Рекорд в търговията между България и Турция

Стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 година е на рекордно високо ниво – около 7 милиарда евро. "Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 милиарда евро в средносрочен план", това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул - "Бирлик". България е най-големият търговски партньор на Турция в региона От министерство на иновациите съобщиха, че министър Пулев посети Индустриална зона "Бирлик" заедно с делегацията, в която са включени представители на български общини и бизнесмени. В зоната оперират както местни, така и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 година и в нея има над 80 завода в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щатски долара, като там работят над 4000 души. Пулев посочи, че Република Турция е един от най-основните външнотърговски инвеститори и партньори за нашата държава. "В момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки да заздравим този диалог", допълни той. Турция, Китай и САЩ са ни основни търговски партньори за 2021 г. При посещението на българската делегация в Индустриалната зона "Бирлик" бе подписан и Меморандум за партньорство между БАИ и Зоната в Истанбул. Той цели да насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми. Министър Пулев подчерта, че развиването на индустриалните зони е един от ключовите приоритети за България. "Министерството на иновациите и растежа подкрепя много активно индустриалните зони. В момента по най-ефективния начин програмираме мярка по Плана за възстановяване, която ще бъде достъпна за всички стратегически оператори на индустриални зони в България в размер на 212 милиона лева. По думите му, от турските индустриални зони можем да възприемем много добри практики. "Минимум 5 приоритетни оператора на индустриални зони в България ще станат бенефициенти по процедурата, която ще отворим", обяви министърът и допълни, че безвъзмездната помощ е за да се подобри цялостната инфраструктура и условията на труд в съответните зони. Във втория ден на визитата на Пулев в южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви обхват, съгласно нуждите на предприятията. Големи турски компании искат да инвестират в Русе ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Нов рекорд в търговията между България и Германия

text

Мая Манолова: Позорен финал на един безсмислен парламент!

„Партиите в парламента “много искаха, но нямаха желание” за съдебна реформа. Затова гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) беше оставено за последния момент, така че приемането им на първо четене практически да не доведе до нищо.“

Това написа днес, 27 януари, Мая Манолова в своя профил във “Фейсбук”.

Тя коментира, че ако са искали да приемат текстове за контрол на главния прокурор, депутатите са щели да гласуват законопроектите още преди няколко седмици. И е нямало никаква причина за забавянето освен тяхното нежелание.

„Този парламент ще остане в историята като най-яловия. За три месеца не започнаха нито една реформа. “Не пипнаха” съдебната система,“ допълни Манолова.

Тя припомни, че 46-тият парламент за един месец съществуване е отнел звеното за защита от главния прокурор, 47-мият е закрил спецсъдилищата, а този не е направил нищо. 

Мая Манолова подчерта, че последната възможност за промени е угаснала днес следобед, когато е станало ясно, че правната комисия няма спешно да изготви общ законопроект, който да представи на депутатите в понеделник за второ четене. Манолова завършва с думите: „Позорен финал на един безсмислен парламент!“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Българите използваха почивните дни през декември за пътуване

Българите са използвали пълноценно почивните дни през декември. Числата от Националиня статистически институт показват, че пътуванията им в чужбина през декември миналата година са 604 700, или с 9.7% над регистрираните през същия месец на 2021 година.

Най-много са били пътуванията на български граждани към Турция – 170 600. Сред най-посещаваните дестинации са били съседните ни бълкански страни. До Гърция са пътували 108 300 човека, до Сърбия – 64 700, до Румъния – 53 300. В топ 10 са още  Германия, до която са пътували 39 500 българи, до Република Северна Македония – 31 900 човека, до Австрия – 21 300, до Италия – 18 900, до Обединеното кралство – 13 900, до Испания – 12 100 нашенци.

Почти половината от пътуванията на българи са били с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия). Малко над една трета от нашенците са били в чужбина за почивка и екскурзия, а други 22.2 процента са пътували със служебна цел.

През декември

посещенията на чужди граждани в България са 761 900,

или с 60.3% повече в сравнение с декември 2021 година. Регистрирано е увеличение по всички наблюдавани цели.

Транзитно през страната ни са преминали 37.8 процента или 287 600 от всички чужди граждани, посетили България.

От общия брой чужденци през декември, делът на гражданите от Европейския съюз е най-висок /51.1%/ и достига 389 5000 човека. Най-голям сред тях е броят на посещенията на туристи от Румъния и от Гърция.
Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ /включват се страните в Европа извън Европейския съюз/ са 305 900, или 40.1 на сто от всички влизания в България. Най-голям брой са гостите от Турция – 153 500, или 50.2 на сто от посещенията в тази група.
Най-много посещения в България през декември са направили гражданите от: Румъния – 155 000, Турция – 153 500, Гърция – 119 700, Украйна – 57 300, Сърбия – 38 500, Република Северна Македония – 33 400, Германия – 29 600, Италия – 18 700, Израел – 14 400, и Обединеното кралство – 14 300 човека.

През декември миналата година преобладава делът на посещенията с други цели – 57.8 процента, следвани от посещенията за почивка и екскурзия, и със служебна цел.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Сред най-големите в Европа: Dіѕсоrdіа инвecтиpa 5 милиона eвpo в дигитaлизaция

Българската транспортно-логистична компания Discordia ще инвестира 5 милиона евро в дигиталната си трансформация. Това е част от мащабното ѝ намерение да стане една от водещите европейски фирми в бранша, след като вече е №1 у нас с флотилия от 1000 камиона. За да постигне това, Discordia разширява IT екипа си и интегрира последно поколение системи за управление на бизнеса и транспорта. Това са два от приоритетите на компанията за 2023 година. Избрано е cloud-to-cloud решение, което ще дигитализира изцяло процесите. Двете нови системи, които ще заработят, са OTM (Oracle Transportation Management) и ERP-SAP S/4HANA RISE Private Cloud. Освен тях е предвиден и софтуер, който ще бъде специално разработен за Discordia. "Радвам се, че заедно с колегите ми имаме шанса да променим транспортната индустрия, като комбинираме потенциала на нашия бизнес модел с тези високотехнологични системи и допълнителни IT решения, които ще създадем с нашият екип", заяви зам.-изпълнителният директор Калин Петров. Целта на Discordia е да влезе в Топ 10 на транспортния бранш в Европа и да има 10 000 служители към 2030 г. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Тираджиите от Източна Европа вече няма да са "роби", а само безработни Ощетяват българските тираджии с нов трик Тираджии от Източна Европа се скапват от работа. Но други печелят

text

Лихвите по депозитите в лева у нас намаляват през декември

През декември миналата година в сравнение с ноември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове за нефинансовите предприятия намалява до 0.43%, а по тези в евро се увеличава до 0.47 процента. Това се вижда от данните в БНБ.

Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро остават на нива от 0.00 процента.
Това намира отражение и в обема на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове. Внесената сума се понижава с 216.7 млн. лв. до 170.3 млн. лева. В същото време парите във влоговете в евро се повишава – със 105.5 млн. лв., до 325.9 млн. лева.
През декември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове за домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД), спада до 0.33%, докато по тези в евро има ръст до 1.27 процента.

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове се повишава незначително до 0.01%, а по тези в евро остава на ниво от 0.01 процента.
Средните лихвени проценти по депозитите, които са договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, запазват нивата си съответно от по 0.11 на сто и 0.16 на сто.
Въпреки влошаването на лихвените нива у нас, обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове за домакинствата нараства. Българите са вложили още 16.4 млн. лв. и общата сума е в размер на 173 млн. лева. По депозитите с договорен матуритет в евро увеличението е с 3.9 млн. лв. до 171.4 млн. лева.

Основният лихвен процент (ОЛП)

през декември миналата година е 1.30 на сто, като в сравнение с ноември се увеличава с 0.71 процентни пункта (пр. п.).
Индексът ЛЕОНИА Плюс, който от 1 юли 2017 г. замени индекса ЛЕОНИА като база за изчисляване на основния лихвен процент,  се повишава до 1.42 процента.
Лихвеният процент по свръхрезервите е 0.00%, като спрямо ноември остава без промяна.
Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция през декември е 1.85 процента, като спрямо ноември запазва нивото си.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Корнелия Нинова е категорично против Истанбулската конвенция

„Българската социалистическа партия е против Истанбулската конвенция, защото тя е обявена за противоконституционна. Защото срещу нея е българската църква, всички вероизповедания в България, и защото сме за традиционното християнско българско семейство. Защото искаме децата ни да са момче или момиче, а не нещо трето измежду четиринадесет други в един списък. Искаме да сме майка и баща, а не „родител 1“ и „родител 2“.“

Това заяви днес (27 януари) лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Припомняме, че Истанбулската конвенция има за цел да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва домашното насилие и сексизма. Сред другите описани цели на Конвенцията е да допринася за премахване на всички форми на дискриминация.

Нинова заяви, че всякакви внушения и злоупотреби, че се е подписала под нещо, което противоречи на това, което казва, са пълна лъжа.

Тя обяви, че от „БСП за България“ са внесли Закон за борба с домашното насилие, който гарантира областни центрове за защита на жени и деца, пострадали от насилие. Нинова заяви, че тя и съпартийците й винаги ще защитават хората, пострадали от домашно и всякакъв друг вид насилие. В същото време те никога няма да се подпишат и да се съгласят в България да има трети пол – различен от мъж и жена.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Закон, морал, а аз отгоре

Не че поредният безполезен парламент беше скучен, но за следващия си пожелаваме да се върнат царедворците на Симеон и тошковците на Слави. Не за друго, а защото надграждат образа на народното представителство по свой си колоритен начин. Всички говорят истини, но колкото повече, толкова повече.

След диванните сондажи във Фейсбук отстрана на Дългия ИТН-то му свика пресконференция, на която увери че ще се яви на изборите и ще даде всичко от себе си следващият парламент да е “работещ”, каквото и да означава това. А маркери в тази насока от досегашното присъствие на тошковците там, колкото щеш, дано пак разведрят кулоарите и пленарната зала със съдраните си гащи, коалиционните лупинги и кадровите попадения.

Заявката е ударна – като за начало предлагат пенкилерно вълшебство във вид на президентска република. Без, разбира се, да са говорили с президента. Достойна визия срещу онази за монархията, която за нещастие ни се размина. Освен това Трифонов извади сертификат за почтеност – щял да декларира имуществото си пред антикорупционната комисия. Тя, разбира се, не напира, но сега ще трябва да се примири, понеже законът е отново над морала, след като миналата година беше точно обратното.

При старото положение комисията се задоволи с глобички без да обели дума за корупция. Каква по-солидна гаранция от думата, че “този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, знае – за останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона!” Сега обаче кампанията започва и моралът се оказа грешка, а законът ще доживее щастието да бъде спазен, понеже бил “за всички”. И не се съмняваме, че всичко ще е наред, а ако нещо не е наред, проблемът е в тайната на офшорките.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

САЩ искат да запазят нивото на цените на руския петрол от 60 щ.д.

Съединените щати и някои съюзници искат да запазят лимита от 60 долара за барел при преразглеждане на ценовия лимит за руския петрол, но Естония, Литва и Полша са за намаляването му до 40-50 долара. Това съобщава Bloomberg.

Според агенцията, САЩ и съюзническите страни искат да изчакат до март, за да преразгледат тавана на цените на суровия петрол и засега да запазят лимита от 60 долара, тъй като новият механизъм, според тях, вече работи за ограничаване на цените.

В същото време коалиция, водена от Естония, Литва и Полша, настоява за по-ниска горна граница на цените, която според тях е твърде висока в сравнение с текущите пазарни цени.

По-рано беше съобщено, че Европейската комисия (ЕК) е представила на страните от ЕС предложение за ограничения на цените на руските петролни продукти. Bloomberg съобщи, че ЕС обмисля въвеждането на ценови лимит за руското дизелово гориво от 100 долара за барел и за руски петролни продукти, търгувани с отстъпка от 45 долара.

Както отбелязва агенцията, ЕС и Г-7 искат да определят горни цени за руския износ за трети страни, но окончателните цифри все още може да се променят. Според Bloomberg ограничението от 100 долара за барел ще се прилага за петролни продукти като дизел, докато намаленият мазут, например, ще има ограничение от 45 долара за барел. Отбелязва се, че преговорите по този въпрос се усложняват от желанието на ЕС да балансира две конкуриращи се цели: ограничаване на доходите на Русия и предотвратяване на скокове на цените или недостиг на ключови продукти на световния пазар.

Според източници на Bloomberg, ЕС ще трябва единодушно да постигне съгласие за нивата на тавана на цените, които след това трябва да бъдат одобрени от Г-7. Според агенцията, дипломатите от ЕС ще започнат обсъждането на тавана на цените на 27 януари, като се очаква активният ход на преговорите да продължи няколко дни. В материала се подчертава още, че в същото време Европейският съюз ще се стреми да въведе по-строги ограничения върху приходите на Русия от износ на петрол, както и да затегне антируските санкции.

По-рано представител на пресслужбата на Европейската комисия съобщи, че ЕС продължава да обсъжда с Г-7 въвеждането на ценови лимит за петролни продукти от Русия. Според него таванът на цените на петролните продукти може да влезе в сила от 5 февруари.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]