Рекорд в търговията между България и Турция

Стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 година е на рекордно високо ниво – около 7 милиарда евро. „Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 милиарда евро в средносрочен план“, това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул – „Бирлик“. България е най-големият търговски партньор на Турция в региона
От министерство на иновациите съобщиха, че министър Пулев посети Индустриална зона „Бирлик“ заедно с делегацията, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. В зоната оперират както местни, така и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 година и в нея има над 80 завода в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щатски долара, като там работят над 4000 души.

Пулев посочи, че Република Турция е един от най-основните външнотърговски инвеститори и партньори за нашата държава. „В момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки да заздравим този диалог“, допълни той. Турция, Китай и САЩ са ни основни търговски партньори за 2021 г.
При посещението на българската делегация в Индустриалната зона „Бирлик“ бе подписан и Меморандум за партньорство между БАИ и Зоната в Истанбул. Той цели да насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми.
Министър Пулев подчерта, че развиването на индустриалните зони е един от ключовите приоритети за България. „Министерството на иновациите и растежа подкрепя много активно индустриалните зони. В момента по най-ефективния начин програмираме мярка по Плана за възстановяване, която ще бъде достъпна за всички стратегически оператори на индустриални зони в България в размер на 212 милиона лева. По думите му, от турските индустриални зони можем да възприемем много добри практики. „Минимум 5 приоритетни оператора на индустриални зони в България ще станат бенефициенти по процедурата, която ще отворим“, обяви министърът и допълни, че безвъзмездната помощ е за да се подобри цялостната инфраструктура и условията на труд в съответните зони.

Във втория ден на визитата на Пулев в южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви обхват, съгласно нуждите на предприятията. Големи турски компании искат да инвестират в Русе
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Нов рекорд в търговията между България и Германия

Сред най-големите в Европа: Dіѕсоrdіа инвecтиpa 5 милиона eвpo в дигитaлизaция

Българската транспортно-логистична компания Discordia ще инвестира 5 милиона евро в дигиталната си трансформация. Това е част от мащабното ѝ намерение да стане една от водещите европейски фирми в бранша, след като вече е №1 у нас с флотилия от 1000 камиона.
За да постигне това, Discordia разширява IT екипа си и интегрира последно поколение системи за управление на бизнеса и транспорта. Това са два от приоритетите на компанията за 2023 година.

Избрано е cloud-to-cloud решение, което ще дигитализира изцяло процесите. Двете нови системи, които ще заработят, са OTM (Oracle Transportation Management) и ERP-SAP S/4HANA RISE Private Cloud. Освен тях е предвиден и софтуер, който ще бъде специално разработен за Discordia.
„Радвам се, че заедно с колегите ми имаме шанса да променим транспортната индустрия, като комбинираме потенциала на нашия бизнес модел с тези високотехнологични системи и допълнителни IT решения, които ще създадем с нашият екип“, заяви зам.-изпълнителният директор Калин Петров.
Целта на Discordia е да влезе в Топ 10 на транспортния бранш в Европа и да има 10 000 служители към 2030 г.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Тираджиите от Източна Европа вече няма да са „роби“, а само безработни
Ощетяват българските тираджии с нов трик
Тираджии от Източна Европа се скапват от работа. Но други печелят

Над 20 000 лв. на година: Частните детски градини в София излизат солено

Родителите, които за пръв път ще кандидатстват за ясла или детска градина, вече се подготвят за първата неприятна среща със системата. Много сериозен е проблемът в София с дефицита на места в общинските ясли и детски градини. Поради тази причина много от родителите са принудени да прибягнат до услугите на частни детски градини. Добрата новина поне е, че безкрайните опашки от чакащи родители, желаещи да подадат документи за кандидатстване, вече са в историята и от няколко години кандидатстването е онлайн. Едни от най-основните въпроси, стоящи пред всеки родител с малко дете, са:

Колко са местата в общинските детски градини?;
На какъв принцип става приемът?;
Колко струва частната детска градина? и др.

Местата в общинските детски ясли и градини
През 2023 година кампанията за кандидатстване в детските градини и ясли се отваря на 27 март. Тогава ще стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024 г. Родителите подават кандидатурите си до 11 май включително. А на следващия ден, на 12 май, ще станат ясни и резултатите от класирането. През 2023 година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини. Така за много семейства остана единствено вариантът частна детска ясла или градина. Хиляди деца отново не са приети в детски градини и ясли в София

Колко струват частните градини в София?
Таксите за частна детска градина в София започват от около 600 лв. до 1700 лв. на месец, в зависимост от това дали заведението е чуждоезиково или не.
Така например, в ценоразписа на една от частните детски градини е записана такса от 8450 за втора яслена група до 9000 евро за трета градинска група. Това е сумата, ако се плати накуп за месеците от септември до юни и допълнително 1500 евро за месеците юли и август. Сумата може да се плати и на вноски, но излиза по-скъпо. Така за една година в чуждоезикова частна ясла или градина родителите трябва да подготвят около 20 000 лв. Това не включва еднократна такса за записване от 150 евро и допълнително за ресурси от 150 до 300 евро. 
Тези цени не включват допълнителни дейности, за които се плаща отделно. Повечето градини изискват и една такса депозит.
Най-често таксите за частните ясли и градини в София са около 700 – 900 лв. на месец, като включват задължителните хранения за деня и обучението според изискванията на МОН, пише businessnovinite.bg.
Допълнително се плащат часове по английски, спорт (най-често футбол, тенис), йога или танци. Те струват още 20-35 лв. на месец за всяко поотделно. Допълнително се плаща и за транспорт, ако заведението предлага такъв. Компенсацията за неприето в общинска детска градина дете е в размер на 372 лв. на месец, в случай, че родителят представи необходимите документи. Държавата плаща на родители, ако не приеме децата им в ясла

Отстъпки
Голяма част от частните ясли и градини правят отстъпки за второ дете в същото заведение, както и при предплата на поне 3 месечни такси. В много случаи обаче не са описани отстъпки от таксите, в случай, че детето отсъства заради боледуване, както често се случва в началото при тръгването на ясла или градина. Обявените тарифи са за настоящата учебна година и е много възможно от септември цените да бъдат актуализирани. 
Списък на чакащите в частните детски градини
Освен че за много домакинства таксите в частна ясла или градина са непосилни, там също има проблем с недостига на места. В голяма част от частните градини и ясли групите са до 10 деца и за много от тях има списъци с чакащи кандидати.
Родителите се записват в списък за изчакване и ако се освободи място, могат да запишат детето си. В ценоразписите на някои градини има и такса за запазване на място, която стига до 400 лв. на месец до датата на постъпване на детето. 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Детските градини и ясли стават безплатни съвсем скоро
15 частни детски градини и училища вземат 2 млн. лева от държавата
Детската градина е далеч? 23 000 евро обезщетение за майка в Германия

Европейският транспортен клъстер иска незабавна оставка на Росица Велкова

Европейският транспортен клъстер иска незабавна оставка на министър Росица Велкова, както и да поеме отговорност за своите действия против българския национален интерес.
От предоставената до медиите позиция на Европейския транспортен клъстер, законопроектът предложен от Росица Велкова, министър на финансите на Република България, за изменения в Кодекса на застраховането и налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация излага на съществен риск българските застрахователи.
Според организацията това би довело до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, както и стойността на която може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта“.
За пример дават решение на Европейския съд № C587/15. Чрез него се показва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта“, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. „Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината.“, посочват още те.
За Европейския транспортен клъстер законопроектът на министър Велкова е форма на „явен лобизъм“ и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година.
„Министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България.“, споделят още от клъстера.