниците, които са се преместили в чужбина.
26-годишният продуктов дизайнер Юлия споделя, че 1/4 от хората в нейния екип по-скоро биха напуснали работата си, отколкото да се върнат в Русия по принуда. „Такъв безалтернативен избор е малко като преговори с терористи: „Върнете се или ще направим работата ви невъзможна, както и за вашата компания и служители“, смята тя.
Данък общ доход се удържа автоматично от руснаците, които работят в ИТ сектора, но не и от онези, работещи за руски компании от чужбина.
Професионалният играч на онлайн покер Саша, на 37 години, също живеещ в Аржентина, признава, че вече е спрял да плаща данъци в Русия. „Когато плащате данъци, вие подкрепяте държавата и нейната военна експанзия. Не плащам и не смятам да го правя“, категоричен е той.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Въпреки санкциите: В ЕС има над 30 000 компании, притежавани от руснаци
Ще се върне ли руската икономика до нивата преди войната и кога?