Компенсации за горивата: Няма да са 1 лев и няма да са за всички

Народното събрание прие окончателно да се дава компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от приходите на „Лукойл Нефтохим Бургас“ и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България.
Това стана с приемане на предложен от ГЕРБ Закон за компенсиране на разходите на потребителите на транспортни услуги. Според приетите на първо четене текстове трябваше бъдат компенсирани потребителите на бензин А95, дизелово гориво, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ, по време на гласуванията на второ четене обаче този текст отпадна. Припомняме, че от 1 януари 2023 година отпадна отстъпката от 25 стотинки за литър гориво.
Помощта ще е във вид на ваучери за гориво или транспорт на стойност 1000 лева. Хората ще ги получават веднъж годишно. Право на такива ваучери ще имат хората с доход под максималния осигурителния праг за страната – в момента той е 3400 лева. Ако домакинствата нямат автомобил, ваучерите могат да бъдат използвани и за друг вид транспорт – градски и междуградски. Нова отстъпка за горивата от догодина, но не за всички
Изискванията за доходите на хората, които ще могат да ползват помощта, ще се определят с постановление на Министерския съвет. Законът ще влезе в сила, едва след като страната ни получи одобрение от Брюксел. След обнародване на закона, правителството ще има 1 месец да изработи необходимите правила.
Странното е, че в приетите текстове не беше включена и фиксирана сума каква точно ще е компенсацията за потребителите, а вместо това тя ще се изчислява по сложна формула.
Умря легендата за левчето за гориво
Това даде повод на Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ да се заяде с Делян Добрев, който води битката „за едното левче“ от месеци. „Днес умря една легенда – легендата за левчето! Стана ясно, че Борисов не може да направи математиката, така че да върне измисленото левче на българските граждани. Цялата парламентарна група на ГЕРБ е заложник на лъжите на г-н Борисов“.
От ГЕРБ аргументираха проекта си с нуждата от устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива и посочват, че тези високи цени са един от основните двигатели на инфлацията в страната.
След като законът вече е приет ще се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ в отделна целева сметка. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсациите. Очаква се събраните пари да достигнат 1 милиард лева годишно. Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“
Според закона всеки месец Министерски съвет ще решава каква да бъде вноската на бургаската рафинерия във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ въз основа на данните на „Лукойл Нефтохим“ и Агенция Митници за преработените количества нефт. Също всеки месец ще се определя и размерът на компенсациите за горива.
В момента рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ преработва предимно руски нефт сорт „Уралс“. Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на „Уралс“ значително поевтиня спрямо нефт тип „Брент“. Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Отстъпката за горивата продължава и догодина, ще има и други
Колко ще плащаме за гориво след преместването на „Лукойл“ у нас?
Министър: Отстъпката за горивата е лоша мярка в полза на „Лукойл“
Подготвят по-голяма отстъпка за горивата, кой ще може да я ползва

Нови членове на Надзорния съвет на „УниКредит Булбанк“

Най-голямата банка у нас – „УниКредит Булбанк“ има четирима нови членове на Надзорния съвет. Емилия Палибачийска и Теодора Петкова бяха избрани за председател и заместник-председател на Надзорния съвет на банката на общо събрание на институцията. Към надзора се присъединяват също Паскуале Джамбои и доц. д-р Атанас Георгиев, съобщават от „УниКредит Булбанк“.
Емилия Палибачийска започва кариерата си в банковата сфера през 1990 г. През 2002 г. заема длъжността Изпълнителен директор и член на Управителния съвет на „Ейч Ви Би Банк Биохим“. От края на 2007 г. до септември 2017 г. Емилия Палибачийска заема позицията на Главен финансов директор и член на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“.
По време на дейността си в банковия и финансов сектор, тя е била член на управителни и надзорни съвети на банкови и небанкови институции в България и чужбина.

Теодора Петкова е директор на „УниКредит“ за Източна Европа и отговаря за бизнеса на групата в страните от региона. Тя започва кариерата си в „УниКредит Булбанк“ през 2002 г. като кредитен анализатор. От 2009 до 2015 г. Петкова е директор на управление „Кредитен риск“, а от септември 2015 г. е директор на Международния център в „Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране“. В периода 2016-2019 г. е Главен риск директор на „УниКредит Булбанк“ и член на Управителния съвет на банката.
През 2019 година поема ролята на Главен изпълнителен директор и Председател на УС на „УниКредит Булбанк“ до май 2021 година, когато кариерният ѝ път продължава в групата. Теодора Петкова е била член на Надзорния съвет на „УниКредит Кънсюмър Файненсинг“ и „Уникредит Лизинг“ и има многогодишен опит като член на Борда на директорите на „УниКредит Факторинг“. Теодора Петкова официално пое ръководството на УниКредит Булбанк
Паскуале Джамбои има над 40 години опит в банковата индустрия, като започва кариерата си през 1977 г. в „Кредито Италиано“ (Credito Italiano). По време на дългата си кариера в банковия сектор той е заемал ролята на член на Борда на директорите или член на Надзорния съвет на множество банкови и небанкови компании, в рамките на и извън „УниКредит Груп“, в Италия, Германия, Австрия, Украйна и България, където от януари 2011 г. е номиниран за член на Управителния съвет и ръководител на Дирекция „Банкиране на дребно“ на „УниКредит Булбанк“.
В момента Паскуале Джамбои е председател на Надзорния съвет на „УниКредит Банк“ (UniCredit Bank)- Румъния от април 2020 г., председател на Надзорния съвет на „УниКредит Банк“ (UniCredit Bank) Словения от март 2019 г. и председател на Надзорния съвет на „УниКредит Банк“ АД Баня Лука (Босна и Херцеговина) от октомври 2017 г.

Доц. д-р Атанас Георгиев е декан на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 2019 година. От 2005 г. преподава като хоноруван, а от 2007 г. – като щатен преподавател в Катедра „Икономика и управление по отрасли“, където над 15 години отговаря за развитието на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“, а от 2018 г. е и ръководител на катедра „Икономика и управление по отрасли“.
Новите членове на Надзорния съвет на УниКредит Булбанк ще заместят досегашния председател на Надзорния съвет Алберто Девото и членовете на Надзорния съвет Хайнц Майдлингер и Димитър Желев.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Нов шеф на корпоративното банкиране в „УниКредит Булбанк“
Теодора Петкова сменя Хампарцумян начело на УниКредит Булбанк

Продажбите на Volkswagen удариха невиждано от 10 години дъно

Германският автомобилен гигант Volkswagen Group е постигнал най-слабите си продажби от над 10 години насам на фона на строгите ограничения в Китай срещу разпространението не COVID-19 и руската военна инвазия в Украйна, които доведоха до нарушаване на веригите на доставки, предаде Reuters. Гигантите BMW и Volkswagen затварят заводи заради войната
Германският концерн, в който влизат марки като Audi, Seat, Skoda, Porsche, Bentley и Lamborghini, обяви, че през миналата година е доставил 8,3 милиона превозни средства на клиенти. Това е спад със 7 на сто спрямо 2021 г., когато продажбите му също бяха рекордно ниски. Катастрофира ли автоиндустрията във високата инфлация?
В резултат на този спад Volkswagen за трета поредна година остава втори по големина автомобилен производител в света след Toyota Motor. Японската корпорация до ноември миналата година беше произвела над 9,5 милиона автомобили, отбелязва Reuters. Toyota измести Volkswagen от автомобилния връх
Продажбите на групата са нараснали с 14,3% през четвъртото тримесечие, но перспективите за 2023 г. остават замъглени от слабите икономики и недостиг по веригата за доставки, каза членът на разширения изпълнителен комитет по продажбите Хилдегард Вортман. Премиум марките Audi, Lamborghini и Bentley отбелязват по-малък спад на продажбите (с 4 на сто) през 2022 г. в сравнение с по-масовите модели Volkswagen и Skoda, с 9 на сто.
По-малък спад за конкурентите BMW и Mercedes-Benz

По-рано тази седмица производителите на луксозни автомобили BMW и Mercedes-Benz също отчетоха по-малък спад в продажбите от някои съперници на масовия пазар, със спадове съответно от 4,8% и 1%.
Продажбите на BMW и Mercedes-Benz също се повишиха през четвъртото тримесечие, тъй като веригите за доставки се подобриха и Китай смекчи своите политики за COVID-19, въпреки че някои компании предупредиха, че нарастващите случаи в страната сред персонала все още могат да спрат производството. Volkswagen затваря 3 завода в Китай заради Covid-19
Доставките на Volkswagen Group нараснаха с 12% през втората половина на годината, но цифрата за цялата година беше намалена заради спада с над 20% през първите 6 месеца.
Volkswagen остава лидер при електромобилите
Въпреки това, германският концерн запази позицията си на най-големия производител на електрически превозни средства с батерии в Европа и отбеляза ръст от 26% в продажбите на изцяло електрически автомобили в световен мащаб, подсилен от увеличение от почти 2/3 в Китай. Volkswagen няма да изгуби от прехода към електромобили
Групата се стреми през 2023 г. продажбите на изцяло електрически превозни средства да бъдат 11% от общите, което е стъпка към целта за 2030 г. половината от всички продажби да бъдат изцяло електрически. Volkswagen свива наполовина автомобилите на бензин и дизел
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа
Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили

Най-тъжният рекорд: Илън Мъск постави световен рекорд за загуба на най-голямо богатство в историята

Предприемачът Илън Мъск официално постави нов световен рекорд на Гинес за загуба на най-голямо богатство в историята.
Състоянието на изпълнителния директор на Tesla и Twitter се стопи толкова драстично от ноември 2021 г. досега, че подобри световния рекорд за „най-голяма загуба на лично богатство в историята“, обявиха от организацията Guinness World Records Limited.
Мъск е загубил около 182 млрд. долара от ноември 2021 г. според Forbes, макар че според други източници загубата е по-близо до 200 млрд. долара. 200 милиарда загуба: Илон Мъск изгуби космическа сума
Точната сума е невъзможно да бъде изчислена, но общите загуби на Мъск надхвърлят в пъти предишния рекорд от 58,6 милиарда долара, поставен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 година.

Според Forbes нетното състояние на Мъск е спаднало от пика си – 320 милиарда долара през 2021 г. до 138 милиарда долара към януари 2023 г. главно поради поевтиняването на акциите на Tesla.
„Дългосрочните основи са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема“, написа Мъск в Twitter, след като фондовият пазар приключи търговията за годината на 30 декември 2022 г.
Мъск загуби и статута си на най-богатия човек в света, след като беше изместен от основателя на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието нетно състояние се оценява на 190 млрд. долара. Кой е Бернар Арно, новият най-богат човек в света?
По-голямата част от състоянието на Мъск се формира от акции на Tesla, чиято стойност се срина с 65% през 2022 г. Спадът се задълбочи през октомври, след като Мъск купи Twitter за близо 44 млрд. долара. Поглъщането, съпроводено от редица сътресения и крайното поведение на Мъск в социалната медия, предизвика най-голямата разпродажба на акции на Tesla, откакто компанията стана публична през 2010 г.

Въпреки това Tesla остава най-голямата автомобилна компания в света по пазарна капитализация – с над 100 млрд. долара по-голяма от най-близкия си конкурент Toyota.
Нетното богатство на милиардерите е много по-нестабилно от това на хората със средни доходи, защото по-голяма част от състоянието на един милиардер обикновено е под формата на акции и инвестиции. Тъй като пазарната оценка на тези инвестиции се колебае, се променя и богатството на собственика им. Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци
В случая с Масайоши Сон, чието нетно състояние намаля от пика си от 78 млрд. долара през февруари 2000 г. до 19,4 млрд. долара през юли същата година, стойността на технологичния му конгломерат Softbank беше заличена от спукването на dot-com балона.
През 2000 г. ситуацията в Softbank беше толкова нестабилна, че нетното състояние на Сон на моменти се променяше с до 5 млрд. долара на ден. За негово щастие Softbank се разви успешно през следващите години, придобивайки няколко американски и британски технологични компании.
И тъй като Мъск продължава да изгражда технологичния си конгломерат, е много вероятно и той да се възстанови в бъдеще, отбелязват от организацията Guinness World Records Limited.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Кои са най-богатите хора в света за 2022 година?
Топ милиардерите внезапно обедняха
Amazon с ужасен рекорд: изгуби 1 трилион долара

Терористите от Хамас прали пари през Nexo, разкриват от службите

Около 100 парични преводи в криптовалута, свързани с екстремистката палестинска групировка „Хамас“, са извършени през българската компания „Нексо“ (Nexo). Това съобщава „24 часа“, като се позовава на свои източници от службите.
По-рано днес имаше мащабна спецакция в офисите на компанията за криптовалути, като се разследват данъчни престъпления и пране на пари, както и незаконно отпускане на заеми, компютърни измами. За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 милиарда долара, съобщиха от прокуратурата. Разледващите са установили над 3,6 млн. транзакции от и към криптоборсата, някои от които са с изключително рискови играчи.
Партньорски служби са установили, че българите от Nexo поддържали контакти с мъж, за когото има данни, че пере пари на „Хамас“. Той се казва Махмуд Мохамед и според разузнавателните данни е един от хората, през които групировката прикривала активите си в криптовалута.

По-рано днес и говорителят на главния прокурор Сийка Милева също загатна за подобно нещо. „Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове“, заяви Милева.
Съосновател и лице на „Нексо“ е бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев. Той управлява дружеството заедно със съдружника му Коста Кънчев, както и сина на бившия социален министър Лидия Шулева – Георги Шулев. Фирмата е съдена от 8 американски щата за нарушения на финансовите регулации.
Не е ясно кои са партньорските служби, но най-вероятно става въпрос за израелското разузнаване Мосад, което отдавна следи изкъсо действията на „Хамас“.
Радикалната групировка от 15 години държи властта в ивицата Газа и представлява постоянна заплаха за националната сигурност на Израел. Тя извършва териористични атаки и периодично обстрелва със снаряди и ракети жилищни райони на израелска територия. „Хамас“ е призната за терористична организация от редица държави.

Северна Македония ще удвои мощностите за производство на възобновяема енергия през 2023 г.

Северна Македония планира да увеличи капацитета си за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с 250-300 мегавата, съобщава енергийният регулатор на страната. Това би било почти двойно увеличение спрямо постигнатото през изминалата година.
През 2022 г. Комисията за регулиране на енергийните и водните услуги издаде лицензи на 267 централи за възобновяема енергия с обща инсталирана мощност от 152,2 мегавата, или със 7% повече в сравнение с година по-рано, се казва в прессъобщение на регулатора, цитирано от SeeNews. Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония
„Електричеството, генерирано от тези централи, може да задоволи нуждите на 65 700 домакинства“, каза председателят на македонския КЕВР Марко Бислимоски.
Комисията е разрешила дейността на соларни централи с обща инсталирана мощност 106,5 мегавата, вятърни паркове с мощност 36 мегавата, малки водноелектрически централи с мощност 7,2 мегавата и топлоелектрически централи на биогаз с мощност 2,5 мегавата през изминалата година. Българска компания ще строи соларен парк в Северна Македония
В началото на миналата година финансовото министерство прогнозира, че делът на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия в Северна Македония ще достигне 46% до 2025 година.
Делът на възобновяемата енергия в брутното производство на електроенергия в Северна Македония е 22,9% през 2019 г., според последните налични данни от министерството на околната среда.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Mitsubishi иска да строи газова електроцентрала в Северна Македония