Какво следва след връчването на втория мандат по Конституция?

За да бъде реализиран втория мандат от “Продължаваме промяната”, то той трябва да събере нужната подкрепа от 121 гласа. Да видим какво показват сметките до момента. Втората политическа сила в страната разполага с 53-ма народни представители. Ако получат подкрепа от още 20 депутати от “Демократична България”, тъй като за момента тяхната позиция е, че ще гласуват “за” и ще подкрепят кабинета, то сигурните гласове стават 73. Това обаче е изключително недостатъчно, за реализирането на редовно правителство.

Друг евентуален привърженик на хоризонта е “Български възход”, които заявиха, че ще мислят до петък (6 януари) и ще обявят своята окончателна позиция. С тяхната подкрепа гласовете за ПП биха станали 85, а ако добавим и независимия кандидат Явор Божанков сметките стигат до 86, което отново не прави мнозинство. ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и БСП обявиха, че няма да дадат своята подкрепа за втория мандат. Какво предвижда Конституцията в подобна ситуация?

“Продължаваме промяната” могат да задържат папката за реализирането на втория проучвателен мандат в срок от максимум 7 дни. Това означава, че до 10 януари резултатите трябва да бъдат на лице. Ако обаче и втория мандат не бъде изпълнен, ролетката ще се завърти отново и президентът Румен Радев ще трябва да връчи третия мандат. По Конституция държавният глава има право сам да вземе решение на коя парламентарно представена партия да връчи третата папка.

За разлика от първия и втория мандат, при третия няма определени срокове за връщането му.

Според така направените сметки и очевидната политическа ситуация в страната най-вероятният сценарий ще бъде нови предсрочни избори.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]