В Бургас изнудвач прибрал близо 200 000 лв. от жертвата си

В Бургас разкриха схема за изнудване като филмов сценарий.

Всичко започнало, след като 23-годишния Алекс Димитров, студент по кинезитерапия, се запознал в заведение в Бургас с 35-годишен мъж. Направило му впечатление, че мъжът разполага с пари. Той успял да изгради доверие помежду им, като на няколко пъти му искал пари на заем, които после коректно връщал.

В един момент Алекс поискал от новия си познат 10 000 лева под претекст, че ще градят заедно печеливш бизнес. Какъв точно е бил този бизнес и дали 35-годишният се е поинтересувал изобщо в какво ще вложи парите си – разследващите органи не посочват.

Измамната схема започва, след като един ден, след като бизнесът вече бил тръгнал и парите били дадени, Алекс се обадил на жертвата си, за да му обясни, че онова, с което се занимават, е незаконно и двамата са под прицела на органите на реда. Студентът предупредил “съдружника” си, че са следени, подслушвани и всеки момент ще бъдат арестувани, освен ако не платят на полицаите такса „спокойствие“.

Мъжът не се усъмнил в обяснението и започнал да плаща така наречената такса, като Алекс му обяснил, че всъщност бизнесът, в който е инвестирал парите си, е свързан с наркотици. Когато парите на 35-годишния мъж свършили, Алекс го заплашил с убийство, ако не намери още. Така жертвата започнала да взима заеми от приятели, да тегли кредити от банки и фирми за бързи кредити. Едва когато поискал пари и от своите близки, те се усъмнили и подали сигнал в полицията. Така се стигнало до ареста на изнудвача. Но въпреки намесата на близките, 35-годишният мъж бил дал на Алекс близо 200 000 лева в рамките на почти година. В този тежък период на постоянно търсене на пари обектът на изнудвача дори мислел да посегне на живота си.

Старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР-Бургас обяви, че в крайна сметка, сумата, която изнудвачът е прибрал за по-малко от една година, е в размер на 186 хил. лева.

Първоначално студентът работел, но когато започнал да изнудва своя познат, напуснал. С парите си купувал скъпи дрехи, парфюми, мотор, но твърди и че голяма част от тях проиграл на хазарт.

Ако бъде признат за виновен, 23-годишният Алекс може да получи до 8 г. затвор и глоба до 3 хил. лева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ГЕРБ Варна: Акцията на ДБ за Пловдивския панаир е евтин пиар

“Акциите на община Варна в Пловдивския панаир са на стойност 17 млн. лева и който желае може да ги купи.”

Това заяви във Варна Бранимир Балачев – депутат от ГЕРБ, който даде брифинг заедно  с председателя на Общинския съвет в морската столица – Тодор Балабанов.

Брифингът бе в отговор на съобщение на варненски общински съветници от „Демократична България“, които обявиха, че са внесли предложение Общинският съвет да отмени решението си за апортиране на акциите на общината от Пловдивския панаир в дружеството „Пълдин Туристинвест“, което е негов мажоритарен собственик.

Балабанов нарече „стрелба във въздуха и евтин предизборен пиар“ ходът на „Демократична България“, целящ Община Варна да си върне акциите, взети със законно решение на Общинския съвет Варна от 2021 г. и потвърдено по съдебен ред.

Председателят на местния парламент изрази недоумение от опитите на общинските съветници от ДБ след година и шест месеца да правят предложения, лишени от всякаква правна възможност и логика. Още повече настояването им Община Варна да върне акциите в панаира на държавата е можело да се случи, докато ДБ е управлявала в коалиция с „Продължаваме промяната“ и БСП. „Само преди три месеца министър на икономиката беше Корнелия Нинова, по време на чието управление като шеф на борда на Пловдивския панаир по време на Тройната коалиция, държавата губи мажоритарния си дял в дружеството.

Нито на национално, нито на местно ниво през тази година и шест месеца не  са предприети подобни стъпки по процедурата за апорта, която е на финала и предстои да бъде записана в Търговския регистър. Нагла лъжа е, че Варна е загубила по този начин милиони, след като тези акции са оценени на 17 млн. лева от трима  независими вещи лица и това е публична информация“, посочи депутатът Бранимир Балачев. 

Той добави, че Варна всъщност е загубила участието си в дружеството „Търговски дом“, което стопанисва така наречената дупка в центъра, през 2004 г., когато общината с кмет Кирил Йорданов и председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов е „пропуснала“ да внесе дължимата вноска от 6000 лева, за да  запази дела си. Така остава без акции и  загубва най-апетитния имот на пъпа на града. За да си го върне, държавата плаща 43 млн. лева за така наречената дупка в центъра на Варна на бизнесмена Георги Гергов. По думите на Балачев на терена в центъра била направена пазарна оценка и варненци не трябва да се чувстват ощетени, още повече, че въпросните 43 млн. лева били платени от държавния бюджет.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Павел и Бабиш са на втория тур на изборите за президент на Чехия

Армейски генерал от запаса Петр Павел е лидер на първия тур на президентските избори в Чешката република, които се проведоха в петък и събота, след като бяха преброени гласовете в 98.92 на сто от всичките около 15 000 избирателни секции в страната. С позоваване на чешката статистическа служба за това съобщи idnes.

Павел спечели 35.20 процента от гласовете на избирателите, които се явиха пред урните на първия тур. Основният му съперник – бившият премиер на Чешката република и лидер на политическото движение Действие на недоволните граждани (ANO) Андрей Бабиш, спечели подкрепата на 35.18 на сто от гласоподавателите. Избирателната активност е 68.18 процента от общия брой от 8.3 милиона избиратели в десетмилионната република.

Павел и Бабиш се класираха за втория тур на изборите, който ще се проведе на 27 и 28 януари. Според прогнозите на чешките медии именно Петр Павел има най-големи шансове да стане президент на Чехия.

Според анализаторите, вероятно за него ще гласуват мнозинството от привържениците на другите шестимата кандидати за президент, които не успяха да получат необходимата подкрепа на гласоподавателите и да преминат към втория тур на изборите.

Президентът на Чешката република (Prezident České republiky) е държавен глава на страната. До 2012 година той се избираше от парламента, а след това с пряко гласуване, като има петгодишен мандат и най-много два последователни мандата.

Президентът одобрява състава на правителството, предложено от Палатата на депутатите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Турски депутат съветва ЕС от Кърджали – да не критикува Анкара

“Вместо Европейският съюз да критикува нашата държава, трябва да осигури още повече подкрепа на нашите две страни – България и Турция, за да се справим с мигрантския натист. Тази борба е много трудна и близките държави трябва да работят много сериозно”.

Това мнение изрази в Кърджали турският депутат Джелялетин Гювенч, който е председател на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция.

„България се притеснява много от бежанска вълна и в тази насока ние имахме много добри и ползотворни срещи. Турция в момента осигурява подслон на над 4 милиона бежанци и е една от държавите, които най-много страда от бежанската вълна. За да не пострадат и други държави от нея, ние сме предприели много мерки за опазване на границите, увеличили сме състава на полицията по границите, за да се предотврати навлизането и във вашата страна. Това са мерки, които предприемаме не само България да не пострада като нас, но това ще е от полза на Европейския съюз  и европейските държави”, коментира Гювенч.

Тези мерки са в полза не само на България, но и на европейските държави, посочи още той. Джелялетин Гювенч е на посещение в Кърджали заедно с още 26 депутати, членове на вътрешната комисия. В градчето той се запозна с местната социална, икономическа и политическа обстановка.

Освен това цялата група от членове на вътрешната комисия на Великото национално събрание на Турция проведе среща с кметовете на всички общини в областта и с представители на ДПС.

Според кмета Хасан Азис двустранните отношения са много добри, което е предпоставка за инвестиции и разкриване на работни места. Той посочи, че Турция е добра икономическа база, която търси къде да разшири своите инвестиции, а България й предоставя желаната зона.

В продължилата повече от час среща участваха народните представители Хамид Хамид, по чиято покана турската делегация е на двудневно посещение в България, Мукадес Налбант, Адлен Шефкет и Павлин Кръстев, кметове на общини в област Кърджали.

„Запознахме членовете на делегацията с икономическото и социално развитие на Кърджали, с политическата обстановка в общината и в България, с въпроси касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и региона. Подчертахме, че отношенията между България и Турция са на много високо ниво през последните десетилетия, в резултат на което имаме добри инвестиции, създаване на работни места и възможност за инвестиции на най-високо технологично ниво.

Желанието ни е добрите ни взаимоотношения между двете правителства и на ниво местна власт да продължат и се развиват, за да си бъдем взаимно полезни”, подчерта след срещата кметът д-р инж. Хасан Азис.

По програма турската делегация посети новата джамия в Кърджали, централния православен храм „Свети Георги Победоносец”, Пазара на производителите и Регионалния исторически музей.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Гърция е наш важен партньор в енергетиката

“Енергийната криза в Европа налага още по-тясно сътрудничество и общи усилия между България и Гърция. Това ни сближи допълнително, така че да си партнираме в много проекти и политики. Гърция е наш партньор не само заради географското разположение, но и заради сходните ни виждания как да развиваме енергетиката в региона”. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който бе гост на официалното стартиране на проект за изграждане на газова електроцентрала в Александруполис, Гърция.
Той даде пример за сътрудничеството между България и Гърция при приемането на политики на европейско ниво с цел стабилизиране пазара на природен газ. По думите му и двете страни могат да постигнат много повече като партньори, отколкото като конкуренти. Министър Христов обяви, че след разговори с гръцкия му колега Костас Скрекас, съвсем скоро ще бъде подписан меморандум за проекта за нефтопровод Александруполис – Бургас. Специален гост на събитието бе министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, който в речта си подчерта доброто сътрудничество с България в сферата на енергетиката.
Реализацията на електроцентралата в Александруполис е съвместен проект на гръцката енергийна компания PPC, ДЕПА и компанията “Копелузос груп”. Природният газ за централата ще бъде от новостроящия се терминал за втечнен газ в Александруполис, в който България има 20 процента дялово участие и резервиран капацитет от 1 милиард кубични метра на година.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

“Продължаваме промяната” сезира ДАНС за бездействие на “Булгаргаз”

От „Продължаваме промяната“ са подали сигнал в ДАНС за възможно престъпно деяние срещу националната и енергийна сигурност на България. Затова те съобщават на сайта на политическата формация.

В периода януари – април 2022 г., по договор, подписан по време на управлението на ГЕРБ, между обществения газов доставчик „Булгаргаз“ и ТЕЦ Варна за доставка на природен газ, ТЕЦ Варна не е плащала доставените количества на стойност над 37 милиона лева.

„Булгаргаз“ е структуроопределящо предприятие за енергетиката на страната, а ТЕЦ Варна дълги години е сред производствените обекти, на които държавата възлага функции като „студен резерв“ или на производство на електроенергия за балансиране на системата, обръщат внимание от “Продължаваме промяната”.

По време на управлението на ГЕРБ държавата предостави на почетния председател на ДПС Ахмед Доган кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ Варна за безвъзмездно ползване до 2054 година. При встъпване в длъжност на редовното правителство задълженията на ТЕЦ Варна вече са били достигнали над 30 млн. лева, уточняват от “Продължаваме промяната”.

Ръководството на „Булгаргаз“, назначено от кабината „Петков“, предприе правни действия срещу длъжника, като съдът допусна всички представени писмени доказателства. Процесът обаче е стопиран от следващото ръководство на „Булгаргаз“, назначено от служебното министерство на енергетиката, въпреки че за проблемите неведнъж алармират и други организации и медии.
В сигнала към ДАНС „Продължаваме промяната“ посочва, че в хода на съдебния процес се наблюдавала драстична промяна в поведението на „Булгаргаз“.

Първо, дружеството не се възползвало от възможността, дадена му от съда, да иска неприсъствено решение. Второ, не изпратило и процесуален представител, с което пропуснало възможността да направи последни доказателствени искания във връзка с доклада.

Трето, настоящият директор на „Булгаргаз“ Деница Златева била подала молба да не бъде даван ход делото. Няма данни и за поискано обезпечение на иска, което поставя в риск събираемостта на дължимите вземания.
С бездействията си дружеството се лишава от възможност за бързо осъждане на ТЕЦ Варна и набавяне на значителни средства в „Булгаргаз“, липсата на които и министър Росен Христов, и изпълнителният директор Деница Златева, са подчертавали многократно.

Бездействията означават, че делото ще се гледа по общия ред, ще може да бъде обжалвано от страните и да се проточи в продължение на години, през които „Булгаргаз“ няма да има достъп до дължимите около 40 милиона лева.

Смятаме, че със своето бездействие настоящият изпълнителен директор на дружеството потенциално е нанесъл вреди на националния интерес, евентуално в полза на ТЕЦ Варна, както и че има основание да се извърши проверка от ДАНС.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Турция готова да издейства локализирани деескалации в Украйна

Ибрахим Калън – говорителят на турския президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е готова да настоява за прекратяване на огъня по места в Украйна. Той обърна внимание, че нито Москва, нито Киев имат необходимото военно надмощие, за да спечелят войната.

Калън посочи, че по-конкретно Турция е готова да работи за постигане на малки, локализирани деескалации на напрежението в Украйна.

Причината е, че като цяло е малко вероятно през идните месеци враждуващите страни да постигнат всеобхватно мирно споразумение.

Калън смята, че и Москва и Киев плащат брутална цена за водените военни действия и заради това биха могли да преосмислят позицията си и да приемат идеята за примирия в определени части на зоната, в която водят война.

Калън лансира идеята в момент, когато се водят ожесточени битки за Соледар. Украинските военни твърдят, че той все още е под техен контрол, докато Русия още вчера, 13 януари, обяви, че го е превзела.

Калън подчертава, че Русия се интересува да се ползва от уважението на другите играчи на глобалната сцена и да получи гаранции, че НАТО няма да продължи да се разширява по начин, който да застрашава сигурността й.

До този момент турският президент Реджеп Ердоган успя на няколко пъти да посредничи в отношенията между Украйна и Русия. Югоизточната ни съседка беше домакин на два кръга мирни преговори в началото на войната, като участва в договарянето на сделка за износ на украински зърнени култури от черноморските пристанища.  

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Йелън: Белият дом рискува да спре да обслужва задълженията си

Американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди, че Съединените щати ще достигнат дълговия си лимит от 31.4 трлн. щ. долара на 19 януари, което крие риск Вашингтон да спре да обслужва задълженията си в началото на юни, ако Конгресът не вземе решение да повиши равнището му.

В писмо до парламентарните лидери на 13 януари госпожа Йелън посочва, че “след като таванът бъде достигнат, финансовото ведомство ще трябва да започне да взема извънредни мерки” или “специални стъпки за управление”, за да продължи да обслужва заемите. Тя настоява законодателите да реагират бързо и да повишат лимита, “за да защитят изцяло съдбата и кредита” на САЩ. И допълва, че “финансовото министерство в момента не може да определи точно колко дълго извънредните мерки ще позволят да продължи плащането на правителствените задължения, но това вероятно няма да стане преди началото на юни”. Което означава, че Белият дом и Конгресът ще имат по-малко от четири месеца да се споразумеят за повишаване на дълговия лимит, защото в противен случай ще трябва да спрат да обслужват задълженията си.

Йелън обръща внимание, че невъзможността за погасяване на заемите може да нанесе непоправими вреди на щатското стопанство, на битието на американците и на глобалната финансова стабилност.

Тя припомня, че през 2011-а дори заплахата от спиране на обслужването на държавните задължения е довело до единственото в историята понижение на кредитния рейтинг на Щатите от рейтинговата агенция “Стандард енд Пуърс”.

Тази година се очертава като най-трудната от 2011-а насам за решаване на тавана на правителствения дълг. По онова време тогавашният президент Барак Обама и доминираният от демократическата му партия Сенат се спречкаха с новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите под влияние на “Чаената партия”, която поиска по-големи орязвания на разходите в замяна на по-висок дългов лимит. Най-накрая се стигна до сделка отчасти благодарение на посредничеството на Джо Байдън – тогава вице-президент.

Тази година републиканците отново искат бюджетни съкращения в замяна на по-висок дълг, но имат по-крехко мнозинство в долната камара, което засилва още повече влиянието на фискалните хардлайнери.

И, като капак, новият председател на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Макарти – се съгласи на промяна на процедурните правила, позволяваща само на един законодател да направи опит да го свали от позицията, което може да направи по-трудно постигането на компромис.

Администрацията на президента Байдън и управляващата Партия на демократите дадоха ясно да се разбере, че не смятат да приемат каквито и да било съкращения на бюджета като част от сделката за дълговия лимит. Освен това Белият дом не иска да предприема и изпълнителни действия, каквато беше навремето концепцията за пускане на платинена монета за един трилион долари, за да се предотврати фалит без интервенция на Конгреса.

Данните на финансовото министерство показват, че в средата на седмицата щатският федерален дълг е бил със 78 млрд. долара под тавана, а ведомството е имало кешов баланс в размер на 346.4 млрд. долара. На 12 януари обаче министерството съобщи да дефицит от 85 млрд. долара през декември, породен от по-ниски приходи и по-високи разходи, отчасти заради изплащането на лихви по дълга.
Йелън възнамерява да отмени през този месец инвестициите в два правителствени фонда за пенсии и здравеопазване, както и да спре да инвестира повторно средства в Правителствения инвестиционен фонд за ценни книжа, който е част от спестовния план на федералните чиновници. Вложенията ще бъдат възстановени ведната след повишението на тавана на правителствения дълг.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В Бургас задържаха двама, обрали апартамент за 165 000 лева

Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 48 часа мъж и жена, обвинени за кражба на пари и накити на обща стойност 165 000 лева.

Кражбата е осъществена на 11 януари 2023 година.

Д.Д. и Г. П. са обвинени за това, че противозаконно са отнели златни накити и парични средства от жилищен апартамент в Бургас.

По време на разследването е установено, че обвиняемите са имали предварителна подготовка. Те са следили собствениците на имота. За щастие след кражбата те не са имали време да разпродадат откраднатите ценности и те, заедно с парите, са открити от полицията. Били са разделени на две, като по-голямата част е била закопана в земята.

Обвиняемите са действали в качеството си на съизвършители и след предварителен сговор помежду си, посочват от прокуратурата.

За Д.Д. се предвижда по-тежко наказание, защото той е извършил престъпното деяние при условията на опасен рецидив.

Обвиняемите са установени благодарение на отличните действия на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР – Бургас.

Предстои Районна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за вземане на мерки за неотклонение спрямо обвиняемите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Премиерът на Саксония призова за ремонт на “Северен поток-1”

Газопроводът “Северен поток 1”, който беше повреден при саботаж, трябва да бъде ремонтиран, тъй като Германия ще се нуждае от по-евтин газ след края на военните действия в Украйна. Това заяви министър-председателят на Саксония, заместник-председател на Християндемократическия съюз Михаел Кречмер в интервю за вестниците от групата Funke.

“Въпросът за руския газ не е на дневен ред, докато войната продължава”, е казал той. “Но засега трябва да се внимава да се осигури инфраструктурата на “Северен поток” от по-нататъшни щети. “Операторът трябва да гарантира, че тръбопроводът може да бъде ремонтиран. Времето тече. Ако повредата не бъде отстранена, “Северен поток” ще стане неизползваем за дълго време”, е заявил Михаел Кречмер.

“Трябва да имаме вариант, при който да използваме не само скъп втечнен газ след края на войната. Ще трябва да се прецени в коя държава могат да се купят по-евтини алтернативи, това е в нашите национални интереси”, е отбелязал политикът.

Германия зависи от доставките на втечнен газ, изграждайки терминали за това. Към днешна дата официално работи само един, на 14 януари канцлерът Олаф Шолц ще открие втория.

Nord Stream AG съобщи за “безпрецедентно разрушение” на 26 септември 2022 г. на три места от морските газопроводи на “Северен поток 1” и “Северен поток 2” близо до датския остров Борнхолм. По-късно шведски сеизмолози уточниха, че са регистрирали две експлозии. Шведската прокуратура на 18 ноември заяви, че експлозиите на газопроводи са саботаж, разследването продължава.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нови правила за отнемане на контролни точки при нарушение на пътя

Предлагат промени в Наредбата за определяне на максималния брой на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, както и списъка на нарушенията. Измененията са публикувани на сайта за обществени обсъждания, а крайната дата е 13 февруари. Предложени са група от нарушения, за които досега не са отнемани контролни точки и е повишен размерът на отнеманите точки за определени нарушения. При управление на моторно превозно средство след употребата на алкохол са диференцирани отнеманите точки за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0.5 до 0.8 промила и от 0.8 до 1.2 промила, съответно 8 и 12 контролни точки. В момента за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, отнеманите точки са 10. Следователно, ако промените бъдат приети, нарушителите, които са с по-малко алкохол в кръвта, ще бъдат санкционирани по-леко. Важна промяна за шофьорските книжки Повишен е размерът на отнеманите точки за повторно нарушение – от 15 на 20 точки и когато водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози – от 12 на 15 точки. Предлага се увеличаване броя на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час. Запазва се размерът на отнеманите точки за управление на МПС, на което табелите не са поставени на определените места – 8 точки и за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер – 10 точки. Въвежда се нов пункт за отнемане на точки – за движение в аварийната лента на автомагистрала – 10 контролни точки. Вдига се и броят на отнеманите точки за нарушение за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. За повторно нарушение за всяко от двете ще се отнемат 20 контролни точки. Контролни точки вече ще се отнемат за 18 пътни нарушения За неправилно изпреварване, ако е създадена непосредствена опасност за движението, отнеманите точки се повишават от 10 на 13. Двойно - от 5 на 10 - се увеличават отнеманите точки за неправилно преминаване през железопътен прелез Според настоящото законодателство максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39. При първоначално издаване на шофьорска книжа водачът получава 26 контролни точки, а след 2 години стаж той получава още 13 контролни точки. КАТ вече няма да отнема точки за спиране на пешеходна пътека ОЩЕ ПО ТЕМАТА:  Отлагат важна промяна, която пречи да се купува шофьорска книжка

text