Експерт: Във Варна не са останали много качествени терени за строеж. Цените на хубавите имоти ще продължат да растат

Строителството достигна през 2022 г. рекордни нива спрямо последните 13 години. Общата площ на започнатото ново строителство миналата година бележи …

Българската компания Ampeco привлече инвестиция oт 13 милиона долара oт BMW

Българската технологична компания Ampeco, която произвежда софтуерни системи за управление на зарядни станции за електромобили, привлече 13 милиона долара от инвеститори, като основният е BMW iVentures – звено на германската група BMW AG за рисков капитал, съобщава TechCrunch.
Българската компания Ampeco е разширила бизнеса си в цяла Европа и набира финансиране за развитие на своята платформа за управление на зарядните станции. Въпреки че доскоро компанията не присъстваше на пазара за рисков капитал, сега тя се възползва от възможностите за набиране на средства, като привлече 13 милиона долара от BMW iVentures, като общо набраните средства засега са 16 млн. долара. Стартъпът възнамерява да използва парите, за да достигне пазарите в Северна Америка и да разшири своя продукт.
Сред другите участници в кръга на финансиране изпъкват имената на българската компания за рисков капитал LauncHub Ventures (обявила през 2022 г. фонд от 70 млн. евро), базираната в Берлин Cavalry Ventures и редица инвеститори ангели.
Ampeco предлага решение за оператори на зарядни станции за електромобили, обхващащо публичния сектор, фирмени автопаркове и жилищни сгради. Платформата на компанията позволява на клиентите да управляват зарядните устройства в мащаб и след това да избират и съчетават доставчиците на хардуер, а не да се обвързват само с един доставчик. Стартъпът работи също с интелигенти измервателни уреди, системи за управление на сградите и ВЕИ.

По думите на Орлин Радев, главен изпълнителен директор на Ampeco, операторите на зарядни станции имат „невероятната възможност да изградят и разширят един печеливш бизнес, използвайки иновативни технологии“.
След 4 години на пазара Ampeco е привлякла 120 клиента на общо 45 пазара, като обхваща 62 000 зарядни станции. „Тъй като продажбите на електромобили нарастват, достъпът до зарядна инфраструктура има все по-голямо значение. Хардуерно агностичното и цялостно софтуерно решение на Ampeco позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени зарядни мрежи“, подчертава Барис Гузел, партньор в BMW i Ventures.
Звеното на BMW подкрепя и други стартъпи от тази сфера като Chargepoint и Chargemaste, придобита от британския енергиен гигант BP.
Броят на играчите в областта се повишава в последните години. Израелската Driivz набра 23,1 млн. долара рисков капитал досега и наскоро беше избрана от Shell да управлява платформата ѝ за зареждане и интелигентно управление на енергията. Greenflux от Нидерландия привлече 11 млн. евро, последвана от канадската ChargeLab (набрала 20,4 млн. долара), датската Monta (50 млн. евро) и британската EV Energy (13,5 млн. долара).
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
BMW разработи план за рециклиране на батерии в Китай
BMW вече използва „еко бои“ от BASF за новите си автомобили
BMW влезе в битка с българските ханове и завладя Шумен (ВИДЕО)

След 20 години пауза: С колко вдигат командировъчните за чужбина

За първи път след 19 години застой на дневните и квартирни пари при командировка в чужбина може да бъдат увеличени. Това предвиждат промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Размерите на командировъчните за чужбина не са актуализирани от 2004 г. Българи в командировка ще вземат колкото западноевропейците
Зададените лимити на дневните и квартирни пари при командировка в чужбина в Наредбата лимити са за държавни служители. Частните фирми могат да дават дневни пари в двойно по-големи на определените в Наредбата, като те се признават за разход и не се облагат с данък върху доходите. 
Основните мотиви за актуализацията са големите промени в икономическите условия и липсата на диференциацията спрямо стандарта на живот в отделните държави. В момента размерът на командировъчните е еднакъв за големи групи държави. 

Предвижда се най-големи дневни суми да получават командированите служители в Швейцария – 87 евро за дневни пари и 246 евро за квартира. В момента сумите са съответно – 59,63 евро и 149 евро. В ЕС се договориха за условията за командированите работници
На другия полюс с най-ниски дневни и квартирни пари, са командированите в Мароко – 36 евро и 154 евро, като в момента те са 30 евро и 130 евро. 
Промените предвиждат командировъчните дневни и квартирни пари до Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Финландия, Франция и Швеция да са 56 евро и 207 евро.

Ето какъв размер предвида актуализацията за командировки в ЕС:
Страна      Дневни пари в евро                 Квартирни пари в евро
Австрия                   56                                               207
Белгия                     56                                               207
Германия                56                                               207 
Гърция                     43                                              159 
Дания                      56                                               207
Естония                   44                                               163
Ирландия                50                                               187
Испания                  47                                               176
Италия                    54                                               201
Кипър                     53                                               197
Латвия                    40                                               148
Литва                      54                                               199
Люксембург             56                                               207
Малта                      46                                               169
Нидерландия           56                                               207
Полша                     47                                               174
Португалия              46                                               172
Румъния                   46                                               170
Словакия                 39                                               144
Словения                 48                                               179
Унгария                   39                                               145
Финландия               56                                               207
Франция                   56                                               207
Хърватия                  41                                               151
Чехия                      47                                               175
Швеция                   56                                                207
Какви суми ще бъдат изплащани за служебните пътувания извън ЕС, ако се приеме актуализацията можете да видите в Проекта на постановление на МС.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 
Вдигат двойно командировъчните на шофьорите
3 трика за продуктивност по време на командировка
4 неща, които ще са ви от полза при командировка