“Аватар 2” или за бъдещето на визуалните ефекти

По време на снимките Кейт Уинслет държи рекорда за задържане на дъха за малко повече от седем минути

Джеймс Камерън отдавна е смятан за пионер в киното. Гигант в индустрията, канадският режисьор е известен и с това, че вдига летвата – с филми като “Терминаторът”, “Бездната” и “Титаник”.

“Аватар” от 2009 г. беше смятан за върха на неговото майсторство в киното. Той остава най-касовият филм на всички времена благодарение на преиздаването му през 2021 г. и 2022 година. Така той увеличи общия боксофис до 2.85 милиарда долара.

Като сюжет историята може да бъде описана като повторение на австралийския анимационен филм от 1992 г. FernGully: The Last Rainforest (“Последната джунгла”); бял мъж – спасител по подобен начин се обединява с местните обитатели на пищна екосистема от флора и фауна, за да се противопостави на колониалната индустриализация. Но във визуално отношение критиците и публиката по целия свят възхваляваха иновативното изграждане на света на покритата с джунгла луна Пандора и новите VFX визуални ефекти, въведени от Камерън и WētāFX – компанията за цифрови ефекти, основана от режисьора на “Властелинът на пръстените” Питър Джаксън.

„Аватар е истински празник на изкуството! На историята и визуалните възможности на киното“, пише Ан Томпсън в рецензия за IndieWire. „Камерън си беше поставил за цел да пренесе технологията на филма там, където никой не беше стъпвал преди. И той го постигна.“

Първото предизвикателство бе пресъздаването на лицата. За “Аватар”, Wētā използва своята система FACET, за да улови различни детайли от лицата на актьорите – от Зоуи Салданя, като родения Na’vi воин Neytiri, до морския пехотинец на Сам Уортингтън – Джейк Съли и ксеноботаника Грейс на Сигорни Уийвър – когато са в техните Na’vi аватари (генно модифицирани Тела на На’ви, които човешкото съзнание може да обитава, за да си взаимодейства с пандорианци и да оцелее в атмосферата).

Чрез поставянето на актьорите в специални костюми за регистриране на движенията с отразяващи маркери, както и чрез прикрепянето на камера за глава за тях, артистите на VFX успяха да проследят сложните движения на мускулите, косата и кожата в реално време, така че те да могат да бъдат картографирани върху техните виртуални герои.

Най-голямото предизвикателство е в заглавието: Пътят на водата. Историята е за това как Джейк и семейството му са преследвани от човешки колонизатори, които искат да превърнат Пандора в нов дом за населението на Земята. Затова те бягат от своята къща в гората и търсят убежище при океанска общност от амфибии На’ви, известни като Metkayina. Това означава, че по-голямата част от филма се развива във, под или около вода, което включва ново ниво на екологично и технологично разбиране. „Светлината се движи по различен начин под водата“, обяснява Джон Ландау, продуцент и съмишленик на Камерън във франчайза „Аватар“. Той е работил с него и в „Титаник“ и в „Алита: Боен ангел“.

„Трябваше да създадем изцяло различни системи за улавяне на отразяващите маркери, които да работят над и под водата и то, те да работят заедно,“ добавя още Ландау.

По време на предпродукцията едно изследователско пътуване до Бахамските острови дава възможност на операторите и на дигиталните инженери да се потопят в тези неизследвани води на компютърно генерираните изображения(CGI).

Актьорите са откарани със самолет до Хаваите, за да участват в тренировъчен лагер за по-дълго задържане на дъха, за да могат да заснемат възможно най-много от подводните сцени в действителни водни резервоари, вместо да използват CGI, за да създадат илюзията, че са във вода.

„Те носят костюмите с маркерите и имат камери за главите, а ние улавяме изпълненията им под вода“, обяснява Ландау. „Целият екип, който беше в резервоарите с тях, също трябваше да задържа въздуха си, защото не можехме да си позволим да има мехурчетата във подводните кадри.“ Кейт Уинслет държеше рекорда в актьорския състав за задържане на дъха за малко повече от седем минути, но това не беше, докато тя участва в сцени. „Това е статична апнея“, обяснява Камерън и уточнява: „Тя не плува наоколо, тя е с лице надолу. Така преминавате в състояние, подобно на Дзен, при което се забавя сърдечният ритъм. Тя беше научена как да прави това.”

„Но на практика, времето за плуване или действия е около две и половина до три минути. Активната мозъчна функция изразходва много кислород; плуването и движението изразходват много кислород, така че вие не получавате толкова време в реална сцена”, обяснява още Камерън.

3D е друг основен елемент от визуалното изграждане на света на „Аватар“, който по думите на Ландау е проектиран така, че да създаде „воайорско“ изживяване за публиката. За да постигне това, Камерън използва система, наречена Sony CineAlta VENICE 3D, където камерата е монтирана към специално изработен 3D стереоскопичен разделител на лъчи.

„Целта на 3D е равнината на екрана да изчезне за публиката и да създаде прозорец към един свят, така че да забравите, че седите в зала“, посочва Ландау и допълва. „Не искаме изображенията да излизат от екрана, защото ако това се случи, вие прекъсвате илюзията. За нас 3D е дори по-важно в драматична сцена, отколкото в екшън.”

Една от тези екшън последователности в „Аватар: Пътят на водата“ включва нападение на влак, което съчетава 3D и кадри с по-висока честота на кадрите, възпроизвеждани при 48 кадъра в секунда, за да създаде по-плавно и по-реалистично изображение от стандартните 24 кадъра в секунда.

„Това е нивото, на което Wētā е в състояние да пресмята снимки с висок динамичен диапазон при висока честота на кадрите, което е като истински влак, който катастрофира“, добавя Ландау.

Продължението – “Аватар 2” идва във време на голям дебат в света на VFX, свързан с работната среда и отношението към артистите на VFX в пространството на касовите филми. Твърди се, че непосилното работно време, кратките срокове и редактирането на късен етап са причинили необузданото прегаряне на служителите на компанията VFX, които се опитват да се справят с нереалистичните очаквания на студиата, произвеждащи все по-голям брой филми и сериали с CGI. Съобщава се, че проектите за супергерои са причинили най-големите проблеми. Работещите с VFX артисти обвиняват в различни медии Marvel Studios – дъщерното дружество на Walt Disney Studios, че им се поставят все по-сложни изисквания, но не се компенсират адекватно множеството нови рендвания, които идват от безкрайни студийни поправки.

Аниматори, пожелали анонимност, защото са все още в индустрията, твърдят, че студия като Marvel и Disney затрудняват условията за работа на VFX артистите и фирмите. „В по-голямата си част почти всеки основен клиент забавя решенията, променя мнението си, дава смътни насоки в стеснен график, но Marvel прави всички тези неща последователно и с по-висока степен на интензивност“, твърдят те пред BBC Culture.

„Институционално, техните взаимодействия с доставчиците на визуални ефекти стават все по-лоши и по-лоши през годините, поради тяхната непрекъснато променяща се посока, постоянните пренаписвания на сценария и обратните завои, всички от които трябва да се изпълняват във все по-кратки и по-кратки срокове. Резултатът за създателите на визуални ефекти е извънреден труд в продължение на месеци.”

В същото време за „Аватар: Пътят на водата“ Ландау посочва, че е имало тясно сътрудничество между отделите за създаване на филми и визуални ефекти по време на снимките, за да се гарантира, че VFX артистите имат точно това, от което се нуждаят, за да реализират визията на Камерън.

„Дадохме им точните ъгли на камерата, които искахме, точните изпълнения при по-ниска разделителна способност и след това очаквахме от тях кадрите да изглеждат фотографски“, споделя продуцентът, добавяйки, че достъпът до вътрешната компютърна мрежа на Wētā е голяма помощ за даването на обратна връзка.

„Те ми позволиха да бъда в същата система с тях, така че да мога да правя по седем часа прегледи на кадри всеки ден и да ги предизвиквам: „Защо това е така? Това ли е най-добрият начин да го представя на Джеймс?'”

Ландау смята, че няма основания “Аватар 2” да бъде обвинен, че е прибързана продукция. Датата на пускане беше изместена от 17 декември 2021 г. на 16 декември 2022 г., за да отговори на творческите изисквания, особено поради пандемията, която доведе до забавяне на продукцията на живо. „Имахме нужда от допълнително време, за да го завършим“, признава Ландау. „Веднъж някой ми каза „кога ще е готов филмът?“ Отговорих: „Ден преди да излезе“.

И все пак, тъй като напредъкът в технологиите дава на създателите на филми все по-голяма свобода да реализират и най-смелите си кинематографични мечти, трябва да се постигне напредък, за да се създаде по-добра и по-здравословна работна среда за артистите по визуални ефекти(VFX), за да изпълняват все по-сложните изисквания.

„С високоскоростната видеокомуникация и разрастването на VFX компании по целия свят, това означава, че някой някъде работи върху VFX на вашия филм по всяко време на деня“, отчитат от екипа на Джеймс Камерън и уточняват: „Така онези, които контролират и наблюдават работата, сега може да се наложи да имат работа в 8 сутринта, в 17 часа, в полунощ или в 3 часа сутринта.“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

За 2023 г. политическите лидери с пожелания за мир, здраве

Бойко Борисов пожела здраве, Стефан Янев – открити хора

След като Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ поздрави симпатизантите си по случай новата 2023 г. с видеоклип, на който се вижда как кара сърф, и други негови колеги отправиха своите новогодишни поздравления.

От ГЕРБ-СДС честитиха новата година с видеокартичка във „Фейсбук“ профила на лидера на партията Бойко Борисов, която бе озвучена лично от него. Тази година той не направи традиционно изявление точно в полунощ, но от картичката пожела на симпатизантите си: „Здраве, здраве и пак здраве“.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поздрави за ЧНГ с думите:

„Приятели, нека новата година бъдe здрава, щастлива, плодородна! Нека всеки миг да бъде вълшебен, всеки ден – чудесен, а всяка бръчка от усмивка! Нека е мирна, свята, честита и много успешна за всички Вас! За себе си, желая само здраве и хората без които не мога да са до мен! Весело посрещане на Новата 2023!“

На свой ред председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ написа:

Честита нова година! От името на ДПС и от свое име поздравявам всички с новата 2023 година и пожелавам здраве и благополучие, мир и просперитет. Изминалата година беше година на поредното изпитание пред всички нас като общество и държава, тя върна кошмара на войната в Европа и създаде несигурност пред мирното бъдеще на човечеството повече отвсякога в най-новата ни история. И в същото време всички тези бедствия, кризите, пандемията, човешкото страдание ни предоставят и поредна възможност да се поучим от грешките си и да направим правилните избори и като общество да се справим с разединението, разделението и противопоставянето.

Нека посрещнем новата 2023 година с по-голяма надежда за обединение и работа с общи усилия в името на по-доброто ни бъдеще!“ завърши поздрава си Карадайъ.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов поздрави симпатизантите си с видеообръщение от старата столица Плиска.

Да оставим нещо, с което да се гордеят децата ни. Да им оставим нещо, което да ни запише в историята на човечеството. Защото човек е толкова голям, колкото са големи неговите мечти. Същото нещо важи за народите и за техните държави. Мечтайте, дерзайте и да живее България.”

Председателят на БСП за България Корнелия Нинова поздрави симпатизантите си също с видеообръщение, но от дома си.

Изпращаме 2022-а – трудна и предизвикателна година. Родината ни беше изправена пред изпитания – българските семейства понесоха тежестта на кризите. Винаги в трудни моменти сме показвали силата на българския дух. Нека посрещнем 2023 г. с вяра, надежда и решителност, че можем да я направим заедно по-добра. Пожелавам да спрем войната, да има мир. Да има спокойствие и сигурност – във всеки български дом да има топлина, любов и разбирателство.

От “Демократична България” честитиха новата 2023 г. само с картичка в социалните мрежи.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев бе по-многословен. В профила си той написа: 

Честита 2023 година! Пожелавам през новата година да бъдем безкомпромисни към лъжата.

Да намерим пътя към истината. Да бъдем заобиколени от открити хора. Да стигнем до правилните решения в името на нашите семейства, общество и Родина. За много години!“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

МВФ предупреди, че световната икономика я чака трудна година

Трите основни икономики – на САЩ, ЕС и Китай – ще се забавят едновременно

“За голяма част от глобалната икономика 2023 г. ще бъде трудна година, тъй като основните двигатели на глобалния растеж – Съединените щати, Европа и Китай – изпитват отслабване на активността.”

Това обяви днес, 1 януари, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за американската телевизия CBS.

По думите й 2023 г. ще бъде по-трудна от годината, която оставяме зад гърба си. Причината е, че трите основни икономики – на САЩ, ЕС и Китай – едновременно ще се забавят.

Георгиева уточни, че през октомври МВФ е отчел по-малките възможности за глобален икономически растеж през 2023 г. заради продължаващите негативни ефекти от войната в Украйна, инфлационния натиск и високите лихвени проценти, произтичащи от паричната политика на Федералния резерв на Съединените щати.

Също в края на 2022 г. Китай се отказал да следва политиката си за нулев COVID-19 и започнал да отваря икономиката си. По повод тази промяна президентът Си Дзинпин призова съгражданите си за повече усилия и единство, докато Китай навлиза в новата фаза.

Под нова фаза Кристалина Георгиева отчита, че за първи път от 40 години насам растежът на Китай вероятно ще бъде равен или под глобалния. Очакванията й са, че вероятните нови огнища на вируса ще ударят допълнително китайската икономика и ще намалят растежа й.

“През следващите няколко месеца ще бъде трудно за Китай. Това означава, че въздействието върху китайския растеж ще бъде отрицателно, въздействието върху региона ще бъде отрицателно, въздействието върху глобалния растеж ще бъде отрицателно“, направи Кристалина Георгиева неособено оптимистичната си прогноза за световната икономика.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Първият посетител на музей за 2023 г. – момиче, готвещо проект

Първият посетител на музей за 2023 година е 9-годишната Александра Шопова от Чирпан.

Тя е била посрещната с подаръци в крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Това е единственият архитектурно-музеен обект, който работи в първия ден на новата година, съобщава кореспондентът на БНР.  

Вече за петнадесета година в крепостта „Царевец“ на 1 януари тържествено посрещат първия си посетител.

Александра, която е дошла във Велико Търново със семейството си на леля си, споделя, че има да прави проект за някогашната столица на второто българско царство.

По време на обиколката си тя ще бъде придружена от екскурзовод, а докато влезе в крепостта, ще бъде съпътствана от средновековен войн.

Това обясни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който подари на първата посетителка и луксозно издание на „История славянобългарска“, и копие на първия пътеводител на Търново и сувенири. 

Църов отчете, че през 2022 г. туристите в музейни обекти във Велико Търново са били около 400 000 души, което е с близо 100 000 по-малко в сравнение с година преди пандемията.

Църов посочва, че в сектора им са изправени пред редица неизвестни, като неяснотите пред финансирането и справянето с инфлацията, но тъкмо това амбицира екипа му да работи още по- добре и упорито. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

КЕВР: Цената на природния газ за януари -179.33 лв./MWh

От Комисията твърдят, че са използвали всички регулаторни механизми, за да осигурят възможно най-добра цена за топлофикациите, бизнеса и потребителите.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179.33 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на “Булгаргаз” ЕАД за съхранение на количества в хранилището в „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от “Булгаргаз” ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България – Гърция”(IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.   

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., “Булгаргаз” е сключил за януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона.

Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. 

В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ “Чирен”.

С осигурените количества природен газ за януари се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.   

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията e коригирила цената, предложена в днешното заявление на “Булгаргаз”.

Тя я е намалила от 179.72 лв. /MWh на 179,33 лв./MWh. Установено е, че в цената неоснователно са включени разходи за капацитет в размер на 1 252 349.25 лв. за доставка на количества природен газ до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират крайната цена за януари. 

С решението за утвърждаване на цена на природния газ КЕВР утвърди и прогнозни условно-постоянни разходи на “Булгаргаз” за 2023 г. за дейността обществена доставка, които са част от общите разходи на дружеството. Утвърдена е и среднопретеглена норма на възвръщаемост на капитала за регулаторен период 2023 година.

На дружеството не са признати разходи в размер на 9.656 млн. лв. за 2023 г., които не са доказани и не са пряко свързани с лицензионната дейност. По тази причина тези разходи не са включени при формиране на цената на природния газ през годината и са допълнителен фактор за постигане на по-ниски цени.      

Утвърдената цена от 179.33 лв./MWh е значително по-ниска от предложената прогнозна цена в първоначалното заявление на “Булгаргаз” в размер на 204.14 лв./MWh. Основните причини са намалението на борсовите индекси на международните пазари в края на декември, както и значително по-ниския от планирания добив  от  газовото хранилище в Чирен поради мекото време.

Общественият доставчик е нагнетил виртуално в хранилището допълнителни количества природен газ. В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени основно през летните месеци, когато на международните борси газът достигна изключително високи ценови нива. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, се допринася за постигане на по-ниска крайна цена на газа за януари.

 За топлофикационните дружества, за бизнеса и за всички български потребители утвърдената цена от 179.33  лв./MWh, или 91.69 EUR/MWh, осигурява ценово предимство, тъй като е значително по-благоприятна в сравнение с индексите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на нива от 118 EUR/MWh. 

„Няма  да има промяна в цените на парното и електрическата енергия от 1 януари 2023 г., което има ключово значение за потребителите на регулиран пазар.  По този начин енергийният регулатор подпомага задържането на цените у нас, тъй като основен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите“, заяви председателят на Комисията доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 30 декември 2022 година.  

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Зеленски очаква през 2023 г. победа на Украйна във войната

Президентът Володимир Зеленски заяви в новогодишното си обръщение, че очаква през 2023-а Украйна да победи във войната с Русия, предаде АФП. 

Зеленски отбеляза, че през 2022 г., която улучила украинците в сърцето, те изплакали всичките си сълзи. Изкрещeли всичките си молитви.

За 311 дни, в които се води войната, те имат да кажат по нещо за всеки един ден. Но повечето думи са излишни. Няма нужда от обяснение. Нужна е тишина, подчерта украинският президент.

За 2023 г. Зеленски си пожелава това бъде годината на завръщането. Завръщането на украинския народ. Войниците – при своите семейства. Затворниците – в домовете си. Изгнаниците – в своята Украйна. И временно окупираните територии да станат завинаги свободни.

Украинският президент си пожела връщане към нормалния живот – към щастливите мигове без вечерен час, към земните радости без въздушни тревоги и към онова, което им е било откраднато – детството на децата им и спокойните старини на родителите им.

Зеленски подчерта, че за всичко това украинците са готови да се бият и заради това са в Украйна. Накрая той завърши новогодишната си реч с думите: „Слава на Украйна! Честита Нова година!”

Междувременно от руското министерство на отбраната обявиха, че в новогодишната нощ са били освободени 82 руски войници от Украйна, а от канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обяви, че Русия е направила същото за 140 украински военнослужещи.

От друга страна статистиката отчита, че през последното денонощие Украйна е свалила 45 руски дрона, след като Москва е атакувала Киев и други украински градове с ракети и ирански дронове. 

Директорът на киевската полиция Андрий Небитов публикува снимка на останки на дрон с коментар на руски език, гласящ „Честита нова година“.

От киевската градска военна администрация съобщиха, че малко след полунощ нейните сили за противовъздушна отбрана са обезвредили 32 въздушни атаки над украинската столица.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили по-късно съобщи, че е унищожил 13 ирански дрона, докато руските сили са изстреляли 31 ракети и са нанесли 12 въздушни удара, като са извършили повече от 70 атаки от многократни ракетни установки.

Украинските власти не уточняват дали някои от безпилотните самолети са успели да поразят цели на тяхна територия.

В същото време ръководителят на Киевската регионална военна администрация Олексий Кулеба обяви, че през нощта Русия или както той я нарече в пост в „Телеграм“ – страната-терорист се насочила към обекти на енергийната инфраструктура. Кулеба уточни, че въпреки че са били изстреляни три дузини дронове, за щастие няма жертви, но на мястото на нанесените удари през цялата нощ са работили екипите за спешна помощ.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Ален Берсет положи клетва като президент на Швейцария

Швейцарският вътрешен министър Ален Берсет, който представлява Социалдемократическата партия в правителството, встъпи в длъжност като президент на страната. Той ще изпълнява президентски правомощия през 2023 г. едновременно с министерските си задължения.

Президентските избори се проведоха на 7 декември 2022 г. на съвместно заседание на двете камари на парламента. Ален Берсе замени външния министър Игнацио Касис като президент. Тази промяна на политическия Олимп по никакъв начин няма да засегне външната и вътрешната политика на Швейцария, тъй като Федералният съвет (правителството) решава всички най-важни въпроси колективно.

Берсет е роден на 9 април 1972 г. в кантон Фрибург в западна Швейцария. Има докторска степен по икономика. Той работи в правителството от 2012 г., като ръководи Министерството (Федералното управление) на вътрешните работи, което отговаря, наред с другото, и за социалното осигуряване, здравеопазването и културата. През 2018 г. Берсет вече беше президент, а новите избори на този пост бяха вторите в политическата му биография.

Външнополитическите теми от особено значение за Швейцария през 2023 г. са отношенията с Европейския съюз и работата в Съвета за сигурност на ООН, където страната е избрана за 2023-2024 г. като непостоянен член. През миналата година Конфедерация Швейцария, въпреки неутралния си статут, се присъедини към антируските санкции на Европейския съюз и следователно е включена в Русия в списъка на неприятелските държави. В същото време Швейцария отказа, на основание неутралитет, да достави оръжие на Киев, да приеме за лечение ранени украински войници и не даде съгласието си на Германия да изпрати швейцарски боеприпаси в зоната на бойните действия, за което тя беше критикувана от Берлин.

Във вътрешен план се очаква да продължат дискусиите през 2023 г. за това дали Швейцария трябва да участва в санкции, които не са получили одобрението на Съвета за сигурност на ООН, и да понесе разходите за икономиката си поради това. Резултатът от следващите парламентарни избори, насрочени за есента на 2023 г., до голяма степен ще зависи от това какви мерки предлагат партиите за преодоляване на икономическите проблеми, включително тежката ситуация в енергетиката.

Президентският пост в Швейцария се заема на ротационен принцип от членовете на Федералния съвет, който се състои от седем министри. Резултатът от изборите на 7 декември беше предопределен от консенсуса на четирите най-големи партии в правителството. Президентът в Швейцария не е държавен глава: това е прерогатив на Федералния съвет. Президентът ръководи заседанията на правителството, с равенство на гласовете, неговото мнение става решаващо. Той също така приема гостуващи ръководители на чужди държави на посещения в Швейцария.

Швейцария, официално – Швейцарска конфедерация, е малка вътрешноконтинентална федерация от двадесет и шест кантона в Централна Европа. Площта ѝ е 41 749 km², от които 39 996 km² суша. Тя граничи с Германия на север, Франция на запад, Италия на юг, Австрия и Лихтенщайн на изток.

Швейцария няма официална столица. Седалище на федералните правителство и парламент (и де факто столица) е федералният град Берн.

Икономиката на Швейцария е една от най-развитите в света. Качеството на живот в страната се оценява изключително високо, като Цюрих и Женева редовно заемат челни позиции в различни световни класации.

В международните си отношения Швейцария традиционно поддържа неутралитет, като не е участвала като страна във въоръжени конфликти от 1815 година. Това е една от причините на територията ѝ да са разположени офисите на редица международни хуманитарни, икономически и спортни организации, включително Червения кръст, Световната търговска организация и ФИФА.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Южна Африка поема председателството на БРИКС

Република Южна Африка стана председател на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), след като прие поста от Китай.

“Южна Африка високо цени членството в БРИКС и възнамерява по време на своето председателство, което ще продължи до края на 2023 г., да подкрепи ефективната работа на тази влиятелна група държави в света”, подчерта говорителят на южноафриканското външно министерство. По думите му, Южна Африка вижда приоритетите на своето председателство в укрепването на икономическото, политическото, социалното и културното сътрудничество на страните членки на БРИКС.

На свой ред министърът на външните работи и сътрудничеството на Южна Африка Наледи Пандор казва, че като председател на БРИКС Южна Африка възнамерява да упражнява стратегическо ръководство на групата в тясно сътрудничество с другите страни членки за определяне на дневния ред и приоритети в съвместната си работа с тях. “Планирани са срещи на високо ниво на страните от БРИКС, както и на ниво министри, както и много други събития”, отбелязва Наледи Пандор. “Цялата работа ще се извършва въз основа на консенсус. Приемствеността в работата на БРИКС ще също да бъдат осигурени.”

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса, който ще председателства срещите на лидерите на БРИКС до края на годината, подчертава, че групата има важна роля и в ООН и в другите международни организации за създаване на нови механизми за разработване и вземане на решения, за да се установи по-приобщаващ, справедлив и устойчив световен ред. Според Рамапоса групата БРИКС трябва да ръководи процеса на реформиране на цялата международна архитектура в интерес на повечето страни по света.

Стана известно още, че през следващите месеци ще се проведат преговори за евентуално разширяване на БРИКС. Алжир, Аржентина и Иран вече са подали молби за присъединяване към оранизацията, а Саудитска Арабия, Турция и Египет са заявили интерес за членство в тази група.

През 2006 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай създадоха групата БРИК. Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г., превръщайки я в БРИКС.

БРИКС (BRICS) е наименование на група страни с влияние в международната икономика. Представлява акроним от имената на английски на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa). Използвана е алюзия чрез игра на думи (на английски: bricks = тухли).

Понятието БРИК (станало БРИКС от 2010 г.) е въведено от Джим О’Нийл, анализатор от инвестиционната компания Голдман Сакс в Ню Йорк, САЩ, през ноември 2001 година.

Първоначално се предполага, че страните от БРИКС формират икономически блок или търговска асоциация, подобна на Европейския съюз. С течение на времето се появяват признаци, че “5-те страни от БРИКС се стремят да формират политически клуб” или “съюз” и по такъв начин преобразуват “своята растяща икономическа власт в значимо геополитическо влияние”. Членовете на БРИКС се приемат като най-бързо развиващите се големи страни. Определящо за това е наличието в тях на важни за световната икономика ресурси:

-Бразилия – богата селскостопанска продукция,

-Русия – най-големият в света износител на минерални ресурси,

-Индия – евтини интелектуални ресурси, 

-Китай – притежател на евтини трудови ресурси,

-Република Южна Африка – природни ресурси.

В крайна сметка прогнозите са, че значителните размери на икономиките на тези страни в бъдеще ще им позволят да трансформират икономическия си ръст в политическо влияние, което ще доведе от своя страна до формирането на нов икономически елит. Страните правят стъпки за увеличаване на политическото си сътрудничество, главно за да могат да бъдат равностоен опонент на САЩ в основните търговски съглашения.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

В новогодишната нощ – над 220 сигнала до “Спешна помощ”

С пищна заря и “Дунавско хоро” на много места в страната съгражданите ни посрещнаха Новата 2023 година. В новогодишната нощ не липсваха и инциденти. Сред куриозните случаи, на които са се отзовали екипи на столичната “Спешна помощ”, са самопрострелял се мъж с фойерверк, както и друг, който е с множество изгаряния по тялото заради свещ.

Мъжът с фойерверка се намирал в село Шума, община Годеч. Заради неправилната употреба на пиротехническото средство той е с огнестрелна рана и е транспортиран в “Пирогов”. Мъжът е бил в нетрезво състояние. И другият сериозно пострадал – с изгаряния по ръцете и тялото след подпалването със свещта – е бил опиянен от алкохола, но веднага след инцидента изпаднал в шоково състояние и също е закаран в спешната болница. 

По време на празничната вечер в “Спешна помощ” са постъпили 226 сигнала, като при повечето от тях е ставало дума за осигуряване на помощ на хора, прекалили с алкохола. 

На тел. 112 са постъпили сигнали и за битови инциденти – единадесет от които са били за криминални случаи. Имало е и множество повиквания за оказване на помощ с хора с дихателни оплаквания. В новогодишната нощ екипите на “Спешна помощ” са помогнали и на 13 деца.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]