Скандалът в театъра остава с политически оттенък, смята Минеков

Днес (5 януари) се проведе заседание на Комисията по култура и медиите, в рамките на което бе изслушан служебният министър Велислав Минеков по повод скандала в Народния театър „Иван Вазов“.

Той започна преди около три месеца, след като на 2 октомври – по време на парламентарните избори – пиарът на театъра Велислава Кръстева бе заснета да придружава Ахмед Доган до избирателната секция. Това бе определено като политическа демонстрация и предизвика гневната реакция на режисьора Александър Морфов – той откърти табелката на вратата на Кръстева, като надраска надписи “ДПС” и “Изчезвай”. След това в скандала бе намесен и директорът Васил Василев, като по-голямата част от актьорите се обявиха в негова подкрепа. 

По време на изслушването първи повдигнаха въпроса за скандала от „Демократична България“. Те изразиха безпокойство дали утихването му не означава, че от ДПС са се намесили и са го „похлупили с похлупак“, за да не достига до обществото. 

Минеков обясни, че в момента тече проверка, но тя става много бавно и има съмнение, че тя се прави в интерес на директора Васил Василев и ако тези съмнения се оправдаят, ще поиска и външен одит. Той обясни, че това, че не се чува нищо от театъра, не е толкова загадъчно, тъй като там хората се страхуват. Вчера (4 януари) Минеков е разговарял с петима души, работещи в театъра и те му споделили, че се чувстват потиснати и заплашени. Минеков коментира, че в момента трупата е разделена и тази нанесена щета ще се лекува с години, независимо кой управлява театъра. 

Тома Биков от „ГЕРБ-СДС“ припомни за срещата на президента Румен Радев с представители на трупата на театъра и попита министъра защо той не е присъствал. Минеков не даде точен отговор, но заяви, че никой не го е поканил и до колкото знае, отвътре е имало предупреждение, информацията за срещата да не бъде споделяна с никого.

Той също така коментира, че Александър Морфов е бил изправен на разпит в полицията по препоръка на самия директор на театъра – нещо, което не се е случвало в историята на сценичните ни изкуства. 

Министърът уточни, че скоро ще има информация колко човека са били помолени да напуснат Народния театър и колко са били върнати обратно на работа. Минеков заяви, че явно целта е да се съберат всякакви партийни представители, за да може директорът да има контакт с всяка една партия, която му е необходима. 

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]

Заради реформата с “билетчетата” – жалба до столичния омбудсман

След така наречената реформа в Столичния градски транспорт мнозина граждани се възмутиха от отнетото им право да ползват едномесечна карта за една линия.

Още по-възмутителното е, че реформата бе лансирана като промяна в интерес на столичани, а тя реално сериозно ще им оскъпи услугата, която са ползвали, без реално да я подобрява по никакъв начин. Става дума за увеличение от над сто процента!

В интерес на истината трябва да отчетем, че картите за една линия ще важат до март, но после всички, ползващи тази услуга, ще трябва да преразгледат месечния си бюджет – от 23 лева ще трябва да плащат по 50 лева, колкото е месечната карта за цялата градска мрежа или да си купят годишна карта за 365 лева – опция, която също ще им оскъпи транспорта за година с 89 лева, ако приемем, че те общо годишно са отделяли по 276 лева за придвижването си с обществено транспортно средство.

Редова гражданка ни обясни защо е толкова възмутена. Разказваме случая й, тъй като вероятно в него биха се припознали хиляди от жителите на София.

Тя цял живот е ползвала градския транспорт – от площад “Журналист” до площад “Славейков” – общо три спирки. Вярно, отчита, че й се предлагат три опции – трамваите № 18, № 10 и № 12, но както е добре известно, когато маршрутът се припокрива, пътникът има право да ползва всеки номер от изброените. Сега, при задължителното чекиране машинката пропищява, ако тя се е качила в трамвай с номер, различен от 18, който е предпочела, въпреки че тя е редовен пътник.

“Ако наистина работеха в интерес на гражданите, можеха да разработят механизъм, който да отчита началото и края на пътуването на пътника – реално аз ползвам услугата им седем минути сутрин и седем минути вечер или три спирки сутрин и три спирки – вечер”, споделя гражданката.

Но докато тя дава непоискан и безплатен съвет на така наречените идеолози на реформата, други софиянци не са толкова великодушни.

В сайта за петиции гражданинът Димитър Томов е публикувал жалба до омбудсмана на Столична община, която е под надслов “Връщане на месечната карта за една линия градски транспорт”.

Още в началото той посочва, че има монополно положение на Центъра за Градска Мобилност (ЦГМ) и дискриминиращо решение на Столичния общински съвет (СОС).

“СОС смаза хиляди семейства и работещи хора в София чрез премахване на едномесечната карта за една линия наземен градски транспорт.

Семейства с три деца, които досега плащаха по 9 лева на месец на дете трябва да заплащат по 20 лева на месец на дете –  ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ.

Семейства с един работещ, хора работещи на заплата под средната за страната, и други честно трудещи се граждани на София, сме принудени да плащаме по 50 лева вместо досегашните 23 лева – ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ.

СОС също премахнаха картата за метро от 35 лева, което принуждава всички граждани да плащат по 50 лева на месец за градски транспорт от новата година.

Живеем в трудни времена, с покачващи се цени на храните, стоките и услугите, всеки месец. Общинският съвет в София наложи решение върху хиляди граждани, които ползват едномесечна карта за една линия градски транспорт.

Напомняме, че ЦГМ е монополист в София и премахването на абонаментната карта за една линия поставя хората в безизходица – Гражданите на столицата са принудени да плащат двойно или да не ползват градски транспорт. Това е злоупотреба с монополно положение и молим за вашето съдейства.

Напомняме, че градският транспорт помага за по-добро качество на въздуха и живот в града. Създаването на пречки за ползването на градския транспорт от СОС застрашава здравето на гражданите на София,” завършва Димитър Томов жалбата си до омбудсмана на София.

А ако и неговата жалба и сигнал за злоупотреба с монополно положение на успеят – засегнатите столичани имат и още една опция да защитят правата си – завеждане на колективен иск в съда.

източник : Национален седмичник за финанси, икономика и политика |]