Високите цени заплашват бизнеса с фиш енд чипс във Великобритания

Една от любимите храни на Великобритания и неин национален специалитет – фиш енд чипс е изложена на риск, тъй като нарастващите разходи все по-сериозно засягат бизнеса на фермите за картофи и магазините за чипс във Великобритания.
Производителите на картофи в Кеймбриджшир твърдят, че по-високите цени на горивата, торовете и семената намаляват печалбите им и ще засадят по-малко култури.
Марк Петру, който управлява магазин за известния британски специалитет фиш енд чипс в Чатерис, признава, че няма да може да търгува, ако сметките му за гориво продължат да се увеличават.
Все по-високи разходи
Петру, който управлява обекти за риба и пържени картофи от 1987 година, казва, че се е наложило да повиши цените си 3 пъти през последната година. Цената на някои видове риба, които предлага, се е увеличила с около 60%, но въпреки това той прави всичко възможно ястията му да останат „достъпни“. „Хората осъзнават, че цените се вдигат навсякъде“, споделя Петру.

Предприемачът се притеснява, че сметката му за гориво трябва да се увеличи през юли следващата година от 900 паунда на месец до 3500 паунда, което според него е неустойчиво. А при тази цена няма да може да търгува, предава BBC.
Фермерът Люк Аблит, базиран в Рамзи Сейнт Мерис, планира да засади 14 акра картофи тази година в сравнение с 20 акра миналата година. „Има много вложени разходи, тъй като торовете са се повишили, почти удвоили, има разходи за семена, разходи за гориво, има и разходи за труд“, посочва той.
Но най-голямата му тревога е нестабилността и това, че не знае точно колко големи разходи го очакват. Ако знам (цените) в крайна сметка, знам какви разходи мога да направя“, посочва той.
F Smith and Sons, в близкия Рамзи, ще засадят само 1/3 от количеството картофи, което са подготвили миналата година. „Реалността е, че просто не можем да си позволим да продължаваме по този начин и трябва да се диверсифицираме в други неща“, казва Мат Смит от фермата.
По негови сметки фермата ще загуби около 50 паунда на тон картофи, които продава, и е започнал да прави смес за храна за птици, тъй като е по-рентабилно. „Това е просто най-лошият сценарий, имахме изключително топло лято, така че добивът на някои сортове беше наполовина от това, което очаквахме, а разходите ни за гориво се повишиха“, споделя Смит.
Подкрепа от държавата
Британското правителството заяви, че предоставя на фирмите „безпрецедентна подкрепа“, включително 18 милиарда паунда тази зима. В изявление на властите се казва, че има продължаваща подкрепа с разходите за енергия „от април нататък чрез схемата за отстъпка на сметките за енергия“. По новата схема фирмите ще ползват отстъпка от цените на едро до края на март 2024 година.
Енергоемките компании като производители на стъкло, керамика и стомана, ще получат по-голяма отстъпка от други, но фирмите ще се възползват от схемата само когато сметките за енергия са високи.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Французите остават без любима храна заради войната в Украйна

Официално: Плащанията по ТЕЛК няма да се спират при забавено преосвидетелстване

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания. Тези промени предвиждат да не бъдат спирани правата и съответно финансовата и социална подкрепа на хората с увреджания при забавяне на ТЕЛК в случаите на преосвидетелстване.
След измененията в закона, когато хората са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и има забавяне в медицинската експертиза по разпоредбите на Закона за здравето, срокът ще продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване. Няма да спират инвалидни пенсии и помощи при изтекъл ТЕЛК
Право на месечна финансова подкрепа в размер 57% от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, за гражданска инвалидност или наследствена пенсия. Повишават помощите за хора с увреждания от Нова година
РЗИ ще уведомява лицата за нуждата от редовно преосвидетелстване до 4 месеца преди изтичане на срока за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Измененията са заради проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила те остават без средства и социална подкрепа. Изплащат инвалидни пенсии на хора с изтекъл ТЕЛК
Действителен стаж
Междувременно стана ясно, че за действителен стаж вече ще се зачита и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните. Във втората категория се включват периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане. Също и времето, в което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и пр., както и принудително трудово мобилизирани.
Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване се отнася само за за случаите, в които човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред. Той може да се пенсионира на 67-годишна възраст при минимум 15 г. действителен стаж. При всички останали случаи на пенсиониране се има предвид осигурителният стаж, в който и сега влизат тези периоди на наборна служба и политически репресии.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия
Вдигат помощта за хора с увреждания
Една трета от новите пенсии са инвалидни
Държавата помага на 500 000 души с увреждания и ниски доходи

NASA и Boeing разработват проект за нискоемисионни самолети за над 1 млрд. долара

NASA разработва заедно с гигнта Boeing нов и по-устойчив самолет, който ще направи търговските полети значително по-екологични, съобщава CNN, като се позовава на NASA. От изявлението на космическата агенция става ясно, че двете организации съвместно ще работят проект Sustainable Flight Demonstrator, в рамките на който ще построят, изпитат и пуснат в експлоатация самолет със значително по-ниски въглеродни емисии.
До 2030 година
„Целта ни е създаването на търговските самолети на бъдещето, които са по-ефективни в разхода на гориво, с ползи за околната среда, търговската авиационна индустрия и за пътниците по целия свят“, посочиха от NASA.

Първият изпитателен полет на експерименталния самолет е планиран да се случи през 2028 г., а ангажиментът на NASA и Boeing е технологията да обслужва близо 50% от търговския пазар на самолети за къси и средни разстояния. Зелена авиация: Полетите ще са привилегия отново само на богатите
Инвестицията
NASA има амбициите да разработи технологии, които да намалят използването на енергия и емисиите от авиацията в следващите десетилетия, за да се постигне целта на авиационната общност за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.
Общата инвестиция на двете компании, разработващи новия самолет, е 425 млн. долара финансиране от страна на NASA и 725 млн. долара от Boeing. Водород – горивото на бъдещето
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Румъния купува 12 водородни влака в сделка за 1 милиард евро
Зелен транспорт: Първите в света водородни влакове тръгват в Германия
Германия залага на водородните технологии за развитието на транспорта