АКФ алармира, че КПКОНПИ не изпълнява съдебно решение

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не изпълни решението на Административен съд – София-град (АССГ), с което през ноември 2022 съдът я задължи в двуседмичен срок да разкрие решенията си за отнемане на имущество.

За това алармират от Антикорупционния фонд.

Те са възмутени, че вместо да изпълни решението на съда, КПКОНПИ е подала иск то да бъде обявено за нищожно и освен това е спряла производството за предоставяне на обществена информация.

 „Отказът да се изпълни съдебно решение за разкриването на търсената информация противоречи на закона“, заявява Даниела Пенева, правен съветник към Антикорупционния фонд.

Тя е категорична, че Комисията не е органът, който има правомощията да спре изпълнението на влязло в сила съдебно решение.

Оспорването на решението на АССГ от страна на КПКОНПИ е административен трик в опит да се избегне изпълнението на влязло в сила съдебно решение. То показва, че за Комисията съдебните решения просто не важат, коментира правният съветник.

През ноември 2022 Административният съд отсъди, че решенията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество не могат да са служебна тайна, а напротив – по закон трябва да бъдат публични – и задължи комисията да предостави пълен достъп до тях.

Делото за публичния достъп до решенията на КПКОНПИ беше започнато от Антикорупционния фонд, след като КПКОНПИ отказа да ги разкрие с аргумента, че те са „служебна тайна“ по силата на заповед от 2018 година на тогавашния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Георгиев подаде оставка през 2019 г. след скандала „Апартаментгейт“, започнал с разкрития на АКФ и медията „Свободна Европа“. Заповедта на Георгиев скрива решенията в най-обемната сфера на дейност на КПКОНПИ, в която са заети най-голям брой нейни служители и се издават най-голям брой актове.

Решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от държавния орган, установените въз основа на тях факти, критериите и правните изводи, довели до образуване на съдебно дело, силно засягащо имуществената сфера на гражданите.

През ноември 2022 г. Административният съд – София град постанови КПКОНПИ да предостави търсената от АКФ информация в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда е окончателно и не подлежи на оспорване.

Вместо да изпълни съдебното решение обаче, комисията подаде иск то да бъде обявено за нищожно. Веднага след това, КПКОНПИ самоволно спря разкриването на търсената от АКФ информация. 

„Дори и при подаден иск за нищожност, КПКОНПИ няма право самоволно да реши да не изпълнява решението на съда и да не разкрива търсената от нея обществена информация. Решението на АССГ е влязъл в сила съдебен акт, задължителен за изпълнение от всички, до които се отнася, включително от административния орган – КПКОНПИ“, коментира Даниела Пенева. 

Според Пенева КПКОНПИ е подала иска си за нищожност недобросъвестно. Искове за нищожност по този ред могат да се подават в изключителни случаи – ако съдебното решение например е постановено от некомпетентен орган или е толкова неразбираемо, че би могло да се приравни на липса на решение. В случая очевидно няма правни основания за оспорване на влязлото в сила съдебно решение, което е постановено от компетентния орган – Административният съд. Нещо повече, в исковата си молба КПКОНПИ привежда единствено аргументи за несъгласие с решението.

„Несъгласието с влязло в сила съдебно решение не отменя задължението то да бъде изпълнено. Видно е, че КПКОНПИ подава иска си единствено с цел да се удължи съдебното производство и по този начин разкриването на информацията да бъде забавено или напълно спряно в безкрайно движение между съдебните институции“, продължава Пенева.

Тя подчертава, че това е в пълно противоречие със Закона за достъп до обществена информация, който обявява решенията по дела за достъп до обществена информация за окончателни още след първата инстанция, именно за да защити обществения интерес от навременно получаване на информацията.

„Действията на КПКОНПИ показват, че Комисията се опитва да заобиколи закона, за да не изпълни съдебното решение“, коментира и Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Това поведение на ключов държавен орган е заплаха за правната сигурност и обществения интерес от достъп до информация. Антикорупционният фонд е подал жалба пред Административния съд, в която настоява съда да отмени решението, с което КПКОНПИ спира разкриването на исканата от него информация.

„Ще следим за решението на съда по жалбата ни и ще информираме обществеността своевременно. Вярваме, че решенията на КПКОНПИ ще станат публични – общественият интерес е те да са такива, така както е постановил съдът, в съответствие със закона“

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Общинските съветници призоваха да спрат политическите нападки

„Навлязохме в последната година от мандата на този състав на общинския съвет. Нашата политическа група, „Патриоти за София“, се надяваше, че конструктивното, градивното ще бъде основното в месеците, които ни остават за работа. Уви, лошите парламентарни практики, антагонистичният подход в политиката от парламентарното битие се пренесоха и тук.“

Това заявиха в своята декларация от политическа група „Патриоти за София“, състояща се от шестима членове, в Столичния общинския съвет. 

Те определиха всеки опит за консенсус като миниран от потенциален бъдещ взрив и последващи политически разправии, част от които напълно безсмислени. От групата заявиха, че така се е стигнало до ситуацията с тарифната политика за градския транспорт.

„Едни подписват, после се отричат от подписите си, настава групова амнезия кой какво е предложил. Стана и практика да чуваме „аз или ние сме „за“, но гласуваме против“. Резултатите от подобна политическа шизофрения в момента се виждат“, допълниха от „Патриоти за София“. 

Относно тарифната политика, те коментираха, че явно са се предоверили на експертните предложения, единодушно подписани в комитета за наблюдение от представителите на ГЕРБ, БСП, Демократична България плюс независимия Борис Бонев.

От своя стана политическата група на „Демократична България“ (11 членове) в Столичния общински съвет сподели, че ще каже няколко думи, преди да започнат политическите престрелки, характерни за кампанийния период. След това нейните представители изброиха дълъг списък с нерешени проблеми след 17 години управление на ГЕРБ и призоваха за смирение. Един от всички изброени проблеми бе постоянно трупащата загуби „Топлофикация София“ с над 2 милиарда дълг, с остарели и неефективни мощности, със загробени десетки милиони в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Политическата група на БСП (15 членове) в Столичния общински съвет нападна ГЕРБ и „Демократична България“ за Наредбата за нискоемисионните зони, която беше приета по думите им от “тематичната коалиция“ ГЕРБ-СДС и Демократична България“. Според тях предложените мерки в нея са палиативни и ще създадат повече проблеми, отколкото решения.

БСП също коментира проблема с финансовото и технологично състояние на “Топлофикация-София”. И според тях то продължава да виси със страшна сила. Те заявиха, че са помогнали на управляващите от ГЕРБ-СДС да решат проблема, но те са загубили четири години в нищоправене и са проспали този период. От БСП обявиха, че работят в посока “Топлофикация-София” да бъде включена в Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъде спасена, защото в това и състояние трудно ще бъде намерен инвеститор, който да се ангажира с общинското дружество.

ГЕРБ-ДПС в СОС(27 членове) заявиха, че през изминалата година трибуната на Столичния общински съвет е била използвана, за да се създава политическа идентичност, но това е било правено не с цел предлагане на решения или политики, а чрез личностни атаки и опит да се наложи мнението, че всеки един обществен проблем е започнал с ГЕРБ.

„В светлината на предстоящите избори не се съмнявам, че обвиненията, манипулациите и откровените лъжи ще стават все повече и повече. Кметът на града и групата на ГЕРБ-СДС ще бъдем обвинявани за всички проблеми, реални и измислени, с които човек може да се сблъска,“ това заяви Диян Стаматов, председател на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, в началото на заседанието на съвета.

От групата бяха категорични, че трудностите и предизвикателствата пред управлението на София изискват както визия от управляващите, така и конструктивизъм и обективност от опозицията. И изразиха своята надежда за съвместната работа през тази година да се ръководи от тези принципи, а не от безогледна политическа амбиция и опортюнизъм.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Компенсации за горивата: Няма да са 1 лев и няма да са за всички

Народното събрание прие окончателно да се дава компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от приходите на "Лукойл Нефтохим Бургас" и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България. Това стана с приемане на предложен от ГЕРБ Закон за компенсиране на разходите на потребителите на транспортни услуги. Според приетите на първо четене текстове трябваше бъдат компенсирани потребителите на бензин А95, дизелово гориво, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ, по време на гласуванията на второ четене обаче този текст отпадна. Припомняме, че от 1 януари 2023 година отпадна отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Помощта ще е във вид на ваучери за гориво или транспорт на стойност 1000 лева. Хората ще ги получават веднъж годишно. Право на такива ваучери ще имат хората с доход под максималния осигурителния праг за страната - в момента той е 3400 лева. Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт - градски и междуградски. Нова отстъпка за горивата от догодина, но не за всички Изискванията за доходите на хората, които ще могат да ползват помощта, ще се определят с постановление на Министерския съвет. Законът ще влезе в сила, едва след като страната ни получи одобрение от Брюксел. След обнародване на закона, правителството ще има 1 месец да изработи необходимите правила. Странното е, че в приетите текстове не беше включена и фиксирана сума каква точно ще е компенсацията за потребителите, а вместо това тя ще се изчислява по сложна формула. Умря легендата за левчето за гориво Това даде повод на Искрен Митев от "Продължаваме промяната" да се заяде с Делян Добрев, който води битката "за едното левче" от месеци. "Днес умря една легенда - легендата за левчето! Стана ясно, че Борисов не може да направи математиката, така че да върне измисленото левче на българските граждани. Цялата парламентарна група на ГЕРБ е заложник на лъжите на г-н Борисов". От ГЕРБ аргументираха проекта си с нуждата от устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива и посочват, че тези високи цени са един от основните двигатели на инфлацията в страната. След като законът вече е приет ще се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсациите. Очаква се събраните пари да достигнат 1 милиард лева годишно. Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим" Според закона всеки месец Министерски съвет ще решава каква да бъде вноската на бургаската рафинерия във фонд "Сигурност на електроенергийната система" въз основа на данните на "Лукойл Нефтохим" и Агенция Митници за преработените количества нефт. Също всеки месец ще се определя и размерът на компенсациите за горива. В момента рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо нефт тип "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Отстъпката за горивата продължава и догодина, ще има и други Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас? Министър: Отстъпката за горивата е лоша мярка в полза на "Лукойл" Подготвят по-голяма отстъпка за горивата, кой ще може да я ползва

text

Нови членове на Надзорния съвет на „УниКредит Булбанк“

Най-голямата банка у нас - "УниКредит Булбанк" има четирима нови членове на Надзорния съвет. Емилия Палибачийска и Теодора Петкова бяха избрани за председател и заместник-председател на Надзорния съвет на банката на общо събрание на институцията. Към надзора се присъединяват също Паскуале Джамбои и доц. д-р Атанас Георгиев, съобщават от "УниКредит Булбанк". Емилия Палибачийска започва кариерата си в банковата сфера през 1990 г. През 2002 г. заема длъжността Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на "Ейч Ви Би Банк Биохим". От края на 2007 г. до септември 2017 г. Емилия Палибачийска заема позицията на Главен финансов директор и член на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк". По време на дейността си в банковия и финансов сектор, тя е била член на управителни и надзорни съвети на банкови и небанкови институции в България и чужбина. Теодора Петкова е директор на "УниКредит" за Източна Европа и отговаря за бизнеса на групата в страните от региона. Тя започва кариерата си в "УниКредит Булбанк" през 2002 г. като кредитен анализатор. От 2009 до 2015 г. Петкова е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на Международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране". В периода 2016-2019 г. е Главен риск директор на "УниКредит Булбанк" и член на Управителния съвет на банката. През 2019 година поема ролята на Главен изпълнителен директор и Председател на УС на "УниКредит Булбанк" до май 2021 година, когато кариерният ѝ път продължава в групата. Теодора Петкова е била член на Надзорния съвет на "УниКредит Кънсюмър Файненсинг" и "Уникредит Лизинг" и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на "УниКредит Факторинг". Теодора Петкова официално пое ръководството на УниКредит Булбанк Паскуале Джамбои има над 40 години опит в банковата индустрия, като започва кариерата си през 1977 г. в "Кредито Италиано" (Credito Italiano). По време на дългата си кариера в банковия сектор той е заемал ролята на член на Борда на директорите или член на Надзорния съвет на множество банкови и небанкови компании, в рамките на и извън "УниКредит Груп", в Италия, Германия, Австрия, Украйна и България, където от януари 2011 г. е номиниран за член на Управителния съвет и ръководител на Дирекция "Банкиране на дребно" на "УниКредит Булбанк". В момента Паскуале Джамбои е председател на Надзорния съвет на "УниКредит Банк" (UniCredit Bank)- Румъния от април 2020 г., председател на Надзорния съвет на "УниКредит Банк" (UniCredit Bank) Словения от март 2019 г. и председател на Надзорния съвет на "УниКредит Банк" АД Баня Лука (Босна и Херцеговина) от октомври 2017 г. Доц. д-р Атанас Георгиев е декан на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2019 година. От 2005 г. преподава като хоноруван, а от 2007 г. - като щатен преподавател в Катедра "Икономика и управление по отрасли", където над 15 години отговаря за развитието на магистърската програма "Енергийни пазари и услуги", а от 2018 г. е и ръководител на катедра "Икономика и управление по отрасли". Новите членове на Надзорния съвет на УниКредит Булбанк ще заместят досегашния председател на Надзорния съвет Алберто Девото и членовете на Надзорния съвет Хайнц Майдлингер и Димитър Желев. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Нов шеф на корпоративното банкиране в "УниКредит Булбанк" Теодора Петкова сменя Хампарцумян начело на УниКредит Булбанк

text

Продажбите на Volkswagen удариха невиждано от 10 години дъно

Германският автомобилен гигант Volkswagen Group е постигнал най-слабите си продажби от над 10 години насам на фона на строгите ограничения в Китай срещу разпространението не COVID-19 и руската военна инвазия в Украйна, които доведоха до нарушаване на веригите на доставки, предаде Reuters. Гигантите BMW и Volkswagen затварят заводи заради войната Германският концерн, в който влизат марки като Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley и Lamborghini, обяви, че през миналата година е доставил 8,3 милиона превозни средства на клиенти. Това е спад със 7 на сто спрямо 2021 г., когато продажбите му също бяха рекордно ниски. Катастрофира ли автоиндустрията във високата инфлация? В резултат на този спад Volkswagen за трета поредна година остава втори по големина автомобилен производител в света след Toyota Motor. Японската корпорация до ноември миналата година беше произвела над 9,5 милиона автомобили, отбелязва Reuters. Toyota измести Volkswagen от автомобилния връх Продажбите на групата са нараснали с 14,3% през четвъртото тримесечие, но перспективите за 2023 г. остават замъглени от слабите икономики и недостиг по веригата за доставки, каза членът на разширения изпълнителен комитет по продажбите Хилдегард Вортман. Премиум марките Audi, Lamborghini и Bentley отбелязват по-малък спад на продажбите (с 4 на сто) през 2022 г. в сравнение с по-масовите модели Volkswagen и Skoda, с 9 на сто. По-малък спад за конкурентите BMW и Mercedes-Benz По-рано тази седмица производителите на луксозни автомобили BMW и Mercedes-Benz също отчетоха по-малък спад в продажбите от някои съперници на масовия пазар, със спадове съответно от 4,8% и 1%. Продажбите на BMW и Mercedes-Benz също се повишиха през четвъртото тримесечие, тъй като веригите за доставки се подобриха и Китай смекчи своите политики за COVID-19, въпреки че някои компании предупредиха, че нарастващите случаи в страната сред персонала все още могат да спрат производството. Volkswagen затваря 3 завода в Китай заради Covid-19 Доставките на Volkswagen Group нараснаха с 12% през втората половина на годината, но цифрата за цялата година беше намалена заради спада с над 20% през първите 6 месеца. Volkswagen остава лидер при електромобилите Въпреки това, германският концерн запази позицията си на най-големия производител на електрически превозни средства с батерии в Европа и отбеляза ръст от 26% в продажбите на изцяло електрически автомобили в световен мащаб, подсилен от увеличение от почти 2/3 в Китай. Volkswagen няма да изгуби от прехода към електромобили Групата се стреми през 2023 г. продажбите на изцяло електрически превозни средства да бъдат 11% от общите, което е стъпка към целта за 2030 г. половината от всички продажби да бъдат изцяло електрически. Volkswagen свива наполовина автомобилите на бензин и дизел ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили

text

Депутатите одобриха годишни ваучери за транспорт за бедните

Депутатите одобриха окончателно нова мярка срещу високите цени на горивата – това са ваучери за гориво и транспорт. Те обаче ще могат да се ползват само от хора с доход под максималния осигурителния праг за страната, който в момента е 3 400 лева.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС,  мина окончателно на второ четене със 153 гласа “за” и нито един “против”. Идеята е тези ваучери за горива или транспорт, които ще са компенсация за високите цени на горивата, да са на стойност 1000 лева и да бъдат връчвани веднъж годишно.

Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски.

Припомняме, че когато в началото на декември 2022 г. стана ясно, че мярката с отстъпката от 25 ст. за гориво ще отпадне от 1 януари 2023 г., министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че тя по-скоро е подкрепяла пазара и е помагала на „Лукойл“.

Той обясни, че с тази мярка на практика парите се връщали обратно към компанията. Стоянов добави тогава, че има идея парите от свръхпечалбата на „Лукойл“ да се съберат и с тях да се финансира фонд, от който средствата да се предоставят за компенсации за горива.

“Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, но за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили”, обяви в началото на декември служебният министър на икономиката.

От днешното решение на Народното събрание стана ясно, че тепърва ще се определят критериите, по които ваучерите ще се получават. Но затова има срок – след като законът бъде обнародван, Министерският съвет ще има един месец, в който да изработи наредба за условията.

Вносителите на законопроекта предвиждат средствата за ваучерите да бъдат събрани след облагането на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт с руски произход в България. Те ще трябва да правят вноски, които ще влизат във Фонда за енергийна сигурност. Вноските ще са в размер на 70% от разликата между цените на петрола сорт “Брент”, използван за ценообразуване в ЕС и руския сорт “Уралс”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Марчела Абрашева: Вървим към избори и това не е задължително лошо и драматично

“Вървим към избори и това не задължително е много лошо и драматично нещо. Минимален е шансът за правителство с третия мандат. Много трудно ще е партиите да се разберат около третия проучвателен мандат. Може би чрез избори по-трайно ще се наместят възможностите да си взаимодействат противопоставящите се политически сили. Противопоставянията не са само въпрос на личен характер и дрязги, а има разделение и между партиите, и в обществото, то не успява да намери нов такт и нова скорост, за да започне да прави продуктивни неща”.

Коментара направи пред БНР социоложката Марчела Абрашева, регионален директор на Международната социологическа агенция “Кантар”.

По думите на социоложката формулата “ничие правителство” вече е тествана с първия мандат на ГЕРБ (предложението за кабинет на Николай Габровски – б.р.).

“Не е въпрос колко са компетентни и уважавани лицата, които биха влезли в ролята на експерти, а кой стои зад това правителство и какви са неговите отговорности. Видя се, че това като етикет и формула не работи. А и поведението на парламента през последните месеци не показва, че преследват приоритети, които казват, че преследват. Никъде нямаше приоритет да се променя избирателната система, всички говорят за Шенген и необходимост от бюджет, а в парламентарният дневен ред винаги най-отгоре са нещата, които касаят партиите, а не тези”, обясни тя.

Абрашева припомни “опита” на Христо Иванов в правителство, в което неговата формация е трябвало да отговаря за съдебната реформа, но “то приключи в пълна невъзможност това да се случи”. 

“Нямам съмнение, че ГЕРБ иска да има управление, но ми е трудно да си представя как то се постига с редуването на атаки и персонални обвинения, а след това обвиняването, че някой друг е виновен това да не се случи”, коментира тя.

Според социоложката в момента основна цел на партиите са местните избори.

“На местните избори ще бъде премерено влиянието на т.нар. стари и нови партии”, посочи Абрашева.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Български и турски депутати обсъдиха мигрантския натиск

На съвместна среща Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция обсъдиха актуалната обстановка на държавната граница с Република Турция, бежанския поток и сътрудничеството между двете държави.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Хамид Хамид приветства гостите от Турция и представи българските народните представители, които участват в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция Джелалетин Гювенч преди всичко благодаря за интереса. “Посвещаваме това посещение на приятелството между двете държави и сътрудничеството между двете страни. Тук сме с 26 депутати от нашият парламент, които представляват цяла Турция”, каза той.

“Искаме да изразим задоволството си, че сме във вашия парламент. Благодарим за поканата. За нас България е съюзническа държава и дейностите, които ще развиваме и сътрудничеството на нашите комисии ще развие отношенията и икономиката между двете държави”, отбеляза парламентаристът.

Гювенч обясни, че след Covid кризата България и Турция възобновяват интензивните контакти помежду си. 

“Става дума за около 7 млн. долара икономическо сътрудничество между двете страни, което искаме да продължи да се развива”, уточни той. 

По отношение на мигрантския натиск Гювенч коментира, че сътрудничеството между двете страни влияе и върху другите европейски държави. 

“Сътрудничеството по границата ни задоволява, но трябва да работим за подобряването на рентгеновата апаратура по границите. Ще бъде много по-бързо преминаването на гражданите. Не знам защо не работим заедно, не знам защо служителите на нашите страни не седнат заедно да гледат какво се носи в едно превозно средство. За нас България е търговски път за Европа. Според статистиката 2700 ТИР-а преминават през вашата страна към Европа. Ако намалим чакането по граничните пунктове, ще разрешим много от проблемите, които имат водачите на хладилни тирове”, каза още той.

“Справянето с каналджиите не е по силите на една държава. За нас е важно да вървим заедно да положим общи усилия, да идентифицираме тези престъпни групи, които все по-организирано и от двете страни трафикират хора, и то по най-наглия начин. Сигурен съм, че специализираните структури и разузнавателни служби на двете страни са в постоянна комуникация. Убеден съм, че тази среща ще даде допълнителен тласък. Това е най-голямата врата в Европа. За съжаление, границата ни е една от най-натоварените по отношение на бежански и мигрантски натиск. Сигурен съм, че двете страни ще намерят необходимите мерки за справяне с мигрантския натиск”, коментира Хамид Хамид. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Диджеите с опция за 10% отстъпка за лиценз от “Музикаутор”

До края на януари диджеите ще могат да получат 10% отстъпка за годишен лиценз, се предвижда в рамките на нови и по-гъвкави условия, включващи и по-ниски ставки, заложени в тарифата на “Музикаутор” за механично възпроизвеждане на музикални произведения от диджеи.

Освен музиката ще бъде лицензиран и текстът към нея, уточняват от “Музикаутор”, които освен авторските права на композиторите, защитават и тези на авторите на текстове.

Новата тарифа е утвърдена от Министерство на културата в края на ноември 2022 година, но отчисленията по нея влизат в сила от първи януари 2023 година. Тя е факт вследствие на усилията на “Музикаутор” за подобряване на възнагражденията на творците чрез прилагане на европейските и световни стандарти по отношение уреждането на авторските права.

За професионалната си дейност всеки диджей следва да получи лиценз за възпроизвеждане на произведенията от плейлистите, които създава, върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове. В противен случай музиката, която е записана на тези устройства, не може да бъде използвана за публично изпълнение, а само за лично ползване в колата или у дома.

Липсата на уредени авторски права, т.е. липсата на валиден лиценз води до нарушаване на конкуренцията и компрометиране на редица представители на бранша. 

Условията по новата тарифа предлагат по-добри възможности за плащане на лиценз, които покриват както еднократни, така и сезонни ангажименти. С нея лицензът за диджеите излиза по-евтино, отколкото при предходната тарифа, като за един ден той струва 80 лева, за три месеца – 160 лева, за шест месеца – 240 лева, а за цяла календарна година – 320 лева, и може да бъде платен еднократно или разсрочено. Според “Музикаутор” това е още един стимулиращ фактор за уреждането на авторски права по легален и законово регламентиран начин.

Събраните от лицензиране авторски възнаграждения ще се разпределят от дружеството веднъж годишно към авторите.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Депутатите решиха свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага

След продължителни дебати народните представители приеха и на второ четене Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. Това стана с гласовете на 153 народни представители. От парламентарните групи нямаше нито един гласувал против, докато от БСП 5-ма се въздържаха. Шестима от “Продължаваме промяната” също гласуваха с “въздържал се”.

В хода на дебатите заглавието на законопроекта беше променено и вместо за компенсиране на разходите на “потребителите на моторни горива” беше приета формулировката “потребителите на транспортни услуги”.

Така парламентът реши свръхпечалбата от продажбата на горива от руски петрол да се облага. Разликата, формирана между евтиния руски петрол от сорта “Уралс”, който преработва “Лукойл”, и произведените от него горива, които се продават на цената на по-скъпия “Брент” в бензиностанциите, ще бъде връщана на потребителите.

“Лукойл” ще внася 70% от разликата между двата сорта във Фонда за сигурност на електроенергийната система и след това средствата ще бъдат използвани за компенсация по социални критерии потребители на транспортни услуги.  

До решението се стигна след остри дебати и разменени обвинения кой защитава руските интереси. Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че:

“Асен Василев ходи и се влачи по корем в Европейската комисия, по корем се влачи, за да получи България дерогация – да може “Лукойл” да купува евтин руски петрол и да печели милиарди”.

“Фиксирайки във формулата коефициента 0,5, вие гарантирате руския интерес, както го направихте, когато отдадохте нефтеното пристанище на “Лукойл” на цената на два магазина в мола, както осигурихте 12 години най-богатата компания в България да не плати един лев данък в държавата”, коментира Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната”.

След края на дискусията председателят на Енергийната комисия и вносител на законопроекта Делян Добрев се обърна към народните представители: 

“Благодаря г-н председател, благодаря на всички колеги, които въпреки първоначални разногласия и кавги в пленарната зала в крайна сметка с голямо мнозинство приеха Законопроекта за компенсиране на потребителите на моторни горива с ново наименование –  потребителите на транспортни услуги. Благодаря ви”.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]