Фон дер Лайен: Германия да премине решително към възобновяеми енергийни източници

“В никакъв случай не може да има връщане към зависимостта от руските изкопаеми горива”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на събитие на дясноцентристките християндемократи (ХДС) в Германия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Германия да премине решително към възобновяеми енергийни източници в името на климата и за да ограничи приходите на Москва, предаде БТА. “В никакъв случай не може да има връщане към зависимостта от руските изкопаеми горива”, заяви Фон дер Лайен на събитие на дясноцентристките християндемократи (ХДС) в Германия. “Това е задача за цяло поколение, която трябва да овладеем”, добави тя.

Фон дер Лайен, която членува в ХДС, се изказа на събрание на партията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, индустриален регион, в която се намират Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд. Тя посочи, че западната германска провинция има всички предпоставки да излезе по-силна от трансформацията към чисти технологии. Но борбата с изменението на климата не трябва да се води за сметка на икономиката, изтъкна Фон дер Лайен. И допълни, че руският президент Владимир Путин “си мисли, че може да ни изнудва със зависимостта ни от петрола, въглищата и газа от Русия”, но че Германия бързо е намерила други източници.

Председателката на ЕК също така увери, че Украйна се ползва с безусловна подкрепа от страна на Европейския съюз, а страната трябва да надделее срещу руските атаки, за да защити европейските ценности. “Заставаме на страната на Украйна без никакви “ако” и “но”, подчерта Фон дер Лайен. Украйна “се бори за нашите общи ценности, тя се бори за спазването на международното право и за принципите на демокрацията и затова Украйна трябва да спечели тази война”, категорична е тя.

Фон дер Лайен и нейните колеги от ЕК се подготвят за среща на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Туитър: Потребителите ще могат да обжалват, ако бъдат блокирани

Съгласно новите критерии, въведени след покупката на Туитър от милиардера Илон Мъск през октомври, достъпът на хората до техния профил в Туитър ще бъде блокиран само при тежки или продължаващи и повтарящи се нарушения на правилата на платформата

Потребителите на социалната мрежа Туитър ще могат да обжалват блокирането на достъпа до своите профили и ще бъдат оценявани в рамките на новите критерии на социалната медия за възстановяване на достъпа до профили, считано от 1 февруари, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на компанията.

Съгласно новите критерии, въведени след покупката на компанията от милиардера Илон Мъск през октомври, достъпът на хората до техния профил в Туитър ще бъде блокиран само при тежки или продължаващи и повтарящи се нарушения на правилата на платформата. Тежките нарушения на правилата включват, наред с другото, участие в незаконно съдържание или дейност, подстрекаване или заплаха за насилие или вреда, както и целенасочен тормоз на други потребители.

Туитър занапред няма да предприема толкова строги действия, а например ще ограничава достъпа до публикации, които нарушават правилата на компанията или ще приканва потребителите сами да премахнат публикациите, преди да могат продължат да използват своя профил.

През декември Мъск беше разкритикуван заради блокирането на профилите на няколко журналисти във връзка със спор по повод публикуването на публични данни за самолета на милиардера. По-късно той възстанови достъпа на журналистите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Трима убити при руски удари в жилищен квартал в Украйна

Полицаи пред една от поразените сгради в Константиновка, Украйна. Снимка: АП/БТА

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че положението на фронта остава “изключително тежко”, особено в източната Донецка област, където Русия засилва своята офанзива.

Трима души са загинали при руски удари в жилищен квартал в град Константиновка в Източна Украйна, предаде агенция Ройтерс като се позовава на съобщение в Телеграм на губернатора на Донецка област Павло Кириленко. Кириленко съобщава, че са нанесени щети на четири жилищни сгради и хотел.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че положението на фронта остава “изключително тежко”, особено в източната Донецка област, където Русия засилва своята офанзива.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

ДСБ ще работи за общи листи на ПП и ДБ

Националното съвещание на ДСБ подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на “Демократична България – обединение” с “Продължаваме Промяната” като единствена възможност за тяхното спечелване

Националното съвещание на “Демократи за силна България” (ДСБ) даде мандат на председателя на партията Атанас Атанасов за преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явяване във формат партии от “Демократична България” и “Продължаваме Промяната”. “Националното съвещание на ДСБ подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на “Демократична България – обединение” с “Продължаваме Промяната” като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление”, се изтъква в резолюция след съвещанието.

Посочва се, че следващото управление трябва да реформира българските институции, да проведе истинска съдебна реформа, да изкорени корупцията и осигури икономически растеж, чрез който чувствително да се повишат доходите и благосъстоянието на българските граждани; да модернизира българската армия и служби, да изпълни необходимите условия за приемане на България в Шенген и еврозоната, да укрепи евроатлантическата ориентация на България и да се утвърди като надежден партньор в ЕС и НАТО, решително да противодейства на заплахите от Кремъл и всякакви опити за отклоняване от външнополитическа ориентация на България.

Националното съвещание на ДСБ оценява постигнатото от коалиционния формат “Демократична България” като успешно и посочва, че основна цел трябва да бъде запазването и бъдещо консолидиране на обединението. В резолюцията се отчита и необходимостта от обединение и концентрация на реформаторските сили в България на предстоящите парламентарни и местни избори, за да бъдат пресечени опитите за реставрация на корумпираното управление на Борисов с помощта на партиите на статуквото и изборни фалшификации.

Отчита се и необходимостта от укрепване на парламентарната република и парламентарното управление, съставяне на стабилно правителство, което да гарантира националната сигурност, както и да бъдат пресечени всички опити за тласкане на държавата към република с президентско управление.

От партията оценяват продължителното управление под формата на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, като опасно за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието ѝ в региона.

Националното съвещание на ДСБ възлага на общинските и областните структури на партията да водят преговори за широко обединение на реформаторските сили с цел издигане на общи кандидатури на предстоящите местни избори. “Отстраняването на ГЕРБ и ДПС от местната власт е единствената възможност за преодоляване на корупцията и феодализацията на българските общини”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пендаровски: България политизира случая с Пендиков

Македонският президент Стево Пендаровски изтъкна, че без да намесва „политика, македонци и българи“, е призовал компетентните органи и прокуратурата да изяснят всички обстоятелства и виновните за побоя над Християн Пендиков да понесат санкции

Българската държава е политизирала случая с пребития секретар на сдружението „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков в Охрид. Това каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия “Телма”, цитирано от bTV. Пендаровски коментира, че властите в Скопие не замесват случая в двустранните македонско-български отношения. И изтъкна, че без да намесва „политика, македонци и българи“, е призовал компетентните органи и прокуратурата да изяснят всички обстоятелства и виновните да понесат санкции.

“Не видях такова нещо от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписва в македоно-българския наратив. Бил е бит само заради това и т.н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах“, коментира македонският президент.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Нинова: ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители

Лидерът на БСП Корнелия Нинова продължава да твърди, че “България не е изнесла нито един патрон за Украйна”

“ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители.” Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с информацията, че по времето на кабинета “Петков” България е изнасяла тайно оръжия за Украйна. Лидерът на БСП обаче продължава да твърди, че “България не е изнесла нито един патрон за Украйна”.

“След интервюто на Кирил Петков, в което казва, че е изнасял тайно оръжие за Украйна, днес и ген. Атанасов сподели за разговори с президента Зеленски по време на посещението им в Украйна. В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители. Борисов се похвали, че благодарение на него Народното събрание е решило да предоставяме оръжие за Украйна , а ПП и ДБ не го направили, защото БСП ги спирала в правителството”, посочи тя.

Ето какво написа още Нинова:

Борисов в свой стил им пусна въдицата и те я лапнаха като шарани. Кирил Петков се хвърли да обяснява, че всъщност той е първенеца, тъй като отдавна го правел тайно и спасил Украйна. А днес ген. Атанасов, за да не остане по-назад, разказва, че по време на посещението на двамата в Украйна, Зеленски ги поздравил .

Сега чакам Христо Иванов да каже, че лично го е карал с лодка от Росенец до Киев. И защо вкупом да не обвинят за това БСП и Корнелия Нинова, която била излъгала левите избиратели, според президента Радев, който пък отказа да наложи вето върху предоставянето на оръжия?

Значи така, всички, които подкрепиха износа на оръжие в парламента и служебният кабинет, който го изнесе, се обединиха, за да обвинят единствената партия, която в правителството беше спирачка за това и те го знаят, а в парламента гласувахме против и сезирахме Конституционния съд за противоконституционност на решението за предоставяне на оръжие.

Е, вече прекалихте. Няма как да ви го позволим.

  1. България не е изнесла нито един патрон за Украйна. Който твърди обратното , да покаже поне един документ.
  2. Само БСП от коалиционните партньори в правителството отказа да пътува в делегацията до Украйна.
  3. Само ние от коалиционните партньори заявихме категорично на външния министър на Украйна, когато беше на посещение в българския парламент, че няма да предоставяме оръжие и че сме суверенна държава и никой не може да ни нарежда.

Очевидна е целта: за втори път в предизборна кампания да се удари БСП. Няма как да ви го позволим. Има официални органи, които разрешават тези сделки.

Искаме отговор от членовете на комисията МИИ, МВР, МО, МВнР, ДАНС, Военно разузнаване поставяли ли са подпис под сделки за Украйна, или с посредници за Украйна и с маршрут за Украйна.

Одобрявали ли са предоставен от някой купувач, посредник или трета страна, сертификат за краен потребител Украйна? Ако отговорите са не, всички които твърдят, че са правили нещо тайно зад гърба на официалните институции и службите за сигурност, незабавно да понесат отговорност с цялата сила на закона.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Пенсионираният генерал Петр Павел беше избран за президент на Чехия

Пенсионираният генерал, бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел, си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия. Това съобщи чешката телевизия по време на преброяването на гласовете, което приключва в събота.

“Петър Павел е избран за нов чешки президент”, отбеляза телевизионният водещ.

Чешкият премиер Петр Фиала потвърди на пресконференция победата на Павел на президентските избори в страната. “Поздравявам Петър Павел за избирането му за четвърти президент на Чешката република”, е казал премиерът.

Петр Павел е роден на 1 ноември 1961 г. в План в западната част на Чехословакия (от 1993 г. е на територията на Чехия) в семейство на военни. Чех по националност.

През 1983 г. завършва Висшето военно училище на Сухопътните войски в град Вишков. През 1988-1991 г. учи във висшето училище на Военната академия “Антонин Запотоцки” в Бърно. Обучава се във Великобритания – в Staff College в Камбърли (1995) и Royal College of Defense Studies (2005). През 2006 г. завършва Факултета по международни отношения на Кралския колеж в Лондон с магистърска степен. През 1985-1989 г. е член на Комунистическата партия на Чехословакия (по-късно той нарича решението си да се присъедини към партията грешка, за която съжалява). Той отрича обвиненията, че преди “кадифената революция” през 1989 г., довела до падането на комунистическия режим в Чехословакия, е служил във военното контраразузнаване.
През 2018 г. се пенсионира със звание генерал от армията (званието е присъдено през 2014 г.), изнася лекции и консултанти.

Владее английски, френски и руски език. Женен е, има две деца, отглежда и детето на жена си от първия си брак. Обича да пътува и да чете, обича да снима.

В предизборната му кампания акцентът беше поставен върху образа на военен – ​​активно се използва фразата “генерал Павел”, на предизборните плакати той беше във военна униформа.

Сред приоритетите в работата си като президент, ако бъде избран, той посочва активна външна политика, подкрепа за малкия и среден бизнес, грижа за околната среда и развитие на образованието.

Петр Павел подкрепя прехода на Чехия към еврото. Той нарича себе си член на десния политически спектър със силна социална насоченост, говори в полза на повишаване на данъците за богатите.

Петр Павел подкрепя еднополовите бракове и възможността за осиновяване на представители на сексуалните малцинства, поддръжник на легализирането на евтаназията. Една от задачите на президента е “да помогне на републиката да преодолее оптимално кризите, протичащи на фона на събитията в Украйна”.

Петр Павел е за продължаване на тясното сътрудничество с ЕС и НАТО, ранното присъединяване на Украйна към ЕС, подкрепя доставките на оръжия за Украйна.

В същото време той заявява, че запазването на мира е много по-важно за него, отколкото за много политици, защото го е изпитал сам и е видял как това се отразява на войниците и цивилното население.

Що се отнася до Русия, Петр Павел смята, че Европа е трябвало да действа по-сурово срещу нея още през 2014 година. През 2016 г. той заяви в интервю, че Русия представлява по-голяма заплаха от терористичната групировка “Ислямска държава”. Той е привърженик на максималната изолация на Русия.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Петков обяви “голямото обединение на демократични общности”

Съпредседателят на ПП Кирил Петков е гост на националното съвещание на ДСБ, на което партията обсъжда съвместно явяване на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” на предстоящите парламентарни избори

“Днес ще видите първата стъпка от процеса на обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение.” Това заяви пред репортери съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Той бе гост на националното съвещание на “Демократи за силна България”, на което партията обсъжда съвместно явяване на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” на предстоящите парламентарни избори.  

“Надеждата на всички българи, че заедно можем повече, ще се сбъдне чрез точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сбора на няколко партии”, каза лидерът на ПП. Според него добрите сили са се фрагментирали и сега те ще бъдат обединени. “Всички от задкулисието ще започнат да се страхуват”, добави той.

“Трябва да спрем да обръщаме внимание на “борисовките”, защото те отвличат вниманието от важните неща” коментира Петков думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че членовете не правителството на ПП са забогатели от продажбата на оръжие за Украйна чрез посредници. “Пълни глупости, ако трябва да отговоря директно”, допълни политикът. “Целта ни в следващите три месеца не е да се занимаваме с измислени скандали, които те непрекъснато произвеждат, а да започнем да говорим какво правим за здравеопазването, за съдебната система, какво точно ще направим в службите за сигурност, за българското образование, защо бяха замразени пенсиите, защо не искаха да се внесе бюджет”, отбеляза съпредседателят на ПП.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]