Експерт: Във Варна не са останали много качествени терени за строеж. Цените на хубавите имоти ще продължат да растат

Строителството достигна през 2022 г. рекордни нива спрямо последните 13 години. Общата площ на започнатото ново строителство миналата година бележи ...

Милков: Връщаме посланика ни в Скопие едва когато РСМ напредне в борбата с омразата

България ще върне посланик Ангел Ангелов обратно в Скопие едва, когато види реален напредък в борбата на Северна Македония срещу езика на омразата и задържани извършители за нападенията срещу български клубове, но и срещу Християн Пендиков. Това стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. 

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за “консултации” в понеделник. Днес той и Милков докладваха по случая с пребития Пендиков пред външната комисия в парламента. Изтеглянето на Ангелов е знак на твърдо отношение, че това не може да продължава, обясни министърът.

България ще предприеме решителни стъпки, за да защити правата на българите в Република Северна Македония, включително е възможно да спре изпълненението на междуправителствени проекти. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков след като заедно с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов беше изслушан на закрито заседание в комисията по външна политика в парламента след поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в югозападната ни съседка. 

Миналия четвъртък в Охрид трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. В понеделник България извика за консултации в София и посланика ни Скопие Ангел Ангелов заради ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу българите в югозападната ни съседка.

След изслушването във външна комисията Милков коментира:

“Нещата няма да продължат така, както бяха. Ние ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество. Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпроса за екопътека на планината Беласица в момента, в който Пендиков лежи в болницата. Това е цинизъм. Такива проекти би трябвало да бъдат преоценени. Ние даваме приоритет в момента на проекти, които са свързани с изпълнение на ангажимените – защита на правата на българските граждани и съответно на тези, които са с българско национално самосъзнание. България може да стопира някои проекти междуправителствени, ако те не изпълнят нашите изисквания. Напълно е възможно, да,. Господин Ангелов оставав България за консултации, докато видим признаци на някаква промяна и възможност той да се върне обратно. Ако не видим, ще остане доколкото е необходимо”.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

На въпрос как трябва да изглеждат реалните стъпки на РСМ срещу езика на омразата, министърът отговори: “Декларации имаме много, но бихме искали да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия. Нали всички си спомняме онзи случай с подпалвача, който получи условна присъда, а после пееше на митингите там и стана национален герой”.

Той осъди и публикациите в македонски медии, че Пендиков е продавал наркотици и случилото се е разправия между наркодилъри. И подчерта, че Християн е изведен със собствения му паспорт от страната и не е спиран от властите, което означава и, че не е издирван, както се твърдеше.

В бъдеще не се налага непременно вето на РСМ за старта на преговорите ѝ с ЕК от гледна точка на това, че има конкретно разписан механизъм за това кой какво трябва да направи и РСМ в случая, за да продължи да върви по европейския си път трябва да свърши поетите си ангажименти, поясни Милков.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Кабинетът прие механизъм за управление на националните инвестиции

Правителството прие Постановление за определяне на условията, реда и механизма за функциониране на Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Системата е разработена, за да се отговори на необходимостта от електронизиране на процеса за предоставяне на безвъзмездни средства по програми, финансирани изцяло със средства от държавния бюджет.

Системата улеснява процеса по кандидатстване за финансиране и отчитане изпълнението на проектите. Тя способства за ефективно и ефикасно управление на публичните национални средства, намалявайки административната тежест, спестявайки разходи за разработване на индивидуална ИТ система за всяка отделна организация или ведомство. СУНИ осигурява цялостен безхартиен процес на кандидатстване и отчитане от страна на получателите на финансова помощ.

Чрез СУНИ всеки заинтересован може да кандидатства, отчете или да провери лесно и бързо активните схеми за предоставяне на безвъзмездни средства. Поставя се единна структура на формулярите за кандидатстване, дава се възможност за подаване на проекти от всички краища на света и се надгражда доверието в държавните структури.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ясни са приоритетите ни по време на Шведското председателство

С Решение на Министерския съвет бе приета Шестмесечна програма с приоритетните за Република България теми и досиета по време на Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз за периода от 1 януари – 30 юни 2023 година.

Програмата е оперативен документ, чиято цел е да насочи усилията на българската страна към отстояване на националните интереси и позиции по важните за България въпроси, включени в дневния ред на Съвета на Европейския съюз по време на шестте месеца на новото председателство.

Шестмесечната програма включва конкретните теми/досиета и целите, които си поставяме по тях в различните формати на Съвета на Европейския съюз в областите „Общи въпроси“, „Икономически и финансови въпроси“, „Правосъдие и вътрешни работи“, „Земеделие и рибарство“, „Транспорт, телекомуникации и енергетика“, „Социална политика, заетост и здравеопазване“, „Образование, младеж, култура и спорт“ в областта на аудиовизията и медиите, „Конкурентоспособност“ и „Околна среда“.

В Шестмесечната програма са включени общо 52 законодателни досиета и теми, които ще бъдат приоритетни за страната ни през следващите шест месеца по време на Шведското председателство на Съвета на Европейския съюз. По тях България в максимална степен ще се стреми да защити националния си интерес. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Пулев ще открие бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев ще открие в четвъртък (26 януари) бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа в Истанбул. На събитието се очаква да присъстват над 60 водещи турски компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм.

Във форума участие ще вземат още министърът на туризма Илин Димитров и на здравеопазването Асен Меджидиев, кметове на български общини, представители на Индустриалните зони в страната ни и на българо-турската търговско-промишлена камара и турски инвеститори в България.

Целта на събитието е задълбочаване на отношенията с инвестиционната общност в Турция, както и да покаже добри примери на турски компании, които вече са инвестирали успешно у нас.

По време на официалната си визита в Турция на 27 януари (петък) министър Пулев ще проведе и двустранни срещи с потенциални турски инвеститори, както и с представители на най-големите индустриални зони в Южната ни съседка.

Организирани са и двустранни срещи, на които ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Турция в секторите автомобилостроене, здравеопазване, туризъм и балнеология.

Турция е най-големият търговски партньор на България сред страните извън Европейския съюз. В периода между януари и ноември миналата година стокообменът между двете страни е нараснал до 6.89 млрд. евро. Българският износ е с 32.5 процента по-висок, а вносът от южната ни съседка се е повишил с 55.4 процента.

През ноември миналата година най-голям брой пътувания на български граждани в чужбина са осъществени към Турция – 157 600. От тях 34 893 човека са пътували дотам за почивка и екскурзия, а 25 131 – със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.). Останалите са били там с друга цел (образование, лечение и др.).

В същото време 142 000 туристи от южната ни съседка са гостували в България – това е бил най-големият брой чужденци предпочели страната ни като дестинация за почивка и екскурзия (29 072 от тях) или бизнес (23 577 от тях). Останалите са били там с друга цел (образование, лечение и др.).

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Мая Манолова: БСП е заложник на партийната кариера на Нинова

Ние сме обединеното ляво, което няма при никакви условия да е в колаборация с ГЕРБ, ДПС и никога няма да е във война с президента Радев. Това заяви в интервю за БТВ Мая Манолова. 

По думите ѝ, БСП се е превърнала в заложник на партийната кариера на Корнелия Нинова. Затова и в България има нужда от левица, при която клиентилизмът и авторитарните начини на партийно управление да останат в миналото.

“Левица, която няма да води братоубийствена война срещу президента. Това е самоунищожителна война, в която редовите социалисти не участват, води я ръководството”, добави тя.

Манолова заяви, че ляво обединение ще има.

“Ще имаме общи листи на предстоящите избори. За следващите местни ще се влеем в единен ляв политически субект. Лявото обединение, в него ще се включат интелектуалци, очаквам и много социалисти, които не са съгласни с линията, която провежда Нинова и шлейфа около нея. Също и онези честни хора вляво, които искат истинска и силна левица, която да защитава работещите хора и уязвимите в България”, посочи тя.

Мая Манолова припомни, че на последните местни избори е спечелила близо 200 000 гласа, което посочи, че е близо до резултата на Нинова в цялата страна. 

“В тази организация, която оглавявам, може би членовете на БСП са двама или трима. Само за 5 години партията под ръководството на Нинова загуби 700 000 гласа и се превърна в лесно заобиколим фактор, който се използва като патерица и от статуквото”, заяви тя. 

Манолова предположи още, че партията на Стефан Янев – “Български възход” няма да влезе в следващия парламент. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

България ще открие почетно консулство в Република Конго

Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на Република България в Република Конго. То ще е ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, със седалище в град Бразавил и с консулски окръг, обхващащ територията на африканската държава. На позицията ще бъде назначен Жозеф Кристиан Ниамби, гражданин на Република Конго.

Той работи за белгийска банкова и образователна организация и е разпознаваема фигура в дипломатическите среди, тъй като е представлявал няколко белгийски хуманитарни организации и по тази линия е изградил широка мрежа от контакти в Министерството на външните работи на България (МВнР) и в дипломатическия корпус в Бразавил. Изградените от Жозеф Ниамби позиции са отлична предпоставка за изпълнение на функциите на почетен консул в полза на развитието на двустранните политически, икономически и културни връзки.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

1 млн. лв. може да стане сумата за енергийно обследване на сгради в Сливен

Три допълнителни точки предстои да влязат в дневния ред на първата за тази година редовна сесия на местния парламент в Сливен, уточняват от общината. Председателят му Димитър Митев обяви, че точките ще станат общо 46.

Първата допълнителна е внесеното от кмета Стефан Радев предложение за увеличаване на сумата за енергийното обследване на жилищните сгради. Досега гласуваната от местния парламент сума беше в размер на 300 хил. лева. С оглед на големия интерес от страна на сдруженията на собствениците, кметът предлага тя да бъде увеличена на 1 млн. лева. Така всички сдружения, които искат да кандидатстват по програмата за саниране, ще имат възможност да се възползват от общинската финансова подкрепа.

Кметът предлага и удължаване на крайния срок за подаване на заявления за общинската помощ, който от 27 януари да се удължи до 3 февруари. По отношение на втората допълнителна точка председателят Митев посочва, че тя се отнася до промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен.

Общинските съветници ще решават още и за промяна на сумата на поетия от Общината дългосрочен дълг през 2019 г. по проект, свързан с туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Той касае основно ремонт на пътническата въжена линия и на няколко къщи-музеи в Сливен. Причината, според Митев, е недостиг на планираните средства за строително-монтажни работи на някои от обектите, вследствие на високата инфлация. Допълнителните разходи налагат увеличение на сумата на общинския дълг от 3 млн. на 4.6 млн. лева. Той подчерта, че условията по договора за дългосрочен заем остават същите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

19,5% от населението на страната живее на територията на столицата

Населението на страната към 7 септември 2021 г., според данните от Преброяване 2021, е 6 519 789. Жените са 3 383 527 (51,9%), а мъжете 3 136 262 (48,1%), или на 1000 жени се падат 927 мъже.

В градовете живеят 4 782 064 души, или 73,3%, а в селата – 1 737 725 души, или 26,7% от населението на страната.

Населението на област София (столица) е 1 274 290. Това означава, че на територията на област София (столица) живее 19,5% от населението на страната. Жените са 668 513 (52,5%), а мъжете 605 777 (47,5%).

В периода между последните две преброявания населението в област София (столица) е намаляло със 17 301 души или с 1,3%. В страната за този десетгодишен период това е областта с най-малка загуба на население, показват данните на НСИ от преброяването в България. Статистиците отчитат тревожна тенденция за застаряване на населението.

Територията на Столична община е разпределена на 24 административни района. С население над 50 хил. души са тринадесет района, в които живеят 73,8% от населението на Столичната община, сочат данните на националната статистика. Над 100 000 души живеят в столичните квартали “Люлин“ и “Младост”. Близо 80 000 са жителите на “Красно село”, а най-малобройно е населението на Банкя – над 12 000 души. 

От статистиката отбелязват, че е налице продължаващ процес на демографско остаряване, който се изразява в увеличаване на абсолютния брой и относителния дял на населението на възраст 65 и повече навършени години. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете, което се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях. Броят на мъжете преобладава във възрастовите групи до 44 години. След тази възраст се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на област София (столица).

Към 7 септември 2021 г. населението на 65 и повече навършени години е 249 605 души, или 19,6% от населението на област София (столица). Спрямо предходното преброяване населението в тази възрастова група се увеличава с 47 977 или с 23,8%.

Населението във възрастовата група 15-64 навършени години е 838 390 души, или 65,8%. Спрямо 2011 г. намалява с 92 333, или с 9,9%.

Делът на най-младото население се увеличава от 12,3% през 2011 г. на 14,6% от общото население през 2021-ва, а абсолютният брой на населението във възрастовата група 0-14 нараства от 159 хил. през 2011 г. на 186 хил. през 2021 г. или със 17%.

Делът на населението в активна възраст (15 – 64) е най-висок в област София (столица) – 65,8% от населението на областта.

Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира най-добре чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 – 19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 – 64 г.). По данни от Преброяване 2021 това съотношение за страната е 61. За сравнение през 2011 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 70 млади хора, а през 2001 г. от 124.

Това отношение е най-благоприятно в областите Сливен (79), Варна (71) и София (столица) (70). В две области коефициентът на демографско заместване е под 50 – Смолян (41) и Кърджали (46). 

Населението в трудоспособна възраст към 7 септември 2021 г. е 796 000 души, или 62,5 на сто от населението на област София (столица). Мъжете са 406 000, а жените 390 000. 

Към 7 септември 2021 г. 98,5 на сто от населението на област София (столица) е с българско гражданство. От тях 0,9 на сто са с двойно гражданство – българско и друго.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]