Издигнаха паметник на кан Котраг в Самарска област

Паметник на кан Котраг – основателят на Волжка България бе издигнат в Самарска област на 12 януари 2023 година. По-конкретно той бе поставен в живописното село Ширяево, намиращо се на брега на река Волга.

Паметникът е дело на известния български скулптор Дишко Дишков, който е изработил паметниците на кан Алцек в италианското градче Челе де Булгерия, както и на кан Аспарух в „Исторически парк“, близо до Варна. Организацията на този проект е осъществена от Фондация „Въздигане“.

Първоначалната идея е била паметникът да се постави в град Болгар, древната столица на Волжка България. След като възниква проблем с получаването на разрешение от  местните власти, започва да се обсъжда втори вариант за град Тетюши, намиращ се на отсрещния бряг на Волга, срещу град Болгар. Той обаче също е отхвърлен. Тригодишните затруднения получават своето разрешение, когато от град Самара идва предложение скулптурата на кан Котраг да се монтира на Поповия хълм на село Ширяево, на определена за целта площадка, част от историко-музейния комплекс на селото. 

Преди 4 години фондация „Въздигане“ постави скулптура на кан Алцек в Италия – в град Челе ди Булгерия. Това беше първата подобна композиция на български владетел, поставена извън територията на нашата страна. Тя е международно признание за българския принос в Европейската цивилизация.

„Сега на другия край на света – на границата между Европа и Азия ще има още един паметник на българщината – този на кан Котраг. Така постепенно започваме да поставяме символи на великите стари български земи, които няма да останат само в учебниците по история. Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи. В Татарстан и Чувашия се правят опити за преименуване на двете републики във Волжка България. Този паметник ще даде надежда и сили на всички българи, които са запазили своето самосъзнание по тези земи“, споделят от фондация „Въздигане“.

Котраг е вторият син на владетеля на Велика България – кан Кубрат. След смъртта на създателя на Велика България, около 665 година, неговите синове Аспарух, Батбаян, Котраг, Алцек и Кубер не успяват да запазят единството на българите. Най-големият му син, Батбаян, поема управлението на Велика България, но през 668 г. държавата попада под хазарска зависимост. Впоследствие областта е известна в средновековните хроники като Кара Булгар. Поражението във войната с хазарите и опустошителните походи на арабите ускоряват преселването на отделни български племенни групи по Дунав, Дон, Волга и други земи.

Аспаруховите българи поемат към Дунава и създават  Дунавска България. Кубер също тръгва на запад и се заселва със своя народ най-напред в  Панония, след това на юг, в Македония. Алцек стига чак до земите на днешна Италия.

Част от българите, състояща се предимно от кутригурски племена, под командването на Котраг, се премества от територията на Велика България на север и се заселва (VII-VIII век) в района на Средна Волга и Кама, където създава Волжка България, държава с множество градове, университети, развита търговия, занаяти. За всичко това свидетелстват възторжените отзиви на арабските пътешественици из Волжка България, които я определят като царството на разума, царството на златния трон, царството на градовете.

Първият паметник на основателя на Волжка България кан Котраг е издигнат на 12 юни 2022 година в село Шемурша – на 143 км от Чебоксари, столица на Република Чувашия, която е част от Руската федерация. Паметникът е изработен от скулптора академик Николай Кондрашкин – председател на Чувашката национална академия на науката и изкуствата, който е и автор на книгите  „Български кубчета“, „Приказката за чувашите Гиганти“, „ Апотеоз на възродения българин“, „Родословното дърво на Волжска България“, „Възраждаме духовността“, „За място под слънцето“ и др.

Националните активисти оценяват подобна стъпка като важно събитие за цялата чувашка история. „Котраг е основателят на Волжка България, благодарение на който нашите предци са дошли в Поволжието. Това е много значима фигура за целия чувашки народ. Затова поставянето на паметника е от голямо значение за нас. Това е първият подобен паметник на нашите предци“ – коментира националният активист от Чувашия Галина-Айпике Григориева.

Росица Рускова

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Европейската комисия подава три съдебни иска срещу България

Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз с искане за налагане на финансови санкции в съответствие Договора за функционирането на Европейския съюз. Основанието за иска е, че България не е транспонирала в националното си законодателство Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници (Директива (ЕС) 2018/2001). 

Целта на тези правни действия е да се гарантира развитието на енергията от възобновяеми източници в целия ЕС и да се намалят емисиите на парникови газове, енергийната зависимост и високите цени. Държавите членки трябваше да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави членки, които не са уведомили Европейската комисия за извършеното транспониране. 

Комисията също реши да предяви искове пред Съда на ЕС срещу България и още пет държави членки, които не са приложили част от разпоредбите относно предотвратяването и управлението на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Инвазивните видове са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат. Въпреки известния напредък, България не е предприела всички необходими действия за отстраняване на неизпълнението. 

Комисията ще започне и производство срещу България за установяване на нарушение за това, че е въвела мерки, които противоречат на разпоредбите за вътрешния пазар, като е въвела схема за компенсация за гориво, която води до по-ниска цена на горивата само за собствениците на превозни средства, регистрирани в България.

Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки автомобили, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски официални цени на горивата, но намалението не се прилага за превозни средства, които не са регистрирани в България. Следователно тази мярка е силно дискриминационна и непропорционална. 

Комисията изпраща официални уведомителни писма до 14 държави членки, сред които и България, във връзка с намаляването на емисиите на няколко замърсителя на въздуха, както и с изисквания за въвеждане на така наречените национални тавани за емисии, записани в съответна директива.

Комисията ще изпрати и официално уведомително писмо и мотивирано становище до България за още две нарушения на правото на ЕС, свързани с разпространението на терористично съдържание онлайн и с Директива, регламентираща командироването на работници.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Wizz Air пуска полети от София до Ереван за 69 лв.

Wizz Air добавя нов маршрут към мрежата си от София до Ереван. Полетите до столицата на Армения ще започнат от 29 април 2023 година и ще бъдат 2 пъти седмично, съобщават от компанията. Това е първият нискотарифен превозвач, който обслужва полети до Ереван от София. Билетите вече са в продажба на цени от 68.99 лв. Услугите на авиокомпанията от България ще достигнат до 61 нискотарифни маршрута до 21 държави. Въпреки кризата търсенето е огромно: Wizz Air увеличава капацитета си Ереван привлича туристи всяка година със своя активен градски живот и древна история. Арменската столица предлага разнообразие от атракции, като комплекса "Каскада", хранилището на арменските ръкописи "Матенадаран" и манастира Гегард. Нискотарифният превозвач стъпи на българския пазар през 2005 година. През декември 2022 г. Wizz Air добави 7-и самолет към базата си в София и обяви 2 нови линии, свързващи столицата с Хамбург, Германия и Стокхолм, Швеция. ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Робот започна работа на летище София Wizz Air прогнозира ръст на цените на самолетните билети Ryanair и WizzAir отнесоха голяма глоба заради таксуването на ръчния багаж Пуснаха полети от София до нови две екзотични дестинации

text

Президентът на Израел призова ЕП да изкорени антисемитизма

Президентът на Израел призова Европейския парламент да работи за изкореняването на антисемитизма в Европа и да приеме определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Холокостът е геноцид на над шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия.

При откриването на възпоменателната церемония председателят на Европейския парламент Роберта Мецола нарече Холокоста “най-голямото престъпление в историята“. Престъпление, целящо да заличи един народ от лицето на земята. Престъпление, целящо да причини ужас на поколенията. Престъпление, което е оформило нашия съвременен европейски проект като въплъщение на вечното обещание: “Никога повече”.

Тя изтъкна, че Холокостът не се е случил изведнъж и че алармените камбани е трябвало да забият много преди това. Мецола добави, че, въпреки изминалите години, е важно да продължим да отбелязваме Холокоста, защото антисемитизмът все още съществува. И защото това е последното поколение, което може да свидетелства за разкази от първа ръка на оцелели от Холокоста.

Тя обеща, че Европейският парламент винаги ще защитава ценностите на уважението, човешкото достойнство, равенството и надеждата. Добави, че Парламентът никога няма да бъде заглушен в борбата си за защита на човешките ценности и срещу омразата и дискриминацията.

Президентът на Израел Исак Херцог започна обръщението си с думите: “Заставам пред вас днес като президент на Държавата Израел, демократичната национална държава на еврейския народ, но сърцето и мислите ми са с моите братя и сестри, убити по време на Холокоста, чието единствено престъпление беше тяхната еврейска принадлежност и човечност”.

“Европа не би могла да бъде това, което е, без евреите”, заяви президентът Херцог. Но по думите му антисемитизмът, “подобно на автоимунно заболяване”, е накарал Европа да атакува част от собственото си ДНК и общата хилядолетна история е била заличена. Той подчерта, че този антисемитизъм не се е появил във вакуум, а че “нацистката машина на смъртта не би успяла да осъществи кошмарната си визия, ако не беше срещнала почва, наторена с омраза към евреите”.

За президента Херцог антисемитизмът продължава да съществува, както и отричането на Холокоста, под нови форми и разпространявайки се по нови канали – особено в интернет. “

Херцог посочи, че Европа трябва да играе важна роля в борбата срещу този антисемитизъм. Той призова членовете на ЕП да не стоят безучастни пред нарастващия антисемитизъм, а да отчитат предупредителните знаци, да откриват симптомите на пандемията от антисемитизъм и да се борят с него на всяка цена.

“Трябва да гарантирате, че всеки евреин, който иска да живее пълноценен еврейски живот във вашите страни, може да го прави безопасно и без страх,” обърна се Херцог с призив към евродепутатите. 

Той добави, че чрез образование, законодателство и всякакви други инструменти, с които разполагат, членовете на ЕП и Европейският съюз могат да се ангажират с изкореняването на расизма, омразата и антисемитизма във всичките им форми. Президентът на Израел призова Европейския парламент да приеме изцяло определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]