Две министерства работят за лични документи с вграден чип

„Това, което бе изградено и надградено в последните месеци от Министерството на електронното управление е в услуга както на бизнеса, така и на държавната администрация.“ 

Това заяви в ефира на bTV заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.

Той допълни, че броят на вътрешно-административните електронни услуги е с 10% по-висок спрямо предходната година, като става дума за извършени 75 млн. е-услуги, които освен че са спестили времето на гражданите, бизнеса и администрацията, са “спасили” и 75 млн. страници хартия. 

Кирилов отбеляза и че в края на миналата година е подписан договор за изработка на нови лични документи с вграден чип. Той подчерта, че водещо министерство по тази дейност е МВР, а от Министерството на електронното управление работят съвместно с тях за електронната идентификация. Целта е, когато се създават национални системи, които са на държавно ниво, е-идентификацията да бъде единна система, така че гражданите да знаят какви услуги ползват. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Факт е Консултативен съвет, ускоряващ дигитализацията на услугите

Министерството на електронното управление инициира и създаде Консултативен съвет на ИКТ (Информационни и комуникационни технологии) общността, като се ангажира да бъде активна страна в работата на Съвета.

“Ще имате възможност да чуете нашата визия за развитието на сектора, ще обменяме идеи и предложения, за да можем като администрация да отговорим максимално на вашите очаквания.“

С тези думи, министърът на електронното управление Георги Тодоров се обърна към представителите на браншови организации при откриването на първата среща на Консултативния съвет на България в Министерство на електронното управление.

„Очакваме от вас да ни подпомагате с натрупания опит и знания, там, където се чувствате най-подготвени и компетентни“, допълни още Тодоров. Министърът пожела работата на Съвета да бъде ползотворна и за двете страни и подчерта, че ИКТ секторът е достатъчно гъвкав и иновативен и тегли цялата икономика и държава напред. 

Заместник-министърът Благовест Кирилов акцентира на доброто взаимодействие между МЕУ и ИКТ общността и подчерта, че това е моделът, който е работещ. 

„Министерството започна с редица инициативи в кибермесеца през октомври и продължи с инициативи на киберобщността в началото на тази година, които събраха на едно място бизнеса, държавата и научните среди“, допълни още заместник-министърът. 

Кирилов изтъкна, че министерството ще търси ефективния начин на комуникация и взаимодействие с всички заинтересовани страни, за да има обратната връзка от браншовите организации във всички направления на цифровата трансформация. 

По време на срещата, представители на бизнеса изразиха своите притеснения за липсата на синергия по отношения на ИКТ сектора у нас, което отрежда на България едно от последните места в Европа по дигитализация на електронните услуги. Те предложиха да бъде създадено единно звено, координиращо политиките в тази област. Присъстващите се обединиха около идеята, Консултативният съвет да е устойчив, решенията да водят до реални резултати, така че той да бъде в интерес на държавата и обществото.

Представители от тридесет и една организации на бизнеса, академичната общност и неправителствени организации ще се включат в работата на Консултативния съвет с експертиза при подготовката на политики и регулации в различни тематични ресори. Форматът на Съвета остава отворен и за други браншови организации. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Министър Милков: Случилото се в Охрид с Пендиков е “типично престъпление от омраза”

“Типично престъпление от омраза” – така министърът на външните работи Николай Милков определи случилото се със секретаря на българския културен клуб “Цар Борис Трети” – Християн Пендиков.

За отношението на София към евроинтеграцията на Скопие Милков коментира:

“Позицията на България по отношение на интеграция на Република Северна Македония е ясна от самото начало. Това са критерии, които трябва да бъдат изпълнени и без тяхното изпълнение ние не можем да кажем “Да”. Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем зелена светлина по-нататък на тяхната интеграция. Сега, в момента, това очевидно не е възможно. Напротив, има чувството, че нещата вървят към ескалация въпреки усилията, които се полагат за успокояване на обстановката. И това е позиция, която не е само българска, това е европейска позиция”.

България настоява за прекратяване на издевателствата и провокациите към българите в Република Северна Македония, коментира Николай Милков по повод връчената на посланичката на Република Северна Македония протестна нота.

“Считаме, че това са престъпления от омраза. В редица такива казауси, които вече се състояха, остават или ненаказани или със символично санкционирани, което създава атмосфера на безнаказаност. От там нататък това стимулира продължаването и хронифицирането на тези проблеми, което не може да продължава така”, поясни външният министър.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]