Високите цени заплашват бизнеса с фиш енд чипс във Великобритания

Една от любимите храни на Великобритания и неин национален специалитет - фиш енд чипс е изложена на риск, тъй като нарастващите разходи все по-сериозно засягат бизнеса на фермите за картофи и магазините за чипс във Великобритания. Производителите на картофи в Кеймбриджшир твърдят, че по-високите цени на горивата, торовете и семената намаляват печалбите им и ще засадят по-малко култури. Марк Петру, който управлява магазин за известния британски специалитет фиш енд чипс в Чатерис, признава, че няма да може да търгува, ако сметките му за гориво продължат да се увеличават. Все по-високи разходи Петру, който управлява обекти за риба и пържени картофи от 1987 година, казва, че се е наложило да повиши цените си 3 пъти през последната година. Цената на някои видове риба, които предлага, се е увеличила с около 60%, но въпреки това той прави всичко възможно ястията му да останат "достъпни". "Хората осъзнават, че цените се вдигат навсякъде", споделя Петру. Предприемачът се притеснява, че сметката му за гориво трябва да се увеличи през юли следващата година от 900 паунда на месец до 3500 паунда, което според него е неустойчиво. А при тази цена няма да може да търгува, предава BBC. Фермерът Люк Аблит, базиран в Рамзи Сейнт Мерис, планира да засади 14 акра картофи тази година в сравнение с 20 акра миналата година. "Има много вложени разходи, тъй като торовете са се повишили, почти удвоили, има разходи за семена, разходи за гориво, има и разходи за труд", посочва той. Но най-голямата му тревога е нестабилността и това, че не знае точно колко големи разходи го очакват. Ако знам (цените) в крайна сметка, знам какви разходи мога да направя", посочва той. F Smith and Sons, в близкия Рамзи, ще засадят само 1/3 от количеството картофи, което са подготвили миналата година. "Реалността е, че просто не можем да си позволим да продължаваме по този начин и трябва да се диверсифицираме в други неща", казва Мат Смит от фермата. По негови сметки фермата ще загуби около 50 паунда на тон картофи, които продава, и е започнал да прави смес за храна за птици, тъй като е по-рентабилно. "Това е просто най-лошият сценарий, имахме изключително топло лято, така че добивът на някои сортове беше наполовина от това, което очаквахме, а разходите ни за гориво се повишиха", споделя Смит. Подкрепа от държавата Британското правителството заяви, че предоставя на фирмите "безпрецедентна подкрепа", включително 18 милиарда паунда тази зима. В изявление на властите се казва, че има продължаваща подкрепа с разходите за енергия "от април нататък чрез схемата за отстъпка на сметките за енергия". По новата схема фирмите ще ползват отстъпка от цените на едро до края на март 2024 година. Енергоемките компании като производители на стъкло, керамика и стомана, ще получат по-голяма отстъпка от други, но фирмите ще се възползват от схемата само когато сметките за енергия са високи. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Французите остават без любима храна заради войната в Украйна

text

Министри се усмихват: Парламентът бил превърнат в Генерален щаб

„Когато влязох в Министерството на иновациите и растежа, заварих една отворена процедура за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, по която се бяха явили само 4 организации, днес сме затворили две процедури и имаме над 10 200 малки и средни предприятия – кандидати.“

Това обяви по време на отчета на служебния кабинет, провел се днес в Министерския съвет, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той обясни успеха си с факта, че заедно с екипа си организирали 28 семинари и срещи във всеки областен град, на които присъствали местни медии и работодателски организации.

Сякаш, за да възстанови баланса, служебният премиер Гълъб Донев засегна болната тема – Шенген. „Политически сили искаха да представят неуспеха ни при присъединяването ни към Шенген като провал, но ние като екип продължаваме да работим усилено и разчитаме на приемственост от следващия кабинет“, посочи Донев.

От думите на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев стана ясно, че три министерства – МВР, на външните работи и на правосъдието – са работили усилено и координирано с цел да убедят двете резервирани държави, които са против членството ни в „Шенген“ – Австрия и Нидерландия, че техните претенции не се дължат на пропуски в работата на кабинета „Донев“. Така в момента Австрия има претенции не към България, а към политиката на Европейската комисия заради начина, по който функционира Шенгенското пространство. Холандия пък е била убедена, че проблемите, заради които е против членството ни, са от 2019 година.

Демерджиев подчерта, че и Европейската комисия, и Европейският парламент са обявили, че България е отговорила на всички изисквания за Шенген и сега остава да приемем предложението на Австрия техни части да участват в охраната на нашите гранични пунктове. В крайна сметка министрите на Гълъб Донев прогнозираха, че още тази година процесът по приемането ни в Шенген ще приключи.

Външният министър Николай Милков обърна внимание, че и Швеция в определен момент се е колебаела дали да ни подкрепи за Шенген, но била убедена да ни подкрепи. Освен това Милков подчерта, че три държави – Германия, Франция и Испания – ще лобират за членството ни в Шенген.

Правосъдният министър Крум Зарков отбеляза, че за подкрепата ни за Шенген, гласувана от Европейския парламент, заслуга имат и евродепутатите ни, но че между България и Шенген стои един неприет закон, който през същия следобед, на 19 януари, е предвиден да се разглежда в правната комисия на парламента. И макар и да не спомена нищо конкретно, за всеки бе ясно, че става дума за законодателните промени за търсенето на отговорност на главния прокурор.

И друг министър обърна поглед към парламента – Димитър Стоянов, който е начело на отбраната, посочи, че, ако трябва да постави оценка на екипа си, би бил крайно самокритичен, но председател на парламентарна група го упрекнал, че е превърнал парламента в генерален щаб. Думите му предизвикаха усмивки.

Той отчете, че в Народното събрание е била внесена програма за приоритетни инвестиционни разходи, която е включвала 13 приоритетни проекта с хоризонт до 2032 година. Първият етап на програмата включва 10 проекта, които трябва да се реализират до 2026 година. Останалите три проекта са със срок до 2032 година.

Един от тези проекти, който е на етап подписан международен договор, е за придобиване на допълнителни осем самолета F 16 – блок 70. Във връзка с този проект – след закъснение от повече от три години – са били започнати и проектите по изграждане на инфраструктура за приемането на самолетите в авиобаза „Граф Игнатиево“. Днес, 19 януари, се откриват две строителни площадки, а през идващата седмица ще последват и други две.

“Успяхме след три години, в които бяха загубени 10 млн. долара, да бъде гласуван и сключен международен договор с Федералната резервна банка в Ню Йорк, който ще ни даде възможност всички средства, които сме изплатили на САЩ за самолетите, да ни носят някаква доходност, така очакваме приходи с всеки изминал ден”, посочи министърът на отбраната. Той посочи и че проектът за придобиване на 3D радари е в напреднал фаза.

Екипът му е рестартирал проекта за придобиване на бойна машина за пехотата – нещо, което било прекратено през април 2021 година. От Министерството са започнали процеса отначало, като са изготвили искане за предоставяне на информация и са го изпратили до 13 фирми. В момента има изготвен анализ и се пристъпва към искане за предоставяне на конкретна оферта. Подготвено е и искане за предоставяне на информация за придобиване на 155-мм гаубици.

Сключени са и три договора за доставка на въоръжение за проекта за придобиване на многофункционални патрулни кораби, които са с хоризонт 2025 – 2026 година. С тези три договора ще се приключи въоръжаването на двата патрулни кораба, които трябва да придобием в края на 2026 година. Димитър Стоянов е продължил и работата по проекта за модернизацията на танковете Т 72, както и на придобиването на безпилотни летателни апарати.

Накрая министърът на отбраната отчете, че Българската армия е участвала в укрепването на границата, в разчистването на пострадалите от наводненията села в Карловско, в спасителни операции по гасене на пожари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Официално: Плащанията по ТЕЛК няма да се спират при забавено преосвидетелстване

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за хората с увреждания. Тези промени предвиждат да не бъдат спирани правата и съответно финансовата и социална подкрепа на хората с увреджания при забавяне на ТЕЛК в случаите на преосвидетелстване. След измененията в закона, когато хората са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и има забавяне в медицинската експертиза по разпоредбите на Закона за здравето, срокът ще продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване. Няма да спират инвалидни пенсии и помощи при изтекъл ТЕЛК Право на месечна финансова подкрепа в размер 57% от линията на бедност имат хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност или пенсия за военна инвалидност, за гражданска инвалидност или наследствена пенсия. Повишават помощите за хора с увреждания от Нова година РЗИ ще уведомява лицата за нуждата от редовно преосвидетелстване до 4 месеца преди изтичане на срока за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Измененията са заради проблемите, породени от забавянето на решенията на органите на медицинската експертиза и невъзможността засегнатите граждани да упражняват правата си. До постановяване на ново експертно решение и влизането му в сила те остават без средства и социална подкрепа. Изплащат инвалидни пенсии на хора с изтекъл ТЕЛК Действителен стаж Междувременно стана ясно, че за действителен стаж вече ще се зачита и периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните. Във втората категория се включват периодите, в които репресираните са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери, места за задържане. Също и времето, в което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и пр., както и принудително трудово мобилизирани. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване се отнася само за за случаите, в които човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред. Той може да се пенсионира на 67-годишна възраст при минимум 15 г. действителен стаж. При всички останали случаи на пенсиониране се има предвид осигурителният стаж, в който и сега влизат тези периоди на наборна служба и политически репресии. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия Вдигат помощта за хора с увреждания Една трета от новите пенсии са инвалидни Държавата помага на 500 000 души с увреждания и ниски доходи

text